Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bo wszystko jest kwestia wzgledna, dla nas tez niespecjalnie trudne bylo wybudowanie fundamentow pod komin w innym miejscu niz na projekcie ale wymagalo ustalenia czy nie bedzie wadzil o wiezbe dachowa, w jakiej odleglosci powienien byc od sciany zeby bylo to zgodne z przepisami p.poz itp. Jednak od projektu indywidualnego wymagam czegoś zupełnie innego, zebym nie musiała potem myśleć czy aby na pewno ten komin w dobrym miejscu stoi i okno jest na odpowiedniej wysokości nie? Powinno się po prostu zgodnie z nim budować a u nas tak nie jest dlatego ze pan iwanek nie uwzględniał naszych wymagań.

no choćby ten komin, niby nic takiego by bale o wymiarach 30x25 zastąpić toczonymi tylko ze nasze bale są grubsze!!! i w tym momencie komin zaprojektowany tuż przy scianie wychodzi w ścianie...

a z ciekawosci zapytam w jaki sposób pan iwanek zaprojektował ci ocieplenie fundamentów? bo mi od wewnątrz, musiałam to 5 cm od zewnątrz na ocieplenie też uwzglednic przy stawianiu bloczków [/b]

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ludzie, ludzie spokojnie zdjecia beda i to duzo ale na picassie bo tutaj to ja w zyciu nie pojme jak sie je wkleja :oops: chociaz udalo mi sie zakumac prace pieca kondensacyjnego :wink:

a na dziennik no coż czasu brak, dom, dziecko i egzamin na karku a mąż za granicą; może kiedyś, w długie zimowe wieczory...e nie wtedy to bede odsypiać.. :D

Jednak od projektu indywidualnego wymagam czegoś zupełnie innego, zebym nie musiała potem myśleć czy aby na pewno ten komin w dobrym miejscu stoi i okno jest na odpowiedniej wysokości nie? Powinno się po prostu zgodnie z nim budować a u nas tak nie jest dlatego ze pan iwanek nie uwzględniał naszych wymagań.

no choćby ten komin, niby nic takiego by bale o wymiarach 30x25 zastąpić toczonymi tylko ze nasze bale są grubsze!!! i w tym momencie komin zaprojektowany tuż przy scianie wychodzi w ścianie...

[/b]

kasia, nie ma znaczenia czy projekt masz indywidualny czy nie. Najczęściej architekic lecą po najmniejszej lini oporu i stąd później problemy. U mnie jest to samo, choć architekt robił wszystko pod nas. Poprostu taki jest urok budowy domu z bala.

musisz mieć architekta który zrobi ci adaptację do warunków terenu w tym celu nusisz mieć mapę geodezyjną na którą u nas czeka się ponad miesiac czasu więc zamów ją sobie od razu. na tej mapce on ci zaznacza domek i garaz. musisz też miec taka decyzje o wyłączeniu gruntów rolnych, przynajmniej u nas tak bylo, działka w planie jako przeznaczona pod zabudowę mieszkaniowa, odrolniona ale i tak decyzje musiałam miec osobno o wylaczeniu spod uzytkowania rolnego. do tego musisz mieć projekt wszystkich instalacji w domu ale to iwanek tez robi tylko za doplatą,musisz mieć pozwolenie na podłączenie się do wody chyba ze u was studnia bedzie i informacje w jaki sposb zagospodarujesz deszczówkę. do tego jakiś papier z energetyki i generalnie umowę z energetyką musisz mieć i z wodociągami. to tyle co ja wiem że u nas było potrzebne. szczegółów nie znam bo mi pozwolenie zalatwial kierownik budowy ale tak pamietam z rozmow z nim. annnja powinna wiedziec wiecej bo sama zalatwiala ta papierologie

u nas chudziak wylany i czekamy na domek, bedzie w poniedzialek!!

Nie do końca jest tak jak piszesz. Wszystko zależy od gminy. Najlepiej iść i się dowiedzieć co dokładnie będzie potrzebne. Mapka geodezyjna obowiązkowo. O wyłączeniu spod użytkowania rolnego już nie, to zależy co to za działka, gdzie, jakie ma papiery itp. Projekty branżowe (instalacje w domu) też nie wszędzie są wymagane. Musi być umowa na prąd i inne media jeśli takie są. Jeśli nie to na mapce wraz z domem musi być zaznaczona studnia i szmbo/oczyszczalnia. O deszczówce też nie jest wymagane. Wszystko zależy do gminy. Proponuje się dowiedzieć i dopiero kompletować dokumenty. Po co marnować czas, pieniądze i nerwy.

Gość Piotr Wlezień

Cześć

Opiszę jak to wyglądało u mnie

Działkę miałem rolną

1. Zgoda na przyłączenie do sieci energetycznej (2 tygodnie)

2. Zgoda na przyłączenie do sieci gazowej (5 dni)

3. Zgoda na przyłączenie wody(od reki)

4. Mapki Geodezyjne (starostwo od ręki)

5. Wypis z gruntów (starostwood reki)

Tak po 5 tygodniach otrzymałem warunki zabudowy

1. Projekt od Iwanka

2. Adaptacja przez architekta

3. Plan zagospadarowania terenu

3. Mapki geodezyjne (od ręki)

4. Wypis z ksiąg wieczystych(od ręki)

5. WZiZT (4 tygodnie)

6. Uprawomocnione warunki zabudowy

I czekanie na Zgodę na budowę przez Starostwo 6 tygodni (umnie nie chcieli odrolnienia)

1. Dzienni budowy w starostwie

2. Zgłoszenie do Nadzoru budowlanego

I po 14 dniach można budować

Ale czytając inne posty mam wrażenie, że w innym tak łatwo nie szło. To zależy chyba od regionu kraju

http://picasaweb.google.pl/piotrwlezien/Budowa

Witam wszystkich:)

na początku bardzo dziekuje WAM drodzy balowicze za takie szybkie i rzeczowe odpowiedzi na moje męczące pytania na priv :))

teraz nurtuje mnie takie pytanie...czy zakupując projekt np. u Iwanka czyli przesyłany poczta to będzie to "gotowiec" który może złożyc juz do złożenia wniosku o pozwolenia na budowe?? czy musze jeszcze u siebie na miejscu zatrudniac architekta żeby coś w tym projekcie dopracował???

z góry dziekuje;)

U mnie standardowo:

Działka - pastwisko rolne kl. xxx, skarpa z różnicą terenu ok. 8m.

No nieźle - potrzeba zgody wszelkich urzędasów oraz dodatkowo badania geologiczne (coby się chałupa do rzeczki nie zsunęła - a jakby nawet to miałbym zimne kąpiele gratis ;) ). Pewnie za rok zacznę... ale nie!

Papiery -to jakieś 3-4 m-ce. Projekt? ano dom był bez... a projektantka miała "sporo czasu".Nie tam żebym ją popędzał bykowcem ale...

W sumie od zakupu drewna na dom do początku prac ładnych kilka m-cy.

Ale warto było - na tą chwilę siadam sobie na drewnianym tarasie popijając specjalną kawkę, opierając się plecami o wczoraj pomalowany/ zaimpregnowany dom, spoglądając na pola i lasy oraz wznoszące się do lotu czaple siwe, a także gryzące trawke jakies 50m ode mnie sarenki.

Wiem, że przede mną jeszczę w diabła roboty (w sensie pracy;) ) - choćby dzis - montaż listew dookoła okien, czy wygonienie os z poddasza(po wizycie SP okazało sie, że gniazd jest więcej). Ale mieszkanie w tym domeczku, pachnącym drewnem to sama przyjemność.

W sumie działke kupiłem w maju 2007 bez planu zagospodarowania terenu i przekonałem się niejednkrotnie, że z urzędnikami nada grzecznie, z humorem i optymistycznie. Jak na nich wsiądziemy to choćbyśmy się zes.. to nic szybko nie zdziałamy.

I tak od początków tego roku delektuję się obiadkami na drewnianym tarasie.

Faktycznie u mnie w projekcie było ocieplenie ścian fundamentowych od wewnątrz. Ale wykonawca domu (podobnie kierownik budowy) powiedział że raczej zawsze stosuje się ocieplenie od zewnątrz i że faktyczne położenie ścian fundamentowych zewnętrznych należy przesunąć do środka o około 5 - 7 cm.

Tak też zrobiłem. Oczywiście samo ocieplenie będę wykonywał później.

Pozdrawiam

Andrzej

musisz mieć architekta który zrobi ci adaptację do warunków terenu w tym celu nusisz mieć mapę geodezyjną na którą u nas czeka się ponad miesiac czasu więc zamów ją sobie od razu. na tej mapce on ci zaznacza domek i garaz. musisz też miec taka decyzje o wyłączeniu gruntów rolnych, przynajmniej u nas tak bylo, działka w planie jako przeznaczona pod zabudowę mieszkaniowa, odrolniona ale i tak decyzje musiałam miec osobno o wylaczeniu spod uzytkowania rolnego. do tego musisz mieć projekt wszystkich instalacji w domu ale to iwanek tez robi tylko za doplatą,musisz mieć pozwolenie na podłączenie się do wody chyba ze u was studnia bedzie i informacje w jaki sposb zagospodarujesz deszczówkę. do tego jakiś papier z energetyki i generalnie umowę z energetyką musisz mieć i z wodociągami. to tyle co ja wiem że u nas było potrzebne. szczegółów nie znam bo mi pozwolenie zalatwial kierownik budowy ale tak pamietam z rozmow z nim. annnja powinna wiedziec wiecej bo sama zalatwiala ta papierologie

Nie do końca jest tak jak piszesz. Wszystko zależy od gminy. Najlepiej iść i się dowiedzieć co dokładnie będzie potrzebne. Mapka geodezyjna obowiązkowo. O wyłączeniu spod użytkowania rolnego już nie, to zależy co to za działka, gdzie, jakie ma papiery itp. Projekty branżowe (instalacje w domu) też nie wszędzie są wymagane. Musi być umowa na prąd i inne media jeśli takie są. Jeśli nie to na mapce wraz z domem musi być zaznaczona studnia i szmbo/oczyszczalnia. O deszczówce też nie jest wymagane. Wszystko zależy do gminy. Proponuje się dowiedzieć i dopiero kompletować dokumenty. Po co marnować czas, pieniądze i nerwy.

Nie rozumiem wątku z wyłączeniem spod uzytkowania rolnego. Czyli co teraz np podoba mi sie jedna dziłka hektar ale rolna jest. Ze wpisem w księgach ze pod uzytkowanie rolne, wokół żadnych domów, a działka piękna ale pewnie szansy nie ma(tak zakąłdam) na odrolnienie. Czy mógłbys wytłumaczyc o co tobie chodziło w tamtym zdaniu.

Działka w planie miejscowym byłą jako przeznaczona pod zabudowę jednorodzinną ale mimo wszystko musiałam wystąpić z wnioskiem o wyłączenie spod użytkowania rolnego połowy tej działki. Połowy aby placić mniejszy podatek :) a na mapie jest zaznaczone częsc działki z domem i garażem a druga część teren zielony. Nie umiem tego inaczej wytłumaczyć. Jak ja kupowałam ta działkę to ona niby już nie była rolna bo w planie zaznaczona jako pod zabudowe ale i tak musialam miec wspomniana decyzje

aha i to jest coś innego niz zmiana przeznaczenia gruntu rolnego w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego co trwa o wiele dluzej i wymaga uchwaly rady gminy o zmianie miejscowego planu.co czasem faktycznie trwa latami. ta decyzja o wyłączeniu jest wydawana indywidualnie i jest to zwykła formalność za parę groszy.

po przeczytaniu waszych odpowiedzi widze, że DUUUUŻO załatwiania przede mną !!!!

Piotr Wlezień...dziekuje za wypisanie wszystkiego po koleji w punktach :) chyba sobie to wydrukuje;)) żeby sie nie pogubić.

czy każdy z Was sam załatwiał wszystko w urzedach?? czy można to komuś zlecić i ile to kosztuje???

Kala i ewazych- można zrobić to samemu. Wg mnie lepiej zlecić. Najczęściej i najwygodniej zlecić to architektowi adoptującemu projekt gotowy do warunków miejscowych. Taki architekt nie tylko wie co i jak załatwić ale zna też wymagania miejscowych organów gminnych i powiatowych. Jeśli zlecisz mu całość usługi (razem z adaptacją i uzgodnieniami w ZUD'zie ( przyłącza , ew. zjazd z drogi publicznej , ew. wyłączenie z produkcji rolnej) to nie powinno wyjść drogo.

Co do wyłączenia z produkcji rolnej to przede wszystkim sprawdź czy gmina ma AKTUALNY plan zagospodarowania przestrzennego , jeśli nie ma - sprawdź co mówił poprzedni Plan. Jeśli w obecnym albo poprzednim planie twoja działka została wyłączona z produkcji rolnej to masz problem z głowy. Jeśli nie to sprawdź też w wydziale geodezji ( w starostwie a nie w gminie) wypis z rejestru gruntów dla twojej działki. Zapis w księdze wieczystej akurat w tym względzie praktycznie nie ma znaczenia. W wypisie z rejestru gruntów sprawdź nie tylko sposób używania gruntów ale także klasę i rodzaj (organiczne czy mineralne) gruntów.

Od tego co tam jest zapisane zależy czy wyłączenie będzie - jak pisze kasia_słoneczko , formalnością , czy będzie długotrwałe ( niektóre grunty wyłącza z produkcji rolnej odpowiedni minister) czy też będzie całkiem niemożliwe (do czasu uchwalenia nowego planu zagospodarowania).

Gość Piotr Wlezień

NO cóż jeśli chodzi o odrolnienie to prawidłowo nazywa się to wyłączenie z produkcji rolnej. U mnie tego nie potrzebowali. Ale jeśli masz działkę bez sąsiedztwa, bez mediów rolną 100 ar to możesz mieć problem. Ja miałem działkę 60 ar bez planu zagospodarowania ale działka sąsiadująca miała dom i media. Druga sprawa to ewentualny koszt doprowadzenia mediów może być wręcz kosmiczny

Nie rozumiem wątku z wyłączeniem spod uzytkowania rolnego. Czyli co teraz np podoba mi sie jedna dziłka hektar ale rolna jest. Ze wpisem w księgach ze pod uzytkowanie rolne, wokół żadnych domów, a działka piękna ale pewnie szansy nie ma(tak zakąłdam) na odrolnienie. Czy mógłbys wytłumaczyc o co tobie chodziło w tamtym zdaniu.

Gość Piotr Wlezień

Załatwiałem sam bo śpieszyło mi się. Podpisałem umowę ze Stolluxem nie posiadając działki :lol:

po przeczytaniu waszych odpowiedzi widze, że DUUUUŻO załatwiania przede mną !!!!

Piotr Wlezień...dziekuje za wypisanie wszystkiego po koleji w punktach :) chyba sobie to wydrukuje;)) żeby sie nie pogubić.

czy każdy z Was sam załatwiał wszystko w urzedach?? czy można to komuś zlecić i ile to kosztuje???

Witam!

Czy ktos remontowal stary dom z bali? Nie mam czasu przesledzic clego watku:(

Ja bym na Twoim miejscu jednak prześledził...:D. Nie, żebym był złośliwy, ale wiem po sobie, że na prawdę warto.

Ewazych wkleiła zdjęcia, które jeśli dobrze pamiętam pochodzą właśnie z domu przenoszonego, zdaje się, że składany był z dwóch....

Poza tym zależy o co Ci chodzi ?.... Ja sam laaaata temu pracowałem przy remoncie starego domu z bali... Z tego miedzy innymi wziął się zapał do budowania domu z bali, ale od podstaw. Chociaż czasami się zastanawiam, czy pewnym wyjściem nie było by kupienie starej chałupiny i przeniesienie na własną działkę....

Szukasz doświadczeń, cieśli ?

Hej, czyli jednak ktoś zauważył że wkleilam zdjęcia tego domu. Zastanawia mnie jednak coś. Wiecie keidyś kiedyś większośc domow była drewniana i nie było płyt gipsowych całej tej folii etc. Czy wiecie jaki jest taki staroświecki sposób aby ściany w drewnianym domu były białe a za razem ograrzane nie niem czymś organicznym zgaduje słomą? Chodzi o to by wilgoić się nie zadomowila w moim domku. Wiem że większość z was posiada domki z litych bali, ale przeraża mnie to gdyz mój domek będzie niewielki a lite bale to min 30 cm w moim wypadku tylko by pogorszyły sprawę (zmniejszą dom bardziej i będzie wyglądał dziwnie może i trochę komicznie, a bym zapomniała nie mówie tutaj o długich i staropolskich domach tylko o parterówkach z poddaszem użytkowym, jeśli wiecie o co chodzi). Może linki do stron,... pozdrawiam

u nas też jest Plan zagospodarowania, i teren przeznaczony pod budowe, architekt od domu przygotowała mi takie pismo o wyłączeniu spod rolnictwa-...ale nikt tego nie chciał, ja też się do dopytywałam czy aby nie trzeba-...mieliśmy przypadek że jak zaczełam się dopytywać o zjazd z drogi na działkę, to wyszłam z informacją że muszę koniecznie przynieść nowy wypis gdzie będzie napisane ile dom oddalony od drogi musi być- bo nie było powiedziane w planie....a o zjazd nikt nie potrafił nic powiedzieć i ja już potem też sie nie dopytywałąm..

byliśmy na imprezie w niedziele...., cudowne chałupy, taki ośrodek na imprezy w plenerze ze starymi odremontowanymi, pościąganymi chałupami z okolicy,..a. jaki cudowny tarasik......,

dziś podobno Pan od gresu zaczyna u nas działalność, obiecuję fotki pod koniec tygodnia jak bede mieć dostęp do netu poza praca...