Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie

Kochani zapytam się was, którzy wybudowali lub budują swoje domki. Otóż spotkałem człowieka, który pracuje w urzędzie i zajmuje się "Planem Zagospodarowania Przestrzennego". On po usłyszeniu, że mam zamiar wybudować dom z bali, powiedział, że nie da zezwolenia na budowę domku z bali, bo u nas (południe opolszczyzny) nie ma takiej tradycji i że to nie jest Podhale. Domy wg miejscowych przepisów mają być otynkowane, czyli wg mojego rozumowania - mogą być wybudowane z drewna np. "amerykański szkieleciak" ale na to tynk :o.

Mam 25 arów ziemi z widokiem na góry opawskie. Mój domek, jak by powstał, będzie oddalony jakieś 100 metrów od innych gospodarstw i nie zakłócałby architektonicznie innych. Dwa kilometry dalej Czechy i Morawy a w czeskich górach, w Górnym Jesenniku, tam aż się roi od starych domków z bali. Właściwie miejsce, gdzie mieszkam od wieków przechodziło raz na stronę Czech i odwrotnie. Do końca nie wiadomo gdzie kończą się Morawy a gdzie zaczyna Śląsk, wiec uważam, że tutaj tradycja nie jest do końca typowo śląska, jak urzędnik twierdzi. Trochę mnie ten problem martwi, bo różni są urzędnicy. Dom murowany mi nie za badzo wchodzi w grę. A może wybudować dom z bali i go nie otynkować :wink: bo np kasy nie będę miał. Jakieś absurdy wyłażą. Mieliście takie problemy? a jak tak, to jakie rozwiązania były prowadzone?

Pozdrawiam

My chyba będziemy używać olejo-wosków tej firmy do wnętrza,ale tych bezbarwnych. Chyba że znajdziemy inną sprawdzoną firmę bo na razie to temat odległy. A tu wiecej o olejach i oleowosakch

http://www.podlogi-sciany.pl/?item=artykul&artykul=1633&SID=f206dcc19e004a44d4084a7162333d15

Jerzy BW u nas tez tak jest, nam nie kazali tynkować ale iinemu inwestorowi owszem i teraz go straszą karami. U nas nie było w projekcie na rysunku elewacji zaznaczonych bali i konserwator zabytków przepuścił. Widać woli ogladać obrazki niż czytać opis techniczny domu :) A moze juz niedługo w ogóle zlikwidują pozwolenia na budowę?

Jerzy BW u nas tez tak jest, nam nie kazali tynkować ale iinemu inwestorowi owszem i teraz go straszą karami. U nas nie było w projekcie na rysunku elewacji zaznaczonych bali i konserwator zabytków przepuścił. Widać woli ogladać obrazki niż czytać opis techniczny domu :) A moze juz niedługo w ogóle zlikwidują pozwolenia na budowę?

Dzięki Kasia. U mnie budowa może być za rok - dwa lata. Może będzie inaczej z przepisami. Oby tak było. Owy wspomniany urzędnik wspomniał też o człowieku, który ma domek z drewna, ale on, jak twierdzi urzędnik, nie otynkował domku i jest drewno na wierzchu i to zrobił na własną odpowiedzialność.

Dobra wskazówka od Ciebie : nie dawać projektu z elewacją zaznaczonych bali.

Otóż spotkałem człowieka, który pracuje w urzędzie i zajmuje się "Planem Zagospodarowania Przestrzennego". On po usłyszeniu, że mam zamiar wybudować dom z bali, powiedział, że nie da zezwolenia na budowę domku z bali

Plan zagospodarowania przestrzennego to uchwała GMINY a pozwolenie na budowę wydaje STAROSTWO ( formalnie starosta). Mało prawdopodobne aby człowiek od Planu wydawał pozwolenia na budowę. :roll:

Na początek sprawdź czy dla twojej działki gmina ma AKTUALNY plan zagospodarowania , czy funkcjonuje tylko studium uwarunkowań. To podstawa.

Jeśli jest PLAN to weź wypis z planu i dokładnie przeczytaj jakie tam widnieją zapisy. Generalnie co nie jest zabronione - jest dozwolone. Więc jeśli w planie nie jest czarno na białym napisane , że konieczne jest budowanie murowańców albo że zabronione jest stawianie domów z bali to nie masz sie czego bać.

Jeśli nie ma planu to wystąp o warunki zabudowy. I tu przychylam się do rady kasi_słoneczko : nie koniecznie przyznawaj od razu , że nie starczy ci kasy na otynkowanie. :wink:

u nas nie bylo czarno na bialym ze nie wolno domu z bala, ale jest taki zapis w planie ze wyglad domu musi pasowac do tradycyjnej zabudowy tego terenu.

no i teraz konserwator zabytkow ma pole do popisu bo to on wyznacza co jest zgodne a co nie z historyczna zabudowa tego terenu. nie wiem czy to nie jest tak ze ci ze starostwa to moga oceniac dom tylko pod wzgledem zgodnosci z prawem budowlanym i normami bezpieczenstwa ale to trzeba sobie sparwdzic

Kasia ,plan powinien być max. precyzyjny . Takie ogólne zapisy typu "zgodny z tradycyjną zabudową" są raczej w studium a nie w planie. Chociaż bywa różnie :cry:

Jerzy chce zacząć za rok albo dwa. Od stycznia mają zniknąć dokument pod tytułem "decyzja o pozwoleniu na budowę". Będzie się zgłaszało budowę a architekt adaptujący projekt do warunków miejscowych (albo robiący projekt indywidualny) będzie pisał oświadczenie o jego zgodności z zapisami planu zagospodarowania.

Maja także powstać "Uwarunkowania urbanistyczne" , które będą obowiązywać gdy gmina nie ma planu zagospodarowania.

Jednym słowem zanim Jerzy zacznie to cała papierologia może się całkowicie zmienić.

Witam.

Przymierzam się do budowy schodów z półbali. I w związku z tym mam pytanie.

Czy przy budowie schodów uwzględnia się problem siadania domu z bala. Czy takie schody są montowane na sztywno czy też na jakieś śrubie do regulacji ?

Oczywiście chodzi mi schody wewnątrz budynku z parteru na piętro.

PS

W końcu po 4 tygodniach ułożone zostały wszystkie ściany.

A do przyszłego tygodnia będzie układana więźba.

Postęp robót w galerii :

http://picasaweb.google.com/AndrzejKielce/BudowaDomuZBala

Pozdrawiam Andrzej

Witam.

Czy przy budowie schodów uwzględnia się problem siadania domu z bala. Czy takie schody są montowane na sztywno czy też na jakieś śrubie do regulacji ?

Oczywiście chodzi mi schody wewnątrz budynku z parteru na piętro.

Schody nie mogą być montowane na sztywno i trzeba uwzględnić problem osiadania. A jak to zrobić, to zależy od konstrukcji schodów. Schody muszą samodzielnie pracować.

Nam teraz wyszło że i szafki w kuchni muszą być montowane nie wiem na czym ale nie na balu bo jak dom będzie osiadać to i one też niżej zjadą i zasłonią płytki kuchenne, a w oknie kuchennym nie będzie parapetu bo zaraz pod nim ma być kran zeby nam za parę lat ten parapet w zlewie nie wylądował. A wlaśnie jak te schody? nom nie pomyślałam o tym...

Po prostu trzeba przewidzieć, jak może zachowywać się drewno:wink: . Bale poziome o wiele bardziej z kurczą się, jak od bali pionowych. Jeżeli to są kuchenne szafki wiszące i są przymocowane do jednego bala poziomego, to oczywiste jest, że podczas wysychania, bale się skurczą i poziom wiszących szafek obniży się. Tak samo jest ze schodami. Schody do domów z poziomych bali, powinny - wg mnie mieć, samodzielną konstrukcję nośną, bez sztywnych połączeń z balami poziomym, ponieważ są tam (w schodach) bale pionowe. Takie schody można by było bez problemu obniżać.

Są schody kręcone z belką pionową, są schody z 2 części na półpiętro. Schody jednoczęściowe (taka drabina :wink: ), takie jedno częściowe wystarczy oprzeć o górną część stropu sztywno, a dolna część z możliwością luzu. Możliwe jest, że po jakimś czasie, trzeba będzie poprawić - podszlifować dolną część tych schodów (skośnej belki), bo zmieni się kąt albo jak ktoś nie chce bawić się w ciesielstwo, dać tam śrubę do regulowania poziomu.

Trzeba włączyć wyobraźnię a rozwiązania same przyjdą . :wink:

Ja będę budował schody 2 częściowe z półpiętrem i o ile część między parterem a półpiętrem wydaje się prosta (dolne zamocowanie schodów będzie ruchome) to nie mam pojęcia jak zrobić przejście z półpiętra na piętro.Problemem jest to że zastosowanie tylko korekty pionowej (czyli śruby skręcanej w miarę wysychania i osiadania ścian) spowoduje że pierwszy (lub ostatni) stopień na początku będzie miał 25 cm a na po kilku latach 18 cm wysokości. A ja chciałbym żeby wysokości wszystkich stopni były podobne. Ale może tak się nie da.

Może jak zacznę to rozrysowywać to pojawi się jakaś idea :D

Pozdrawiam

Jakiś czas temu pisałem i naszym małym domku z bali. Nadszedł więc czas zamaskowac co nieco po wyschnięciu w niektórych miejscach bali na łączeniach. Na allegro widzę dwie osoby sprzedające line jutową:

http://www.allegro.pl/item411475323_linka_lina_jutowa_fi_16mm_producent_zobacz_.html

http://www.allegro.pl/item414476746_lina_linka_jutowa_od_producenta_fi_16mm_zobacz.html

Czy ktoś takie liny używał do maskowania połączeń bali lub jako element dekoracyjny i mógłby się podzielić doświadczeniami w kwestii:

-jak je zamocować w szparach klej/gwoździe/pinezki/zszywki

-czy zastosować je na zewnątrz czy wewnątrz?

Gość Piotr Wlezień

Cześć

Wg mnie nie ma sensu rozmawiać tylko zdobądź warunki zabudowy a następnie wystąp o pozwolenie na budowę pisząc jak najmniej tylko to co wymagane nic więcej i masz duże szanse. U mnie w okolicy jest ostatnio afera bo powstał dom mieszkalny na cmentarzu (dąbrówka Szczepanowska), ale nie jest to zwykły cmentarz tylko z I wojny i jeden z najważeniejszych cmentarzy austriackich a dom jest kilka metrów od pomnika pomordowanych. Co ciekawe wszystko legalnie. Afera ogólnoeuropejska. Austriacy wściekli. A gość po prostu mało pisał i starostwo wydało pozwolenie. A teraz niech się MSZ martwi jak załatwić sprawę rozbiórki domu. Mam dziwne wrażenie, że gość zarobi niezłe odszkodowanie na rozbiórce bo wszystko było na legalu i urzędnicy to przyznają

Witajcie

Kochani zapytam się was, którzy wybudowali lub budują swoje domki. Otóż spotkałem człowieka, który pracuje w urzędzie i zajmuje się "Planem Zagospodarowania Przestrzennego". On po usłyszeniu, że mam zamiar wybudować dom z bali, powiedział, że nie da zezwolenia na budowę domku z bali, bo u nas (południe opolszczyzny) nie ma takiej tradycji i że to nie jest Podhale. Domy wg miejscowych przepisów mają być otynkowane, czyli wg mojego rozumowania - mogą być wybudowane z drewna np. "amerykański szkieleciak" ale na to tynk :o.

Mam 25 arów ziemi z widokiem na góry opawskie. Mój domek, jak by powstał, będzie oddalony jakieś 100 metrów od innych gospodarstw i nie zakłócałby architektonicznie innych. Dwa kilometry dalej Czechy i Morawy a w czeskich górach, w Górnym Jesenniku, tam aż się roi od starych domków z bali. Właściwie miejsce, gdzie mieszkam od wieków przechodziło raz na stronę Czech i odwrotnie. Do końca nie wiadomo gdzie kończą się Morawy a gdzie zaczyna Śląsk, wiec uważam, że tutaj tradycja nie jest do końca typowo śląska, jak urzędnik twierdzi. Trochę mnie ten problem martwi, bo różni są urzędnicy. Dom murowany mi nie za badzo wchodzi w grę. A może wybudować dom z bali i go nie otynkować :wink: bo np kasy nie będę miał. Jakieś absurdy wyłażą. Mieliście takie problemy? a jak tak, to jakie rozwiązania były prowadzone?

Pozdrawiam

Cześć

Wg mnie nie ma sensu rozmawiać tylko zdobądź warunki zabudowy a następnie wystąp o pozwolenie na budowę pisząc jak najmniej tylko to co wymagane nic więcej i masz duże szanse.

Jeśli jest plan to nie występują "warunki zabudowy". A do pozwolenia na budowę składasz egzemplarze projektu , gdzie dość trudno ukryć co i jak chcesz budować .

Chociaż nie mówię że się nie da. :wink:

Tak jak wspomniałem, będę coś robił za jakiś czas. W tym czasie ma wyjść nowe prawo i wtedy może będzie bez problemu. Spotkałem znajomego architekta, który był bardzo ździwiony, że ten człowiek, o którym wspomniałem wyżej, wydaje jakieś decyzje, bo on wydaje tylko warunki zabudowy. Nie wiem o co chodziło temu urzędasowi - może chciał pokazać, że jest "ważny" :wink:

Od jakiegoś czasu szukam gotowych projektów na bal okrągły rodem "kanadyjczyk" wiecie o jaki chodzi. W Polsce nie ma. Niemcy coś tam mają, lecz przeważnie są to firmy budujące takie domy. Może i tam są, gołe projekty, bez powiązań z firmą wykonawczą, lecz nie znalazłem. Jakbyście na coś natkneli się to proszę wkleić linki.

Pozdrawiam