Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ma ktoś zdjęcia z budowy Oleśnica, my będziemy budować Bartne, więc to praktycznie to samo co Oleśnica tylko, że ciut mniejsze. Byłbym wdzięczny.

Witam!

Mam w planach budowe olesnicy dopiero na kwiecien, pytalam juz tu na forum czy jest ktos kto taki dom juz ma albo jest w trakcie budowy, ale nikt sie nie odezwal, wiec raczej ciezko bedzie...

Pozdrawiam!

Czy ma ktoś zdjęcia z budowy Oleśnica, my będziemy budować Bartne, więc to praktycznie to samo co Oleśnica tylko, że ciut mniejsze. Byłbym wdzięczny.

Witam!

Mam w planach budowe olesnicy dopiero na kwiecien, pytalam juz tu na forum czy jest ktos kto taki dom juz ma albo jest w trakcie budowy, ale nikt sie nie odezwal, wiec raczej ciezko bedzie...

Pozdrawiam!

My budujemy Bartne, ale tylko ze względu na mniejsze "cudowania" na dachu - czyli tniemy koszty. Ale zaczynamy dopiero we wrześniu, na dom-projekt są realizacje bodajże Ośka(co też praktycznie to samo co Oleśnica i Bartne).

O tutaj http://www.dom-projekt.pl/realizacje.php?id=110

Musze chyba zadzwonić do tej firmy i poprosić o numer do właścicieli domu, może się da jakoś z nimi skontaktować.

Witajcie..

pytanie do tych co nie mają piwnicy:

1. kiedy wylewaliście chudziak: przed postawieniem ścian z drewna czy po??

2. Z czego robicie ścianki działowe??

3. jeśli z cegły, gazobetonu, etc. 12cm to czy robiliście, czy mieliście w planie pod tym wylewanie ław i wzmocnienia czy też stoii to poprostu na zwykłym chudziaku??? bo taka ściana to ciężkaśna i jakoś nie mogę sobie wyobrazić aby wystarczył chudziak...w projekcie nie mamy żadnych wzmocnień pod ściany działowe, a pisze w opisowej części projektu, że działówki z cegły ....?????- ale w rysunkach techniczych nie było ław pod te ściany!!!

4. jakie kominy robicie w swoich drewnianych domkach?? kominy systemowe (leier, Schiedel, Zapel, krasiccy...inne jakie??) czy zwykłe murowane, tradycyjne z cegły...

i dlaczego?. co wami kieruje przy wyborze.....

BUDOWA TO CIĄGŁE DECYZJE....!!!

dzieki za "doinformowanie nas"

Witajcie..

pytanie do tych co nie mają piwnicy:

1. kiedy wylewaliście chudziak: przed postawieniem ścian z drewna czy po??

Przed postawieniem scian z drewna. Po postawieniu scian to dodatkowa ilosc wilgoci do usuniecia z budynku, ktorej czesc na pewno zostanie wchlonieta przez drewno. Chyba, ze chcesz budowac z drewna "prosto z lasu", to wtedy moze miec mniejsze znaczenie.

2. Z czego robicie ścianki działowe??

Scianki szkieletowe.

3. jeśli z cegły, gazobetonu, etc. 12cm to czy robiliście, czy mieliście w planie pod tym wylewanie ław i wzmocnienia czy też stoii to poprostu na zwykłym chudziaku??? bo taka ściana to ciężkaśna i jakoś nie mogę sobie wyobrazić aby wystarczył chudziak...w projekcie nie mamy żadnych wzmocnień pod ściany działowe, a pisze w opisowej części projektu, że działówki z cegły ....?????- ale w rysunkach techniczych nie było ław pod te ściany!!!

Koniecznosc wzmocnienia podloza powinna zostac potwierdzona przez kierownika budowy. Jesli fundamenty zostana porzadnie zasypane i zasypka zageszczona, do tego odpowiednio gruba warstwa chudziaka, to moze nie ma potrzeby wzmacniania miejsc pod scianki dzialowe. Ale z drugiej strony nie jestem pewny, czy przypadkiem scianek nie robi sie wtedy juz po ociepleniu podlogi, wtedy na pewno potrzebne wzmocnienie, bo styropian nie utrzyma scianek.

4. jakie kominy robicie w swoich drewnianych domkach?? kominy systemowe (leier, Schiedel, Zapel, krasiccy...inne jakie??) czy zwykłe murowane, tradycyjne z cegły...

i dlaczego?. co wami kieruje przy wyborze.....

Systemowy Leier. Szybciej sie buduje:-)

Dzieki za odpowiedzi, ale poddtrzymuję temat, ciekawi mnie co inni robią, jakie mają ścianki, kominy..etc..jak w moim pytaniu wyzej

Arekk- u nas nastawiamy się na kominek z płaszczem wod. do ogrzewania wody zarówno w podłogówce jak i użytkowej...- (ktoś powiedział nam że nie można zrobić podgłogówki z kominka bo niestabilnie pracuje, natomiast na forum niektórzy tak mają i działa)

a może ktoś tutaj jest co też tak przewiduje lub ma?? i co działa???

pozatym jedocześnie na górze położymy rury do centralnego, natomiast cały dół w podłogówce- za 2-3 lata mamy nadzieje ogrzewać to gazem, do tego czasu tylko wyłącznie kominkiem..Zastanawialiśmy się wcześniej nad połączeniem:

kominek i ogrzewanie akumulacyjne prądowe-..znajomi odradzali nam ze względu na koszty,.... ale gaz też ciągle drożeje,?!!!!

Cześć

to ja jestem właścicielem tego Ośka :)

jak cos to pisz na priv

[quote name=Agnieszka

Czarna]

Witam!

Pozdrawiam!

My budujemy Bartne, ale tylko ze względu na mniejsze "cudowania" na dachu - czyli tniemy koszty. Ale zaczynamy dopiero we wrześniu, na dom-projekt są realizacje bodajże Ośka(co też praktycznie to samo co Oleśnica i Bartne).

Musze chyba zadzwonić do tej firmy i poprosić o numer do właścicieli domu, może się da jakoś z nimi skontaktować.

Cześć

jak cos to pisz na priv

[quote name=Agnieszka

Czarna]

Witam!

Pozdrawiam!

Wiadomość została wysłana :roll:

pawel_beskid_niski

Terz juz wyslaalem wiadomosc.

Dosyc dlugo mnie na forum nie bylo. Totalny brak czasu. Teraz sie wykanczam przy wykanczaniu idzie powoli jak krew z nosa ale jakos daje rade, zwlaszcza ze robie sam.

Musze powiedziec ze ogrzewanie bede mial kominkowe plus podlogowka w lazience. W zeszla sobote mialem -17 okolo 4 nad ranem, palilem caly czas w kominku i w domu caly czas mialem temperatrure okolo 18 - 19 stopni gdy juz zamieszkamy napewno bedzie lepiej. Teraz gora jest surowa i w polowie nie ocieplona. Zadnych kaloryferow nie przewiduje w zupelnosci kominek namwystarczy

Cześć

No to chłopie teraz lepiej już zacznij bilety wstępu drukować skoro żeś się przyznał :)

Krajobraz widzę górski więc w jakiej okolicy należy Twojej hacjendy wypatrywać?

Ja też idę w Ośka ale wersja z garażem dlatego Twoje uwagi będą cenne.

Cześć

No to chłopie teraz lepiej już zacznij bilety wstępu drukować skoro żeś się przyznał :)

Krajobraz widzę górski więc w jakiej okolicy należy Twojej hacjendy wypatrywać?

Ja też idę w Ośka ale wersja z garażem dlatego Twoje uwagi będą cenne.

Z tymi biletami to mam masakre od momentu polozenia pierwszego bala teraz powoli sprawa ucichla, ale byl czas ze musialem sasiada o ochrone prosic. Niektorzy ludzie to pozbawieni wyobrazni sa.

Dom stoi pomiedzy krakowem a zakopanem (dla ulatwienia do krakowa mam 32 km a do zakopanego 70)

Tak na szybko to moge Ci powiedziec zebys chudziaka zrobil 15 cm nizej jak koniec sciany fundamentowej, wtedy bezproblemu uzyskasz spad w odprowadzeniu wody z kuchni do kanalizy, na to 10 cm styropianu i 5 cm wylewki, tylko pilnuj aby sciany fundamentowe zrobili Ci prosto, mnie troche pokrzywili. to obnizenie daje to ze schowalem tam wszystkie instalacje i zalalem betonem.

Pozostałeś przy tych rozmiarach 10x9 czy coś powiększałeś?

Ja zabieram się za dw9 czyli podpiwniczonego ale dokładam garaż.

Zastanawiam się nad położeniem kominka bo ten co jest w projekcie jakoś mi nie leży. Ale może tylko mam takie wrażenie.

No i chciałbym dołożyć połaciowe okno bo ta jedna lukarna wydaje mi się niewystarczająca.

Napisz na priv jakich zmian można było dokonywać w projekcie.

pozdrawiam

Arek