Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja jeszcze raz wrócę do drzewa. Ewo, ostatecznie budujesz z bali świerkowych? czy coś się zmieniło. ... Czeka mnie decyzja a wciąż słyszę słowa cieśli "świerk nie!". A nasz faworyt tylko ze świerka buduje jeśli dobrze pamiętam (nie licząc modrzewia - dla mnie za drogi).

200 m2 p.u. bo:

1. wychowałam się w przestrzeni

2. rodzina - nie na co dzieć, ale często, dużo i w tym samym czasie, a nie cierpię tłoku

3. znajomi, którzy to miejsce będą traktować jak bazę wypadową, a miejsce jest odludne i nie ma gdzie spać

4. może będę mieć kiedyś dziecko

5. KOTY, które już są i PSY, które będą - na szczęście nie muszę liczyć osiołka, bo ten chyba nie będzie chciał mieszkać w domu

6. kiedy kupowaliśmy mieszkanie posłuchałam dobrych rad i kupiłam mniejsze, ma ponad 80 m2 powierzchni całkowitej, ale po odliczeniu balkonu i schodów pozostaje 70 m2 i efekt jest taki, że dusimy się

7. mam za dużo wszystkiego - książek, butów, kocich zabawek, ubrań a za mało miejsca na chowanie tego

8. nie znoszę zagraconych pomieszczeń, to pewnie jakaś odmiana klaustrofobii

9. w domu mają być trzy łazienki i z tego nie zrezygnuję

10. w jadalni musi zmieścić się stół na min. 20 osób - z tego też nie zrezygnuję

11. w projekcie, który zrobiliśmy sobie sami dom ma w obrysie wewnętrznym 8 m x 13 m, powierzchni użytkowej ok. 160 m2, nic nie chce się zmieścić - brakuje miejsca na kotłownię i spiżarnię, trzecia łazienka wejdzie pod warunkiem, że wstawimy ściankę kolankową

12. nie chcę po roku żałować, że znowu mam za mało miejsca i że posłuchałam rad minimalistów - mam wielkie stare meble, których nie pozbędę się tylko dlatego, że zbudowaliśmy dom, w którym nie mieszczą się

13. a wiecie, co jest najgorsze? za pieniądze, które wpakowaliśmy w mieszkanie mielibyśmy ten dom bez żadnych problemów

i tym optymistycznym akcentem zakończę te bardzo osobiste wynurzenia

Upsss Mnie przeraziła perspektywa sprzątania takich powierzchni-no chyba,że stać by mnie było na sprzątaczkę (; , czekający nas w przyszłości podatek katastalny i moja emerytura, a poza tym każdy domownik chodziłby własnymi a porozumiewlibyśmy się za pomocą karteczek przyklejanych w umówionym miejscu.

Ja jednak wolę zdecydowanie mniejsze powierzchnie.

pozdrawiam Ewa

Niedrogo to oznacza 3 tys za projekt indywidualny w technologii bala drewnianego

Wydaje mi się że jest to niedrogo bo w tej cenie mam już przystosowanie do aktualnych warunków

a później ten sam gość będzie u mnie kierownikiem budowy, bo ma uprawnienia

nadzór architektoniczny przy okazji gratis

szukałem chyba z pół roku i wydaje mi się że znalazłem dla siebie optimum

Tylko pozazdrościć..

A ten projekt indywidualny to po prostu Twój projektzatwierdzony i sprawdzony przez zawodowca, czy jego projekt dostosowany do Twoich potrzeb?

Pytam bo nie wiem ile może kosztować projekt który sam sobie obmyśliłem a architekt musiałby tylko posprawdzać pewne szczegóły żeby były w zgodzie z normami.

Młody za projekt można zapłacić i 15 tys. zł - przynajmniej w Warszawie. Wygląda to tak, że idziesz do gościa i mówisz "mam pomysł", dom ma wyglądać tak i tak. Architekt to rysuje - czasem w kilku wersjach. Wybierasz to co uważasz za najlepsze, a potem dorabiacie szczegóły.

Uważam, że 3 tys. to bardzo mało.

Nie przesadzalbym z ta projektowa super-okazja. Mysle, ze to jest po prostu rozsadna cena. Ja w Warszawie za indywidualny projekt dalem 2500 dwa lata temu, ale to maly domek.

Kiedy naprawde sie wie jak ma wygladac dom i ma sie do siebie zaufanie, to proponowalbym znalezc inzyniera budowlanca z uprawnieniami projektowymi, pewnie w 4 przypadkach na 5 nikt efektu nie odrozni od pracy architekta, a cena powinna wyraznie nizsza.

Teraz mysle, ze za dobry, szczegolowy projekt kogos kto sie zna na budowie z drewna moglbym zaplacic wiecej...