Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podaję więcej informacji o firmie "drewax". Oferowane przez nich domy mają kilka wariantów 75m2, 90 m2, 120 m2, 140 m2. Są to domy parterowe z użytkowym poddaszem. Bale sosnowe grubości 7,5 cm sa łączone na pióro i wpust. Wnętrza wg woli użytkownika. W cenie dostarczona i zmontowana jest: konstrukcja ścian zew, stropu z podłogą, konstrukcja więżby z pełnym deskowaniem, pokrycie papą, stolarka okienna ( widziałam - piękna i ciepła )i drzwi zewnętrzne. Wybrałam dom 90 m2. Ma ładne proporcje, dach o kącie nachylenia 45 stopni, fajny ganeczek. Za stan surowy zamkniety zapłacę 49 220 zł. Za dostarczony i zmontowany dom wychodzi ok 500 zł za m2 pow użytkowej.Projekt oczywiście w cenie, przy czym bez dodatkowej opłaty usytuowanie okien i drzwi wg woli. Za dodatkową opłatą dowolne tarasy, balkony itp. Poprosiłam o adresy realizacji, dostałam bez problemu.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bed- do mnie też nic nie doszło :sad:

Firma z Celestynowa to CELBUD ( http://www.celbud.com.pl ). Na stronie mają swoją ofertę, ale ze dwa i trzy tygodnie temu widziałam ich ogłoszenie w Wyborczej i z tego co pamiętam to po pierwsze ceny podali trochę niższe, a po drugie rozszerzyli zakres prac o wykonanie fundamentów i chyba coś jeszcze. No cóż- recesja, trzeba by zadzwonić i się dopytać Swój dom pokazowy mają pod Celestynowem, bliżej Warszawy- jest drogowskaz. Mili, uprzejmi, wybieram się obejrzeć dom.

Panie Wojciechu,

Jak pytal pare miesiecy temu puchatek, to Pan nabral wody w usta, a teraz prosze odezwala sie Mysza i od razu 60 firm...

Zastanawiam sie, co by Pan powiedzial na kompromis, ktory wlasnie uskuteczniam. Otoz zamiast paroizolacji przy ociepleniu bali z zewnatrz daje niskoprzepuszczalna folie dachowa...

Czy mozemy to uznac za "opozniacz pary"? To wyrazenie pojawilo sie w Pana artykule w Muratorze zaraz jak tylko zaczalem je kupowac - pewnie z 7 lat temu, potem Pan juz konsekwentnie obstawal przy paroizolacji.

Pozdrawiam

Hej Puchatek !

Wtrące swoje co nieco ( a może to się razem pisze?)

Daj te swoje bale do przeliczenia jakiemuś specowi od budowlanki niech Ci przeliczy gdzie wypada punkt rosy i z tego wyniknie czy musisz dawać tę paroizolacje czy nie.

Ja z moim architektem tak ustaliłem że obliczy odpowiednią grubość bala tak by nie trzeba było dawać paroizolacji.

Pozdrawiam

a jak błądze to mnie naprostujcie.

puchatek,

opóźniacz pary (paroizolacja)to folia polietylenowa o przepuszczalności 2-4 g/m2/24g. Folia dachowa niskoparoprzepuszczalna posiada parametry w granicach 1200 g/m2/24g. Odpowiedź sobie sam.

Siedem lat temu chyba nie pisywałem do Muratora. Ale proszę - przypomnij, o ile się mylę.

babis,

o ile nie dasz opóźniacza pary (paroizolacji) wystąpi wykraplanie pary wodnej, ... chyba że zastosujesz przegrodę jednowarstwową, np. bale grubości min. 22-23 cm w najcięnszym miejscu.

bola,

Na podstawie stron http://www.drewax.olsztyn.pl/ byłbym bardzo ostrożny zlecając tej firmie budowę domu.

Po pierwsze - firma buduje z drewna mokrego - nie suszonego komorowo, po drugie - nie po to buduje dom drewniany (czytaj: ekologiczny) by w drewno wprowadzać impregnaty (czytaj: chemię).

Poza tym uważam chorym budowanie domów z "bali" grub. 7,5 cm a następnie ocieplanie. Zdecydowanie preferuję budowanie szkieletu, a następnie obłożenie go "balami". Daje to gwarancję wykonania ciągłości opóźniacza pary (paroizolacji) i wiatroizolacji.

W przypadku budowy w pierwszej kolejności ścian - nie jest możliwe wykonanie prawidłowego montażu opóźniacza pary i wiatroizolacji.

Panie Wojciechu,

Sprowokowal mnie Pan - jeszcze nie znalazlem tego artykulu, ale poszukam. A pamietam go dlatego, ze bylo tam przeciwstawienie "opozniaczy pary", ktore mozna zastosowac w cieplejszej Europie Zachodniej i paroizolacji, ktora nalezy stosowac u nas.

Puchatek zna slowo kompromis. Dlatego wlasnie nie zastosowalem folii 1300 g/m2/24h tylko taka dachowa 10-40 g/m2/24h. I to nazwalem kompromisem (teoretyczna przepuszczalnosc dla paroizolacyjnych to raczej 0,5 niz 2-3).

Pozdrawiam

Panie Wojciechu!

Zamierzam budować się na obrzeżach Warszawy. Kiedy? Zależy to od paru czynników, a głównie od finansowego. Wersja optymistyczna- w przyszłym roku, wersja bardziej realna- w 2004r. No ale już teraz chciałabym się jak najwięcej dowiedzieć o tym systemie budowania, aby w momencie budowy nie być laikiem. No i chciałabym mieć upatrzoną firmę (a najlepiej parę firm).

Czy może Pan podać namiary na firmy budujące w moim rejonie abym mogła przejrzeć oferty? Jak nie można na forum to na priva lub na prywatną skrzynkę.

Z góry bardzo dziękuję.

1. Czy dostaliście wreszcie te nieszczęsne e-maile?

2. PANIE WOJCIECHU,

skoro już wszyscy mają do Pana jakieś pytania, to nie będę wyłamywać się i też zapytam:

- co powinna wybrać osoba, która chce zbudować dom o powierzchni użytkowej ok. 200 m2, z użytkowym poddaszem i nie chce wydać na to fortuny?

- czy warto wchodzić w budowę z bali jeżeli tak czy inaczej chcę mieć w tym domy białe ściany, gdyby był to dom z drewna, zostawiłam może jakąś ścianę "balową", ale na pewno nie wszystkie.

Takich globalnych problemów do rozstrzygnięcia mam jeszcze kilka, ale o tym może później.

bed- dzięki, dostałam i zabieram się za przeglądanie :smile:

Czas mija a tu cisza w eterze. Pan Wojciech chyba przestraszył się ilości pytań. A u mnie ich ilość narasta w straszliwym tempie. Czekam z niecierpliwością na odzew! Jakbym dostała spis firm to kierowała bym ich część do nich, a tak to czekam na Pana Wojciecha.