Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piotr-

my swoje sztachety robiliśmy impregnatem z NOMI- taki zwkły, na to po 1miesiącu dodatkowo taki rozrabiany do wieźby dachowej, wyszedł piękny kolor, takie żółto= słoneczne, ale nasze majstry od betonu mówią żę ten impregnat to chudy był, tzn. dobry impregnat to taki który pooleii trochę te dechy, a nasz to był wodnisty, .....

więc narazie mamy tak a pewnie jak deski podeschną latem to na jesieni pomalujemy jakimś albo oleistym czymś albo bedziemy lecieć lakierem....,

to co jest nie nadaje się na trwałe zabezpieczenie płotu,

zdjęcie rzuce jutro.....,

NIE WIEM JAK WY ALE JA TRACĘ ENERGIĘ PRZY TYM BUDOWANIU...jeju,,, ile to trzeba i wiedzieć i umieć i dopilnować a i tak ciągle myślę czy wszystko ok, czy nic nie zapomniałam, a kto i z czym kolejno ma przyjechać, ew. kogo zawezwać...... ;)

obecnie mamy tynkowanie 3ścian,

GOLDBAND- mój majster poleca bardzo, ale dziś zabrakło nam 2worki i kupiłam coś innego co podobno też miało być OKI,(GOLDBANDU- nie było na składzie mat. budowlanych) - ale majster po paru godzinach pracy z tym gipsem mówi że to prawdziwa podróbka i niczym nie podobna do jakości GOLDBANDU, ....nazwe tego cusia czego nie polecamy podam jutro...!!!

Majster cierpliwy jest ale na ten gips to troche sie rozeźlił, znakiem tego badziewie.....

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chodzi mi konkretnie o ocieplenie domu z zewnątrz.w przedostatnim chyba dodatku do muratora "remontuj dom" jest o ocieplaniu domu z bali i na jedej stronie jest że powinno być:

-bal

-paraizolazja

-ruszt dylatacyjny

-wełna na ruszcie poziomym

-wełna na ruszcie pionowym

-wiatroizolacja

- ruszt dulatacyjny

- szalówka

na tej samej stronie jest równiez napisane że jeśli ma być od środka płyta k-g to:

- płyta

- ruszt

- paraizolacja

-bal

- wełna na ruszcie poziomym

- wiatroizolacja

- ruszt dulatacyjny

- szalówka

stąd moje ptanie jak to powinno być ocieplone, wogóle powinno sie ponoc robić ruszt ślizgowy , by zapobiec podwieszszaniu sie bali gdzieś wyczytałem, aleo tym mało informacji w necie jest.

chodzi mi konkretnie o ocieplenie domu z zewnątrz.w przedostatnim chyba dodatku do muratora "remontuj dom" jest o ocieplaniu domu z bali i na jedej stronie jest że powinno być:

-bal

-paraizolazja

-ruszt dylatacyjny

-wiatroizolacja

- ruszt dulatacyjny

- szalówka

na tej samej stronie jest równiez napisane że jeśli ma być od środka płyta k-g to:

- płyta

- ruszt

- paraizolacja

-bal

- wiatroizolacja

- ruszt dulatacyjny

- szalówka

stąd moje ptanie jak to powinno być ocieplone, wogóle powinno sie ponoc robić ruszt ślizgowy , by zapobiec podwieszszaniu sie bali gdzieś wyczytałem, aleo tym mało informacji w necie jest.

Wydaje mi sie, ze pierwsza wersja jest na pewno poprawna. Z tym, ze podwojny ruszt jest opcjonalny - jesli zalezy nam na zminimalizowaniu mostkow termicznych, to warto go zrobic. W drugiej wersji nie mam pewnosci, czy paroizolacja miedzy plyta g-k i balem jest konieczna.

Ruszt rzeczywiscie musi byc slizgowy, tzn. w zadnym wypadku nie moze blokowac ruchow bali - osiadania. Inaczej bal sie 'zawiesi' i bedzie szczelina, albo w gorszym przypadku np. polamie sie okno - w zaleznosci, gdzie nastapi zawieszenie.

-bal

-paraizolazja

-ruszt dylatacyjny

-wiatroizolacja

- ruszt dulatacyjny

- szalówka

- płyta

- ruszt

- paraizolacja

-bal

- wiatroizolacja

- ruszt dulatacyjny

- szalówka

Wydaje mi sie, ze pierwsza wersja jest na pewno poprawna. Z tym, ze podwojny ruszt jest opcjonalny - jesli zalezy nam na zminimalizowaniu mostkow termicznych, to warto go zrobic. W drugiej wersji nie mam pewnosci, czy paroizolacja miedzy plyta g-k i balem jest konieczna.

Ruszt rzeczywiscie musi byc slizgowy, tzn. w zadnym wypadku nie moze blokowac ruchow bali - osiadania. Inaczej bal sie 'zawiesi' i bedzie szczelina, albo w gorszym przypadku np. polamie sie okno - w zaleznosci, gdzie nastapi zawieszenie.

Gasol , dzięki za odpowiedź, czy ktos z wasmogłby mi powiedzieć lub pokazać taki przykładowy ruszt ślizgowy? Pytam bo elewację bede robił sam.

Przymierzam sie do pomalowania lazura V33 mojego domu. Niestety robie to dopiero po kilku miesiacach od postawienia scian (z roznych wzgledow). Po okresie zimowym i wiosnie drewno sosnowe nie jest juz biale. Przewaza kolor zolty - taki, ktory pojawia sie pod wplywem slonca. Jest tez troche szarosci.

Czy jest jakis skuteczny, wzglednie tani i szybki sposob, zeby usunac zszarzenie drewna? Probowalem dzisiaj szlifowac, ale to walka i by uzyskac dobry efekt naprawde trzeba sie napracowac. Moze ktos zna lub moze polecic jakis preparat, ktory skutecznie usunie zszarzenie drewna? Moze cos na bazie chloru?

Wyczytałam w necie coś takiego:

Ługowanie polega na zmywaniu świeżo ułożonej podłogi specjalną emulsją mydlaną, co daje w efekcie wygląd podłogi wyszorowanej do białości. Mydło zamyka pory w drewnie, zapobiega wnikaniu brudu oraz cieczy w szpary między deskami. Podłoga ma jasną wybieloną barwę i przyjemny świeży zapach. Konserwacja polega na odkurzaniu podłogi i przecieraniu jej co pewien czas na mokro wodą z mydłem.

http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,73936,3525941.html?as=2&ias=2

Powinno się sprawdzić i na balach. Myślę że górale w Chochołowie ługują swoje stare domy z bali modrzewiowych, które naturalnie sczerniały:

http://www.rzeczpospolita.pl/cudapolski/img/cudabig/chocholow.jpg

http://www.ga.com.pl/foto10/03626x.jpg

Gasol - ja próbowałem odszarzac tymi preparatami odszarzającymi z Castoramy/Liroya. Ale to porażka - 1l starczył na szorowanie ok. 5m2 ściany.

Teraz próbuje szare mydło, woda i szrober krótkowłosy.

Powiem szczerze, ze zapomnialem o szarym mydle. Skoro teraz probujesz odszarzac drewno wlasnie mydlem, to napisz cos o efektach? Bede bardzo wdzieczny (a jutro i tak chyba poszukam szarego mydla).

Ale czy przypadkiem ługowanie nie pozatyka porów? Wtedy impregnat będzie tylko na powierzchni.

Kto z WAS ma ogrzewanie elektryczne kablowe w podłodze...- jakie dawaliście odległości pomiędzy kablami i jak to wygląda teraz temperaturowo??- ciepło?, chłodno,...etc...,

My mamy juz zakupione kable firmy Ensto,

MYDŁEM SZARYM to ja zmywałam u siebie zacieki z zielonych desek (impregnacja) na balach...- nie było dużo i za świeżo to i ładnie zeszły..,

został nam tylko 1spory zaciek w trudno dostępnym miejscu,....-ciekawe czy też tak łatwo się zmyje po kilku tygodniach....

a ja chciałabym zbudować drewniany/z bali....(?) garaż, domek już mam z silikatów, ale mam pomysł na drewniane ogrodzenie, taras

http://www.pro-arte.pl/projekty-garaze/147/

jestem z świętokrzyskiego, czy ktoś ma namiary na jakąś niedrogą :):) ekipę z okolicy (podkarpackie..., świętokrzyskie... inne), któa by taki garaż zrobiła a może i resztę....

a może się musze wyleczyć z myśli..??

[

quote="ANNNJA]Kto z WAS ma ogrzewanie elektryczne kablowe w podłodze...- jakie dawaliście odległości pomiędzy kablami i jak to wygląda teraz temperaturowo??- ciepło?, chłodno,...etc...,

my mamy. Jest ciepło, oczywiście wielki komfort. nie pamiętam niestety odległości. Jedyne, co wiem, to to, że w kuchni trzeba podjechac kablami do samych mebli, a nawet wjechac pod nie. Ja w swej naiwności myślałam, że ciepło będzie daleko promieniowac i teraz jak stoje przy zlewie stoję na częściowo zimnej płytce.