Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bale zewnętrzne (półwałki) były impregnowane przez producenta. Sam jeszcze pomalowałe drewnochronem. Wewnątrz sam konserwowałem sadolinem a następnie boazerię lakierem bezbarwnym wodorozcieńczalnym (hydroparkietem)a deski dachu od strony wewnętrznej drewnochronem bezbarwnym. Z sadolinem trzeba uważać gdyż naniesenie grubej warstwy może powodować powstawanie wykwitów solnych po zalaniu np. przez nieszczelny dach itp. U mnie powstały takie wykwity obok okna gdy deszcz mocno zacinał i trochę wody przeciekło przez nieszczelne okno. Próbowałem przeszlifować boazerię jednak to nie pomogło.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przyczyna najważniejsza: domy z drewna są najtańsze wg tych ofert które znalazłem (szkielet drewniany, murowane itp). Rodzice mieszkają w drewnianym domu ok. 50 letnim i dalej ten dom twardo stoi, próchno sie nie sypie, nie ma wilgoci.

Co do tej firmy z Gniezna to szczegóły podam za kilka dni gdyż będę rozmawiał z człowiekiem który bezpośrednio odpowiada za te domy.

Ratunku bo dochodzi do kłótni w rodzinie.Może ktoś ma doswiadczenie w sprawie prowadzenia przewodów elektrycznych w drewnianym domu, zakładając że ocieplenie jest zewnetrzne a w środku pozostają ściany drewniane z wyjatkiem kilku z gipsu.Proponują nam listwy ale dla mnie jest to brzydkie rozwiązanie.

Nie mam doświadczenia, ale własne przemyślenia i to co widziałem u innych.

Też zamierzam dawać ocieplenie na zewnątrz bala.

W domu ocieplanym od wewnątrz budowanym przez firme puszczali instalacje w rurkach, każdą wiązkę osobno, w warstwie ocieplenia.

Wydaje mi się, i na to się nastawiam aby puszczać instalacje tak samo z tą różnicą, że ocieplenie jest po drugiej stronie bala.

Inne rozwiązanie to zaprojektować instalacje na etapie projektowania domu i wyfrezować otwory wewnątrz bala.

Powodzenia w negocjacjach rodzinnych.

Woj,

Kiedys strasznie mnie fascynowaly takie surowe, techniczne rzeczy jak listwy elektryczne na scianie. Efekty pozozsaly na scianach z pierwszego remontu i teraz zona ma mi co wypominac. Ocieplam moje bale tak jak Ty i zamierzam teraz instalacje puscic na zewnatrzw ociepleniu. Troche mialem opor jak mozna tak niszczyc dziurami moje sliczne bale, ale spokoj w domu jest wazniejszy. Elektryk opowiadal, ze puszczal i we frezowanych otworach i tak to potem spece obrabiali, ze sladu nie bylo - tylko skad tu takiego speca...

bed,

Twój projekt jest bardzo ułożony i regularny (to rzeczywiście jest złoty podział, symetria i zgranie).

ALe przez tą symetrię na przykład musisz mieć tyle okien ile jest w projekcie. Ja bym na pewno zmniejszył ich ilość. Na przykład pewnie bym zlikwidował okna w ganku (nie sądzę, żeby miały one jakieś walory oświetleniowe. Chyba tylko dekoracyjne. Również w pokojach narożnych parteru jest ich dużo. ja bym zostawił te, które dają dużo światła (strony świata) a reszę bym zlikwidował.

Witam forum!

Pisze z domu z bala, ktory zamieszkalismy z zona i nasza 4-miesieczna coreczka 10 sierpnia - rowno 11 miesiecy od kupna. Dom zostal zbudowany ok. roku 1952 i jest czescia gospodarstwa, w ktorego sklad wchodzi obora, stodola i spichrz. Kupilismy calosc - lacznie 3.3 hektara ziemi - za 50,000 rok temu. Remont i rozbudowa kosztowala nas dodatkowe ok. 70,000. Powierzchnia pierwotna domu 72 m2, obecna 100 m2 + 70 m2 poddasze. Dobudowane dwa pomieszczenia i sien, wymiana dachu (blachodachowka), podlogi od podstaw (wylewka, styropian, deski), ogrzewanie rozbudowanym piecem kaflowym (dwa paleniska, ogrzewa trzy pomiesczenia + kuchnia do gotowania), ocieplenie 15 cm welny + wiatroizolacja + szalunek deskami calowymi.

Od wewnatrz sciany obite sa deskami (pioro i wpust) albo plyta g-k i tapeta, bo bale byly nie do odczyszczenia po wielu warstwach starej tapety, a czesciowo zjedzone przez robale.

Na razie - temperatura w nocy ok. 0-1 stopni, w domu jest ok. 25 stopni, i nie trzeba byloby grzac, gdyby nie dzidzia. W razie czego mamy pare metrow debiny do palenia.

Okna na razie oryginalne - popaczone i nieszczelne, wkrotce zalozymy okna zimowe.

Szambo szczelne 5m3 - przy dwoch osobach i dziecku oprozniamy mniej wiecej dwa razy w miesiacu.

Ogrzewanie cieplej wody elektryczne. Woda z wodociagu.

Plany na najblizsza przyszlosc:

- ocieplenie poddasza

- otynkowanie i wykonczenie wnetrza tzw. letniej kuchni, czyli domka z pustaka stojacego obok domu;

- przeksztalcenie stodoly w sale do cwiczen i rekreacji.

Pozdrawiam wszystkich z Podlasiav nad Bugiem,

Marcin

• 2 weeks później...

Czy mieliście jakieś doświadczenia z firmą Logpol (http://www.logpol.com.pl )?

Interesuje mnie budowanie z bala sosnowego o grubości 22-25 cm.

Może ktoś ma namiar na jakąś dobrą i tanią firmę budującą w tej technologii.

Czy warto kupować stolarkę okienną i drzwiową od producenta domu,czy lepiej ją potem dokupić samemu?

Pozdrawiam :wink:

Plumin