Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Piotr Wlezień
Witam serdecznie wszystkich kochających drewno.Mam pytanie czy ktoś zna firmę

BASIALA-dom syberyjski.Chciałbym aby ta firma wybudowała mój drewniany dom z bala280mm. I co polecacie-cedr syberyjski,modrzew syberyjski,sosne syberyjską.Za każdą odpowiedź dziękuje.Pozdrawiam. :p

Cześć wprawdzie mam już podpisaną umowę z inną firmą a z ciekowaści w poniedziałek udam się do tej firmy, ponieważ jestem z Tarnowa i mieszkam niedaleko tej firmy a nigdy o nich nie słyszałem

Gość Piotr Wlezień
Witam serdecznie wszystkich kochających drewno.Mam pytanie czy ktoś zna firmę

BASIALA-dom syberyjski.Chciałbym aby ta firma wybudowała mój drewniany dom z bala280mm. I co polecacie-cedr syberyjski,modrzew syberyjski,sosne syberyjską.Za każdą odpowiedź dziękuje.Pozdrawiam. :p

Jeszcze jedno

Siedziba firmy mieści się 7 m od więzienia tak więc nie sądzę aby to był przekręt. Chyba, że nie lubią daleko chodzić (żart). A tak właściwie to codziennie od 6 lat przejeżdzam obok ich siedziby i od 1,5 roku szukałem wykonawców domów z bali. A o nich słyszę pierwszy raz

ankamienna: wczoraj odalilsmy piec gazowy i staram sie teraz metoda prob i bledow dobrac optymalne parametry zeby wszystko zaprogramowac. mam termostat bezprzewodowy i chodze z nim po domu zeby dobrac odpowiednie miejsce. na dole rowniez podlogowka na gorze grzejniki no i antresola. gdzie u ciebie jest termostat zeby podawac jakies wskazania do pieca ? jak sterujesz caloscia tzn podlogowka bo rozumiem ze u gory kilka kaloryferow ?

serwisant proponowal mi wrzucic termostat na antresole ale jak tam go umieszcze to podlogowka ma 20 - 25 stopni wiec tego prawie nie czuc (oczywiscie w domu jest 21st) a chcialbym miec podloge cieplejsza !!! cholera... piec prawie nie dziala a w domu cieplo. przestraszylem instalatora ze cos nie tak ze piec nie dziala heheh. ale nie dodalem ze w domu 21st :)

to gdzie proponujecie termostat ?

Hejka,

Mamy wogole podobny uklad domu;-)

u nas teromostat jest narazie w piwnicy kolo pieca, tam jest nasza wielka kotlownia, tzn piec, bojler, wszystkie pompki podlogowki , grzejnikow, wody etc. tam jest tez cala sterownia.Mozna podobno kupic urzadzenie ktore sie laczy zdalnie z piecem ale narazie nie widze takies potrzeby.

Nasza antresola to sypialnia, a wasza to chyba tez pokoj dzienny wiec to jest inny uklad niz u was, ale chyba nie dawalabym tam termostatu.

Najlepiej gdzies w dogodnej lokalizacji, - czy wy macie piwnice lub kotlownie?

pierwsze co rzuciło mi się w oczy i co zobaczyłam to to że mało okien!!....

rzuty parteru to tak troszkę podobne rozmieszczeniem pomieszczeń do naszych,...

u NIEJ wielki PLUS- wydzielona "graciarnia" za garażem- napewno b.przydatna i przejście do garażu przez to pomieszczenie-....to napewno wielka zaleta,

bo nas postraszyli troche z tym bezpośrednim przejściem z domu do garażu, i doszły inne aspekty i wkońcu NIE zrobiliśmy mimo że była początkowo w planie,.

ale u nas nie było takiego przejścia i stąd te zmiany..

"graciarni" też nie mamy-(mam nadzieję że sie nie obrazisz za to urodne słówko",..-no chyba że u Ciebie to będzie kotłownia?)

-nie wiem czy nie będzie tam takiego "pokoiku dla pierdułek brakować"

powiem Wam za 2lata, ale pomocne to napewno jest!!!

Mały wiatrołap , szafa na garderobę bardzo daleko- w salonie-....wg. mnie MINUS, jakaś mała podręczna przydałaby się w tym wejściowym holu,

PLUS- wielka powierzchnia salonu, mało zabudowany,

chociaż dla innych MINUS-bo kuchnia roznosi zapachy-..no ale to już napewno i wy znacie...!!!, dla mnie otwarty salon/z kuchnia./jadalnią jest PLUSEM

A ja obecnie walczę z tematem czym ogrzewać.

Ziemnego nie mam i nie zanosi się ,że szybko będzie.

Coraz częściej zaczynam zastanawiać się nad ogrzewaniem prądem i do tego wentyl z odzyskiem plus kominek jako wspomaganie.

Skoro domy z bali nie akumulują w ścianach ciepła to trzeba postawić na maksa na szczelność i odzysk.

Jak się zapatrujecie na taką propozycję?

Poza tym zastanawiam się nad "zorganizowaniem " paru elementów akumulujących ciepło. Np ciężka ściana wewnętrzna z cegły , kamienia , albo silki .

No i samo ogrzewanie może być akumulacyjne. Po pierwsze bardziej stabilna temperatura , po drugie prąd można ciągnąć w nocy kiedy jest tańszy . Mam na myśli albo elektryczne piece akumulacyjne (z dynamicznym rozładowaniem) , albo kocioł centralny elektryczny ,zasilający kaloryfery przez zbiornik buforowy , do którego podłączony byłby kominek z płaszczem.

No chyba żeby kocioł zasilał wodną podłogówkę w grubej wylewce. Wtedy też zakumuluje i można grzać na drugiej taryfie.

No i jest jeszcze Legalett... :roll:

Seba7207

O przewiew i wilgoć to raczej się nie martwię gdyż wentylacja mechaniczna ten problem powinna zlikwidować.

Zastanawiam się tylko nad tym co pisze Piotr ,że może pomyśleć nad jakimś rodzajem akumulatora w domu :) W sumie ściana wewnętrzna mogłaby być z jakiegoś budulca trzymającego/akumulującego ciepło ale nie wiem czy taki wielki "grzejnik" by miał rację bytu ze względów czysto praktycznych.(brak regulacji,bezwładność, itd. itp.)

U mnie też były już rózne wersje ogrzewania, ;) ale ostatnia decyzja to ogrzewanie podłogowe na prąd,....-+ oczywiście kominek,

Pani od Kominków zdecydowanie odradza nam kominek z płaszczem,.... (boi się z deka tej całej elektroniki, hydrauliki, przełączeń, sterowań które maja takie kominki)....

aha- widziałam kominek z piękna panoramiczną szybą...cudo:::::

DOVRE 2180CBS-

ma ktoś taki?????? i co? i jak sie spisuje, nagrzewa??

trochę wielką moc ma to cudo, bo nominalna 15kw a max. 20KW, zastanawiamy się czy to nie za dużo na nasze 123m2, i to bez rozprowadzania powietrza.....ew. rurki tylko do 2pomieszczeń na górze....

p.s. z uwagi na zbliżający się wolnymi krokami czas wylania chudziaka więc myślę że decyzja ogrzewania prądem jest ostateczna-...bo potem nie będzie zmiany,...

ale z tymi piecami akumulacyjnymi to ja się nie znam...., więc posłucham Waszych zdań,

Rekuperator-nie nastawiamy się- przerażają mnie te wielkie potężne rury które muszę gdzieś ukryć (a najpierw za to zapłacić)..

pięniądze topnieją w tempie dużo szybyszym niż śnieg którego i tak było mało...

Dzięki za odpowiedzi w sprawie paszportów, wtrącę swoje trzy grosze do ogrzewania. Jeśli się nic nie przedłuży to najpóźniej za miesiąc firma z Goszczanowa kanadyjskie domy stawia nam domek. Domek podpiwniczyliśmy częściowo i wstawimy piec na ekogroszek. Dodatkowo kominek z nadmuchem. Myślę że to dobre rozwiązanie. Jeśli domki z bala są takie ciepłe jak piszecie to nie będzie najgorzej. Pozdrawiam :lol:

Gość Piotr Wlezień
U mnie też były już rózne wersje ogrzewania, ;) ale ostatnia decyzja to ogrzewanie podłogowe na prąd,....-+ oczywiście kominek,

Pani od Kominków zdecydowanie odradza nam kominek z płaszczem,.... (boi się z deka tej całej elektroniki, hydrauliki, przełączeń, sterowań które maja takie kominki)....

DOVRE 2180CBS-

trochę wielką moc ma to cudo, bo nominalna 15kw a max. 20KW, zastanawiamy się czy to nie za dużo na nasze 123m2, i to bez rozprowadzania powietrza.....ew. rurki tylko do 2pomieszczeń na górze....

p.s. z uwagi na zbliżający się wolnymi krokami czas wylania chudziaka więc myślę że decyzja ogrzewania prądem jest ostateczna-...bo potem nie będzie zmiany,...

ale z tymi piecami akumulacyjnymi to ja się nie znam...., więc posłucham Waszych zdań,

Rekuperator-nie nastawiamy się- przerażają mnie te wielkie potężne rury które muszę gdzieś ukryć (a najpierw za to zapłacić)..

Ja też na początku myślałem o kominku z płaszczem, ale jednak boję się mieć kotłowni w salonie. Za duże ryzyko, wprawdzie można zastosować automatykę i zasilanie awaryjne ale to są już koszty.

Dlatego zdecydowałem się na zwykły kominek z szybą panoramicznę i kocioł dwufunkcyjny na gaz. No i planuję w maju zrobić stan zero, a do maja robię ogrodzenie z desek, deski w poziomie . Jak moja zona mówi "zagrodę dla koników"

Gość Piotr Wlezień

DOVRE 2180CBS-

Ja też na początku myślałem o kominku z płaszczem, ale jednak boję się mieć kotłowni w salonie. Za duże ryzyko, wprawdzie można zastosować automatykę i zasilanie awaryjne ale to są już koszty.

Dlatego zdecydowałem się na zwykły kominek z szybą panoramicznę i kocioł dwufunkcyjny na gaz. No i planuję w maju zrobić stan zero, a do maja robię ogrodzenie z desek, deski w poziomie . Jak moja zona mówi "zagrodę dla koników"

Tak to jest z tymi Naszymi balami ,że jak już kwestie technologi i wykonawców mamy obcykane to wychodzą inne niuanse które niekoniecznie muszą mieć pokrycie z domami murowanymi.

I tak wydaje się być w kwestii ogrzewania. Brak kumulowania w ścianach itd.

Rozważając kwestie ogrzewania stawiam się po ,nie urażając oczywiście kobietom, babskiej stronie gdyż w czasie mojej nieobecności ktoś czyli żona musi umieć się tym zająć (załadować,rozładować, mieć obcykane zarządzanie całym ustrojstwem) itd. itp. Tylko tyle i aż tyle.

Stąd pomysł na elektrykę która wydaje się stosunkowo prosta :)

Cały urok polega na tym ,że dobrze by było tok myślenia skonfrontować z użytkownikami a nie teoretykami. A niestety ale z balami to cały czas mam wrażenie ,że jesteśmy prekursorami :)