Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich po baaaardzo dlugiej nieobecnosci,mam do Was pytanie,czy na dzien dzisiejszy cena 8tys.zl. za projekt architektoniczny domu z plazow w stylu podhalanskim dom podpiwniczony, parterowy, z uzytkowym poddaszem, ok 120m2,czy to normalna cena?Dodaje ,ze chodzi o projekt indywidualny i architekt zajmuje sie sam skompletowaniem wszystkich dokumentow potrzebnych do uzyskania pozwolenia na budowe.Teraz drugie pytanie,firma dach-gont z Podhala krzyczy sobie 3,5tys.zl. za m2 domu z plazow stan surowy zamkniety,bez instalacji,fundament w moim zakresie,chyba troche za drogo choc wykonuja piekne domy.Prosze Was o komentarze,dziekuje i pozdrawiam.

danek projekt indywidualny z załatwianiem papierów tyle kosztuje. Ja z polecenia wykonawcy i głownym zarysem płaciłem 7 tys. Najlepiej wybrać architekta co zna się na balach...

Co do ceny za m2 to :o napisz tylko jakie pokrycie dachu, jakie okna i co jeszcze masz w tym surowym zamknietym...

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Danek60

My płaciliśmy 3,5 kpln za sam projekt architektoniczny (architekt współpracujący z firmą, z którą zdecydowaliśmy się postawić domek z bali i robiący projekt pod technologię firmy).

Projekt zawierał tylko część architektoniczną i zestawienie układu, kształtu i wielkości bali, potrzebną do obróbki bali i poskładania tego na budowie.

Dodatkowo we własnym zakresie musieliśmy zorganizować projekty wszystkich instalacji wewnętrznych. I o to już zadbał nasz lokalny architekt...

Za projekt zagospodarowania działki, zjazd z drogi gminnej, komplet projektów instalacji wewnątrz budynku i projekty przyłączy - słowem wszystko do złożenia wniosku o PnB włącznie z jego złożeniem i odebraniem :lol: liczy sobie 2 kpln ( + 500 Vat).

W sumie 6000 + opłaty administracyjne za wszelkie duperele - powiedzmy 6,5 kpln. To nam się poprostu udało 8)

Więc jeżeli u Ciebie ma być 8000, cena raczej normalna, szczególnie, że taka cena za powyższy zakres nieraz obiła mi się o uszy... Chociaż nie zaszkodzi popytać jeszcze u innych arch. :wink:

W razie czego służę namiarami na architekta od naszych bali :) Odległość nie ma znaczenia - projekty robi u siebie, a uzgadnia z klientem telefonicznie i meilowo.

Napiszę Ci jeszcze na ile wyceniono nasz domek 140 m2 powierzchni użytkowej, prosta bryła, dach kopertowy... Bale toczone fi 25 cm, stan surowy zamknięty oknami, drzwiami, z pokryciem dachowym dachówką cementową, z nadbitką, schodami z półbala prostymi, podłogą technologiczną poddasza i malowaniem zewnętrznym... W sumie 246000 brutto.

Fundamenty również w naszym zakresie...

Wiem, że dom domowi nierówny, płazy droższe, ale 3,5 kpln za m2 to chyba lekka przesada na moje oko :-?

Pozdrawiam cieplutko

Cena za projekt + pozwolenia 8tys. wydaje mi sie b. wysoka!!!!

załatwianie samego pozwolenia nie jest ani wcale trudne ani nie jest jakimś wyczynem, więc załatwialiśmy sami wszystko- damy zarobić komuś na czymś na czym się nie znamy, typu: dom, wykończenie, etc..., a z papierkami to biegałam sama.

projekt indywidualny w Pracowni ktora zajmuje sie projektami drewnianych domow konkretnie dla naszego wykonawcy kosztował nas 4500zł, i był zrobiony w 5tygodni.

może powiecie że przecież było to ponad rok temu...- OK, ale nasze pensje przecież nie podskoczyły o ponad 50% ??

W naszym mieście na wiosnę 2007r. byliśmy u architekta ktory projektuje murowane domy, facet za projekt + uzyskanie pozwolenia chciał 6tys.- bardzo podobało się nam jego podejście do klienta: najpierw wypytał nas czego oczekujemy, jakie mamy upodobania, jakie hobby ma mąż (np. żeby uwzględnić to w projekcie jakiegoś garażu- chodzi o wielkość i doświetlenie, ew. zaprojektować kącik majsterkowicza..etc..)

naprawde to był PEŁEN PROFESJONALIZM...., ale i wtedy 6tys. to było dla mnie b. duzo......, dzisiaj też byłoby jeszcze wysoką kwotą

SAABB_ ciesz się, ciesz- to są najpiękniejsze dni oczekiwania -bo ten domek jest juz blisko, na tyle blisko że można się radować, a jak przyjedzie to jakie to uczucie!!!!! ba...

cieszymy się z Toba!!!!!!

dodam jeszcze że nasz projekt zawierał już instalacje tj: elektryka i hydraulika, dom został wrysowany na mapkę naszej działki, zawierał wszystko co powinnam mieć od architekta przy składaniu wniosku na PNB- łącznie z pismem o odrolnienie i zjazdem z drogi gminnej na naszą budowę- ale na szczęscie okazało się że nie trzeba ani odralniać ani zjazdu robić,-...

Witam wszystkich serdecznie:)

Jestem tu nowa, dołaczyłam gdyż mamy zamiar postawić dom z bali. Wstepnie wybralismy firmę Stollux i projekt L-77. czytam jednak ,że kilka osób miało problemy z tą firmą?? czy ktoś móglby mi cos więcej powiedziec na temat tej firmy?? i klopotów z nią?? ktos może budował już według projektu L-77?? Będę ogromnie wdzięczna za każdą odpowiedz!!

pozdrawiam

kala

Ja się zawiodłem na firmie Stollux. Pradę mówiąc nie wiem czy warto o tym pisać. Widzę ,że ludzie na forum szukają właściwie tylko samozadowolenia. Są spragnieni pozytywnych informacji o firmie , którą wybrali a do negatywnych podchodzą z rezerwą. Drugą grupę stanowią osoby łaknące komplementów na temat własnych domków i rozwiązań. Ja zresztą w podświadomości miałem to samo, gdy zaczynałem przeglądać to forum oraz inne strony. Do tego dochodzi niepewność czy osoba wypowiadająca się krytycznie jest wiarygodna i nie robi tego z jakichś niskich pobudek. Wydawało mi się , że postępowanie firmy Stollux z wiosny br wywoła burzę . Ale nie, wszyscy skrzywdzeni położyli uszy po sobie. Ja już także się uspokoiłem i poszedłem własną drogą. Widocznie tak jest ten świat skonstruowany. Niech więc sobie Stollux robi dalej co chce, bo to już nie moja sprawa. A jeśli ludzi to nie interesuje , to już ich sprawa. Koniec tematu

Dziekuje wszystkim za komentarze do mojego maila,ja rowniez sadze ze jesli chodzi o projekt cena jest normalna,ktos jednak pisal ze to drogo,wiec dodam ze moj architekt ma wykonac:projekt architektoniczno-budowlany,projekt wszystkich instalacji,projekt zagospodarowania dzialki wraz z wjazdem,szambem,studnia,do tego zalatwia papierki typu warunki przylacza pradu,oraz opinie geologiczna,jest konieczna gdyz dzialke posiadam w gorach i jest na sporym spadku.Za geologa zaplace oczywiscie ja, jakies 800zl.Jest to dla mnie wazne gdyz przebywam teraz za granica i nie moge sam zalatwiac papierow,narazie mam mapke geodezyjna do celow projektowych i wyciag z planu zagosp.przestrz.Jesli chodzi o firme dach-gont to nie powiem domy robia piekne ale ceny kosmiczne,mozna zobaczyc na ich stronie co tam chlopaki rzezbia,wlascicielem jest typowy goral i ekipa rowniez,pomimo takich cen najblizszy termin moze zaklepac na jesien 2009,maja ludzie kasy co?Co do agagaj,ta cena za dom jest juz znosna.Ja tego pana z dach-gont juz nawet nie pytalem co jest w tym stanie surowym zamknietym,jaki okna schody itp,bo za bardzo to nie ma znaczenia,przeciez zlotych klamek mi nie zamontuje,ogolnie cena jest zaporowa przynajmniej dla mnie.Coz po niedzieli bede ustalal pierwsze szkice domu i ruszamy z projektem do jesieni bedzie pozwolenie na budowe gdyz w Nowym Targu podobno dlugo nie trzymaja papierow od zlozenia wniosku i po ok.30 dniach wydaja pozwolenie,no a potem ten nieszczesny wykononawca kto go znajdzie.Czekam na wasze rady i komentarze,dzieki pozrdrawiam.

zbysiek ale masz piekny ten domek az mi sie serce scisnelo:):) i jakie piekne te jaslokcze ogony:) mam nadzieje ze u mnie bedzie to podobnie wygladalo. Napisz cos wiecej o tym domku. kto to stawial, z jakiego drewna, czym traktujesz sciany itd

sciany drewnochron bezbarwny

ekipa mazurzy polecam z dziada pradziada ciesle.....

polecam...znaja sie na rzeczy pracowali w jednej ze znanych firm....

zadnych umow.....uczciwosc....domena ich

naprawde musze przyznac ze kazdy kto przyjezdza obejrzec to az nie wierzy.....

Kochani wypowiedzcie sie proszę na temat ocieplenia fundamentów w Waszych domkach z bali, bo już nie mam siły o tym myśleć :roll: :lol:

Mam w projekcie 8 cm hydromaxa od wewnątrz. Nasz architekt marudzi, żeby dać od zewnątrz. Mi bardziej sensownie wygląda jednak ocieplenie od wewnątrz, bo hydromax łączy się z poziomym ociepleniem styro pod warstwą posadzki.

Z kolei warstwa ocieplenia od zewnątrz ma chyba racje bytu, gdy ociepla się również ścianę - wtedy jest zachowana ciągłość...

Jak Wy robiliście/będziecie robić??

Pozdrawiam cieplutko

Kochani wypowiedzcie sie proszę na temat ocieplenia fundamentów w Waszych domkach z bali, bo już nie mam siły o tym myśleć :roll: :lol:

Mam w projekcie 8 cm hydromaxa od wewnątrz. Nasz architekt marudzi, żeby dać od zewnątrz. Mi bardziej sensownie wygląda jednak ocieplenie od wewnątrz, bo hydromax łączy się z poziomym ociepleniem styro pod warstwą posadzki.

Z kolei warstwa ocieplenia od zewnątrz ma chyba racje bytu, gdy ociepla się również ścianę - wtedy jest zachowana ciągłość...

Jak Wy robiliście/będziecie robić??

Pozdrawiam cieplutko

Wiele osob nie ociepla fundamentow od wewnatrz a od zewnatrz - wystarczy przeszukac forum Muratora. W domach z bali nie jest to chyba jednoznaczna sprawa. Wiekszosc ociepla od wewnatrz, bo to oszczedza klopotu przy obrobce polaczenia sciany z bali ze sciana fundamentowa. W przypadku ocieplenia od zewnatrz styropian najczesciej wysuniety jest poza pionowa powierzchnie sciany. Moim zdaniem bardziej korzystne jest ocieplenie od zewnatrz, bo zimno atakuje przede wszystkim od zewnatrz w kierunku sciany fundamentowej. Jesli ocieplenie bedzie od wewnatrz, to wtedy bedzie spory mostek termiczny na granicy sciany fundamentowej i sciany z bali. Ocieplenie fundamentu od zewnatrz ten mostek zmniejsza, bo wtedy zarowna sciana z bali, jak i sciana fundamentowa beda mialy podobny wspolczynnik przenikania ciepla. Dodatkowo jesli ociepla sie fundament od wewnatrz, to w praktyce chroni sie tylko wnetrze od zimna przenikajacego od ziemi. Ja ocieplilem fundament od zewnatrz, choc nie ukrywam, ze w projekcie mialem ocieplenie od wewnatrz.

Projekt nasz...hm...chyba nie miał żadnego ocieplania- ani wewnątrz ani zewnątrz...- tak napewno nie bo budowlańcy zawsze przy czym tylko robili- (ci od fundamentow) to powoływali się na projekt,

ale my sami ociepliliśmy 5cm od zewnątrz, + folia czarna zwykła(teraz jak zwiedzam to forum to doszłam do wniosku że lepiej było położyć tą bąbelkową folie)

a potem jak robliliśmy chudzaka- to daliśmy od wewnątrz wzgłuż całych fundamentów na głębokość pełnego wymiaru syro- czyli 50cm od poziomu fundamentów w dół styropian, a w poziomie pod całą podłoga....hm......-

chyba przesadziliśmy z deka, ale musieliśmy nadgonić czymś róznice poziomów i wyszło 15cm styropianu......,

czarne mazidło było dawane tylko od zewnątrz- ale jak dajesz od zewnątrz to patrz żeby było takie coby nie wchodziło w reakcje ze stro..

JAKIE macie wyceny schodów??

bo u nas są różne opcje i ceny.... dębowe ażurowe od 8tys. w góre.....

Mój problem z decyzją wynika właśnie z tego, że zbyt duzo watków przeczytałam o ocieplaniu scian fund. :-?

Też najchętniej dałabym i na zewnątrz i wewnątrz, ale koszty.... Na moj domek w takim układzie sam hydromax ok 9 kpln - jak dla mnie to o duzo za dużo :lol:

Też myślę, że styropian oz zewnatrz zmniejsza mostek termiczny na łaczniu bala z bloczkami, ale tylko trochę pewnie i właśnie z tym nie mogę sie pogodzić :roll:

Dodatkowo weżmy takiego hydromaxa - ma też duże znaczenie dla odizolowania od wody gruntowej, więc z kładzenie go od wewnątrz nie ma większego pożytku...

No i staoję znów w punkcie wyjscia. Może monetą rzucę?? :lol:

Co do szchodów dla normalnych ludzi sie nie wypowiadam..

My będziemy mieć takie proste schody z półbala oferowane przez firmę, z którą będziemy budować za około 2 kpln.

http://www.osadabale.pl/galeria/big_g5.jpg

Pozdrawiam

Dodatkowo weżmy takiego hydromaxa - ma też duże znaczenie dla odizolowania od wody gruntowej, więc z kładzenie go od wewnątrz nie ma większego pożytku...

Pozytek bedzie, bo z tego, co wiem, to nie da sie dokladnie przewidziec, jak zmieniaja sie warunki hydrologiczne pod powierzchnia ziemi. Woda gruntowa moze bez problemu oplywac fundament z dwoch stron.

Agagaj...- 2tys. za pełne schody???? o rany....!!!!! tanio aż niesamowicie tanio...,

a my idziemy w proste "zwykłe schody ażurowe.....,

a może daj np. 3cm z zewnątrz ocieplenie i dodatkowo 5cm od wewnątrz?

sama nie wiem...a ludzie róznie robią, każdy na swoją metode albo jak w projekcie, a wiadomo ile projektantów tyle pomysłów a potem każdy leci jak projekt mówi....

O fajnie że o ociepleniu fundamentów piszecie bo my mamy w projekcie od wewnątrz ale kierownik budowy odradzał. Wiec jutro będę z budowlańcem rozmawiać jak on to widzi i ile materiału mam zamówić w związku z ociepleniem od zewnątrz.

Tak w sumie to po cholerę nam projekt jak każdy wykonawca i tak po swojemu robi. Wrr niech szlag trafi architekta co sobie sam po swojemu rysował a nasze wskazówki miał w nosie. Teraz będziemy kombinować ze wszystkim..

Witam.Chcę Was poinformuować ,że lakier bezbarwny do bali się nie nadaje ,musi mieć filtr (czyli jakiś kolor) inaczej drewno pod lakierem bezbarwnym wchodzi w reakcję ze słońcem ......i jest problem.Bo sinieje.Na własnej skórze się przekonałem, musiałem cały dom szlifować

Ja nie wiem czy to tak zawsze jest czy to my mamy wyjątkowego pecha. Najpierw bank zakwestionował kosztorys budowy i musiałam kierownika budowy przydusić co by mi go szybko poprawił. Się kurna boją że nam forsy zabraknie na wykończenie. Pomyślałby kto ze tacy w banku troskliwi gdyby nie fakt ze im zależy na wartości domu, a ta będzie niższa jak go nie skończymy i niby im kredytu nie zabezpieczy.

To oczywiście jeszcze pikuś bo się poprawi kosztorys i kasa będzie-później ale ma być. Tylko ze kurcze z wodą żeśmy się pięknie władowali. Niby rura w drodze tylko się przyłączyć, warunki przyłączenia wydane już dawno, w projekcie ładnie przyłączenie narysowane do tej rury w drodze wszystko pięknie. Chcemy kopać a tu się okazało że się projektant pomylił i to nie do tej rury mamy się przyłączać. Bo ta w drodze to jest fi 40 a my mamy pozwolenie na przyłączenie do fi 100 oddalonej o 150 metrów od nas! :o

Gdybyśmy się do tej włączyli to byśmy mieli mega słabe ciśnienie bo do niej i tak za dużo domów podłączyli. Do tego w drodze jest już taka plątanina kabli ze drugiej rury do nas nie da się pociągnąć nawet naookoło innymi drogami bo tam wszędzie brakuje na nią miejsca. No i jedyne co nam pozostało to sfinansować wymianę tej rury 40 na większą 100 na odcinku 150 metrów. Jedyne 11 200 zł. Jak chcemy mieć wodę na początku lipca to już w czwartek muszę wpłaci połowę tej kasy. Ponoć ini jak się będą chcieli do tej rury włączyć to będą nam musieli część kosztów zwrócić,ale nie wiem na jakiej zasadzie to działa. No i ni pozostało mi nic innego jak się zgodzić bo kopanie studni ie wchodzi w grę-za duże ryzyko trafienia na skałę. Miło chociaż ze do kanalizy możemy się bezproblemowo wpiąć.

Do kasia_sloneczko,niezly problem z ta woda,wspolczuje,ale dlaczego twierdzisz,ze na studnie nie ma szans,ja posiadam dzialke w gorach i z tego co sie dowiadywalem,to w dzisiejszych czasach raczej nie ma problemu ze studnia,gdyz teraz firmy dysponuja takim sprzetem ze nie ma problemu i kopia w praktycznie kazdym terenie,a wiadomo ze w gorach prawie zawsze chodzi o ciezki teren i skaly.Napewno cena jest wyzsza jesli wynikna takie problemy,ale podobno radza sobie ze wszystkim,niedawno kopali koledze jakies 25 metrow mieszka kolo Raby Wyznej niedaleko Nowego Targu tez mial glazy i skaly na pewnej glebokosci ale problemow nie bylo.Dodam ze woda ze studni glebinowej jest nieporownywalnie lepsza niz z wodociagu.Pozdrawiam.

kasia faktycznie masz pecha, ale głowa do góry. Wszytsko się wyrówna i będzie szło jak z płatka.

Co do studni to danek60 ma rację. Ja bym wiercił studnię. Jest dużo plusów własnego ujęcia wody.

Mój studniarz miał u mnie takie kamiory, że przymierzał się do innego sprzętu na skały. Więc chyba nie ma z tym problemu. Możesz wykonać badanie geofizyczne, które pokaże na jaką głębokość należy wiercić i jakie są skały, piaski, gliny... Koszt to około 350 PLN. Studnia za 1m z rurą fi100 około 120 PLN (przy średniej około 25m to daje 3000 PLN), filtr z odstojnikiem 3m około 300 PLN. Okręgowanie rury około 800 PLN, pompa do wypompowanie brudnej wody (czasami studniarz może wypożyczyć - trwa to około 2tyg) wraz z wężem i przewodem około 250 PLN, pompa docelowa około 2000 PLN. Ufff i to chyba wszystko a razem daje około 6700. I najważniejsze nie bulisz za wodę co ważne jest przy ogrodzie w upalne lato :)

witaj KASIA ..i inni tez ;)

to już tak jest z budową że trzeba pokonywać różne przeróżne trudności, schody, barierki etc.....,

jak już kiedyś pisałam każdy ma swoje "poletko problemów"..,

ale już po wszystkim to jest tak jak po porodzie...... najpierw boli a potem dużo radości.. , także spoko, zachowaj zimna krew!!!

po 1. - może faktycznie rozejrzyj się za studniarzem..-czy jak tam sie ten Pan zwie...

po 2. jeśli koniecznie wodociąg to obdzwoń conajmniej 3 wykonawców, może masz jakiegoś znajomego hydraulika?? niektórzy dorabiają a mają znajomości tam gdzie trzeba żeby zrobić potem odbiór- bo samo położenie rury to proste- ale kosztuje, bo się tłumaczą a to kopareczką, a to wykopami, a to rury drogie i etc...., ale 150m. to jest jeszcze do pokonania..

po 3. wiem że ciężko, ale dasz rade!!!!!

wszyscy trzymamy kciuki!!!