Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Babis, jeśli chcesz, to mogę przesłać Ci na priva ten nasz projekt... Uważam, że najlepiej to zobaczyć. Widać to oczywiście łównie na elewacjach, ale jak doskonale wiemy (MY MĄDRALIŃSKIE TOWARZYSTWO FORUMOWICZÓW), to co na zewnątrz determinuje, to co ma być w środku. Poza tym przydałaby mi się czyjaś opinia w sprawie okien. Uważam, że mój ON przedobrzył z doświetlaniem wnętrz.

No to wysyłam.

A teraz wiadomość dla wszystkich, którzy będą to oglądać.

Na górze trzeba wstawić jeszcze ściankę kolankową - zwiększy to powierzchnię i pozwoli na jeszcze jedną łazienkę przy sypilani.

Układ wnętrz jest wstępny, ale przy tym CUD PODZIALE niewiele da się zmienić - przecież nie wstawię sobie ściany w połowie okna. Rozmiar okien nie ma wielkiego znaczenia, tzn. to co jest narysowane nie musi być w przyszłości oknem o identycznym rozmiarze, bo ważna jest za przeproszeniem oś... To samo dotyczy drzwi.

Po urlopie (wyjeżdżmy jutro) zajmę się czyszczeniem tego i wstawianiem mebli. Pewnie okaże się, że trzeba coś zmienić.

I jeszcze jedno - jedna kratka na siatce, to 1 m2.

Czytam od pewnego czasu wasza rozmowe.Postanowilam sie wlaczyc.Jestescie na roznych etapach budowania "z bala".Ja tez zaczynam.Kupilismy stara chate na Podlasiu, chcemy ja przeniesc,oczywiscie w gre wchodza tylko sciany,w pewnyn stopniu stropy, dach do wymiany ,sciany wewnetrzene czesciowo te same.Mamy pod te warunki i wymiary zrobiony projekt.Czy ktos tak budowal,jest to maly domek 9 na 8, bedzie uzytkowe poddasze, dwie jaskółki, niepodpiwniczony z ganeczkiem, dwie lazienki.Moze nie bede teraz opisywac calosci,pisze to wszystko bo ciekawa jestem czy ktos juz cos takiego praktykowal i w jakiej kwocie zamknela sie budowa,sam dom ,bez kosztow zakupu dzialki, i wszystkich oplat wstepnych do momentu uzyskania pozwolenia na budowe.

Woj! Witamy w klubie.

Widziałam niedawno właśnie taki przeniesiony i stawiany na nowo dom. Podejrzewam, że gdyby nie to, że chcę wynieść się na stałe do mojego lasu, zrobiłabym tak jak Ty. Kupić, przenieść, przerobić, i mieć miejsce gdzie będzie wpadać się od czasu do czasu.

Ale do rzeczy...

Facet, który jest właścicielem przeniesionego domostwa wszystko robi sam z pomocą rodziny. A tam same złote rączki. Powiedział mi, że gdyby miał za to płacić jakiejś ekipie, byłoby to zupełnie nieopłacalne. Dom, który kupił był w bardzo dobrym stanie technicznym, ale i tak dużo musiał wymienić. Zwłaszcza elementy pod oknami. Zrobił też nową więźbę dachową, tak na wszelki wypadek. Poza tym bardzo mi zaimponował. Mogłam obserwować jego poczynania od samego początku, bo jest to blisko od naszego lasu. Taki dom w stanie surowym wygląda koszmarnie. Naprawdę można się przerazić. Myslę,że kiedy pojawię się tam w połowie września po urlopie, całe przedsięwzięcie będzie dobiegało końca. Jeżeli chcesz przenosić dom, to przede wszystkim zrób sobie najpierw zapas cierpliwości i jeżeli nie potrafisz zrobić wielu rzeczy sam, poszukaj sprawdzonej ekipy.

Powodzenia

Milo mi ze zareagowaliscie na moje pisanie.Jestesmy juz tak zaawansowani ze nie zrezygnujemy, chociaz wciaz przesladuje mnie mysl o kosztach.Moj maz twierdzi ze zmiescimy sie w 80-100 tys.,wiele zrobi sam ale poniewaz nie bedzie to dom letni a wlasnie do zamieszkania na caly rok dochodzi ogrzewanie i ocieplenie, a chcemy go ocieplic zewnatrz, aby w srodku miec atmosfere drewna.Dotarlam do watku "chata kurpiwska" ale tam autorka "katerinka" nie odezwala sie juz - pewnie zajeta budowaniem. Milego wypoczynku

Mam pytanie do wszystkich, którzy oglądali lub dopiero będą oglądać na papierze nasz wymarzony domek.

Jak Wam się wydaje, dlaczego trudno znaleźć gotowy projekt o zwartej bryle i przyzwoitych proporcjach. Większość to łamańce. A przecież w każdym źródle o budowaniu piszą, że zwarta bryła, nieskomplikowany dach, to i oszczędności i lepsze parametry wszelakie itd., itp.

Przykro mi bardzo, ale przeglądałam setki gotowych projektów i znalazłam tylko jeden o metrażu ok. 200 m2, który spełniał te wszystkie wymagania. Nie był pokraczny, połamany, bez dziwnie wystających garaży i pseudotarasów.

Trochę lepiej jest z domkami, czyli domami o pow. kilkudziesięciu metrów.

Może to temat na odręny wątek, ale chyba nie. Przecież wszyscy chcemy budować mniej więcej tak samo.

bed,

kto uzna za godnego dyplomu architekta, ktory stworzyl cos zwyklego?

Klient moze powiedziec: panie, taki to ja sam sobie potrafie narysowac... i co.

A propos prostych bryl malych domkow. Coraz bardziej mnie kusi by wyslac jak wyglada moja 60 m2 dobudowka - nawet podstawe ma trapezowa nie mowiac o dachu. Z drugiej strony juz czworka dyplomowanych artystow (z moja ONA wlacznie) stwierdzila, ze proporcje sa OK.