Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moj drewniak wybudowalam praktycznie sama, bo mezus daleko... i mam troche wiedzy;-) moj piec oczywiscie jest mialowy z cala automatyka, nastawia sie temp. i on pozniej taka trzyma. A juz rozpalic.. no coz to chyba jakos kazda zonka da sobie rade.

Plaszcz wodny -kominek- nie polecam, moj super hydraulik odradzil- powod duzy koszt! i kotlownia w salonie.

polecam Jotul kominek i powietrzne rozprowadzenie, cieplutko! :lol:

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pierwsze co rzuciło mi się w oczy i co zobaczyłam to to że mało okien!!....

rzuty parteru to tak troszkę podobne rozmieszczeniem pomieszczeń do naszych,...

u NIEJ wielki PLUS- wydzielona "graciarnia" za garażem- napewno b.przydatna i przejście do garażu przez to pomieszczenie-....to napewno wielka zaleta,

bo nas postraszyli troche z tym bezpośrednim przejściem z domu do garażu, i doszły inne aspekty i wkońcu NIE zrobiliśmy mimo że była początkowo w planie,.

ale u nas nie było takiego przejścia i stąd te zmiany..

"graciarni" też nie mamy-(mam nadzieję że sie nie obrazisz za to urodne słówko",..-no chyba że u Ciebie to będzie kotłownia?)

-nie wiem czy nie będzie tam takiego "pokoiku dla pierdułek brakować"

powiem Wam za 2lata, ale pomocne to napewno jest!!!

hej :)

też uważam,że w projekcie jest za mało okien,ale spoko majonez 8) już nad tym popracowałam i dodałam kilka sztuk :lol:

w tej ścianie bocznej, od strony garażu, w której na zdjęciu nie ma żadnego okna :o dodałam 3 szt, 2 małe - jedno do garażu, drugie do graciarni i jedno nad garażem, bo ja tam robię normalne pomieszczenie, opuszczam garaż i u góry wychodzi pokoik jak ta lala 8)

dodałam też okno w drugiej ścianie bocznej, w jadalni :wink:

w salonie, zamiast zwykłego okienka 150x150 dam podwójne skrzydło balkonowe i to będzie wyjście na taras,więc likwiduję wyjście z boku

okienka łazienkowe robię zamiast 600x600 - 900x900, poza tym robię dodatkowe wyjście na podwórko z pomieszczenia gospodarczego

a na górze, tam gdzie są wyjścia na balkon z dwóch pokoi, likwiduję jedno, bo moim zdaniem przy małym balkonie nie ma sensu robić dwóch wyjśc obok siebie, wtedy cały balkon jest "otoczony" tymi oknami balkonowymi i nie ma nawet gdzie postawić czegokolowiek, bo wszędzie jest wyjście :x

no i to tyle zmian jeśli chodzi o okna i drzwi :lol:

myślę, że fajnie to sobie pozmieniałam :wink:

może jeszcze w praniu coś wyjdzie, jakieś zmiany :wink:

co do przejścia z garażu przez pomieszczenie gosp, to też uważam, że bardzo się przyda :)no i to nie będzie kotłownia, bo ogrzewać będziemy kominkiem z płaszczem wodnym..wiem, że dla niektórych oznacza to kotłownię w salonie, ale ja uważam że jest ok :D

a co do pokoiku na pierdółki, to oprócz tego pomieszczenia gosp obok garażu, planujemy właśnie w tym przerobionym pomieszczeniu nad garażem wydzielić połowę właśnie na graty i garderobę :wink:

dziękuję za opinie :D

I tak wydaje się być w kwestii ogrzewania. Brak kumulowania w ścianach itd.

Nie jest tak tragicznie. Poczytaj na szkielet.pl, gdzie kiedys widzialem artykul, ktory omawial te kwestie. Gruby bal powinien akumulowac troche ciepla, ktore "wciagnie i przytrzyma" razem z wilgocia. Wydaje mi sie, ze szczelna sciana to podstawa sukcesu. Wilgoc powinna odprowadzac wentylacja - oczywiscie nie przez szpary w scianach.

Co do akumulatorow ciepla w postaci scian ceramicznych, to skutecznosci tego rozwiazania raczej bym nie przecenial. Musialbys miec rzeczywiscie duzo scian, by to odczuc - tak mi sie wydaje.

Dlatego postawilbym na szczelnosc budynku i prawidlowa wentylacje jako na podstawowe sprawy gwarantujace energooszczednosc domu z bali.

Stokrotka..- to dobrze ze zwiększasz okna..-ale uważaj znowu aby nie przesadzić w drugą stronę,-czyli nie za dużo-po potem przy zamawianiu okien czeka niespodzianka Cię.....,

z tymi 2balkonowymi otworami z 1pomieszczenia-to bardzo słuszna uwaga-lepiej 1a ew. szersze okno,....

Napiszcie proszę ile dawaliście u siebie styropianu do ocieplenia podłogi-czyli pod beton i jakiej grubości jest ta warstwa betonu z zatopionymi kablami elektrycznej podgłogówki:

my planujemy tak:

chudziak 10cm

folia 0,30

styro 10- lub 15cm (10+5, 5+5+5 czy jak i ile macie???)

folia 0,3

no i potem ten beton z kablami- ile cm??????

płytki na koniec...

nie wiemy na jakim poziomie zacząc wylewać tego chudziaka, ile płaciliście za 1m2 wylania chudziaka??

Skoro domy z bali nie akumulują w ścianach ciepła to trzeba postawić na maksa na szczelność i odzysk.

Dlatego postawilbym na szczelnosc budynku i prawidlowa wentylacje jako na podstawowe sprawy gwarantujace energooszczednosc domu z bali.

W tym się zupełnie zgadzamy stąd planowana obecność wentylacji mechanicznej w domu.

Mały wiatrołap , szafa na garderobę bardzo daleko- w salonie-....wg. mnie MINUS, jakaś mała podręczna przydałaby się w tym wejściowym holu,

PLUS- wielka powierzchnia salonu, mało zabudowany,

chociaż dla innych MINUS-bo kuchnia roznosi zapachy-..no ale to już napewno i wy znacie...!!!, dla mnie otwarty salon/z kuchnia./jadalnią jest PLUSEM

wiatrołap rzeczywiście mały, ale w sumie wystarczający...

a szafa na gaderobę wygląda właściwie tylko na zdjęciu że jest daleko...

no i nie wygląda to tak, jak by była w salonie, bo ta ścianka do szafy do zabudowy jest naprawdę spora, a od drugiej strony stanowi ścianę w kuchni:)

wygląda to i sprawdza się naprawdę ok:wink:

wiem co godom, bo my odnaleźliśmy ludzi, którzy już zbudowali ten domek, odwiedziliśmy ich i wszystko sobie oblukaliśmy :D

co do powierzchni salonu, to tu z kolei na projekcie wydaje się być większy niż w rzeczywistości to wygląda, być może przez tę wnękę przy tarasie...myślałam, że salon to będzie jakiś kolos (po mieszkaniu w mieszkanku 38m2 , salon ponad 27m2 to dla mnie ogrooomne pomieszczenie), a tymczasem wizualnie wydaje się być dość mały....aaalee... wystarczy spokojnie :wink:

no i mnie też się podoba to że zredukowana jest liczba ścian na parterze i jest otwarta przestrzeń :) a co do zapachów z kuchni...no cóz...trzeba będzie albo przestać gotować hehe albo przywyknąć :D

A gdzie 4ściana???- myślałam na małym obrazku że to ściana a to przekrój z drugiej strony....,

a tam na tej brakującej 4-tej ścianie masz jakieś okno?????

na jaki kierunek będzie ta ściana która jest zupełnie bez okna?

kurcze, no nie ma 4 ściany :( czyli elewacji wejściowej

albo arek nie wrzucił, albo ja mu nie wysłałam, zaraz sprawdzę

a ta ściana, która jest bez okna (na zdjęciu bez okna,no ale okienek będzie 3:) )będzie wychodziła na północ...

Jeszcze nie mam dziennika ale jak go założę to przerzucę ten post tam :)

Zabawy trochę jest gdyż ja mam las od płn-zach i jeszcze nie mam domu :)

Ale byłem na działce w każdą porę roku i wiem ,że będzie super.

Jedynie trzeba przemyśleć położenie pomieszczeń ze względu na zacienienie części działki ale to pikuś.

lato: gorąco - a ja siedzę od zach-płn w cieniu :) chcę się dogrzać pójdę na stronę płd.

zima: zimno - po powrocie z pracy o 16-17 jest ciemno i siedzę w domu a nie na tarasie:)

Jedyny poważny minus to wymiary działki gdyż przez przepisy p.poż mogę zbudować dom o max. szerokości 9,5m. Ale też się da :)

Poniżej parę fotek :)

http://images29.fotosik.pl/143/153018491dc5c31fm.jpg

Ujęcie z działeczki na kierunek PŁN.

http://images33.fotosik.pl/113/3f1a13caeaf61911m.jpg

http://images28.fotosik.pl/144/b64a20fc4ead6f7dm.jpg

Tutaj widać las który będzie moim sąsiadem

http://images25.fotosik.pl/142/f764f11d1b6bd822m.jpg

A tutaj widok na południe :)

http://images29.fotosik.pl/143/f01fe1bba44a7d27m.jpg

I to tylko paręnaście minut od centrum Gdyni :)

Acha zapomniałbym: wjazd od południa i brak sensownego miejsca na garaż gdyż na wprost bramy szkoda mi zasłaniać kierunek południowy. A że z kolei działka jest ze spadkiem to coś muszę nad zjazdem do garażu pomyśleć.

Wbrew pozorom, 9,5 m szerokości, wcale nie jest tak mało:

http://img261.imageshack.us/img261/7663/domekgru2007ho7.th.jpg

U nas też obowiązuje taki przepis. Dobudowaliśmy jeszcze werandę, aby trochę ten warunek ominąć i umieściliśmy tam schody na poddasze :)

A działkę masz przepiękną! Z Twoich zdjęć można zrobić bardzo ładne tapety na pulpit :)

I tak wydaje się być w kwestii ogrzewania. Brak kumulowania w ścianach itd

Nie jest tak tragicznie. Poczytaj na szkielet.pl, gdzie kiedys widzialem artykul, ktory omawial te kwestie. Gruby bal powinien akumulowac troche ciepla, ktore "wciagnie i przytrzyma" razem z wilgocia. Wydaje mi sie, ze szczelna sciana to podstawa sukcesu. Wilgoc powinna odprowadzac wentylacja - oczywiscie nie przez szpary w scianach.

Tragicznie nie jest .

W Katalogu budownictwa drewnianego piszą (chyba Pan Wojciech Nitka) przy okazji tematu o obliczaniu współczynnika przenikania ciepła , z którego wynika , że nawet ściana z bala 28 cm nie spełnia norm (U=0,52 przy normie U=0,50):

"Uwaga -Obliczanie współ. przenikania ciepła ścian zewn. domów z bali pełnych może wprowadzać nieporozumienie. Jest one co prawda zgodne z przepisami ( bal 30cm - U=0,50) , ale dla domów z bali pełnych winno obliczać się bilans cieplny budynku. Wówczas może się okazać , że bilans cieplny budynku spełniony jest przy ścianach zewnętrznych wykonanych z bali o grubości od 20 cm wzwyż."

Nie kumam dokładnie o co chodzi z tym bilansem cieplnym , ale wydaje się on być powięzany właśnie z akumulacyjnością.

Co do akumulatorow ciepla w postaci scian ceramicznych, to skutecznosci tego rozwiazania raczej bym nie przecenial. Musialbys miec rzeczywiscie duzo scian, by to odczuc - tak mi sie wydaje.

Pewnie , że tak. Taka ściana sama nie grzeje ale jeśli i tak jakaś ścianka działowa i tak musi powstać to lepiej ją zrobić z masywnego budulca niż np szkieletową. Jeżeli dodatkowo będzie mogłabyć ustawiona tak , że np. w ciągu dnia nagrzeje się od południowego słońca to może to ciepełko naprawdę długo oddawać. Wiem , że nikt nie będzie wybierał sobie działki i projektu domu tak , żeby południowe słońce , przez duże okna z tej właśnie strony ogrzewały , najlepiej ciemną , ciężką ścianę wewnętrzną . Gdyby jedna przypadkiem tak się ułożyło , to czemu nie ...

Święte słowa !!! Maksymalnie wysoka jakość ścian + wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła to podstawa. :wink:

Arek -prawie sasiedzie -kto bedzie Ci stawial tego twojego drewniaczka? :roll:

Jestem po słowie z Romanem więc raczej on :)

Chyba ,że mnie pogoni bo wpadłem na szatański pomysł a właściwie on sam mnie natchnął.

Chcę rozrysować moje 120-130m2 zamiast piętrusa jako parterówka zajebiś.... :) doświetlona bo będzie widać dach :D

Podesłał mi fajną fotkę i wpadłem.

Projekt sam maluję bo to dzisiejsza myśl :):)

I jak dam architektowi do przelania na papier to się chyba załamie :) Muszę bardzo dobrze to przemyśleć właśnie ze względu na wymiary działki i obostrzenia. Niemniej mam już zalążek i jak już namaluję to się pochwalę.

Podjarałem się tą wizją parterówki więc muszę ochłonąć i na spokojnie zobaczyć jak by to wyszło.

PS.

A Roman to znany tutaj Roman T. (z tych braci T.) :) :lol: znani budowniczy z okrąglaków.

PS2.

Ruszam w tym roku z fundamentami bo termin to 2009 chyba ,że z tego roku ktoś się wykruszy :D

PS3.

Antresolka powiadasz? :) Zdemaskuj się i podaj na priv namiary cobym mógł ją na żywo zobaczyć.

ANNJA: zakladajac ze dom bedzie cieply i dobrze zaizolowany strop/dach to kominek 20kW to stanowczo za duzo na twoja powierzchnie. mowie to na przykladzie swojego domu gdzie mam dosc spora kubature i cale cieplo leci na antresole. mam koze dovre 13kW i jak na dole jest przyjemnie cieplutko ok 22st to na gorze poprostu ukrop !!!

mozesz oczywiscie przymknac doplyw powietrza ale to nie zdrowo dla komina... osadza sie jakis shit. wg mnie celuj tak w 11 - 13 kW

Dzieki Marcin-Aneta za odpowiedz..

wlasnie wczoraj bylismy w kominkach...,

Pan powiedzial to co ty piszesz...tzn.-w innym aspekcie- ze jesli napali mi sie i bedzie gorąco to mogę przymknąc szyber-...-ale dokładnie tego sie boje, nasz dom nie jest duzy 9x10, do tego nie chcemy rozprowadzac wszedzie powietrza rurami, tylko do 2pomieszczen na gorze...

a moc kominka nominalna 15KW

a max to 20KW,....

podoba sie nam bardzo, ale tego sie obawiam-tej wielkiej mocy że przedobrzymy...-ale dlaczego spec od Kominkow uwaza ze nie bedzie problemow???

Marcin-myślisz ze to 15KW to za duzo?????? nie mamy alternatywy dla tego kominka,....