Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jako bracia doli i niedoli budowania zapytam się Was co myślicie o mojej najnowszej wizji pseudo - parterówki :)

Opiszę parę szczegółów cobyście mogli się w zdjęciu rozeznać :)

Dom w podstawie składałby się z dwóch konstrukcji prostopadłych do siebie. Jedna ma wymiary 8x8 natomiast druga prostopadła 6x11. Uzyskuję wtedy układ domu w kształcie litery L.

Cały myk polega na tym iż dom ma wysokość takiego z poddaszem użytkowym ale poddasze występuje tylko nad częścią domu zaczynając się od salonu. Może brzmi to skomplikowanie ale wygląda to tak iż część domu tzn. 8x6m jest bez poddasza natomiast cała reszta jest już z poddaszem.

Widać to na rzutach gdyż są pod sobą.

http://images33.fotosik.pl/119/40b542e9f234041fm.jpg

Kierunki są następujące:

Narożnik jadalni to południe

Narożnik salonu(4 to zachód)

Sypialnia i gabinet (5 i 6) mają widok na las

Taras (9) to kierunek prawie północ

Ta (9) wewnątrz domu to schody prowadzące na poddasze. Stanowić będą nieformalną granicę pomiędzy salonem i jadalnią a resztą domu.

Cyframi w kółku zaznaczone są pomieszczenia a cyfry bez kółka to wymiary ścian przy których zostały napisane.

Tak z grubsza wychodzi sto parę m2 w parterze plus pół poddasza czyli kolejne ~40m2 użytkowej.

Temat najważniejszy to pustka nad salonem stwarzająca wrażenie jak na fotkach wcześniej zamieszczonych.

witam

Chwilę mnie nie było, ale systematycznie przeglądam co u kogo :lol: .... słychać.

Ale do rzeczy. Szukam kogoś, kto ma za sobą lub przed sobą realizację projektu Bartne Drewniane 67. Zdecydowaliśmy się na 95% na ten projekt, ale byłoby fajnie podpytać o kilka interesujących mnie spraw.

Pozdrawiam

Witam wszystkich balowiczów, nad domem z bala myślimy już bardzoooo długo, teraz czas na realizację. obecnie szukamy firmy. Bal oczywiście grubości 26-28 cm, okrąglaki. Zastanawiamy się nad firmą basiala (http://www.domysyberyjskie.pl), czy ktoś miał z nimi bliższy kontakt :) ???

Gość Piotr Wlezień
Witam wszystkich balowiczów, nad domem z bala myślimy już bardzoooo długo, teraz czas na realizację. obecnie szukamy firmy. Bal oczywiście grubości 26-28 cm, okrąglaki. Zastanawiamy się nad firmą basiala (http://www.domysyberyjskie.pl), czy ktoś miał z nimi bliższy kontakt :) ???

Oferta atrakcyjna, ale zastanów się czy firma stawiajaca twój dom ma jakiekolwiek doświadczenie w budowie domów drewnianych. Bo ja znam dystrybutora tej firmy który nie miał większych doświadczeń w budowie domów drewnianych.

Firma może być OK ale warto sprawdzić ile i czy wybudowali jakieś domy

Oj negocjacje i umowa to najdłuższy etap. Nawet pozwolenia i inne papiery nie zajeły tyle czasu. Na szczęście jestem już przy końcu tej drogi choć kolejny etap (sama budowa) dopiero się zaczyna.

Czasami mam już dość ale jak pomyślę o balach to zbieram się w sobie i do roboty.

Mam prośbę czy można wiedzieć jaką firmę wybrałeś -jakieś namiary.Bo mam problem z wyborem.Dzięki. :wink:

KOCHANI BALOWICZE!

MAM DO WAS WIELKĄ PROSBĘ POMOCY OCALENIA NASZEGO NOWO WYBUDOWANEGO DOMKU DREWNIANEGO.

przez nasz dom przez sam srodek salonu jest planowana autostrada S6 Gdansk-Lebork

prosze was abyscie wypelnili ankiete

http://www.lebork-chwaszczyno-s6.dhv.pl/index.php?page=aktualnosci&akcja=1&a=opis&id=163

WARIANT KTORY PRZECHODZI PRZEZ MOJ SALON TO NR III -GRANAT-

A WARIANT NR VI W MIARE MOGLBY BYC DO PRZYJECIA PONIEWAZ PROWADZONY JEST NAJDALEJ OD ZABUDOWAN.

GMINA SZEMUD WCIAZ WYDAJE POZWOLENIA NA BUDOWE PO STRONIE WARIANTU III ... takze bez komentarza

prosze zaznaczcie sprzeciw wobec wariantu nr III granatowy kolor na mapce w ankiecie

z gory wam dziekuje i bede bardzo bardzo wdzieczna za kazy oddany głos.

mozna ankiete wypelniac kilka razy!

:p

OK Annkamienna wypełniłam ankietę, mam nadzieję że to coś pomoże. Kurcze zanim dostałaś pozwolenie na budowę to nie mówili że zamierzają tam drogę ekspresową puścić? Gdzie w tym kraju do cholery jest logika i plany zagospodarowania terenu?! Współczuję ci tego stresu.

Wieści z frontu:

zdaniem kierownika budowy (który jest też architektem) okrągłe belki stropowe to nieporozumienie i dziwi się bardzo że ktoś tak buduje. Uważa mnie za jakąś świruskę, która sobie wymyśliła dom z okrągłych bali i dziwi się że teraz ma różne problemy. Ostatecznie pan machnął ręką na moje dziwactwo i stwierdził, że nie jego broszka on ma nam załatwić pozwolenie na budowę i być jej kierownikiem. Słuszne to było z jego strony wnioskowanie. A wszystko się zaczęło od tego, ze pan Iwanek zaprojektował bale stropowe kwadratowe a Trochanowski robi przecież okrągłe. Do tego Iwanek zaprojektował je za gęsto zdaniem Trochanowskiego. A ja pomiędzy tym wszystkim, biedny żuczek mam podjąć decyzję ile tych cholernych belek ma być i czy znowu zmieniamy projekt.

Ponieważ niedoczas mamy okropny z uwagi na wcześniejsze błędy w projekcie to nie zważając na belki stropowe, ich ilość i kształt składamy papiery o pozwolenie na budowę. W między czasie wybłagamy u pani architekt współpracującej z Trochanowskimi żeby nam ten cholerny strop poprawiła i będziemy potem najwyżej składać papiery o zmianę pozwolenia na budowę. Ale do tego czasu to i o kredyt będzie można wystąpić i fundamenty lać bo w tym zakresie nic się przecież nie zmieni.

Kto straci na niekompetencji-my, ale jak człowiek głupi był i nie słuchał rad mądrych ludzi żeby najpierw wykonawcę wybierać a potem projektanta to ma za swoje. Ciekawe ile mnie jeszcze pieniędzy i nerwów ten projekt będzie kosztował?

Dziękuje Ci Kasiu.Niestety od 1978 roku byla mowa o wariancie numer VI a nie o III... do dzis gmina wydaje pozwolenia na budowe po mojej stronie miejscowosci... takze nie komentuje tego...

Ludzie kupili tam działki.. wogole nie wiedzac ze tam pusci warszawka taki wariant...

dziekuje bardzo za wypelnienie raz jeszcze :)

Aniacz1-jeśli dobrze pamiętam to na forum o Zajdzie pojawiła się jedna opinia i do tego niepochlebna. Szczegółów nie pamiętam, pozostaje ci liczyć na innych albo przekopać cały watek. życzę powodzenia :)

Arek obejrzałąm tą twoją chatkę i mam kilka uwag. Po pierwsze domy w kształcie litery L są mniej ekonomiczne pod względem ogrzewania i krycia dachu. Po drugie taras od północy ma sens ale jeśli jest w okolicy kuchni, jadalni, salonu. Jego położenie od strony sypialni spowoduje że ludki będą krązyć po prywatnej części twojego domu. Nie wiem jak rozplanowałeś okna, ale jeśli będą wychodzić na taras to latem jak jedni domownicy będą się bawić to drudzy (dzieci?) już nie pośpią. Po trzecie-gabinet koło sypialni rozumiem że go tam wcisnąłeś bo za mało miejsca na sypialnię w tym kątku było, ale o wiele sensowniejszy byłby gabinet obok wejścia głównego. Nie wiem czym się zajmujesz ale jeśli zamierzasz tam przyjmować jakiś ludzi to przynajmniej nie będziesz ich prowadził do wnętrza domu. Po czwarte-bardzo dużo niewykorzystanej przestrzeni pomiędzy wejściem głównym, łazienką a salonem. No i po piąte-brak choćby jednej garderoby, pomieszczenia gospodarczego czy innej graciarni. Takie miejsca naprawdę są potrzebne chyba że ma się piwnice.

Bo już przyjście gości sprawia, że nie ma gdzie powiesić płaszczy i trzymać butów-przedsionek jest na to za mały. Niby duperela a potrafi utruć życie temu kto w tym domu będzie sprzątał. Przemyśl jeszcze raz tą koncepcję. Może z architektem-oni czasem mają dobre pomysły. Wydaje mi się że ten dom będzie bardzo mało funhkcjonalny

ankamienna - współczuję ! Takie rzeczy cholernie irytują, nawet jeśli nie dotyczą mnie bezpośrednio. Ankieta wypełniona.

kasia_słoneczko - ty się nie stresuj , bo tobie zdaje się denerwować się nie wolno ! Nikt nie mówił , że budowa ,szczególnie niestandartowa , jest sprawą prostą . A jeśli ktoś jednak mówił , to znaczy że się nie znał. Będzie dobrze . :wink:

arekk - kasia_słoneczko wypunktowała już co i jak. Mnie też strasznie podobają się salony otwarte aż po kalenicę. Znalazłem projekt ,który po niewielkich adaptacjach może być ciekawym rozwiązaniem. Jeśli nie bezpośrednio to jako pewien punkt wyjścia :

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m41f4da6c0544a

W sumie "normalny" projekt z poddaszem , ale nad salonem pustka. Jak dla mnie łączy zalety ekonomiczno funkcjonalne z estetyczno reprezentacyjnymi :roll:

Witajcie, dzisiaj oglądaliśmy dwa domy tej firmy. wydaje się być wszystko ok, ludzie zadowoleni, bale bardzo ładnie położone, nic nie odstaje itd. tylko przeraża nas ta zaliczka 40%.

Aniacz1 uważaj na tą firmę, słyszałam mnóstwo niepochlebnych o tym panu opinii

Piotr.nowy fajny ten projekt znalazłeś, to dobry przykład ładnego i funkcjonalnego domu. Arek warto sobie pooglądać projekty na zagranicznych stronach zwłaszcza amerykańskie. Oni lubią antresole i duże wysokie salony. Fakt że rozmiary nie przystają do naszych ale można coś skopiować.

Moje dziecko chyba urodzi się znerwicowane i od razu po wyjściu ze szpitala skieruję kroki do psychologa dziecięcego. :) A tak serio to trudno się nie zdenerwować gdy nagle cała układanka zaczyna się sypać, chociaż chyba w tej chwili u mnie to bardziej rezygnacja niż nerwy. Ręce opadły i wiszą...

Arek obejrzałąm tą twoją chatkę i mam kilka uwag. Po pierwsze domy w kształcie litery L są mniej ekonomiczne pod względem ogrzewania i krycia dachu.

U mnie rozkład L jest bardziej zdeterminowany kształtem działki i technologią gdyż jak rozmawiałem z R.T. to wspominał ,że przy domach dłuższych woli je dodatkowo wzmocnić poprzez złamanie bryły. A ,że u mnie z powodu odległości od lasu dom musi zacząc się od 9m a później może mieć nawet 13m to uważam ,że rozkład L jest do zaakceptowania.

Po drugie taras od północy ma sens ale jeśli jest w okolicy kuchni, jadalni, salonu. Jego położenie od strony sypialni spowoduje że ludki będą krązyć po prywatnej części twojego domu. Nie wiem jak rozplanowałeś okna, ale jeśli będą wychodzić na taras to latem jak jedni domownicy będą się bawić to drudzy (dzieci?) już nie pośpią.

Ponieważ mamy spadek w kierunku północnym to ten taras bardziej będzie wyglądał i pełnił funkcję naroznego balkonu niż tarasu na poziomie terenu.

Na podglądaczy bym więc nie liczył bo będzie na wysokości około 2m nad poziomem terenu (pod domem wykorzystując spadek będzie piwnica która będzie od strony pn. częściowo oświetlona światłem naturalnym).

Po trzecie-gabinet koło sypialni rozumiem że go tam wcisnąłeś bo za mało miejsca na sypialnię w tym kątku było, ale o wiele sensowniejszy byłby gabinet obok wejścia głównego. Nie wiem czym się zajmujesz ale jeśli zamierzasz tam przyjmować jakiś ludzi to przynajmniej nie będziesz ich prowadził do wnętrza domu.

To pomieszczenie które nazwałem gabinetem to będzie kącik do izolacji gdyby ktoś coś chciał w spokoju porobić. Póki co nie potrzebuję typowego gabinetu w domu. Jest to także potencjalne miejsce noclegowe dla gości.

Natomiast obok wejścia mam na parterze sypialnię w myśl zasady dla każdego coś miłego. jedna od strony lasu ze światłem wieczorem natomiast przy wejściu od samego rana będzie zalana światłem

Po czwarte-bardzo dużo niewykorzystanej przestrzeni pomiędzy wejściem głównym, łazienką a salonem. No i po piąte-brak choćby jednej garderoby, pomieszczenia gospodarczego czy innej graciarni. Takie miejsca naprawdę są potrzebne chyba że ma się piwnice.

Nad tą przestrzenią myślę bo też to zauważyłem. Z racji schodów które tam wydzielą przestrzeń mógłbym tam zrobić pom. gospodarcze na tzw. rupiecie domowe (odkurzacz, roboty itd. itp.)

Poza tym będzie piwnica i w niej garaż więc trochę tam miejsca też się znajdzie.

Ogólny zamysł obecnego projektu jest taki aby dół miał około 100m2 dla mnie i żony a dzieciaki miały swoje pokoje na górze. Taki podział stref myślę ,że byłby dobrym rozwiązaniem. Stąd także otwarty wysoki salon i zrobienie poddasza tylko nad częścią domu. Wrażenie przestrzeni a jednocześnie wszyscy w zasięgu wzroku :)

Gdybym wkleił mapę do celów projektowych to sporo by się wyjaśniło ,że przy takim ustawieniu domu w miarę sensownie wykorzystuje się walory działki tzn. salon od południowego-zachodu, widok na las od strony zachodu i północy. Kierunki nie są "czyste" więc zawsze pomieszczenia mają światło z dwóch kierunków. [/code]