Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wita Madd,

my mamy zamiar własnie i przy -30C przeżywać zime...tzn. przez pierwsze 2-3lata będziemy mieli tylko ogrzewanie kominkowe wodne, tj. ogrzewanie podłogowe wody rozprowadzanej z kominka, bez żadnych ciepłych nadmuchów powietrza...!!! myślicie że to nie zda egzaminu?, utopia????

sami nie wiemy jak robić, ale zatopić rury w betonie i czekać 2-4lata na gaz i wtedy kominek byłyby bez płaszcza wodnego....,

jak będzie to sami nie wiem...,

znam kogoś kto mieszka w domku z bala 30cm i ma tylko ogrzewanie kominkowe powietrzne i przezimowali 2zimy... (nie pytałam się ile było w domu przy tych dużych mrozach ) ale ogólnie mówili że ciepło!!!!!

Jak sie zapali to cieplo! Chodzi mi przede wszystkim o to, ze dom z bali szybko sie ogrzewa, ale tez cholernie szybko wychladza. gdzybym byla caly czas w domu i pilnowala kominka, w ogole nie byloby tematu. Pewnie nawet nie myslalabym o ogrzewaniu gazowym. Ale wychodzimy do pracy kolo 9, wracamy kolo 19-20. Biorac pod uwage fakt, ze kominek wygasa kolo 2 w nocy to mamy...18 godzin niepalenia!

Troche duzo.

Ale nie powinno byc za takich ubytków ciepła!

Rano jest, powiedzmy, 17 i to jest do wytrzymania, ale wieczorem juz jest 12-13.

Co wy na to????

U was prace wrą a u mnie zaczęła się papierologia. Matko jedyna ile tego jest. Myślałby kto, że najgorsza jest budowa...No i okazało się, że istnieje ktoś taki jak Wojewódzki konserwator zabytków który opiniuje projekty domów i od którego zależy wydanie pozwolenia na budowę. Wyobraźcie sobie, że jego zdaniem budownictwo drewniane nie pasuje do miejscowego krajobrazu (dolny śląsk, zbocze góry ślęży) i trzeba drewno od zewnątrz otynkowywać. A u mnie już umowa z wykonawcą podpisana, Trochanowski już bale struga, część kasy wpłacona i co ja mam zrobić? Projektant pociesza, że jak zgodę da na drewniany to czy potem się otynkuje czy nie i tak już nikt nie sprawdza. Przecież teraz nie zmienię nagle technologii budowy albo się z dolnego śląska nie wyniosę. Cholera by to wzięła. śmieszne jest to, że wokoło tych drewniaków powstaje coraz więcej więc chyba dużo ludzi ma w planach późniejsze "otynkowanie" bali :)

Też nie mam gazu, a na butlę nie chcę się porywać. Myślę o ogrzewaniu kominkiem ale bez płaszcza wodnego tylko z dystrybucją ciepłego powietrza. Jako alternatywa (albo podstawa - wyjdzie w użytkowaniu) planuję grzejniki elektryczne. Ma to sens ? I jakie grzejniki ? Akumulacyjne, czy lepiej takie normalne ? Dom na pewno w początkowym okresie będzie wykorzystywany raczej jako wekendowy, ale nie letniskowy. Bo w zimie na mojej działce też jest pięknie. I góry tuż tuż...

U was prace wrą a u mnie zaczęła się papierologia. Matko jedyna ile tego jest. Myślałby kto, że najgorsza jest budowa...No i okazało się, że istnieje ktoś taki jak Wojewódzki konserwator zabytków który opiniuje projekty domów i od którego zależy wydanie pozwolenia na budowę. Wyobraźcie sobie, że jego zdaniem budownictwo drewniane nie pasuje do miejscowego krajobrazu (dolny śląsk, zbocze góry ślęży) i trzeba drewno od zewnątrz otynkowywać. A u mnie już umowa z wykonawcą podpisana, Trochanowski już bale struga, część kasy wpłacona i co ja mam zrobić? Projektant pociesza, że jak zgodę da na drewniany to czy potem się otynkuje czy nie i tak już nikt nie sprawdza. Przecież teraz nie zmienię nagle technologii budowy albo się z dolnego śląska nie wyniosę. Cholera by to wzięła. śmieszne jest to, że wokoło tych drewniaków powstaje coraz więcej więc chyba dużo ludzi ma w planach późniejsze "otynkowanie" bali :)

Pani architekt gminy (też dolny śląsk) powiedziała , że nie wyda pozwolenia na drewniany bo" z drewna to się w średniowieczu budowało a teraz drewna się na budowach nie używa" :o :o :o

Taka pania architekt to... :evil:

Nigdzie, w zadnym prawie nie ma napisane, ze nie wolno budowac domow drewnianych. Ludzie nawet domy na wodzie buduje i obchodza durne przepisy. Nawet gdziesz czytalam o domach okraglych..

A w takim razie jak RMF dostal pozwolenie na budowe tego cuda pod Krakowem (nowa siedziba tez kosmiczne okraglaki)

Urzedasy na ksiezyc!

PS. Przepraszam jak kogos urazilam, ale..

Art. 5. 1. Obiekt budowlany wraz ze związanymi z nim urządzeniami budowlanymi należy, biorąc pod uwagę przewidywany okres użytkowania, projektować i budować w sposób określony w przepisach, w tym techniczno-budowlanych, oraz zgodnie z zasadami wiedzy technicznej, zapewniając:

1) spełnienie wymagań podstawowych dotyczących:

a) bezpieczeństwa konstrukcji,

b) bezpieczeństwa pożarowego,

c) bezpieczeństwa użytkowania,

d) odpowiednich warunków higienicznych i zdrowotnych oraz ochrony środowiska,

e) ochrony przed hałasem i drganiami,

f) oszczędności energii i odpowiedniej izolacyjności cieplnej przegród;

2) warunki użytkowe zgodne z przeznaczeniem obiektu, w szczególności w zakresie:

a) zaopatrzenia w wodę i energię elektryczną oraz, odpowiednio do potrzeb, w energię cieplną i paliwa, przy założeniu efektywnego wykorzystania tych czynników,

b) usuwania ścieków, wody opadowej i odpadów;

3) możliwość utrzymania właściwego stanu technicznego;

4) niezbędne warunki do korzystania z obiektów użyteczności publicznej i mieszkaniowego budownictwa wielorodzinnego przez osoby niepełnosprawne, w szczególności poruszające się na wózkach inwalidzkich;

5) warunki bezpieczeństwa i higieny pracy;

6) ochronę ludności, zgodnie z wymaganiami obrony cywilnej;

7) ochronę obiektów wpisanych do rejestru zabytków oraz obiektów objętych ochroną konserwatorską;

8) odpowiednie usytuowanie na działce budowlanej;

9) poszanowanie, występujących w obszarze obiektu, uzasadnionych interesów osób trzecich, w tym zapewnienie dostępu do drogi publicznej;

10) warunki bezpieczeństwa i ochrony zdrowia osób przebywających na terenie budowy.

2. Obiekt budowlany należy użytkować w sposób zgodny z jego przeznaczeniem i wymaganiami ochrony środowiska oraz utrzymywać w należytym stanie technicznym i estetycznym, nie dopuszczając do nadmiernego pogorszenia jego właściwości użytkowych i sprawności technicznej, w szczególności w zakresie związanym z wymaganiami, o których mowa w ust. 1 pkt 1-7.

Madd, jakiej firmy masz kominek (bo piec Twój już widziałem). Jeśli piszesz że ok. 2.00 w nocy już wygasa to chyba trochę szybko :-? Komikiem może być ciężko przy -30C przez całą zimę, chociaż moi teściowie mieszkają od 50 lat w górach i mają same piece. Jak się wieczorem napali w piecach to faktycznie nad ranem jest trochę chłodnawo (przy -35 na zewnątrz), ale też trzeba zwrócić uwagę na fakt, że dom jest z płazów uszczelnianych mchem. Matka teściowej w latach 50-tych chodziła do lasu, zbierała mech suszyła i później tym uszczelniali. Przypuszczam, że tego mchu zostało z 30% na łączeniach bali.

Madd, na Twoim miejscu puściłbym jakąś rurę w piecu (chyba że masz) dałbym zasobnik z 300l (dobrze zaizolowany) do tego pompkę i kilka kaloryferów. Jak się rozchajcuje w piecu to woda się szybko zagrzeje w zasobniku i trochę ciepła zostanie jak kominek czy piec wygaśnie zawsze będzie cieplej.

Witam

Mam zamiar budować dom z bala może ktoś z Was ma ten sam problem co ja.

Firma Stollux ma mi postawić dom z bala. Rozmawiałem z nimi osobiście jakiś miesiąc temu i w momencie gdy chiałem podpisać umowę przedwstępną, zaczeli kręcić, że nie mają ekip, mieli się do mnie odezwać na początku listopada kiedy postawią dom czy na wiosnę czy na jesień. Do dzisiaj tłumaczą że jeszcze są w trkacie rozmów z cieślami. Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia proszę o opinie.

Pozdrawiam Tomek

Praca wre, oj wre :) Tylko, że finansów ubywa w zastraszającym tempie. dzisiaj wstawiali okna dachowe w sypialni w międzyczasie ekipa podłączała dom do kanalizy w drodze (16m długości na 2-2,3m głęokość). Wszystkiego trzeba dopilnować. Jak była koparka, poprosiłem o częściowe okopanie piwnic (tak na dług 7m 1,8m głębokość). Okazało się, że wykonawca od piwnic nie zrobił dokładnej izolacji w 2 miejsach i woda wchodzi do piwnicy.

Musieliśmy pojechać po kier bud. i przywieźć go na miejsce zbrodni. Oj chyba nie zarobi za bardzo na tych piwnicach :-? a za tą fuszerkę musi odkopać na własny koszt cały budynek , pokazać że w pozostałych miejscach jest dobrze wykonana izolacja, zaizolować tam gdzie trzeba.

http://i47.photobucket.com/albums/f175/seba7207/Fuszerkaizolacjapiwnic6.jpg

http://i47.photobucket.com/albums/f175/seba7207/Fuszerkaizolacjapiwnic4.jpg

http://i47.photobucket.com/albums/f175/seba7207/Fuszerkaizolacjapiwnic1.jpg

Uff... po 15, jak wszyscy pojechali i już był spokój wziąłem piłe motorową i zacząłem wycinać-obniżać belki, które zostawił Pilch. Zostawił za wysokie belki pomiędzy pomieszczeniami, tak na 18-20cm. Planujemy dać styropian 5 + 3 cm i na to wylewka z 5cm czyli = 13cm + płytki z 1,5 - 2cm czyli razem daje max 15cm. Głupio byłoby wchodzić np. do jadalni z kuchni (gdzie nie ma drzwi przez próg. Nie dopilnowaliśmy ekipy - po prostu za szybko daliśmy kasę. Ale to szczegół. Tak poza tym wykonujemy ocieplenia na górze. Na moje oko jest wykonane z 30%. Zastanawiamy się nad wstawieniem jakiejś kozy do ogrzewania (za 200zł) - zawsze podsuszyłooby trochę chatę w środku. Została nam góra odpadków drewnianych (tak na oko z 10-12m3). Mamy już kupiony kominek Jotula I80 Panorama (stoi jeszcze w sklepie) ale szkoda kominka na te opady. Instalacja wod-kanalizaycyjna już jest, (jutro próba szczelności) i do piątku musimy rozłozyć styropian i folie pod wylewki.Idzie bardzo dużo rur po podłodze, a do rozłożenia 60m2 powierzchni. Ciekawe czy damy radę. Zdjęć na razie nie robiłem (syf w chacie szkoda gadać), z raz w tygodniu robi się sprzątanie a wykonawcy i tak zaraz nabrudzą. Acha, od wczoraj mamy podłączoną rozdzielnię (jutro pykne zdjęcia) :D i prund na stałe w domciu.

Od środka chata jest już przeszlifowana, tak jak pisałem robota tragedia, ale nabrałem takiej wprawy, że służe radą wszystkim potrzebującym. Lakierowanie belek po wykonaniu wylewek. Pozdrawiam serdecznie

Co do stolluxu jak nie chca to się nie proś poszukaj cieśli z isebnej, brennej lub tamtych okolic pewnie trafisz też na jakis wolny termin w ciągu roku i na tym skorzystasz nie tylko jakościowo ale i kasowo. warto sobie zafundować wczasy tygodniowe w tamtych okolicach i poszukać wykonawcy. Pozdrawiam Dzióba (nic na siłe)

Zgadza się nic na siłę. 5 km ode mnie ma siedzibę firma WAKO. Jak pojechałem do nich podpytać się jaki byłby koszt chatki 150m^2, to jak usłyszałem cenę to mało co nie usiadłem z wrażenia. Oni liczyli sobie 1,5 tys zł za m3 drewna. To za taką chatę musiałbym wybuli ze 130 tys za sam materiał, a i tak nie wykonaliby w takich przekrojach 32x26cm. Dajcie sobie spokój z tymi firmami, lepij wziąć fachowców - górali i po pierwsze primo jest taniej i po drugie primo jestdobrze wykonane. Tylko sprawdzonych :)