Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja nie samotna kobieta budująca,...ale i tak większość decyzji to jakoś tak spada na mnie...a oto kolejny nasze dylematy..- PORADZCIE coś!!!!

normalnie budowa to nie tylko wydawanie pieniędzy bez liku ale i czas 1000decyzji!!!

a teraz na "tapecie " jest temat:

z belką OCZEPOWĄ czy bez??? (balowicze z pełnych bali wiedzą pewnie co to jest..?)-ciężko mi to wyjaśnić.......zwróccie uwagę u Radka....idzie 10bali w jednym pionie i potem ok 30cm. dalej od tego pionu idzie taka jedna samotna belunia......!!! tam gdzie ma dłuższy bok domu - tam widać......

belka oczepowa pozbawia nas pare kolejnych tys, potem dochodzi jeszcze przez to większa połać dachu a za tym: więcej krokwi, a raczej dłuższe o 25-30cm, więcej łat. kontrłat, więcej papy, desek, dachówek lub blachy....

belka oczepowa podnosi trochę dach- ok 25cm i poszerza go o kolejne 25cm...- w planie i tak jest dach wysunięty sporo ponad 1metr od ściany....

a może są i wspaniałe PLUSY tego rozwiązania- jakie????chętnie poznam, a może jeszcze inne minusy, a może nie ma ich tak dużo jak mi się wydaje...?????

i co robic?????

ma ktoś pomysły za lub przeciw???

RADEK....jak zerkasz to daj swoje spostrzeżenia

Kadargo-....też się udziel tutaj......lub na priv...

dzięki wszystkim

...w poście RANDEMAN-....na tym rysunku to nazywa się PŁATEW i to będzie TO..tzn. ja słyszałam o nazewnictwie oczepowa belka,-..ale to o to samo chodzi!!!!-..

tam jest jeszcze takie dziwadło jak OBZAJTÓWKA-ale to chyba chodzi mi bardziej o tą płatew..-ale nazwy ;) ;)

U Twojego wykonawcy nazywa się to outtrigger purlin :lol:

Zadanie tego bala to uzyskanie ściany kolankowej na poddaszu.

Np. przy dachu 45 stopni - oparcie krokwi na balu odsuniętym o 90cm od osi ściany - daje 90cm ściany kolankowej. Wielkość dachu przy tym rozwiązaniu nie zmienia się - po prostu krokwie są podparte bliżej ich końca.

Tak na marginesie to szerokie okapy mają za zadanie chronienie ścian przed zacinającym deszczem i są zalecane w standardach wg których budowany jest Twój dom.

Hehe nawet nie wiedziałam że istnieje coś takiego :) I już wiem, że nie będę pytała do czego to służy. Jak Trochanowski mówi, ze ma być to będzie. Jeszcze mi chaty nie postawił, a ja już lubię tego gościa. Pogania architekta żeby projekt robił szybciej i sam z nim szczegóły techniczne ustala. Czyli nie muszę sobie zaprzątać główki. A normy to u niego jak 10 przykazań normalnie. Nie do złamania

:lol:

Szop deskę elewacyjną sam załatwiałeś czy Trochanowski?

Sam załatwiałem. To ciekawa historia bo okoliczni właściciele tartaków w najlepszym przypadku pukali się w głowę a w najgorszm chcieli mnie bić, że zawracam im głowę jakimiś fanaberiami a ONI tu pracują.

W efekcie dechy zamówiłem w Puławach a to ponad 250km od domu.

SZOP...

bardzo dziękuje za TWOJE odpowiedzii....-myślałam że ty od sierpnia to nie czytasz naszego FORUM....., twój dziennik przeglądam 2-3 razy w ciągu tygodnia i ciągle z nadzieją...-zgadnij na co???a tu nic...moje nadzieje okazują się płonne!!! prosze o kolejna FOTORELACJE naprawde Twoje zdjęcia i opisy bardzo nam pomagają...nawet wczoraj po raz kolejny przeleciałam wszyskie zdjęcia i opisy Twojej strony, i też tam dojrzałam że masz tą belkę oczepowa....

Nasz Wykonawca NIE twierdzi że ma być!!!!- on pozostawia to w naszej gesti, bo na początku szkiców wydawało się że nie jest to konieczne, potem jak zobaczył projekt architekta pokazujący strony domku z oknami...to doradzał nam podwyższenie bo inaczej okna będą się chować pod dachem, ale obecnie- jak rozpoczął coś tam strugać, to mówi że nie ma jednak takiej konieczności, i to w zasadzie zależy od nas czy chcemy czy nie, technicznie do przyjęcia są obie wersje i będzie OK, wizualnie-no to już musimy my sami dokonać wyboru...!!!..i to nas przerasta..-dlatego szukamy pomocy i prosimy o opinie, ew. zdjęcia .....

SZOP-wiem coś o kręceniu głową na wymagania inwestora...-nasz murarz ciągle "łypał okiem" jak biegałam każdego kolejnego ranka z metrówką i robiłam kolejne pomiary,..a potem do pracy.... i kolejnego ranka to samo..- pewnie miał nas dosyć....i pytał się tylko czy my nie mamy dosyć tego mierzenia...-ale i tak wyszło pare cm. dłuższe ściany-a mówili że są idealnie jak w planie (mierzyli pewnie inna metrówką niż JA ;) ) i tak to jest z fachowcami....

Annnju ja u siebie zrobiłem ścianę kolankową właśnie przez zastosowanie tego dodatkowego bala - dzięki temu zyskałem ok 18m2 powierzchni na poddaszu - biorąc pod uwagę, że to skosy to chyba powierzchnia nie do pogardzenia. Ty musisz decyzję podjąć sama bo wykonawcy - faktycznie wszystko jedno - konstrukcyjnie jeden i drugi sposób równie dobry :D

witam w klubie samotnie budujacych :D

Dziekuje, Witam rowniez. :D

Na jakim etapie budowy jestescie? Ja mam juz wszystkie pozwolenia i nawet kredyt, kosztowalo mnie to sporo biegania, ale mam juz to za soba...

U nas jezeli- pogoda pozwoli chcemy robic fundamenty jeszcze w grudniu, a w kwietniu ma przyjechac ekipa stawiac domek.

Marzenia....Ale sie czasem spelniaja! :wink:

Mieszkamy nawet nie 100km od siebie, a w naszych stronach jest bardzo niewiela domow z bali..ja osobiscie widzialam 2..A jak jest blizej Trojmiasta?

Pozdrowienia.

JurekCH piwnicę na pewno robiło kilka osób. Swój dziennik budowy ma Raddekow zdaje mi się że nazywa się Just do it. Na pewno wpisywał swoje komentarze do dziennika Szopa więc możesz tam znaleźć link. Chyba Jurand też podpiwniczał swój domek. A okna od kogo bierzesz?

A jeśli chodzi o pompy ciepła to jakiś czas temu była dyskusja na temat solarów i pomp ciepła, musiałabyś poszukać bo chyba ktoś taką miał. Ale nie mam pewności..

Madd-kto ci krył dach trzciną?

Nam będzie montowała ekipa od domku...chociaż producent okien-Urzędowski twierdzi że ONI doskonale mają opanowaną technikę montażu, (ale na konkretne pytanie czy montowali w balu 30cm....to okazało się że NIE).

ale Pan od okien "straszy" mnie że nie będe miała gwarancji jeśli to nie jego ekipa zamontuje.....,

ale ja swojej ekipie budującej dom wiem że bez obaw mogę powierzyć okna!!! i tak uczynimy...,

sporo osób buduje dom z bala na piwnicy, względnie na pól-piwnicy, tzn. pod częścią domu jest piwnica....,ale może sami sie odezwą....

Kasia- .... okna może kupić ten co będzie Ci wstawiał na siebie z 7%, i potem Tobie zamontuje i sprzeda też z 7VAT....-, tak przynajmniej ja to zrozumiałam..

No właśnie, jak rozmawiałam z ludźmi od Urzędowskiego to też mówili,że jeszcze w balu nie montowali. Byłam ciekawa jak to u innych było, tych co już swoje domki mają.

Cała zabawa polega na tym że jak się weźmie z montażem to jest taniej bo naliczają tylko 7 % vat, bez montażu 22%.

Przepraszam, że tak z innej bajki się wtrącę:

Kochani Miłośnicy domów z bali a może tak do nowego domku małego, czerwonego Mikołaja na szczęście byście kupili a przy okazji wsparli poszkodowane przez los dzieci.

Bardzo serdecznie zapraszam do przyłączenia się do tej akcji :D :

http://forum.muratordom.pl/tu-licytujemy-mikolaje-po-50-zl,t118618.htm

pozdrawiam

Edzia - Mikołaj nr1. :wink: