Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

buziaczek- dzięki za CENNE rady!! ,....

to samo pisze na impregnacie, ale kurcze- myślałam sobie że przecież niemożliwe że to aż tak jest,..tzn. że nie zabezpiecza przed słońcem i bezbarwne impregnaty daje się tylko tam gdzie nie ma światła...eh..,

deski szczytowe malowaliśmy właśnie bezbarwnym..- a kto je teraz tam holercia pomaluje...., wysoko jak diabli, alpinistów musimy wołac...

a podaj jeszcze po jakim czasie po tym malowaniu lakierem ściemniały ci te bale???

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Już po dwóch latach skrobałem cały dom, ale w międzyczasie też robiłem poprawki.Uważam z własnego doświadczenia ,że lepiej teraz zmatować i położyć tego samego producenta lakier tylko z kolorem ,obejdzie się bez zbędnego szlifowania szażyzny bala.Ja kładłem Sadolin ,ale pozeszlifowaniu wszystkiego położyłem altaxin i teraz jestem zadowolony.

sinizna to żadna choroba,szkodnik czy inny grzyb-to reakcja na działanie promieni słonecznych na drewno .Zwróć uwagę na stare domy .Sinizna to nie c horoba czy innye negatywne działanie jedynie efekt wizualnynie jest taki jak byśmy sobie nie życzyli.Moje bale też były impregnowane,ale jedno nie ma nic do drugiego.Lakier musi być z filtrem.Sparzyłem się więc Wam o tym mówię.Po południu jak znajdę prześlę fotki.

hm.....jakby tu powiedzieć..aż mi głupio...swój awaterak zmieniałam pare razy i ciągle mam jakieś nieeeteegoooo,

zaraz przyleci tutaj słoneczko i bedzie mnie poprawiac, ale o to chodzi.. ;)

zmieniałam w profilu i na onecie w albumie i ciągle mam takie samo...,

pomóżcie jakoś toto zmniejszyć,....ja już nie mam siły, bo ile można próbować a tu ciągle takie samo...-

kwiaty pikne ale będziecie zaraz krzyczeć że strony rozjeżdza.......- no to sorrki....

zaraz przyleci tutaj słoneczko i bedzie mnie poprawiac, ale o to chodzi.. ;)

zmieniałam w profilu i na onecie w albumie i ciągle mam takie samo...,

pomóżcie jakoś toto zmniejszyć

Mówisz - masz: http://img508.imageshack.us/img508/4210/annnja2xv4.jpg http://img508.imageshack.us/img508/4210/annnja2xv4.jpg http://img267.imageshack.us/img267/2095/cmokjv0.gif

Słoneczko jesteś wielkie...;)!!! i obiecuję że przez następne naście tygodni już nie będe zmieniać tego kwadracika....,- może to trzeba było się wylogować i zaknąć profil, bo teraz wkleiłam co mi przesłałas i dalej było na forum balowym nie zmienione, więc sie wylogowałam wracam, patrze....a tutaj jest..piękne i maleńkie..

BARDZO DZIĘKUJE...

Prośba o pilne sugestie......i podpowiedzi " z życia wzięte" : :

jak macie u siebie parapety wewnętrzne??? jakie z czego i kiedy były montowane? razem z oknami czy można domontować w póżniejszym czasie?

a zewnętrzne to wogóle macie????

O dzięki za rady z tą studnią. Nom ja wiem że można kopać ale trochę nam czasu brak a wymiana rury to raz dwa i za chwilę będziemy mieć wodę.

Jak się na wsi szybko ploty rozchodzą to szok. dziś byłam na działeczce i już mi ludziska mówili ze będą rurę wodociągi wymieniać :D nie wiedzieli tylko ze na mój koszt... W każdym razie okazało się ze bez wody jeszcze 3 działki są i jutro jadę do wodociągów niech ci ludzie też się do wymiany dokładają a nie potem do mojej rury będą chcieli się włączać.Zresztą sąsiedzi moi to są tyko ze za bardzo się nie znamy i nie wiem jak ich znaleźć. Moze mi w wodociągach ich dane podadzą i się z nimi zgadam. W każdym razie jestem nastawiona do życia bojowo i wycyckać się nie dam :p

W piątek ścigają humus, w sobotę wytyczenie fundamentu a od poniedziałku będą mi dołki na działce kopać :) Kredytu nadal nie posiadam, ale w sobotę wraca szanowny małżonek z rejsu i jakoś już mnie nic nie stresuje...

Gość Piotr Wlezień

Witam ja podpisałem umowę ze Stoluxem z Mariuszem Pawelskim rozmawiałem i negocjowałem. Na budowę mają wejść do 30 Lipca. Obiecuję, że jak bedą problemy to 01 sierpnia dam znać. Natomiast do 01 sierpnia uważa firmę jako firmę poważną. Zastanawiam się dlaczego Gasol pisze, że wszystko fatalne a nie napisze konkretów. Może ma rację ale byłby uczciwy i opisałby perypetie aby ostrzec innych

W ubiegłym roku rozpocząłem przygodę pod nazwą dom z bala. Także pod wpływem dobrych opinii na tym forum podpisałem umowę przedwstępną z firmą Stollux. Nie dane mi jednak było poznać ich wykonawstwo, a jedynie traktowanie klienta. Zawiodłem się na nich przed podpisaniem umowy głównej. Przestrzegam - nie ufajcie nawet zapisom w umowie z tą firmą. I tak zrobią co zechcą. Wiem, że nie jestem jedynym, którego mocno zdenerwowali w ostatnich miesiącach. Dziwię się, że nikt nic nie napisał na forum na ten temat. Czyżby wszyscy się dogadali ... ?

Sprawdzac, sprawdzac i jeszcze raz sprawdzac - to najwazniejsze. Dlatego Twoja opinia jest cenna i nie przejmuj sie, ze inni machneli reka.

sinizna to żadna choroba,szkodnik czy inny grzyb-to reakcja na działanie promieni słonecznych na drewno .Zwróć uwagę na stare domy .Sinizna to nie c horoba czy innye negatywne działanie jedynie efekt wizualnynie jest taki jak byśmy sobie nie życzyli.Moje bale też były impregnowane,ale jedno nie ma nic do drugiego.Lakier musi być z filtrem.Sparzyłem się więc Wam o tym mówię.Po południu jak znajdę prześlę fotki.

Przepraszam, ale nie masz chyba racji. Sinizna to grzyb - rzeczywiscie nieszkodliwy. Natomiast szarzenie to reakcja drewna na promieniowanie UV. Jesli pomalujesz srodkiem zapobiegajacym siniznie ale bezbarwnym, to drewno po prostu zacznie zmieniac barwe, np. sosna bedzie coraz bardziej ciemna. Natomiast pigment powoduje, ze na kolor drewna ma o wiele mniejszy wplyw promieniowanie UV.

Zastanawiam się dlaczego Gasol pisze, że wszystko fatalne a nie napisze konkretów. Może ma rację ale byłby uczciwy i opisałby perypetie aby ostrzec innych

W ubiegłym roku rozpocząłem przygodę pod nazwą dom z bala. Także pod wpływem dobrych opinii na tym forum podpisałem umowę przedwstępną z firmą Stollux. Nie dane mi jednak było poznać ich wykonawstwo, a jedynie traktowanie klienta. Zawiodłem się na nich przed podpisaniem umowy głównej. Przestrzegam - nie ufajcie nawet zapisom w umowie z tą firmą. I tak zrobią co zechcą. Wiem, że nie jestem jedynym, którego mocno zdenerwowali w ostatnich miesiącach. Dziwię się, że nikt nic nie napisał na forum na ten temat. Czyżby wszyscy się dogadali ... ?

Sprawdzac, sprawdzac i jeszcze raz sprawdzac - to najwazniejsze. Dlatego Twoja opinia jest cenna i nie przejmuj sie, ze inni machneli reka.

Hehe, a gdzie ja cokolwiek napisalem o firmie Stollux? To doraz zalil sie, wiec mu udzielilem wsparcia.

Gość Piotr Wlezień
Zastanawiam się dlaczego Gasol pisze, że wszystko fatalne a nie napisze konkretów. Może ma rację ale byłby uczciwy i opisałby perypetie aby ostrzec innych

Hehe, a gdzie ja cokolwiek napisalem o firmie Stollux? To doraz zalil sie, wiec mu udzielilem wsparcia.

Przepraszam, mój błąd!!

Przepraszam, ale nie masz chyba racji. Sinizna to grzyb - rzeczywiscie nieszkodliwy. Natomiast szarzenie to reakcja drewna na promieniowanie UV. Jesli pomalujesz srodkiem zapobiegajacym siniznie ale bezbarwnym, to drewno po prostu zacznie zmieniac barwe, np. sosna bedzie coraz bardziej ciemna. Natomiast pigment powoduje, ze na kolor drewna ma o wiele mniejszy wplyw promieniowanie UV.

Rozmawiałem wczoraj z moim wykonawcą i mówił, że wszystko zależy od impregnatu. Jak dobry i dokladnie drewno pomalowane (moje 3 razy) to nie ma prawa sinieć...

dobra, pytanie mam o elektrykę. Ściany będą z litego bala, sufit KG. Część instalacji pojdzie sufitem, część podłogą ale jak np włączniki światła, albo okablowanie do czujek w oknach??? Właśnie jeden pan od Alarmów zrezygnował z wykonania instalacji ze względu na brak doświadczenia w litej ścianie:( Jak to rozwiązujecie???

ja mam wywiercone dziury w balach do wysokości puszki,

tzn. puszki mam w 2 lub 3 lub nawet 4tym balu, a od dołu są dziury na peszle- te dziury to oczywiście w środku bali że ich nie widać, ale to już było robione na etapie stawiania bali,..

a teraz to tam gdzie zbraknie to będzie np. gniazko na pierwszym balu, a wlączników wiecej nie przewidujemy...,

saabb ja wlasnie przerabiam temat elektryki. Bardzo mi zalezy zeby nie bylo widac kabli ani zadnych elementow maskujacych te kable. Dom mam miec tez z litego bala. Moj goral bardzo wzbrania sie przed wierceniem bali. Twierdzi ze wszystko mozna zrobic bez duzych wiercen. Jest świezo po rozmowie z elektrykiem ktory ma u mnie wszystko montowac. A wiec co sie da bedzie pociagniete w futrynach od drzwi i bedzie poziome przewiercenie tylko do wlaczników. Do kinkietow na scianie maja sie przewiercic "od gory" przez 3 bale kiedy juz dom dojdzie do wysokości stropu nad parterem. Do okien (zeby podlaczyc kontaktrony) tez od gory przez dwa bale i potem pociagniete w futrynie. Do gniazdek będa sie przewiercac "pod katem" tak zeby kable poszly potem w podlodze. Kable miedzy poddaszem a parterem mają isc przy kominach. Jak to wyjdzie w szczególach zobacze za ok 2 miesiace:)

najbardziej mi zależy na ukryciu kabli do kontktronów. Dobry pomysł aby się przewiercić od góry :). Tak właśnie zrobię. Dzięki dziewczyny.

Co do włączników światła to w większości przypadków będzie dało się ukryć a nad resztą się zastanowie. Mam fajną dziewczynę od wnętrz, ona coś wymyśli.