Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

stokrotka 2

Pochwal się projektem :) ja akurat swój przerabiam i może coś bym podpatrzył.

buduję ten domek, który widać na zdjęciu ;)

a jeśli chodzi o szczegóły to są tu :

(domek to stokrotka 2 :D , zupełnie jak mój nick 8)

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/stokrotka_2/default.asp?id=166

co do projektu, który kupiłam, to nie mam jak wrzucić, bo nie mam skanera :(

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z drewniakami nie będzie problemów. Walory izolacyjne drewna są niezaprzeczalne, a jak jeszcze dojdzie wełna/ekofiber/termex itp to współczynniki spadaja ponizej 0,20. NORMA jest , o ile pamietam: 0,54.

Nie ma sie co obawiać.

Poza tym dochodzi aspekt energetyczny-produkcyjny-ekologiczny: ilość energii potrzebnej do wyprodukowania domu z drewna jest znaczacą mniejsza niż w przypadku domów z ceramiki.

To nie całkiem tak. Certyfikat to nie norma którą trzeba spełnić tylko informacja. Więc nawet jak zbudujesz dom w klasie D czy G to możesz taki mieć i nie trzeba go zaraz ocieplać.

Certyfikaty okreslają ilość energii potrzebnej do ogrzania domu a ilość energii potrzebnej do zbudowania(wyprodukowania) domu ma się do tego nijak.

Jeśli chodzi o normy , to dla ścian jednowarstwowych (grube bale) wspólczynnik max. 0,50 . Dla wielowarstwowych (bal + ocieplenie) max.0,30. Bale mają lepsze walory izolacyjne niż np beton ale to nie znaczy , że spełniają te normy tak "na luzie". Wręcz przeciwnie . Dla współczynnika 0,50 trzeba ściany z bali dobrze ponad 20 cm.

Cytuję W. Nitkę:

Decydując się na zakup płazów trzeba zwrócić uwagę na kilka czynników. Przede wszystkim trzeba się zdecydować na rodzaj drewna. Najpowszechniejszym i najwdzięczniejszym w obróbce jest smrek, (czyli świerk). Można też zastosować jedlę, (jodłę). Bywa ona jednak często opucyta, co grozi wypadnięciem rdzenia przy obróbce. Jest też podatna na sinienie i jak twierdzą niektórzy - ma specyficzny zapach kaczego nawozu. Innym jednak to nie przeszkadza, czego dowodzi fakt, że "w Zębie kościół zjedli" (z jodły) - jak mówi stare powiedzenie.

Jodła ma taki zapach tylko po zcięciu.Moje bale czekaja już drugi rok i nie czuć i jajem już był po 3 miesiącach. A co do rdzenia - każde drewno pęka w jego kierunku ale wystarczy dopilnować na tartaku aby przy cięciu wyjąć ze środka deske ze rdzeniem np.calówke i problem usunięty.tydzień spędzony na tartaku sie opłacił, nic nie popekało i nie pokrzywiło sie. A wg. mnie jodła jest najlepsza do budowania domu. Zastanawiałem sie nad modrzewiem, ale ciagle wychodząca żywica mnie odstrasza.

ankamienna: wczoraj odalilsmy piec gazowy i staram sie teraz metoda prob i bledow dobrac optymalne parametry zeby wszystko zaprogramowac. mam termostat bezprzewodowy i chodze z nim po domu zeby dobrac odpowiednie miejsce. na dole rowniez podlogowka na gorze grzejniki no i antresola. gdzie u ciebie jest termostat zeby podawac jakies wskazania do pieca ? jak sterujesz caloscia tzn podlogowka bo rozumiem ze u gory kilka kaloryferow ?

serwisant proponowal mi wrzucic termostat na antresole ale jak tam go umieszcze to podlogowka ma 20 - 25 stopni wiec tego prawie nie czuc (oczywiscie w domu jest 21st) a chcialbym miec podloge cieplejsza !!! cholera... piec prawie nie dziala a w domu cieplo. przestraszylem instalatora ze cos nie tak ze piec nie dziala heheh. ale nie dodalem ze w domu 21st :)

to gdzie proponujecie termostat ?

co nieco o drewnie i siniźnie: http://www.bud-media.com.pl/okno/numery/s/nr02_2000/art90/0200s090.htm

a już zupełnie dużo o wszystkich gatunkach: http://www.itd.poznan.pl/pl/index.php?id=35

Wg mnie jodła jest jednakowoż w czołówce, a podstawa jest to ze nie ciemnieje tak szybko jak sosna/świerk. No i wspomiana przez SEBA twardość i prawie całkowity brak żywicy (korniki go nie ruszą :-)

Pzdr

Kochani

Już za 2 tygodnie zaczynam budowe drewniaka, tzn szkielet a jako obiciówka od zewnątrz bal lity sosnowy 6,5 cm.

Bedę robił sam z teściem, więźbę wywiąże mi cieśla bo tego nie robiłem i powiem szczerze że się trochę boję.

Trochę w budowlance robiłem ale z betonu, więc jest to dla mnie wyzwanie ale wystarczy trochę chcieć.

Fundamenty wyleję sam.

Szkielet mam wiedzę teoretyczą, jak coś spieprzę to bede miał pretensje do siebie samego.

Wszystko opiszę i podam koszty.

Powiedźcie czy robię dobrze czy może mi sie we łbie coś poprzewcacało ?

stokrotka 2

co do projektu, który kupiłam, to nie mam jak wrzucić, bo nie mam skanera :(

A cyfrówkę masz? Pstryknij foto i daj na serwer.

ok, postaram się zrobić to wieczorem :lol: (teraz jestem w pracy)

tzn. zrobię fotki, ale z wstawieniem zdjęcia może już być problem :oops:

jeszcze tego nie robiłam :oops:

jeśli nie dam rady, wyślę Ci na maila :wink:

a co konkretnie mam sfotografować? rzuty ?

Może przyda się i innym:

http://szukaj.onet.pl/query.html?qt=paszporty+energetyczne

tutaj pare linkow na tematy paszportów,...kilka dni temu- a dokładnie albo 28.12.07 albo 31.12.2007 byl artykuł w Rzeczpospolitej na tematy tego cudeńka wymaganego od 01.01.2009r.

ps...... w domyśle pisali że jeśli sprzedający umówi się ze ż kupującym, że może zrobić paszport ale będzie to droższe-czyli podniesie cene domu-no bo kupujący będzie musiał za to zapłacić, więc efekt będzie taki że strony się dogadaja....

chociaż piszą że to konieczność, ale sami wiecie żę jakaś dziura w prawie zawsze się znajdzie...-ale zobaczymy jak to będzie..-też mnie to ciekawi

Witam wszystkich Balowiczów i od razu zadam pytanie o te paszporty energetyczne. :oops: Gdzie o tym można przeczytać ?

Tak ogólnie to np tu:

http://biznes.interia.pl/nieruchomosci/news/nie-sprzedasz-swojego-m,1043345

albo tu:

http://www.gazetaprawna.pl/?action=showServiceArticle&id=63&dok=2134.218.0.39.5.1.0.1.htm&p=1

:o

Z dziurą w prawie może być ciężko , bo nie wystarczy żeby strony się dogadały. Bez certyfikatu notariusz nie mz prawa sprządzić aktu . Nawet przy wynajęciu (oczywiście oficjalnym :wink: ) potrzebny będzie certyfikat. NIe wygląda to różowo...

Kochani

Już za 2 tygodnie zaczynam budowe drewniaka, tzn szkielet a jako obiciówka od zewnątrz bal lity sosnowy 6,5 cm.

Bedę robił sam z teściem, więźbę wywiąże mi cieśla bo tego nie robiłem i powiem szczerze że się trochę boję.

Trochę w budowlance robiłem ale z betonu, więc jest to dla mnie wyzwanie ale wystarczy trochę chcieć.

Fundamenty wyleję sam.

Szkielet mam wiedzę teoretyczą, jak coś spieprzę to bede miał pretensje do siebie samego.

Wszystko opiszę i podam koszty.

Powiedźcie czy robię dobrze czy może mi sie we łbie coś poprzewcacało ?

Aberti, jeżeli faktycznie masz wiedzę teoretyczną i przede wszystkim CZAS ,to działaj. Z grubym balem bez doświadczenia nie ma szans ale przy szkielecie , jeśli masz smykałkę , będziesz trzymał się zasad to są sukces jest możliwy.

Tyko jakby co, to żeby nie było że cię namawiam ! :wink: