Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sabb ja jeszcze raz wrócę do rynien. Dlaczego akurat Siba wybrałeś? a nie Lindab? bo ja mam dylemat nie umiem się zdecydować, cenowo wychodzą niemal identycznie. Mają taką samą gwarancję, ładne kolory, latwo się montują no nie wiem co jeszcze wziąć pod uwagę?

Ludki jakie macie rynny?

Witajcie Moi Balowicze

Pragnę poinformować szacowne zgromdzenie że od 27.08.2008 r . zamieszkujemy nasz domeczek. Oczywiscie jeszcze wszystko nie skończone ale mieszka się jak w bajce. Ci co mieszkaja to wiedza jak to jest , a Ci co nie mieszkają niech cierpliwie czekaja, zostaną wynagrodzeni. Nie mam czasu na ten nieszczęsny dziennik, ale postaram sie poprawić.

Pozdrawiam

Zygmunt

Gość Piotr Wlezień

Cześć Annja

Niestety nie udało mi się sprawdzić jak działa pistolet.

Deszcz zaczął padać w nocy i do tej pory nie przestał

Cy ktoś próbował szlifować dom z bali prostokatnych szlifierką flex. Dzisiaj znalazłem taką ciekawą w wypożyczalni wygląda to na super rzecz (b. duża powierzchnia szlifowania, lekka i super dostęp do powierzchni położonych wysoko). zamierzam we wtorek lub srodę wypożyczyć takie cudo aby sprawdzić jak to działa, ale jeśli ktoś już próbował i siuę nie nadaje to dajcie znać. Na wszelki wypadek podaje adres strony na której można zobaczyć jak to wygląda:

http://allegro.pl/item405722312_szlifierka_flex_zyrafa_ws_702_vea_oryginalna.html

Gość Piotr Wlezień

Najpierw szlifujesz jedną ścianę i malujesz ją przynajmniej raz. Jeśli będziesz szlifowała cały dom to może Ci to zająć cały tydzień i pierwsza szlifowana ściana znowu Ci ściemnieje i tak w kółko

A dzisiaj usłyszałem od gościa który zajmuje się farbami przedde wszystkim przeznaczonymi do malowania domów drewnianych, że najlepszym wyjściem jest pomalowanie domu raz a po 3-6 miesiącach drugi raz. Po tym czasie otworzą się pory w drewniw i ewentualnie bale popękają i dzięki temu lazura będzie mogła wejść w popękane fragmenty i otwarte pory i przekonał mnie. Posłucham go.

Jaka jest kolejność prac przy malowaniu ??

Najpierw szlifujecie cały domek i zabieracie się na nanoszenie odpowiedniego preparatu??

Czy może robicie to po jednej ścianie??

Pytanie do tych co mają domy z bali okrągłych. Czy macie wylewkę pod podłogą czy legary i jeśli wylewkę to do jakiej wysokości czy do wysokości fundamentu a może niżej?

Zastanawiam się czy dać wylewkę do końca fundamentu czy odrobinke poniżej bo wtedy miałabym miejsce na listwy podłogowe które kończyłyby się pod balem. Czy to dobry czy chybiony pomysł? :oops:

Co dajecie na kominy? zastanawiam się nad łupkiem tylko czy mi to dekarze będą umieli położyć.

Pytanie do tych co mają domy z bali okrągłych. Czy macie wylewkę pod podłogą czy legary i jeśli wylewkę to do jakiej wysokości czy do wysokości fundamentu a może niżej?

Zastanawiam się czy dać wylewkę do końca fundamentu czy odrobinke poniżej bo wtedy miałabym miejsce na listwy podłogowe które kończyłyby się pod balem. Czy to dobry czy chybiony pomysł? :oops:

Co dajecie na kominy? zastanawiam się nad łupkiem tylko czy mi to dekarze będą umieli położyć.

Radze policzyc dokladnie, na jakiej wysokosci zakonczy sie podloga. Moze byc roznie - w zaleznosci od rodzaju podlogi (terakota, deska, panel, itp). To co wyjdzie trzeba dostosowac np. do wysokosci drzwi balkonowych, wejsciowych, itp., tak, by np. uniknac podnoszenia nogi na 10-15 cm przy wychodzeniu na taras:-) Zastanow sie tez, jak zrobisz ewentualne listwowanie podlogi, czy tez zamocowanie jakiegos cokolu. Wazne jest, by zminimalizowac mostek termiczny i najlepiej cala przestrzen pod podloga odizolowac styropianem w poziomie, a przy scianach jak najbardziej unikac przerwy w izolacji (np. koncza sie bale, pozniej goly fundament, a potem podloga).

Ja komin systemowy obrabiam blacha - zrobie cos w rodzaju poziomych paneli z blachy. Rzadko cos takiego sie widuje, ale w mojej wsi wlasciciel innego domu drewnianego ma tak zrobiony komin i wyglada to ladnie. Chcialem uniknac klinkieru, bo to ma teraz kazdy:-)

Właśnie o to mi chodziło, żeby dać wylewkę na to podłogę i zrobić listwy czy cokoliki do wysokości bala, tak żeby w tym miejscu gdzie byłaby pustka miedzy fundamentem a balem dać cokolik. Ale rozumiem że lepiej gdyby podłoga kończyła się na wysokości bala i dopiero listwa/cokolik? znaczy wylewka kończyła się równo z fundamentem i na to podloga? Wyżej wylewka nie powinna pójsć gdyż zdaniem wykonawcy nie powinna stykać się z balem.

A inni jak mają?

Właśnie o to mi chodziło, żeby dać wylewkę na to podłogę i zrobić listwy czy cokoliki do wysokości bala, tak żeby w tym miejscu gdzie byłaby pustka miedzy fundamentem a balem dać cokolik. Ale rozumiem że lepiej gdyby podłoga kończyła się na wysokości bala i dopiero listwa/cokolik? znaczy wylewka kończyła się równo z fundamentem i na to podloga? Wyżej wylewka nie powinna pójsć gdyż zdaniem wykonawcy nie powinna stykać się z balem.

A inni jak mają?

Widzę, że co wykonawca to obyczaj i co projektant to inny obyczaj...

Projektant współpracujący z firmą, która będzie mi robiła domek, a robiła już dla kilku innych forumowiczów, zakłada, że chudziak kończy się na wysokości górnej krawędzi ostatniego bloczka fundamentowego. Na tak powstałej powierzchni układa sie 2 x papę na lepiku/ termozgrzewalną (zaleta takiego wykonania to ciągłość izolacji przeciwwligociowej), następnie styropian i dopiero na to wylewkę, która sięga do wysokości pierwszego bala.

Takie wykonanie minimalizuje też mostek termiczny pomiędzy ścianą fundamentową a balem.

Wylewka zawsze jest oddylatowana od bala czy muru, zeby spokojnie mogła sobie pracować nie pękając. Ale skoro wykonawca tak twierdzi, to TEN wykonawca pewnie wie co mówi :wink:

Zastanawialiśmy się długo, czy nie wylać chudziaka sporo niżej, tak jak jest np. u Ciebie Kasiu, ale zrezygnowaliśmy własnie ze względu na brak ciągłości izolacji poziomej przeciwwilgociowej. Zyskalibyśmy na wysokości parteru, ale załatwilibysmy sobie sporo większy mostek termiczny.

Wydaje mi się, że legary i ocieplenie podłogi pomiedzy nimi to dobre i tańsze rozwiązanie, jeżeli na wiekszości podłóg parteru widziałabyś drewno. A Ty Kasiu chyba jeszcze nie zdecydowałaś? Jeżeli raczej płytki to tylko wylewka. Legary, a na nie jakaś powiedzmy płyta OSB, a na to płytki to mało ekonomiczne rozwiązanie, o małej sztywności całego przedsięwzięcia nie wspominając.

Dużo zależy jeszcze od wysokości do pierwszego bala/podwaliny, jaką dysponujesz po rozłożeniu na chudziaku styropianu. Ile cm masz od chudziaka do pierwszej warstwy bali? Od tego uzależniłabym decyzję, co do sposobu mocowania listew. Słowem, można pokombinować z grubością styro (raczej na plus niz minus). I też pomyslałabym nad odizolowaniem ściany fundamentowej wewnątrz paroma centymetrami styro, tak w ramach zapobiegliwości, bo miałaś niezłą jazdę z wypoziomowaniem fundamentu.

U mnie styropian to 2x5 cm, a wylewka 6 cm, a to chyba minimum.

Na parterze w całości planujemy gres lub jakieś płytki ceramiczne. Przy trójce naszych dzieciaczków i szwędalskim seterze drewno nie miałoby większych szans przeżycia :wink:

Przypatrując się zdjęciom Twojego domku... Pominę to, ze dech na chwilę zapiera :p Chyba zdecydowałabym się na obłozenie ściany fundamentowej styropianem takiej grubości, żeby zlicował się z balem, bo widoczne jest to, ze bal sporo grubszy od ścianki. Zrobiłabym wylewkę na styro (łatwiej rozprowadzić instalacje), a listwami martwiła się dopiero po ułożeniu płytek/drewna.

Pozdrawiam

I radzę uważać przy kolorowaniu domków - z reguły kolor jest nakładany na próbnik jasny (np świerk), a malujemy na ciemniejszym i kolor się za diabła nie zgadza(np lekko poszarzałe) :

Tu miał być jaśniejszy wg wzornika drewnianego, a wyszedł ciemniejszy. Nie żeby był zły, ale czasami można się trochę zdziwić.

http://images32.fotosik.pl/342/28658fbd5e9fefa8.jpeg

U mnie z kolei jest to tak rozwiązane, że:

Góral stwierdził, że stan 0 mam zrobić równo z wieńcem. Na to pójdą legary 8 cm, pomiędzy które pójdzie ocieplenie z wełny. Na to deski podłogowe. Bo z desek będzie podłoga na parterze.

A wieniec robią dzisiaj, w sobotę byłem na Podhalu i dom prawie gotowy. W połowie września chłopaki przyjeżdżają i składają konstrukcję. Powklejam za chwilę zdjęcia, jak tylko obrobię się z robotą w pracy....

Góral stwierdził, że stan 0 mam zrobić równo z wieńcem. Na to pójdą legary 8 cm, pomiędzy które pójdzie ocieplenie z wełny. Na to deski podłogowe. Bo z desek będzie podłoga na parterze.

U nas w projekcie też jest wieniec, ale wszyscy zgodnym chórem okrzyknęli, ze można bez wieńca (w tym projektant domu :lol: ). Wiec ostatnia warstwa bloczków, papa i drewienko.

Domyślam się, że w wieńcu masz mieć pręty - kotwy do podwaliny?

Znajomi robią całą podłogę parteru tak jak u Ciebie. Już nawet zaczynają. Wprowadzą się na pewno przed nami :)

U nas w projekcie też jest wieniec, ale wszyscy zgodnym chórem okrzyknęli, ze można bez wieńca (w tym projektant domu :lol: ). Wiec ostatnia warstwa bloczków, papa i drewienko.

Domyślam się, że w wieńcu masz mieć pręty - kotwy do podwaliny?

Znajomi robią całą podłogę parteru tak jak u Ciebie. Już nawet zaczynają. Wprowadzą się na pewno przed nami :)

Co do wieńca, to zaufałem murarzowi.... Swój chłop, kilka groszy mi już uratował....

Chciał też wyprowadzić śruby pod pierwsze bale, ale mój góral powiedział, że nie, nie chce czegoś takiego. Ewentualnie może mi kotwy nabić od góry. Tego też nie poleca, bo konstrukcja drewniana cały czas będzie pracować i stać pod własnym ciężarem i masą i mam się nie bać - sama nóg nie dostanie...

Co do wieńca, to zaufałem murarzowi.... Swój chłop, kilka groszy mi już uratował....

Chciał też wyprowadzić śruby pod pierwsze bale, ale mój góral powiedział, że nie, nie chce czegoś takiego. Ewentualnie może mi kotwy nabić od góry. Tego też nie poleca, bo konstrukcja drewniana cały czas będzie pracować i stać pod własnym ciężarem i masą i mam się nie bać - sama nóg nie dostanie...

Aaa...

Mój wykonawca też nie potrzebuje. Współpracujący z nim projektant, robiący projekty dokładnie pod ich technologię, też twierdzi, że nie ma potrzeby. To po kiego diabła wrysowuje w projekt??

I bądź tu człowieku mądry :wink:

Pozdrawiam