Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Krycie wstępne musi gwarantować 100% szczelności dachu. Deszcz jest tutaj najlepszym sprawdzianem. Papiaki powinny być bite tylko w górnym rzędzie a następna warstwa papy je przesłania. W obowiązku i w interesie dekarza jest uszczelnienie tego dachu (lepikiem na zimno). Na tak długi czas (dwa lata) należy zamontować dwie warstwy papy (jedna warstwa nie daje gwarancji szczelności). Po tak długim czasie kontłaty będą do wymiany. Radzę wykonać dach docelowo w przeciwnym razie wykańczanie wnętrz na poddaszu to duże ryzyko. Pozdrawiam.

.a gdzie przecieka to dość łatwo dojść bo i na krokwiach widać zielone nitki i na foli paroizolacyjnej na poddaszu-na suficie pozaznaczałam gdzie były jakiekolwiek przecieki wody...

Zwroc uwage, co to za folia jest bezposrednio pod deskami dachowymi. Jesli to paroizolacja, to jest to moim zdaniem blad, bo jak bedziesz ocieplac dach, to pod folia paroizolacyjna bedzie welna, a jeszcze nizej tez pewnie folia paroizolacyjna. W rezultacie jakiekolwiek zawilgocenie welny nie bedzie mialo szansy na samoosuszenie, bo bedzie blokada i z gory, i z dolu. Pod deskami dachowymi moze byc tylko folia paroprzepuszczalna (lub bez folii). Trzeba tez pamietac o szczelinie wentylacyjnej miedzy deskami a welna - to bardzo wazne.

Jeszcze jedno: jesli chcesz zostawic pape na 1-2 lata, to zostawianie jakichkolwiek lat, kontrlat itp na powierzchni papy jest bez sensu. Za 2 lata beda do zerwania i wyrzucenia najprawdopodobniej.

kierownika to nawet nie wzywałam..-i nie przyszło mi to do głowy,....

najpierw zaczniemy rozmowy z dekarzami..

Gasol-

mówiąc o foli paraizolacyjnej miałam na myśli folię na podłodze!!!!!

u nas wygląda to tak od dołu:

1. bale

2. deski sufitowe

3. Folia paroizolacyjna

4. legary

i właśnie na tej foli która przykrywa deski sufitowe zbieramy krople wody- i całe szczęście że ta folia jest....- jezu..bo wtedy te deski sufitowe byłyby patrząć z parteru- zielone, no bo przecież poprzeciekałoby na łączeniach..

mam nadzieję że Dekarz poczuje sie w obowiązku coś z tym robic,

deseczki na papie- macie rację że po 2latach byłyby do niczego...

więc najlepiej byłoby przed zimą to zadaszyć materiałem ostatecznego pokrycia..

(Ktoś się pytał o wygłuszanie sufitu/podłogi, u nas pod każdym legarem a między tymi deskami/folią dawali wykonawcy taką białą piankową taśmę- jak kupowałam to mowi się na to pianka pod ścianki działowe- 10cm. szerokości w zwojach 50 i 100m.- i faktycznie wytłumia doskonale..-daje się ją wszędzie tam gdzie kolejne warstwy desek stykają się z sobą- aby nie przenosiły tych drgań i dzwięków..)

kierownika to nawet nie wzywałam..-i nie przyszło mi to do głowy,....

W takim razie, wezwanie kierbuda to wg mnie pierwszy krok.

Mam nadzieję, że dekarze nie otrzymali całej wypłaty? Masz wtedy kartę przetargową, że nie dostaną, dopóki wszystko nie będzie naprawione, co ma potwierdzić kierownik budowy.

Jest jeszcze inna opcja: bierzesz do dachu inną ekipę, a kosztami obciążasz partaczy, ale wtedy należałoby zagrozić im sądem, gdyby nie chcieli się zgodzić.

Myśmy od razu przyjęli zasadę płacenia zaliczkowego, by uniknąć kłopotów z wykonawcami.

Zapraszam wszystkich zainteresowanych drewnianymi domami z bala na portal http://www.drewnianydom.com.

W tej chwii wrzucona jest tam baza firm, architektów specjalizujących się w domach z drewna i linki do polskich książek dotyczących tego tematu.

Jeśli ktoś ma jakieś informacje, których tam nie ma, może je uzupełnić - portal jest współtworzony przez użytkowników.

Witam

Czy pojawiają się tutaj klienci firmy Misoni ? Za rok będę się na 99% z nimi budował, właśnie kończymy omawiać szczegóły, uzgadniamy zmiany w projecie umowie etc...

Na wszelki wypadek szukam informacji w necie (zebym pozniej nie mowił, że nic nie zrobiłem ;-))). Czy jest ktoś kto może się "pochwalić" informacjami związanymi z tą firmą (ekipy, technologie, materiały, ...) ?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje

Mieszkam w Misoni III wiejski od 3 lat. Podobał mi się styl w jakim oni obrabiają bal, projekty "gotowe". Ekipa była bardzo sprawna - w ciągu 3 tygodni postawiła dom. Ogólnie wprowadziłem się do stanu surowego zamkniętego w 3 miesiace od wjazdu koparki na działke. Jestem zadowolony.

Domek z zewnąrz:

http://farm2.static.flickr.com/1187/1440576495_58e2c443a6_m.jpg

W środku:

http://farm2.static.flickr.com/1424/1440575565_7228466903_m.jpg

Jeśli masz jakieś pytania to pytaj...

Witam

Czy pojawiają się tutaj klienci firmy Misoni ? Za rok będę się na 99% z nimi budował, właśnie kończymy omawiać szczegóły, uzgadniamy zmiany w projecie umowie etc...

Na wszelki wypadek szukam informacji w necie (zebym pozniej nie mowił, że nic nie zrobiłem ;-))). Czy jest ktoś kto może się "pochwalić" informacjami związanymi z tą firmą (ekipy, technologie, materiały, ...) ?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje

Ja swego czasu przeglądałem ich ofertę ale zdecydowałem się na coś innego. Opinie Misoni ma różne, dobre i złe :)

Chyba w Łomiankach mają wystawionke przykładowe domki.

Jeśli już siedzą w drewnie to walka będzie ciężka (iniekcje itp).

Ale ten chrząszcz raczej nie lubi jeść martwej sosny.

Może przylatują z lasu na zapach sosny? Masz otwarte okna?

Impregnowałeś samemu później drewno czymś przeciwko owadom?

Sprawdź czy nie masz w balu dziurek + wieczorem wyłącz wszelkie źródła hałasu i posluchaj bali czy coś w nich nie chrobocze (serio)

u mnie właśnie zakończono układanie gontu na dachu

zapraszam do obejrzenia zdjęć

http://picasaweb.google.pl/djan62/HistoriaBudowyDomuZBali

Fajnie się ogląda takie zdjęcia ;). U mnie dziś był geodeta i wyznaczył domek na działce a jutro rozpoczyna się etap fundamentowy więc jeszcze kawałek czasu do takiego stanu jak u Ciebie.