Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O dzięki za te informacje o ługowaniu. Też o tym nie pomyślałam i głowiłam się co zrobić żeby mieć takie ładne bale jak są teraz. No i już wiem, będziemy ługować :)

A my mamy wreszcie pozwolenie!! W poniedziałek trafi do banku, dadzą nam kasę za dwa tygodnie i ruszymy z fundamentami!!

Annja zazdroszczę ci już tego etapu. Ja już chcę domek na działce a tu się wydaje do końca lipca tak daleko.

Mam do Was pytanie.

Pewnie wieluz was ocieplało swoje domy z drewna wełną, czy muszę kupować wełnę fasadową, czy może być w rolkach normalna wełna do poddaszy?

Fasadowa na pewno bedzie OK. Natomiast ta do poddaszy, jesli nie bedzie wystarczajaco gruba, to moze miec tendencje do opadania - wtedy klopot, bo trzeba ja jakos utrzymac w pionie, np. robiac siatke ze sznurka. Dodatkowo, wydaje mi sie, ze jesli welna z jakiegos powodu zostanie troche zawilgocona, to wtedy welna do poddaszy moze po prostu opasc. Takze przy welnie do poddaszy trzeba zwrocic uwage na jej grubosc, bo obkladanie scian welna o grubosci 5cm to moze byc meka. Z tego, co pamietam, to welna do poddaszy jest troche cieplejsza od tej fasadowej - ale lepiej to sprawdz.

U nas leży zwykła wełna z rolek Rockwool'a, 15 i 10cm grubości, od dołu przytrzymywana siatką ze sznurka. I jest dobrze, myślę, że nie ma się co martwić. Jak jej wepchnąć trochę "na ścisk", czyli jakieś 2cm więcej niż jest przestrzeni, to ładnie się trzyma i nic nie opada.

To znaczy, mówimy o poddaszu, czy tak? Bo do ocieplania ścian parteru to wełna fasadowa, na stelażu z profili.

Muszę Wam powiedzieć, że dopiero początek budowy a już mam drogę przez mękę... w zeszły poniedziałek okazało się przy wierceniu studni, że na 18 metrach mam duże siedlisko kamieni. Musiałem zrobić badania geofizyczne żeby określić czy opłaca się w tym miejscu przebijać czy wiercić w innym. Wczoraj przyjechał pan geofizyk pobadał i w całej okolicy podobno jest tak samo. Na szczęście pod kamiorami są piaski aż do ponad 50 metrów a w nich woda :) Jutro ma przyjechać studniarz i wiercić. Trzymajcie kciuki...

SAAB- trzymamy kciuki za Twoja studnie i świetna wode...

KASIA- słoneczko- dokładnie tak samo myśleliśmy od tamtego roku...-czekaliśmy rok na domek, i ciągle się nam wydawało że to tak dłuuuuggooo trzeba czekać,

tak czekaliśmy iż trudno nam było wkońcu w kwietniu uwierzyć że to JUZ!!!!

eh powiem WAM że każdy ma jakieś "trudne poletko tematyczne".....

my teraz szukamy fachowca który zaleje nam kable do ogrzewania elektrycznego w połowie wysokości wylewki...- , niby łatwe, ale te kable mamy przyczepiać na siatce o oczkach 10x10 takiej do zbrojenia wylewek, a siatka ma być ok 4-5 cm od początku wylewki, - czyli.....w powietrzu, pod siatke mamy dać cegły, ....tylko jak chodzić potem po tej posadzce żeby to wyrównywać...., mamy kłaść deski między cegły i po tym chodzić,...ale jak probowałam dzisiaj po czymś takim chodzić- prawie w powietrzu to poprostu spadałam-..i oczywiście wpadałam nogą w tą siatkę która wisi w powietrzu...., a na siatce będą rozpięte te kable....,

Dzięki Zygmunt za podpowiedzi....!!! ;) mam nadzieję że pójdzie teraz sprawniej,..- bo jak opowiadałam Panu od Mixokreta przez telefon jak to ma być zrobione i próbowałam się dopytać jak on to widzi...to PAN pełen zwątpienia czy aby nie zrezygnować z tej roboty...bo ON tego NIJAK NIE WIDZI...., mąż mój mówi tak: masz kable fińskie to i ściągaj sobie Fińczyka żeby położył kable...,

U nas budowa tez już się rozpoczęła. Dojechała nawet część drewna. Zaciekawiło mnie gdzie dokładnie rosły drzewa z których będzie nasz dom. Na czerwonej tabliczce (dolny numer) jest zdaje się numer nadleśnictwa skąd ono pochodzi. Szukałam kodów w necie ale nie udało mi się tego odszukać. Czy ktoś może wie gdzie można odkodować te cyfry? Co oznaczają cyfry na niebieskiej tabliczce? Ktoś wie co oznaczają pomarańczowe kropki na balach? Zdaje się ze to klasa drewna ale nie jestem pewna. Jeśli tak to jakiej jest klasy? No i jakiej powinno być klasy na budowę domu? Sporo tych pytań. Może chociaż na niektóre ktoś z forumowiczów będzie znal odpowiedź.

http://images32.fotosik.pl/272/95ec128f8baf4ec1.jpg

http://images29.fotosik.pl/223/50adbf6998473254.jpg

U nas leży zwykła wełna z rolek Rockwool'a, 15 i 10cm grubości, od dołu przytrzymywana siatką ze sznurka. I jest dobrze, myślę, że nie ma się co martwić. Jak jej wepchnąć trochę "na ścisk", czyli jakieś 2cm więcej niż jest przestrzeni, to ładnie się trzyma i nic nie opada.

To znaczy, mówimy o poddaszu, czy tak? Bo do ocieplania ścian parteru to wełna fasadowa, na stelażu z profili.

Tak chodzi mi ściany- chyba będe musiał kupić jednak fasadową wełnę

No i wszytko jasne. Polecan strone lasypolskie.pl i ich forum :)

http://www.forum.lasypolskie.pl/viewtopic.php?t=8503

Moje drzewa rosly prawdopodobnie na Ganczorce w Beskidzie Śląskim. A tu mozna obejrzec zdjecia http://www.mygalery.pl/main.php?g2_itemId=4997 :)

http://images27.fotosik.pl/223/368c94f8a3412e9b.jpg

W ubiegłym roku rozpocząłem przygodę pod nazwą dom z bala. Także pod wpływem dobrych opinii na tym forum podpisałem umowę przedwstępną z firmą Stollux. Nie dane mi jednak było poznać ich wykonawstwo, a jedynie traktowanie klienta. Zawiodłem się na nich przed podpisaniem umowy głównej. Przestrzegam - nie ufajcie nawet zapisom w umowie z tą firmą. I tak zrobią co zechcą. Wiem, że nie jestem jedynym, którego mocno zdenerwowali w ostatnich miesiącach. Dziwię się, że nikt nic nie napisał na forum na ten temat. Czyżby wszyscy się dogadali ... ?

W ubiegłym roku rozpocząłem przygodę pod nazwą dom z bala. Także pod wpływem dobrych opinii na tym forum podpisałem umowę przedwstępną z firmą Stollux. Nie dane mi jednak było poznać ich wykonawstwo, a jedynie traktowanie klienta. Zawiodłem się na nich przed podpisaniem umowy głównej. Przestrzegam - nie ufajcie nawet zapisom w umowie z tą firmą. I tak zrobią co zechcą. Wiem, że nie jestem jedynym, którego mocno zdenerwowali w ostatnich miesiącach. Dziwię się, że nikt nic nie napisał na forum na ten temat. Czyżby wszyscy się dogadali ... ?

Sprawdzac, sprawdzac i jeszcze raz sprawdzac - to najwazniejsze. Dlatego Twoja opinia jest cenna i nie przejmuj sie, ze inni machneli reka.

Witam wszystkich serdecznie:)

Jestem tu nowa, dołaczyłam gdyż mamy zamiar postawić dom z bali. Wstepnie wybralismy firmę Stollux i projekt L-77. czytam jednak ,że kilka osób miało problemy z tą firmą?? czy ktoś móglby mi cos więcej powiedziec na temat tej firmy?? i klopotów z nią?? ktos może budował już według projektu L-77?? Będę ogromnie wdzięczna za każdą odpowiedz!!

pozdrawiam

kala

zbysiek super domek :) fajny masz ten wykusz. Ja pierwotnie miałem podobny (tez pod takim kontem ściany) tyle ze z oknami do ziemi. Za namowa wykonawcy zmienilem na prostokątny i bedzie w nim jadalnia. Zbysiek ile nad ziemią masz fundamenty???

Oczywiście u mnie studnia się opóźnia i będzie dopiero w piątek. Na szczęście przyszedł z pomocą sąsiad + wąż 50m i woda jest :) Fundamenty już na ukończeniu a w przyszłym tygodniu na działeczkę zjeżdżają pierwsze bale Huuuraaaa... cieszę się jak dziecko, wybaczcie.

Wydaje mi się, że ług to nie całkiem to samo co szare mydło. Są specjalne preparaty do ługowania drewna, pewnie oparte na szarym mydle, np. tu: http://www.stenpol.com.pl/faxe_lugi_1.php

No a wychodzi na to , że ług to jednak mydło (taka rozcieńczona zasada)?

Teroetycznie.

Chyb a, że ług to nazwa handlowa jakiegoś środka do czyszczenia.

Witam wszystkich po baaaardzo dlugiej nieobecnosci,mam do Was pytanie,czy na dzien dzisiejszy cena 8tys.zl. za projekt architektoniczny domu z plazow w stylu podhalanskim dom podpiwniczony, parterowy, z uzytkowym poddaszem, ok 120m2,czy to normalna cena?Dodaje ,ze chodzi o projekt indywidualny i architekt zajmuje sie sam skompletowaniem wszystkich dokumentow potrzebnych do uzyskania pozwolenia na budowe.Teraz drugie pytanie,firma dach-gont z Podhala krzyczy sobie 3,5tys.zl. za m2 domu z plazow stan surowy zamkniety,bez instalacji,fundament w moim zakresie,chyba troche za drogo choc wykonuja piekne domy.Prosze Was o komentarze,dziekuje i pozdrawiam.