Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Mam zamiar budować dom z bala może ktoś z Was ma ten sam problem co ja.

Firma Stollux ma mi postawić dom z bala. Rozmawiałem z nimi osobiście jakiś miesiąc temu i w momencie gdy chiałem podpisać umowę przedwstępną, zaczeli kręcić, że nie mają ekip, mieli się do mnie odezwać na początku listopada kiedy postawią dom czy na wiosnę czy na jesień. Do dzisiaj tłumaczą że jeszcze są w trkacie rozmów z cieślami. Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia proszę o opinie.

Pozdrawiam Tomek

Witam!

Dziwne, bo ja bylam u nich pod koniec wrzesnia i podpisalam umowe na kwiecien'08. jak do tej pory zero problemow z ta firma!Obym tak Ich dalej mogla chwalic jak skoncza budowac moja chatke :wink:

Polecam zadzwonic i spytac konkretnie..moze podziala!

Pozdrawiam, Agnieszka

Zapomniałam napisać, że w trakcie rozmowy z wykonawcą dowiedziałam się o podwyżkach cen za drzewo. Ponoć ma pójść w górę nawet o 15% od nowego roku. Nie wiem ile w tym prawdy ale informuję jak ktoś się jeszcze waha czy umowę podpisać czy poczekać do przyszłego roku.

A co do budowy z drewna i czepialstwa urzędników to pani konserwator ma jedną podstawę prawną której się kurczowo trzyma. Otóż budynek w rejonie gdzie ja buduję musi być zgodny z miejscową tradycją budownictwa. Tak jest zapisane w miejscowym planie zagospodarowania. Zdaniem tej pani budowa z drewna nie jest zgodna z tym co się w okolicach Ślęży budowało.Co jest oczywiście śmieszne bo zaraz niedaleko jest skansen w którym stoją oczywiście domy drewniane z okrągłych bali bo tak właśnie miejscowa ludność budowała i mieszkała. Mogę zrozumieć że czepia się domów budowanych na styl zakopiański bo to faktycznie nie te tereny i styl budownictwa tu był inny, ale okrągłe bale i nowoczesny projekt? No cóż pozostaje mi nakłamać w projekcie, a bardzo tego nie lubię, i mieć nadzieję ze nikt nigdy się nie zorientuje.

Gość Piotr Wlezień
Witam

Mam zamiar budować dom z bala może ktoś z Was ma ten sam problem co ja.

Firma Stollux ma mi postawić dom z bala. Rozmawiałem z nimi osobiście jakiś miesiąc temu i w momencie gdy chiałem podpisać umowę przedwstępną, zaczeli kręcić, że nie mają ekip, mieli się do mnie odezwać na początku listopada kiedy postawią dom czy na wiosnę czy na jesień. Do dzisiaj tłumaczą że jeszcze są w trkacie rozmów z cieślami. Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia proszę o opinie.

Pozdrawiam Tomek

Cześć ja podpisałem z nimi umowę przedwstępną w sierpniu i nie było problemu. Może mają jakieś problemy, albo za dużo zamówień

Gratuluje wszystkim budującym z goralami.. ja bym chyba sie nie odzważyła brac kredytu i budowac metoda gospodarcza bez umowy.. dlatego podziwiam wszystkich budujacych ta metodą.

Co do ogrzewania - my mamy piec na wszystko ( zebiec) i do tego kominek jotula z 2 otworami powietrznymi. Narazie komien grzeje super, piec nie zostal sprawdzony :wink: ale mam nadzieje ze tej zimy bedzie proba.

Gość Piotr Wlezień

Uff... po 15, jak wszyscy pojechali i już był spokój wziąłem piłe motorową i zacząłem wycinać-obniżać belki, które zostawił Pilch. Zostawił za wysokie belki pomiędzy pomieszczeniami, tak na 18-20cm. Planujemy dać styropian 5 + 3 cm i na to wylewka z 5cm czyli = 13cm + płytki z 1,5 - 2cm czyli razem daje max 15cm. Głupio byłoby wchodzić np. do jadalni z kuchni (gdzie nie ma drzwi przez próg. Nie dopilnowaliśmy ekipy - po prostu za szybko daliśmy kasę. Ale to szczegół. Tak poza tym wykonujemy ocieplenia na górze. Na moje oko jest wykonane z 30%. Zastanawiamy się nad wstawieniem jakiejś kozy do ogrzewania (za 200zł) - zawsze podsuszyłooby trochę chatę w środku. Została nam góra odpadków drewnianych (tak na oko z 10-12m3). Mamy już kupiony kominek Jotula I80 Panorama (stoi jeszcze w sklepie) ale szkoda kominka na te opady. Instalacja wod-kanalizaycyjna już jest, (jutro próba szczelności) i do piątku musimy rozłozyć styropian i folie pod wylewki.Idzie bardzo dużo rur po podłodze, a do rozłożenia 60m2 powierzchni. Ciekawe czy damy radę. Zdjęć na razie nie robiłem (syf w chacie szkoda gadać), z raz w tygodniu robi się sprzątanie a wykonawcy i tak zaraz nabrudzą. Acha, od wczoraj mamy podłączoną rozdzielnię (jutro pykne zdjęcia) :D i prund na stałe w domciu.

Od środka chata jest już przeszlifowana, tak jak pisałem robota tragedia, ale nabrałem takiej wprawy, że służe radą wszystkim potrzebującym. Lakierowanie belek po wykonaniu wylewek. Pozdrawiam serdecznie

Cześć mam pytanie jak szlifowałeś bale ręcznie czy może jakąś szlifierką oscylacyjną

Czeka mnie to w przyszłym roku i zastanawiam się jak to robić

Gość Piotr Wlezień
Mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś ma kominek z płaszczem wodnym i jak się spisuje? Kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza u mnie odpada dziecko alergik, a niestety ryzyko przypiekania kurzu i sam kurz to środowisko nie dla mojego dziecka

Sloneczko - kominek mam taki, ze powinien ogrzac 230 metrow, a ja mam 133.Ale chlop sam robil rury, ktorymi idzie cieple powietre i jest woelce prawdopodobne ze zrobil to zle. Kominek mila byc tylko dla przyjemnosci, mial byc gaz, ale kasy bralko :(

Na wiodne robieramy kominek, okladamy szmatem jak Pan Bog przykazal, rozprowadzenie zrobi ktos kto sie na tym zna, odlaczymy gaz i bedzie +500 stopni! mam nadzieje!!!!!

Piotr, szlifierką oscylacyjna szlifowałem bale zewnątrz. Syzyfowa praca. Górale poradzili, żeby wziąć małego Boscha (11 tys obrotów), na to plastikową tarczę przykręcaną z papierem do Boscha. Na całą chatę wenątrz (około 75m^ parter wraz z sufitem zużyłem ok 7-8 krążków papieru ściernego. Licząc po 2-2,5zł za krążek to nie jest to duża kwota. Technika szlifowania najlepsza moim zdaniem to delikatne przesuwanie wzdłuż włókien. Uzyskuje się pasek przeszlifowany o szerokości 3-3,5 cm. Najważniejsze jest dobre "wejście w materiał" no i wycowanie szlifierki Zbyt mocne dociśnięcie powoduje że widać zagłębienie. Najlepiej spróbowac gdzieś w niewidocznym miejscu.

Madd, dzisiaj podłączyliśmy kozę (najzwykleszą) w miejsce kominka. Zostało trochę odpadów (tak z 10-15m3) i szkoda tego dawać do kominka (ze względu na kominek) :p . A tak już w środku cieplutko i można trochę chatę podsuszyć.

Super wątek, czytam od dechy do dechy. Chodzi mi po głównie przeniesienie chałupy. Mój M nawet nie chce o tym słyszeć, o budowie domu też nie chciał a mieszkamy już ponad 2 lata :D . Papierolagia mi nie straszna chodzi mi bardziej o dokształcenie się w technologii starych chałup. Chata ma być letniskowa kuszące jest jednak to , że działka na której ewentualnie powstanie oddalona jest 30 min jazdy samochodem od naszego domu. W lecie to w sumie można dojeżdżać stamtąd do pracy. Działka ma obecnie 24 ary a w planach mam dokupienie jeszcze 20. Jest miejsce na staw, park krajobrazowy w pobliżu, rezerwaty przyrody. Jakieś 2 km oddalona jest mała osada ok. 5 000 mieszkańców, starorzecze z kąpieliskiem, Bug niedaleko. Chałupy są cudne, mam już jedną na oku. Mniej więcej takiego typu http://sk-i-ba.w.interia.pl/wies/pages/Sobibor-chata4.htm "Mojej " nie wstawię bo uważam , że jest tak wyjątkowa , że zaraz ktoś ja mi zabierze :D . Pisze to wszystko bo chce poznać Wasze opinie o przenoszeniu, rady, co jest najtrudniejsze w tym wszystkim. Czy ja sama dopilnuje wszystkiego? Cała rodzina chce mnie leczyć nie na nogi raczej, więc mi nie pomogą, mało tego chyba będę musiała zejść do podziemia i budować tajnie. Jestem jeszcze w pełni władz umysłowych i jeszcze coś do mnie dociera, jak pojadę tam wiosną będzie już po mnie. Mam trochę czasu na ułożenie sobie wszystkiego w głowie. Jak ktoś z Was przenosił chałupę proszę o wszelkie wskazówki. Nie mogę zapomnieć o tej chałupie i dlatego będę Was męczyć w tym temacie. Zrozumcie chorego :D

Dzięki za odzew. 50 000? a ja się targuję z gościem , który chce rozłożyć i złożyć ze zrobieniem więźby i może jeszcze wykopaniem fundamentów za 5-6 tys i wmawiam mu , że to bisnes jego życia. Może to nie wirtuoz i nie w sile wieku, ma robić z synami, ogólnie wyglądają jak Kiemlicze i z językiem ojczystm mają problem, no ale o poezji rozmawiać nie będziemy. Ogólnie cytowac ich nie będę , bo same ***** bym musiała wstawiać. Jeszcze pare takich postów i takiej okazji nie przepuszczę. Jak dobrze, że telefonu nawet nie maja, jeszcze by mi ich ktoś sprzątnął sprzed nosa razem z chałupą :D .