Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mani, zerknij tutaj

http://marcinplos.blogspot.com/2007/04/cianki-dziaowe-na-parterze.html

ostatnia fota

w balach sa wyciachane rowki w ktore wpuszczalem boazerie

pozniej wyglada to tak jak tutaj (ostatnia fota)

http://marcinplos.blogspot.com/2007/05/znowu-scianki-dzialowe.html

mam nadzieje ze o to chodzilo :)

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich balowiczów

Po długich bojach, przemyśleniach i przeczytaniu całego forum domów z bali, obejrzeniu kilkunastu domów w tej technologii w lutym 2007 podpisalismy z firmą LOG-POL umowę na wykonanie domu zgodnie z naszym projektem. W maju 2007 rozpoczeliśmy budowę. Firma skonczyła stawianie domu w czerwcu jako stan surowy otwarty bez poszycia dachowego. W końcu spełniło sie nasze marzenie o domu z bali. Do dnia dzisiejszego kończymy po mału nasz domek i z niecierpliwością czekając na moment kiedy bedziemy mogli wprowadzić sie do niego. Mimo wielu trudności jakie niesie za sobą taka inwestycja ( biurokracja urzędowa, kredyt, chciwość i zazdrość ludzi ) dziś wiem że wszystko można zrobić lecz trzeba dążyć do tego ze wszystkich sił pokonując kolejne przeszkody i nigdy nie poddawać się mimo trudnośći i wielu wyżeczeń. Efektem tego wszystkiego jest ten dom

http://images34.fotosik.pl/46/866f0530a3297893m.jpg

http://images24.fotosik.pl/113/783932a4e8803100m.jpg

O patrz całkiem podobny do mojego, tylko że ja budowałem z ekipą "sam se zrobię" czyli ja i kolega... ;-)

Jaka średnica bala? Ja mam 18cm.

Gasol,

Ja malowałam systemem Gori, To 4 warstwowy system farb akrylowych,

które stosuje się do okien.

Po prostu chciałam ten sam kolor na opaski co miałam na oknach,

a potem poszłam z tym dalej.

Bale maluję najjaśniejszym odcieniem,

wadą jest lekki połysk, ale mam nadzieję że się szybko zakurzą,

poza tym z daleka tego nie widać.

Gori to produkt Dyrupa, podobnie jak Bondex. Nie boisz sie, ze farba sie zluszczy? Bo do okien z reguly stosuje sie farby na bazie lakieru, ale drewno "okienne" praktycznie ma stale parametry. Bale zas niekoniecznie. Polysk moze wynikac z domieszki lakieru, co moze stwarzac ryzyko luszczenia sie warstwy farby.

Domek ladny, "klasyczny", latwo wpada w oko.

Pzdr.

MANI..

o kurcze!!! piękna chata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

my nie obstajemy za dachem z trzciny (nie mam przekonania, a raczej obawiamy się niespodzianek,)

ale domek w układzie z tym cudnym gankiem jest urzękający.... trzcina również- nie zrozum nas źle, bardzo mi się podoba, tylko że my bardziej bojaźliwi i nie robimy tego u nas, co nie znaczy że nie podziwiamy i nie podoba się nam...! podoba i to owszem bardzo....

cukiereczek ogólnie...!

p.s. i TY takie cudną chałupkę przed nami ukrywałaś????NO.. no !!!!!!!!!!....

FRA-NEK

Fajna chatka - gratulacje. Pochwal sie ile zaplaciles za to cudo

Dzięki

Stan surowy zamkniety z fundamentem 165 tys

Mały, u mnie średnica bala f22.Teraz pewnie też bym sam postawił jak już zobaczyłem jak i co ale już trudno - następny sam postawie :lol:

FRA-NEK

Fajna chatka - gratulacje. Pochwal sie ile zaplaciles za to cudo

Dzięki

Stan surowy zamkniety z fundamentem 165 tys

Mały, u mnie średnica bala f22.Teraz pewnie też bym sam postawił jak już zobaczyłem jak i co ale już trudno - następny sam postawie :lol:

Niezła cena - ja mam nie tyle fundament ile częściowe podpiwniczenie.

A cena dość zbliżona minus jakieś 30,-tys.

W domu i na polu tez.

Ale pale tylko kominkiem drugi sezon. Wczoraj na polu gdzies -2, a u mnie 19. Nie wiem co jest. W zeszlym roku tez palilam tylko kominkiem i temperatura przy calodziennym paleniu (bez szlenstw) utrzymywala sie na poziomie 22,23 stopni. Dodam, ze dom z bala 25 cm niedocoeplony.

Czy ktos tez tak ma? Czy ktos przy nieoceplonym balu przezyl zime np. przy -30?????

PS. Gora docieplona, niewykonczona (pomalowac i takie tam) ale zamknieta zeby tam cieplo nie spierdzielalo

Z tego co pamiętam Mały ma gotowca rozebranego i musi poskładać tak żeby dom przypominało :)

Jak tam idzie ?Ruszyłeś z tym do przodu?

Chatka stoi, łapy prawie połamane (ała jak bal zsunie sie na dłoń), a wczoraj oberwałem siekierą - już przestaje boleć.

Za chwilkę blachodachówka, okna i wnętrze.

Tylko mi pewien człek trochę pod górkę z dokumentacją zrobił więc dobranie "krechy" się opóźni.

Acha - udało mi sie na tyle że toto przypomina dom, a nie przystanek autobusowy ;-).

Po oknach i (częściowo chociaż) ociepleniu będę tam sypiał.

Okna dostałem w zestawie(drewniane) i ocieplenie też (wszystko nowe) więc szkoda żeby mi wyparowało.

Annja,

Dzięki wielkie, nic nie ukrywałam, już były wcześniej fotki, ale na innych etapach budowy, załączam jeszcze front gratis;:wink:

dekarze dają 80 lat gwarancji, że dach poleży, to chyba mnie przeżyje ( i ich też :lol: ).

Madd,

ja jak nie palę 1-2 dni to temp spada do 10-13 stopni. Bal 16+ocieplenie.

Myślałam że będzie lepiej, ale niestety, poza tym wiadomo: budowa, ciągle ktoś wchodzi i wychodzi, nie ma wszystkich drzwi itp.

Ogrzewanie tylko kominek+podłogówka, nie ma jeszcze kaloryferów.

Jak chłopcy dobrze podchajcowali to było pow. 21 stopni.

Gasol.

Nie sądzę żeby się łuszczyła, ale dam Ci znać jakby co...

Błyszczenie to na pewno od lakieru, ale sam podkład niestety nie wystarczy.

woland,

metraz ok 170m.

koszt fundamenty ok 32

dom stan surowy zamkniety ok 320

instalacje na razie 69 i rosną

wykończeniówka na razie 100 i ciągle rośnie

ogrodzenie 32

garaż 25

marcin aneta

O coś takiego chodziło, tylko u mnie są gipsy, to trochę inaczej jednak.

http://www.kleszczowo.topworld.org/foto/g-003.jpg