Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

TAK, Piotr masz kolejny raz racje...szybszy jest sam etap budowy, ale obecnie czas oczekiwania na postawienie domu drewnianego jest baaardzo długi..min. 1rok z wyprzedzeniem podpisuje sie umowe!!

Saab OKIENNICE: - faktycznie, skoro okiennice mamy zamontowane to wyjeżdzając teoretycznie zamykamy je- wkońcu niby po to są,....

a jak zamykamy to widoczny znak dla wszystich że właścicieli nie ma w domu..... - a skoro nie ma więc......;) my nie będziemy montować żadnych okiennic..., znam taka opowieść że- nasi znajomi mając domek letniskowy nie zamykają bramy na klucz, a drzwi domku tylko na 1 mały zameczek...- bo jak mówią, że jak mają się GOŚCIE włamać to i tak zrobią, wtedy mniej szkód narobia, nie będa robić wielkiego wyważania bo szybko i lekko to co jest się otworzy...

AnnKamienna-...

ojej..... no to dobrze że piszesz...wpadłabym jak śliwka w kompot... miałam duże nadzieje na kredyt w mBanku...

jeszcze tak podchodzimy jak do jeża z tym kredytem...ale to już tuż tuż przed nami.....

a ktoś brał w LukasBANKu????

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I teraz mam dylemat zakładać rolety antywłamaniowe czy nie??? Z jednej strony troche więcej bezpieczeństwa a z 2 nie wygląda to fajnie przy okrągłym balu.... Okiennice znowu są kosmicznie drogie:( Czy wy też mieliście z tym problem???

Zaloz okna z szyba P2 lub P4 oraz okuciami antywlamaniowymi WK1 lub WK2.

Jezeli chodzi o mbank to naprawde nie ma znaczenia jacy ludzie, ten bank nadaje sie do kont ale nie do udzielania kredytow.

po drugie co wazne - wybierajcie banki gdzie naczelnik jest realny, siedzi w pokoju obok i decyduje czy macie kredyt czy nie,,, cala banda bankow komercyjnych typu mbank ma siedzibe jedną główna centrale z jednym dzialem decyzyjnym.Zanim z naszego malego dojdzie tam, wroci ktos oceni wyda decyzje, po drodze bedzie mial tysiac zastrzerzen etc.. mozna logicznie stwierdzic gdzie jest szybciej. W bankach pko jest naczelnik w kazdym duzym miescie zatem ta droga decyzyjna jest skrocona do minimum.

Mi zalezalo na szybkosci, bo wlasnie przez kolejke do mojego wykonawcy -przez 3 miesiace straty w mbanku - bym sie pozegnala z marzeniem o domu...

powodzenia w walce o marzenia :D

Witam serdecznie, miałabym wielką prośbę abyście pokazali na forum swoje schody wejściowe. Na wiosnę firma z Goszczanowa (kanadyjskie domy)ędzie nam stawiała domek. Teraz skończyliśmy już stan zero ( częściowo podpiwniczyliśmy) a że teren wydał nam się niepewny to nie kopaliśmy w głąb ziemi tylko podnieśliśmy ten stan zero do góry, więc schody będą dość okazałe. Jednak jeszcze przede wylaniem ich chętnie spojrzę na schodki niektórych z Was, jeśli pozwolicie. :roll: Z pozdrowieniami Magda

HEJ...

miałam okazje oglądać więcej zdjęć z budowy która była wykonywana przez tą firmę TAAG !!!

forumowicz przesłal mi kiedyś więcej,..niestety wygląda to fatalnie!!!i jest cięzkie w skutkach dla solidności domu!!!

wiem że czasami zagląda do Nas na ten link- może wkleisz albo tutaj kilka zdjęć, albo zrób dziennik z ich niedoróbkami i wklei link!!!????

będzie to ostrzeżeniem i TWOJĄ NAGRODĄ DLA FIRMY TAAG za taką fachurę, kiepską jakość i zupełne ignorowanie inwestora!!!!

a więc trzymajcie się z daleka od firmy TAAG- my również w początkowym okresie poszukiwania wykonawcy zachaczaliśmy w internecie o ich ofertę,..ale szczęśliwą ręką nie podjeliśmy z nimi współpracy-..ja po obejrzeniu ich roboty WAM TEŻ TO ZDECYDOWANIE ODRADZAM!!!!!!!!!!!!!!!

HEJ...

miałam okazje oglądać więcej zdjęć z budowy która była wykonywana przez tą firmę TAAG !!!

forumowicz przesłal mi kiedyś więcej,..niestety wygląda to fatalnie!!!i jest cięzkie w skutkach dla solidności domu!!!

wiem że czasami zagląda do Nas na ten link- może wkleisz albo tutaj kilka zdjęć, albo zrób dziennik z ich niedoróbkami i wklei link!!!????

będzie to ostrzeżeniem i TWOJĄ NAGRODĄ DLA FIRMY TAAG za taką fachurę, kiepską jakość i zupełne ignorowanie inwestora!!!!

a więc trzymajcie się z daleka od firmy TAAG- my również w początkowym okresie poszukiwania wykonawcy zachaczaliśmy w internecie o ich ofertę,..ale szczęśliwą ręką nie podjeliśmy z nimi współpracy-..ja po obejrzeniu ich roboty WAM TEŻ TO ZDECYDOWANIE ODRADZAM!!!!!!!!!!!!!!!

Watku o TAAG dawno nie uaktualnialem. Generalnie to jest zdecydowana poprawa. Ekipa zostala wymieniona, wiekszosc spartaczonej roboty naprawiona. Domek wyglada teraz tak:

http://img204.imageshack.us/img204/9343/dom1oq2.th.jpg

Ale niesmak pozostal, choc po pewnym czasie wspomnienie o tym, co kiedys zobaczylem, juz nie chwyta tak za serce:-) Bo juz tego, prawde mowiac, nie widac.

A przy okazji, to powiem Wam, ze zobaczylem niedawno na zdjeciach robote, ktora wykonala jedna z najbardziej znanych firm w Polsce. TRAGEDIA. W porownaniu do moich klopotow, to po prostu szok, ze mozna cos takiego odwalic. Przykladowo: krokwie nie zakotwione do murlaty, rozne przekroje krokwi na tej samej polaci dachu, slupy nieregulowane, itp, itd. Nie wymienie nazwy firmy, ale jak ktos poprosi i uzasadni prosbe, to podam na priv.

Poza tym powoli czuje sie, jak ekspert od domow z bali:-) Po wszystkich przejsciach, to naprawde mimochodem nabralem sporego doswiadczenia, wiec sluze pomoca, gdyby ktos potrzebowal relacji lub wrazen:-) Pamietajcie, ze najlepiej uczyc sie na cudzych bledach:-)

Witam

Bardzo proszę o kontakt i namiary na fachowców od budowy domu z bali. Ale nie chodzi mi o firmy które mają strony internetowe ( do takich dotarłem) ale o ludzi którzy budowali komuś z was dom i można ich polecić.

Proszę o kontakt na adres [email protected]

Pozdrawiam Tomek

Witam wszystkich balowiczów

Po długich bojach, przemyśleniach i przeczytaniu całego forum domów z bali, obejrzeniu kilkunastu domów w tej technologii w lutym 2007 podpisalismy z firmą LOG-POL umowę na wykonanie domu zgodnie z naszym projektem. W maju 2007 rozpoczeliśmy budowę. Firma skonczyła stawianie domu w czerwcu jako stan surowy otwarty bez poszycia dachowego. W końcu spełniło sie nasze marzenie o domu z bali. Do dnia dzisiejszego kończymy po mału nasz domek i z niecierpliwością czekając na moment kiedy bedziemy mogli wprowadzić sie do niego. Mimo wielu trudności jakie niesie za sobą taka inwestycja ( biurokracja urzędowa, kredyt, chciwość i zazdrość ludzi ) dziś wiem że wszystko można zrobić lecz trzeba dążyć do tego ze wszystkich sił pokonując kolejne przeszkody i nigdy nie poddawać się mimo trudnośći i wielu wyżeczeń. Efektem tego wszystkiego jest ten dom

http://images34.fotosik.pl/46/866f0530a3297893m.jpg

http://images24.fotosik.pl/113/783932a4e8803100m.jpg

Drewno zabezpieczone Fobosem, na to jedna warstwa impregnatu bezbarwnego z woskiem Drewnochron. Teraz chcialbym pomalowac impregnatem z pigmentem. Przegladalem oferty i nadal nie zdecydowalem:

1. V33 lazura zewnetrzna - ma prawdopodobnie w skladzie lakier, wiec farba moze sie luszczyc - odpada

2. Tikkurila Valtti Expert - nie jest zle, ale to produkt Polifarb Debica, potrzebne 2 warstwy

3. Bondex One Coat - duza zawartosc czastek stalych, wystarczy jedna warstwa, rzekomo sprowadzany z Danii, podobno lepszy zdecydowanie i od Sadolinu, i od Tikkurili

4. Sadolin Classic - rozne opinie

5. Drewnochron - raczej nikt nie poleca

6. Syntirol Saturator - olej impregnujacy, rzekomo rewelacja, drogo, bo duze zuzycie, ale bardzo dobre wlasciwosci

7. Reszta producentow - odpada w przedbiegach, bo albo nie znam, albo nie wzbudzaja zaufania

Moze posiadacze pomalowanych domow podziela sie doswiadczeniem?

Dzieki!

Witajcie,

rzadko zaglądam, ale to wina budowy...

Za to wklejam świeżutkie foto zimowe.

Gasol,

Ja malowałam systemem Gori, To 4 warstwowy system farb akrylowych,

które stosuje się do okien.

Po prostu chciałam ten sam kolor na opaski co miałam na oknach,

a potem poszłam z tym dalej.

Bale maluję najjaśniejszym odcieniem,

wadą jest lekki połysk, ale mam nadzieję że się szybko zakurzą,

poza tym z daleka tego nie widać.

No i będzie spokój na lata,

Pan od Gori mówił że drewnochron to syf. Oczywiście nie wprost i nie chciał się wypowiadać na temat konkurencji, ale go przycisnęłam na ten temat.

Fajnie się tymi farbami maluje, bo są wodne i nie śmierdzą w przeciwieństwie do drewnochronu, który tak capi że można zemdleć. :roll:

http://www.kleszczowo.topworld.org/foto/dsc08559.jpg

Z tego wszystkiego zapomniałam zapytać:

jak wykańczacie połączenia bali ze ścianami gipsowymi?

Chodzi mi o to że bal jest frezowany ( u mnie to płaz) i ściana z gipsu nie dochodzi do końca w miejscu gdzie znajduje się frez, u mnie jest taka dziura że rękę można włożyć. :o

Czy wiecie o co mi chodzi? :roll: