Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kruszon ja licze i licze i konca nie widac. mnie same bale 30cm kosztuja 240 tys.

a jak sie zamkne za wszystkim w 550 tys. to bede szczesliwy

dom o powierzchni użytkowej 180 m2 z garażem :)

a jak znam życie to będzie wiecej...i łeb już mi pęka.

Czyli, tak pi razy oko, trzeba liczyć stan surowy zamknięty razy dwa, żeby móc prawie się wprowadzić ?

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kruszon ja licze i licze i konca nie widac. mnie same bale 30cm kosztuja 240 tys.

a jak sie zamkne za wszystkim w 550 tys. to bede szczesliwy

dom o powierzchni użytkowej 180 m2 z garażem :)

a jak znam życie to będzie wiecej...i łeb już mi pęka.

Czyli, tak pi razy oko, trzeba liczyć stan surowy zamknięty razy dwa, żeby móc prawie się wprowadzić ?

Spotkałem się z opinią ,że koszt surowego zamknietego to jakieś 40% gotowca.

A jak jest faktycznie to wiedzą tylko Ci którzy już zbudowali.

Na szczęście ocieplenie zrobię własnymi siłami, mam w tym trochę praktyki, bo kiedyś dawno, jeszcze na studiach, pracowałem przy remoncie drewnianego domu. Stąd generalnie mój pomysł na bale. Więc poza elektryką, hydrauliką itp. rzeczami to będzie moja praca...

Na razie pytam, bo mierzę siły (finansowe) na zamiary :D

Nie wiem czy za 18 cm to dużo czy mało. Ja będę bulić 1200 zł za metr ale bala 30 cm. Z tym, że ważny jest też zakres robót. A porównywałeś z innymi firmami? Chyba tak najlepiej dowiedzieć się w jakim przedziale cenowym będziesz się obracać. Aha no i trzeba pamiętać że drzewo podrożało.

Tak się zastanawiam kiedy powinnam zacząć zamawiać drewno w tartaku na podbitkę i ściany elewacyjne na poddaszu? Czy ktoś wie jakie to powinno być drewno? Coś mi się po głowie tłucze deska nieobrzezana ale co to jest? I w czym lepsze od obrzezanej?

Nie wiem czy za 18 cm to dużo czy mało. Ja będę bulić 1200 zł za metr ale bala 30 cm. Z tym, że ważny jest też zakres robót. A porównywałeś z innymi firmami? Chyba tak najlepiej dowiedzieć się w jakim przedziale cenowym będziesz się obracać. Aha no i trzeba pamiętać że drzewo podrożało.

Tak się zastanawiam kiedy powinnam zacząć zamawiać drewno w tartaku na podbitkę i ściany elewacyjne na poddaszu? Czy ktoś wie jakie to powinno być drewno? Coś mi się po głowie tłucze deska nieobrzezana ale co to jest? I w czym lepsze od obrzezanej?

Możesz mi dać namiary na tego wykonawcę ? Zapytam, może robi z 18.

Czy ktos mogłby napisac szczególowo jak powinno sie wykonac podlogę na poddaszu użytkowym (jakie warstwy jakiej grubości) zeby zapewnoc bardzo dobra izolację akustyczną. W moim projekcie jest patrząc od dołu: belki stropowe (16X20cm), deski 3,5cm, folia budowlana, wełna mineralna 5cm miedzy łatami 5cm, 2x płyta OSB 3,6cm, panele podłogowe. Zastanawiam sie czy to na pewno wystarczy zeby na dole nie bylo slychac jak górze zacznie szalec 3 dzieci? A jeśli nie to ktora warstwę powiększyc? Prosze o rade zwlaszcza kogoś kto juz mieszka w drewnianym domu.

Czy ktos mogłby napisac szczególowo jak powinno sie wykonac podlogę na poddaszu użytkowym (jakie warstwy jakiej grubości) zeby zapewnoc bardzo dobra izolację akustyczną. W moim projekcie jest patrząc od dołu: belki stropowe (16X20cm), deski 3,5cm, folia budowlana, wełna mineralna 5cm miedzy łatami 5cm, 2x płyta OSB 3,6cm, panele podłogowe. Zastanawiam sie czy to na pewno wystarczy zeby na dole nie bylo slychac jak górze zacznie szalec 3 dzieci? A jeśli nie to ktora warstwę powiększyc? Prosze o rade zwlaszcza kogoś kto juz mieszka w drewnianym domu.

Moim zdaniem bedzie "dudnic", bo po pierwsze legary (laty) sa od razu na deskach, po drugie panele sa podatne na "stukanie", bo z reguly sa twarde. Stukanie paneli moze przenosic sie na plyty OSB, a potem bezposrednio dzwiek pojdzie do dolu, bo nie ma przerwy w materiale przenoszacym dzwiek, czyli w drewnie. Ja jeszcze nie mieszkam w swoim domu, ale robie tak (od dolu):

- belki stropowe

- tzw slepa podloga

- plyta pilsniowa miekka

- legary

- pomiedzy legarami welna mineralna

- folia paroizolacyjna

- deski podlogowe

Dodatkowo majster robi "kleksy" z pianki usztywniajace polaczenie legar<->plyta pilsniowa.

Nie wiem, czy strop bedzie dobrze wytlumiony akustycznie - sprawdze w dzialaniu:-)

Dzięki za podpowiedzi co do wybranej przez nas firmy. Odpowiadam na pytania p. Nitki

blachodachówka prószyński, 4 punkty elektryczne na 1 pomieszczenie, uszczelnienie między belkami to filc syntetyczny, drzwi antywłamaniowe z klamką i zamkiem firmy CDM z Suwałk, okna ta sama firma, na podłodze na piętrze izolacja z wełny 5 cm, na dachu wiatroizolacja wełna 20 cm, paroizolacja, woskowanie - ticurilla jeden raz. Co o tym sądzicie? czy to wystarczy???

Gasol dzieki za odpowiedz. Spotkalam sie także z informacją by miedzy dotykajace sie bezposredni karalki drewna dawac kawalki filcu grubosci min 0,5cm- co ponoc eliminuje przenoszenie dzwieków.

Przypominam kawalek z postu Rendemana zamieszczonego kilka stron do tylu.

W moim projekcie nie ma zdaje sie tragarza ale wyglada podobnie.

STROP

Konstrukcja stropu zamyka i usztywnia (krosnuje) zrąb. Głównym elementem stropu, stanowiącym jednocześnie największą ozdobę wnętrza jest biegnąca przez środek pomieszczenia, pięknie rzeźbiona poteżna belka, zwana sosrębem lub tragarzem. Umieszcza się na niej datę powstania budynku oraz nazwisko fundatora. Na sosrębie wspierają się już mniejsze, starannie fazowane belki - tzw. tragarczyki, w które od góry wcinana jest powała z ozdobnie ułożonych desek. Prostopadle do tragarczyków układane są legary pod deski podłogowe poddasza.

http://www.studio51.com.pl/img/strop.jpg

w domu chcialabym by sufit wygladal w niektórych pomieszczeniach jak na ponizszym zdjeciu. W jaki sposob sa tu mocowane plyty gipsowo-kartonowe miedzy belkami? I czy nie kładzie sie wtedy desek? Napiszcie. Moze Pan Nitka mi pomoże :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7c5cb7b8fa85e640.html

ankamienna - bez paniki!!! Dlaczego nie zbierzecie sie z sasiadami, nie pojdziecie do wladz pogadac na spokojnie, nie uderzycie do mediow...

Ja cie doskonale rozumiem, ale skoro nic nie jest jeszcze przesadzone, to moze nie warto sie denerwowac na zapas.

Co do mieszkania w domu z bala okraglego 25 cm. Owszem, dom z bala szybko sie nagrzewa, ale tez szybko sie wychladza. Pale tylko kominkiem i fakt faktem, ze po kilkunastu godzinach temperatura potrafi spasc do 11-12 stopni. Ale wiem gdzie tkwi problem - po pierwsze nie mam jeszcze opasek na oknach, po drugie przy osiadaniu domu na laczeniach mogla sie wykruszyc pianka, wiec trzeba zapiuankowac jeszcze raz i wpierdzielic tam dechy.

Nie ma cudow - jak sie pali to jest cieplo, jak sie nie pali to nie.

I nie wierze w cuda, ze komus bez palenia 24 godziny utrzymuje sie w domu temperatura w granicahc 18-16 stopni!

Gość Piotr Wlezień
Potrzebuję porady...

Czy kwota za stan surowy zamknięty domu 101 m^2, przy balu 18cm 1100 netto/m^2 to rozsądna propozycja ? Szukam wykonawcy do budowy.

Jeżeli możecie podzielić sie własnymi doświadczeniami w zakresie pozostałych kosztów, bardzo proszę. Jak policzyć koszt pozostałych niezbędnych robót ?

Wstępnie dowiedziałem się, że fundament wyniesie mnie ok 10 tys. Ale nie mogę sobie poradzić z pozostałymi rzeczami i nie wiem czy nie porywam się na słońce z motyką chcąc postawić dom "balowy".

Cześć osobiście sądzę, że cena jest OK, jeśli chodzi o ocieplenie to musisz wsadzić chociaż 5 cm wełny mineralnej natomiast jesli myślisz o stanie surowym zamkniętym z drzwiami i oknami i dachem to jest b.dobrze.

Ja liczę, że bez mebli ale z instalacjami białą armaturą koszt takiego stanu to 50%-60% ceny końcowej.

Ja osobiśc ie stawiam z 16 cm i właśnie biorę się za fundamenty

W jaki sposob sa tu mocowane plyty gipsowo-kartonowe miedzy belkami? I czy nie kładzie sie wtedy desek?

Jesli nie chcesz miec sufitu w pelni drewnianego (czyli belki stropowe + "slepa podloga" z desek bezposrednio przybitych do belek stropowych), to:

- mozesz zrobic sobie calkowicie "standardowy" sufit mocujac plyty g-k od dolu belek stropowych,

- na belki stropowe polozyc plyte g-k i wtedy bedziesz miala sufit "standardowy" z belkami stropowymi na suficie

Nad dalszym ulozeniem warstw stropu w gore trzeba by sie zastanowic i znalezc jakies informacje...

O mocowaniach plyty g-k w przypadku stropu drewnianego, to rzeczywiscie chyba na stronach http://www.szkielet.pl cos mozna bedzie znalezc.

han-a34 jestem ciekawa jak wyglada Twoj projekt - moze uda Ci sie go zamiescic na forum?

ankamienna-3mam kciuki za pozytywne rozwiazanie w tej problematycznej kwestii!

Dziekuje Balowicze za odzew w sprawie kosztow projektu zasadniczego do celow projektowych.

teraz mam kolejne pytanie - ile placiliscie moi drodzy za kierownikow budowy???

Z gory dziekuje i zycze milego weekendu!!!!

Super dzień mam już pozwolenie na budowę :lol: a dzięki magincznemu zwrotowi "Zrzekam się praw do odwołania" decyzja jest już prawomocna.

Co do kierownika budowy u mnie ceny wachają się w przedziale 1000- 1500 za budowę.

Mam pytanie jak umocować kotwy do ściany fundametnowej z bloczka betonowego?

ankamienna - bez paniki!!! Dlaczego nie zbierzecie sie z sasiadami, nie pojdziecie do wladz pogadac na spokojnie, nie uderzycie do mediow...

Ja cie doskonale rozumiem, ale skoro nic nie jest jeszcze przesadzone, to moze nie warto sie denerwowac na zapas.

Co do mieszkania w domu z bala okraglego 25 cm. Owszem, dom z bala szybko sie nagrzewa, ale tez szybko sie wychladza. Pale tylko kominkiem i fakt faktem, ze po kilkunastu godzinach temperatura potrafi spasc do 11-12 stopni. Ale wiem gdzie tkwi problem - po pierwsze nie mam jeszcze opasek na oknach, po drugie przy osiadaniu domu na laczeniach mogla sie wykruszyc pianka, wiec trzeba zapiuankowac jeszcze raz i wpierdzielic tam dechy.

Nie ma cudow - jak sie pali to jest cieplo, jak sie nie pali to nie.

I nie wierze w cuda, ze komus bez palenia 24 godziny utrzymuje sie w domu temperatura w granicahc 18-16 stopni!

Panika jest i to duza! PiS wprowadzil ustawe dot. uwlaszczenia.. nie wiem czy ktos sledzi ale ja tak..

do tego dyrekcja drog i autostrad chce olac nasz gminny plan zagospidarowania i poprowadzila 2 warianty ostateczne po naszej wiosce, albo moj dom zburzą albo bede mieszkac przy samej trasie.. jedno i drugie tragiczne!

do tego klamią w zywe oczy ze nie da sie wykonac drogi tak jak od 30 lat zakladal plan przestenny gminy, gdzie nikomu nie przeszkadza ta droga, nie ma wyburzen ale jest na skraju lasu... i jakos nagle Lasy Panstwowe nie wyrazana zgody na wariant stary.. rok temu dostalam pozwolenia na budowe, gdzie nie bylo mowy o trasie...miala isc daleko daleko... a teraz... koszmar! nie wiem jak mozna sie tym nie denerwowac, jedno jest pewne mieszkancy nie beda czekac na ostateczna decyzje tylko dzialac juz teraz.

:cry: