Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziekuję, sięgnęłam do tego Muratora,miałeś rację.Są opisane dwa domy i koszty, pewnie trzeba troche dodać, bo ceny rosną.Ostatnio zamówiliśmy blachodachówkę, w związku z akcyzą bardzo podrożała.Nastawiamy się , gdzie sie to tylko da na robociznę własną, w ten sposób może uda sie ten domek postawić

i zrealizować marzenie zamieszkania na wsi w pobliżu lasu.

To będzie 118m2 pow. użytkowej, nie zapominaj że mam zamiar mieć poddasze użytkowe.Niestety całą dokumentacje mam w domu, postaram się przegrać i wyślę Ci.Jesteśmy na etapie zbierania papierów do pozwolenia na budowę.Myslę,że wiosną dom będzie przywieziony i złożony.

Cosik grupa się uciszyła i wątek prawie zaginął.U mnie kopią się fundamenty a część drewniana będzie dopiero w przyszłym roku na początku zależeć to będzie od pogody.Podpisałam już umowę z firmą która po pierwszych przymrozkach wycinać będzie drewno i stwiać dom. Nie utargowałam z nimi zbyt wiele ale za to parę rzeczy wrzucili mi w standart szacuję to na ok. 10 tys.Kwota i tak jest spora ale wydają się być dość rzetelni.W poniedziałek przyjechał szef firmy na budowę żeby ustalić pewne szczegóły z firmą od części murowanej.Jestem zatem dobrej myśli

pozdrawiam Ewa

Starzy górale twierdzą,że na dom z bali musi być drewno z zimowej wycinki tzn. ścięte po pierwszych przymrozkach,kiedy kończy się już wegetacja.

pozdrawiam Ewa

Witam wszystkich miłośników domów z bali!

Mam nadzieję, że i ja do nich dołączę ale najpierw chciałbym podzialić się moimi spostrzeżeniami z dwuletniej eksploatacji letniskowego domku drewnianym zbudowanego z bali (u mnie fachowo nazywa się to półwałkiem o śr. 5 cm).Ściana składa się z tego półwałka, wełny mineralnej, paroizolacji, płyty wiórowej i wewnętrznej boazerii (może w innej kolejności).

Domek ten jest zamieszkiwany tylko w okresie wakacji, przez pozostałą część roku stoi pusty i nieogrzewany.

Oglądane przeze mnie domy całoroczne konstrukcję ściany mają podobną.

Moje subiektywne spostrzeżenia, a nie mam nic wspolnego z drewnem: drewno było suszone w suszarni i chyba nie sezonowane bo boazeria trudno się szlifowała bezpośrednio po złożeniu domku. Sytuacja poprawiła się po kilkunastu dniach. "Fuchy" uwidocznione bezpośrednio pozostały do dnia dzisiejszego, szczeliny między deskami boazerii nie zmieniły się w sposób widoczny. Filary podpierające konstrukcję były gładkie, popękały przez pierwsze wakacje i tak pozostały. Na ścianach zewnętrznych na półwałkach nie wystąpiły jakieś znaczące pęknięcia. Można mieć drobne uwagi co do montażu bo np. opadły okiennice ale drzwi wejściowe dosyć masywne trzymają się dobrze. Ściany zewnętrzne pomalowałem dwukrotnie drewnochronem koloru sosnowego(żółte). Sądzę jednak, że należy zastosować inny środek. Bezpośrednio po pomalowaniu woda nie wsiąka w drewno lecz po nim spływa. Po dwóch latach kolor przyblakł, przybrudził sie i po ulewie zauważyłem, że woda zaczyna wsiąkać w drewno (odnawiałem powłokę i jeden segment domku był pomalowany a obok nie i woda spływała z pomalowanego a wsiąkała w niepomalowany). Płot mam pomalowany drewnochronem zielonym i też zauważyłem, że opady atmosferyczne powodują wypłukiwanie drewnochronu, może tylko barwnika. O ile drewnochron zielony pokrywa dokładnie poprzednią warstwę to przez żółty przebija poprzednia warstwa już zabrudzona.

Co do myszy to jednego roku miałem łownego kota i myszy nie było a gdy kota nie miałem to miałem myszy.

Następna uwaga: skrzypią tylko podłogi z desek i głos o podkładaniu filcu jest jak najbardziej słuszny, podczas burz nie słuszałem skrzypienia konstrukcji czyli sprawa montażu.

Też robię przymiarki do budowy domu z bali o średnicy 22cm, bez dodatkowego ocieplenia. Znalazłem firmę w Gnieźnie która sprowadza bale z Syberii i technologię montażu przejęła od Sybiraków. Właściciel twierdzi, że wybuduje domek ok. 100 mkw z wykończeniem za ok. 100 tyś zł. Mogę podać namiary zainteresowanym.

Pozdrwiam wszystkich

Witold Wiśniewski

Sciana zewnętrzna łącznie ma grubość 10 cm, na dachu są tylko deski i papa z tego też względu w chłodne dni jest chłodno, lecz nie jest to chłód taki jak w domach murowanych nieocieplonych, gdzie dochodzi jeszcze wilgoć.W dni upalne jeżeli domek był zamknięty jest gorąco jak w saunie lecz wystarczy otworzyć drzwi i po kilku minutach robi się chłodniej. Sąsiad ma podobny domek lecz dobrze oceplony wełną i gdy u mnie jest gorąco u niego czuje się przyjemny chłód. W przyszłym roku położę na dachu wełnę lub styropian to wtedy ocenię. Domek ten nie był budowany w celu zamiewszkiwania w okresie jesienno - zimowo - wiosennym tylko na okres wakacyjny gdyż do mieszkania mam tylko 7 km.

Domek jest postawiony na bloczkach betonowych, pod podłogą swobodnie przepływa powietrze, na bloczkach położona jest warstwa papy. Wilgoci nie ma, cukier pozostawiony w otwartym pojemniku nie ulega zawilgotnieniu.

Niczym innym nie konserwowałem ścian, sąsiad próbował malować lakierem bezbarwnym lecz to też nie zdaje egzaminu. Miejscami ściana mu sczarniała.