Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rozważając budowę domu z drewna zastanawiam się na minimalną grubością bali ścian zewnętrznych, tak by już nie stososwać dodatkowego docieplenia.

Jak jest minimalna grubość bali w tym przypadku? Czy bal o średnicy 20 cm wystarczy?

Słoneczko ma rację !!!

A tak na szybko to normy niemieckie mówią zdaje się o grubości 22cm.

Przy okrągłych to osobiście uważam , że warto dać 25 cm średnicy. Ale to tylko moje zdanie.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witajcie :D

prawdą jest, że VAT na samo drewno wynosi 22% ??

Nawet jeśli kupuje je firma z przeznaczeniem na usługę, jakim jest wybudowanie domu ?

Wydawało mi się, że 7%, ale moge byc w błędzie.

PS. Ekipa do budowy domu z bali poszukiwana......

kruszon vat jest 22% ale jak firma stawia Tobie z tego kupionego drzewa to Ty płacisz 7%. Wykonawca i tak róznice pewnie wrzuci w Twoje koszta...

Rozważając budowę domu z drewna zastanawiam się na minimalną grubością bali ścian zewnętrznych, tak by już nie stososwać dodatkowego docieplenia.

Jak jest minimalna grubość bali w tym przypadku? Czy bal o średnicy 20 cm wystarczy?

Słoneczko ma rację !!!

A tak na szybko to normy niemieckie mówią zdaje się o grubości 22cm.

Przy okrągłych to osobiście uważam , że warto dać 25 cm średnicy. Ale to tylko moje zdanie.

tekst ze strony http://www.szkielet.pl :

"...Ściany zewnętrzne budynków mieszkalnych z bali pełnych muszą spełniać wymagania izolacyjności cieplnej stawianym jednorodnym przegrodom zewnętrznym. W tym zakresie współczynnik przenikania ciepła U musi być mniejszy niż 0,50 W/m2K, dla ścian jednorodnych lub U < niż 0,3 W/m2K dla ścian warstwowych - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. Nr 75, poz. 690 z późn. zm. z dnia 15 czerwca 2002 r.) tekst jednolity - aktualizacja z dn. 27.05.2004 r.

Ściany z bali sosnowych lub świerkowych, jednorodnych, w warunkach o średniej wilgotności, przy współczynniku przenikania ciepła lambda, określanym w poprzek włókien, wynoszącym 0,16 W/m2K, dla spełnienia wymaganej izolacyjności winne posiadać grubość min. 30 cm...

...Ściany z bali sosnowych lub świerkowych, w stanie suchym, o grubości powyżej 30 cm nie wymagają dodatkowego ocieplenia. Ta grubość bali, jako przegrody jednorodnej, w pełni spełnia przepisowe wymagania w zakresie współczynnika U poniżej 0,50 W/m2K.

Przykładowe wielkości współczynnika przenikania ciepła U w zależności od grubości bali:

- ściana z bali sosnowych, prostokątnych grub. 18 cm - U = 0,78 W/m2K

- ściana z bali sosnowych, prostokątnych grub. 28 cm - U = 0,52 W/m2K

- ściana z bali sosnowych, okrągłych o średnicy 40 cm - U = 0,38 W/m2K

Wielkość współczynnika U, dla jednakowej grubości ściany, może być w niewielkim stopniu zróżnicowany, na co może mieć wpływ gatunek drewna stosowny na bale, które mają zróżnicowany współczynnik lambda.

Uwaga. Obliczanie współczynnika przenikania ciepła ścian zewnętrznych domów z bali pełnych może wprowadzić nieporozumienie. Jest ono co prawda zgodne z obowiązującymi prawem przepisami, ale dla domów mieszkalnych wznoszonych z bali pełnych, winno obliczać się bilans cieplny budynku. Wówczas może okazać się, że bilans cieplny budynku spełniony jest przy ścianach zewnętrznych wykonanych z bali o grubości od 20 cm wzwyż..."

witajcie :D

prawdą jest, że VAT na samo drewno wynosi 22% ??

Nawet jeśli kupuje je firma z przeznaczeniem na usługę, jakim jest wybudowanie domu ?

Wydawało mi się, że 7%, ale moge byc w błędzie.

PS. Ekipa do budowy domu z bali poszukiwana......[/quot

zajrzyj sobie na moje foty strona od 53 do 59 ekipa z mazur godna polecenia

nie sa 1 rok na rynku......fachowosc w 100 procentach pozdr

Bardzo fajnie. A Wy jak, na jakiej podstawie, przyjmowaliście grubośc bali na ściany zewnętrzne? Czy ktoś z Was robił bilans cieplny na swój dom?

Podstawa to szczelnosc sciany i poprawnosc wykonania obrobki otworow na okna i drzwi. Jesli jestes pewny, ze bedzie to dobrze zrobione, to spokojnie bal 18-20cm powinien zapewnic cieplo w domu. Nalezy tez rozwazyc dostepnosc opalu, bo jesli bedzie ogrzewanie elektryczne, to moze byc ciutke drogo dla sciany o malym przekroju. Generalnie temat jest szeroki. Najlepiej chyba zrobic wszystko z niewielkim przynajmniej zapasem, zeby pozniej nie zalowac. Grubosc bali to nie wszystko: podobno na Syberii maja domy z bali okraglych 18cm i jest w nich cieplo.

Bardzo fajnie. A Wy jak, na jakiej podstawie, przyjmowaliście grubośc bali na ściany zewnętrzne? Czy ktoś z Was robił bilans cieplny na swój dom?

Podstawa to szczelnosc sciany i poprawnosc wykonania obrobki otworow na okna i drzwi. Jesli jestes pewny, ze bedzie to dobrze zrobione, to spokojnie bal 18-20cm powinien zapewnic cieplo w domu. Nalezy tez rozwazyc dostepnosc opalu, bo jesli bedzie ogrzewanie elektryczne, to moze byc ciutke drogo dla sciany o malym przekroju. Generalnie temat jest szeroki. Najlepiej chyba zrobic wszystko z niewielkim przynajmniej zapasem, zeby pozniej nie zalowac. Grubosc bali to nie wszystko: podobno na Syberii maja domy z bali okraglych 18cm i jest w nich cieplo.

Racja, najważniejsze to szczelność ściany i otwory. Co z tego,że bale grube jak między nimi szpary i wiatr hula???

Co do wyboru bala to kierowałem się "U" i domek będzie z okrąglaka 30cm.

Tak po prawdzie to o bilansie cieplnym dowiedziałem się troszkę później... :roll:

Według stony tej firmy - domki wykonywane są z bali o różnej grubości i szerokości. Norma mówi, że domki o grubości 25 cm mają współczynnik przenikania ciepła równy ścianie murowanej czyli około 0.4 W/(m2xK). Jednak domki z bali o grubości 20 cm spełniają już tę normę.

To informacjsa ze strony firmy Drewbud. Czy ktoś może powiedzieć mi o co w tym wszystkim może im chodzić?

- "domki o grubości 25 cm"

- "współczynnik przenikania ciepła równy ścianie murowanej"

- "domki z bali o grubości 20 cm spełniają już tę normę"

Czy ktoś może powiedzieć o jaką normę chodzi?

To informacjsa ze strony firmy Drewbud. Czy ktoś może powiedzieć mi o co w tym wszystkim może im chodzić?

- "domki o grubości 25 cm"

- "współczynnik przenikania ciepła równy ścianie murowanej"

- "domki z bali o grubości 20 cm spełniają już tę normę"

Czy ktoś może powiedzieć o jaką normę chodzi?

http://www.muratorplus.pl/biznes/zobacz-takze/izolacyjnosc-cieplna-scian,25371_29641.htm

Dawno tu nie zaglądałam bo budowa i praca zawodowa absorbują mnie tak bardzo że nie ma mnie chyba nigdzie. Jak tylko skończą kłaść dach (z którym mamy duże opóźnienie z powodu iście niebudowlanej pogody) i wstawią okna obiecuję zdjęcia. Miałabym jedno pytanie do osób które mają już urządzoną kuchnię w domu z bali okrągłych. Otóż na ścianie z bala postanowiłam dać tylko szafki dolne (górnych nie chcę bo żal mi zakrywać bale )jednakże na tej samej ścianie chcę postawić zlew i zmywarkę oraz kuchenkę no i wiadomo trzeba tam położyć parę kafli. No i jak na tej ścianie założyć kafle, jaką macie metodę na to by przy osiadaniu budynku nic nie pękało. A może ktoś ma jakieś zdjęcia. Pozdrawiam Magda

Witam...

my mamy już piękny domek na działce....

i pojawił się już pierwszy duży problem.....

DACH NAM PRZECIEKA...- robiliśmy pełne deskowanie zielonymi deskami i na to papa, teraz jest pare dni deszczy i obserwujemy przecieki w kilku miejscach na samym dachu oraz jest jedno takie miejsce gdzie spływa ta piękna zieleń z dech na krokwie i po krokwi na bal zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz..- zdjęcia mam w dzieniku!!..

miał ktoś tak z was??? ki diabeł.......dekarze a żeby tak podziurawić pape że przecieka???? nabijali łaty i kontrłaty, kontrłaty zostały a łaty po których chodzili odbili potem..-i sobie myślę że to tylko chyba z powodu tych odbitych łat bo innego wytłumaczenia to nie mam...-

i co teraz??? nawet jak dekarz przyjdzie do poprawki to tych miejsc jest na tyle dużo że nie wiem czy znajdzie te wszystkie dziury-...no i jak niby tego szukać? czy jest szansa że papa pod wpływem upałów sama się jakoś zalepi???

dajcie proszę wasze doświadczenia lub opinie...

ANNNJA, zgodnie z forumowym zwyczajem, tak powinien wyglądać Twój awatarek (wówczas strona przestanie być rozciągnięta): http://img356.imageshack.us/img356/8789/annnjajo3.jpg.

Czy możesz go zmniejszyć, wklejając w swoim profilu ten adres: http://img356.imageshack.us/img356/8789/annnjajo3.jpg?

Z góry dziękuję :)

Słoneczko dzieki..., stoisz jak zwykle na straży wszystkiego!!

Saab- odbili nam łaty a kontrłaty zostały- tzn. zostały takie listwy które idą wzdłuż dachu a te po których chodzili czyli poprzeczne zostały odbite....,

dach zamierzaliśmy kryć dopiero za 1-2 lata......, jak troche po tych pierwszych dużych wydatkach ochłoniemy....

zastanawia mnie tylko dlaczego odbili łaty?????? Nie jestem pewien (czytaj się nie znam) ale przeważnie stosuje się łaty i kontrłaty (rozstaw zależny od pokrycia). Jeśli odbijali łaty z desek po papowaniu to nieuniknione było, że papa może ulec porozrywaniu. Chyba nie pozostaje nic innego jak teraz łatać te dziurki i nie licz, że same się pokleją.

I tak mi się przypomniało, że można lepikiem do papy te miejsca przesmarować...

Może, ktoś mądrzejszy coś lepszego doradzi.

Witam...

my mamy już piękny domek na działce....

DACH NAM PRZECIEKA...- robiliśmy pełne deskowanie zielonymi deskami

Witam, gratuluje domku, jest bardzo ladny!

Radze szybko zareagowac, bo ten dodatek koloryzujacy do impregnatu bedzie bardzo ciezko usunac z bali. Moze rzeczywiscie uda sie preparatem na bazie chloru, a moze trzeba bedzie szlifowac! Na szybko zrobilbym tak: kupilbym czarna folie budowlana, polozylbym na dach i sprobowal ja w jakis sposob przymocowac. Jak przestanie padac, to dekarze powinni pozalepiac dziury lepikiem. Moze to byc trudne, bo zlokalizowanie ich pewnie nie bedzie latwe (chyba, ze od wewnatrz bedzie to widoczne. Mozesz tez zmusic ich do polozenia drugiej warstwy papy - kiedys tak robiono na dachach krytych tylko papa. A zeby sie juz zabezpieczyc maksymalnie, to na pape folia, a na to jeszcze raz papa - male szanse, ze bedzie przeciekac.

Moje rady sa zdroworozsadkowe, wiec warto je jeszcze z kims przedyskutowac.

dzieki za wszelkie rady...!!!!

dekarza mam zamiar powiadomić dopiero jak zjedzie ekipa od domku balowego, przedyskutujemy temat, zobaczymy co ONI powiedzą, no i dobrze byłoby jakby Wykanwca bala był przy rozmowie z dekarzem,. bo niestety ale mam takie doświadczenia że jak rozmawiam z niektórymi fachowcami to wydaje im się że jak KOBIETA to można jej każdą bajkę wcisnąć, i chciałabym uniknąć opowieści że papiaki, papa lub co tam jeszcze było nieodpowiednie....!!!

pape na pape- to chyba nie...

lepik na pape to chyba już coś sensowniej- chodzi i o ciężar i koszty bo nie sądzę aby koszty pokrywał dekarz...-ON się napewno jakoś wykręci,....

pozatym ponabijam sobie pare warst papy na kolejne gwożdzie...., MAM DOSYĆ GWOŻDZI...a gdzie przecieka to dość łatwo dojść bo i na krokwiach widać zielone nitki i na foli paroizolacyjnej na poddaszu-na suficie pozaznaczałam gdzie były jakiekolwiek przecieki wody...

NIE lubie wklejać zdjęć...strasznie długo, rzucę fotkę z tymi drewnianymi elementami które zostały na dachu-wg. mnie są to kontrłaty a do tego poziomo przybijali kolejne "tyczki" żeby potem chodzić, no a na koniec roboty odbili je..i to wg. mnie są sprawcy tych przecieków bo dziury zostały....a przez dziury woda kap ..kap.....kap...

tak było przy robocie...łaty-te zielone i te białe to kontrłaty...???tak..czy błędnie to nazywam...

http://foto3.m.onet.pl/_m/860cd6707eb731dbd84c5548a5c48db7,5,19,0.jpg

a teraz to jak zostało na koniec.....-po odbiciu tych poprzeczek do chodzenia..

http://foto1.m.onet.pl/_m/3f514b44010523186483a7cdaad2b4b9,5,19,0.jpg

kryć- docelowo...(za 1-2lata taki był plan) mamy zamiar albo blachą RUUKI albo dachówką Robena, AHI- ROOFING za drogi...droższy niż dachówka..