Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co w takim razie powiesz o takim rozwiązaniu - pomalować raz Beckersem (i tak raczej wypada mi zrobić, ścianki szczytowe pociągnęli już wstępnie tym olejem) i na to nałożyć drugą warstwę z wosków Osmo ?

Czy jedno z drugim będzie się gryzło ?

Cenowo Traolja jest mniej więcej połowę tańsza od Osmo.

Pomijam fakt znany chyba wszystkim, czyli szorowanie szarym mydłem raz, dwa razy w roku. Ale w sumie czy mydło nie będzie źle wpływać na impregnaty ?

To ja coś wam podpowiem co do malowania.

Ja mam osmo na zewnątrz i do wewnątrz.

Ale się zcwaniłem i kupiłem osmo za naszą zachodnia granicą jest o połowę taniej tzn. 25 litrów zapłaciłem 450 Euro, w sklepie tradycyjnym. Poszukajcie w internecie.Co do transportu to albo znajomi albo kurier.

Trzeba sobie radzić jak chcą nas naciągnąć na kasę . Firma Nobbles-dystrybutor osmo jest niezła w te klocki, ceny z kosmosu, a kupują z rabatem. Jak niemiec sprzedaje za 450 to na bank ma ok 30% zarobku, to sobie wyobrażcie jak zarabia Nobbles.

Co do 8 lat gwarncji, to się dokładnie wczytajcie kiedy ta gwarancja jest skuteczna. Ja wyczytałem że wtedy gdy drewno nie jest narażone na opady atmosferyczne. Także przemyślcie sprawę ........czy warto kierować się gwarancją...i czytajcie co jest napisane......

Pozdrawiam

Zygmunt

Ale w zapobieganie pękaniu bali to raczej bym nie wierzył :) Szczególnie jesli bal z tych wiekszych...

Nie no, jasne. W końcu to drewno i moim skromnym zdaniem nic nie powstrzyma pęknięć :p :p :p :p

Ale przynajmniej objawom rozsychania się drewna ?? :-?

Niestety , wśród wielu zalet bala jest pękanie (im większy przekrój tym ładniej), dziury, szpary (czasem na wylot) etc - taki urok.

no to ja zrobie zamieszanie w sprawie impregnatow i powiem co trochanowski mi przekazal. otoz jego zdaniem nie wolno malowac innymi srodkami drewna mokrego niz takimi na bazie wody. wszelkie oleje i woski odpadaja lakiery tym bardziej. dotyczy to oczywiscie drewna nie suszonego. we wnetrzu mowil zeby wogole nie malowac.. tak ponoc robia w kanadzie. nim dom nie osiadzie czyli jakies 5 lat malowac tylko impregnatami na wodzie

My zdecydowaliśmy się na Remmersa HK Lasur. Czy to dobry wybór czas pokaże - kolor "pinia" bardzo nam się spodobał.

P.S.

Przyjechały bale i nasi wykonawcy ruszyli (wreszcie jest coś do pokazania w watku "domy z bali" :D ), zapraszam do galerii:

http://picasaweb.google.com/bakalbum/BudowaEtapI?authkey=o0_RAeOI-c8#

My zdecydowaliśmy się na Remmersa HK Lasur. Czy to dobry wybór czas pokaże - kolor "pinia" bardzo nam się spodobał.

P.S.

Przyjechały bale i nasi wykonawcy ruszyli (wreszcie jest coś do pokazania w watku "domy z bali" ), zapraszam do galerii:

http://picasaweb.google.com/bakalbum/BudowaEtapI?authkey=o0_RAeOI-c8#

BaK bardzo fajną masz technologie łączenia bali. No i bale calkiem grube.. ile to cm? Jaka firma stawia domek?

Okna mam malowane farbami Remmers. Wygladaja znakomicie. Zastanawiam sie tylko czy lazura nadaje sie do mokrego drewna. My tez mamy pomalowany domek lazura (Rosner) i obawiam sie czy to nie bedzie sie luszczyc za 2 - 3 lata.

Osmo ponoć najlepszy, preparat woskowy jeśli dobrze pamiętam.

EDZIA między innymi woskowała bale u siebie, trzeba jej zapytać.

Z tańszych polecają 3V3 i Traolję Beckersa. Ja, za namową moich górali, zamierzam użyć ten ostatni. Z moich skromnych eksperymentów (wybrałem bezbarwny) po Beckers'ie mniej ciemnieje drewno. Zapobiega m.in. pęknięciom bali.

Wnętrza woskowałam mieszanką sporządzoną wg. receptury górali i potwierdzam co napisał wcześniej rzyraf nie jest to trwałe. Tzn ogólnie dobrze się sprawdza, ale miejsca narażone na chlapnięcia co jakiś czas odświeżam. Wosk zawsze mam pod ręką. Nie jest to bardzo uciążliwe, bo tych miejsc jest mało.

Zewnętrzne ściany pomalowane były Tekkurilą Velti Color. W ubiegłym roku odświeżałam ściany i też tym samym środkiem, jakoś boję się farb pozostawiających gładką powierzchnię, boję się, że po kilku malowaniach farba zacznie się łuszczyć.

pozdrawiam

Edzia

BaK bardzo fajną masz technologie łączenia bali. No i bale calkiem grube.. ile to cm? Jaka firma stawia domek?

Okna mam malowane farbami Remmers. Wygladaja znakomicie. Zastanawiam sie tylko czy lazura nadaje sie do mokrego drewna. My tez mamy pomalowany domek lazura (Rosner) i obawiam sie czy to nie bedzie sie luszczyc za 2 - 3 lata.

krysiagdy, dzięki :D .

Według założeń bale mają mieć 15x(23-27)cm - dopuszczalna tolerancja wysokości. Łączymy na jaskółczy ogon - według mnie to najładniejsze połączenie węgłowe - umiejętność wykonania takiego połączenia była dla nas kryterium wyboru wykonawcy. Znaleźliśmy firmę DOM z Białegostoku (Grabówka): http://www.dom.bialystok.pl/.

Witam wszystkich, którzy balują. Ja również podjąłem sie tego zadania i postanowiłem zbudować dom z bala. Zastanawiam się nad grubością bala. Mam ciekawą oferte na budowę z bala 20 cm. Nie chciałbym ocieplać. Jak bal to bal. Czy ktoś mieszka w domu o takiej grubości ściany i przeżył zimę? Jakie koszty ogrzewania? Do Bak: Ja też rozmawiam z firmą DOM. Moge liczyć na jakieś info co do jakości ich pracy?

Witam.

U mnie budowa stanu surowego otwartego już na ukończeniu. Wykonawca już posprzątał teren budowy. Zostało jeszcze przeszlifować bale z zewnątrz w kilku miejscach.

W sprawie malowania to faktycznie skłaniam się do oleju. Obecnie testuję olej altaxin - taki nowy produkt. Ale możliwe że zdecyduję się na osmo (kupowany oczywiście w niemczech bo tam tam jest faktycznie o wiele tańszy np na ebay.de można kupić 2,5 litra po 45-50 EURO (cena bez transportu)).

Mam pytanie odnośnie budowy balkonu.

Jak powinna być kolejność "warstw".

Wg mnie od dołu :

- belki "stropowe"

- podbitka

- papa

- łaty - 4x4

- deska docelowa po której chodzimy

Czy tak ma być ?

Papa po środku ma zabezpieczyć nieprzemakalność (pod balkonem jest wejście do domu), łaty zapewnią wentylację desek wierzchnich.

Czy powinienem utworzyć spadek np 1 cm na zewnątrz i jeśli tak która warstwa powinna być kładziona ze spadkiem ?

Czy wierzchnie deski układać równolegle do ściany czy prostopadle ?

Pozdrawiam Andrzej :)

Witam

Problem numer 2.

Zawsze mi się wydawało, że krokwie powinny być tak "zagłębione" w ścianach, że powierzchnia dachu powinna schodzić się z końcem ściany.

Mój wykonawca tak położył krokwie, że jest 15 cm "szczelina" między końcem ściany a odeskowaniem przybitym do krokwi. Podobno ta przestrzeń powinna być zabita deską z zewnątrz ale w taki sposób, żeby zapewnić wentylację dla desek odeskowania czyli w górnej części tej deski należy wywiercić co jakiś czas otwory (zabezpieczyć je siatką żeby nie wchodziły np pszczoły). Wiem że przy pełnym odeskowaniu i ocieplaniu wełną należ zostawić 2-3 cm przerwy ale nie myślałem że musi być do tego dojście świeżego powietrza.

Czy inny też tak robią ?

Pozdrawiam Andrzej

Witam, wszystkich po długiej nieobecności. Niestety dzialo się sporo złych rzeczy ale o tym w późniejszym terminie. Na szczęście idzie ku lepszemu i oby tak już do końca.

Tak ogólnie patrząc na posty to sporo nowych balowiczów a starzy już kończą budowy. Mam nadzieję, że teraz będę miał więcej czasu na pisanie.

Pozdrawiam wszystkich.

Witam wszystkich, którzy balują. Ja również podjąłem sie tego zadania i postanowiłem zbudować dom z bala. Zastanawiam się nad grubością bala. Mam ciekawą oferte na budowę z bala 20 cm. Nie chciałbym ocieplać. Jak bal to bal. Czy ktoś mieszka w domu o takiej grubości ściany i przeżył zimę? Jakie koszty ogrzewania? Do Bak: Ja też rozmawiam z firmą DOM. Moge liczyć na jakieś info co do jakości ich pracy?

Witaj woxtek - pewnie jedziemy na tym samym wózku. Od dwóch lat podglądam to forum. W maju udało mi się kupic wymarzoną działkę przy lesie i w tej chwili miotam się z wyborem wykonawcy. Na pewno nie będę ocieplac.

Mąż preferuje płazy ... ja okrągląki a zwyciężą terminy u wykonawców, które potafią zadziwic ( mp. wiosna 2010 ) hmmm można się z marzeń wyleczyc przez tyle czasu. Jak widzisz dyskusje toczą się tu już na szczeblu mocno zaawansowanym ale trzeba takich jak my, żeby wątek nie zasnął bo wszyscy którzy już zamieszkali - przestali się odzywac.

Zwarcam honor Edzi ( Zawisza tego forum - wielki "szacun" )

Co do grubości bali - nie w tym problem jakie grube ale jak "spasowane".

Bo te domy są tyle warte ile umiejętności ludzi, którzy je stawiają.

Witaj woxtek - pewnie jedziemy na tym samym wózku. Od dwóch lat podglądam to forum. W maju udało mi się kupic wymarzoną działkę przy lesie i w tej chwili miotam się z wyborem wykonawcy. Na pewno nie będę ocieplac.

Mąż preferuje płazy ... ja okrągląki a zwyciężą terminy u wykonawców, które potafią zadziwic ( mp. wiosna 2010 ) hmmm można się z marzeń wyleczyc przez tyle czasu. Jak widzisz dyskusje toczą się tu już na szczeblu mocno zaawansowanym ale trzeba takich jak my, żeby wątek nie zasnął bo wszyscy którzy już zamieszkali - przestali się odzywac.

Zwarcam honor Edzi ( Zawisza tego forum - wielki "szacun" )

Co do grubości bali - nie w tym problem jakie grube ale jak "spasowane".

Bo te domy są tyle warte ile umiejętności ludzi, którzy je stawiają.

Cześć Aga.

Masz zdecydowaną rację, ale jak ocenić jakość wykonawcy. Oglądałem domy stawiane przez kilka firm. Nie spotkałem inwestora niezadowolonego z wykonawcy. Co innego jednak na forum. Z jednej strony strach jak czytam co wyrabiają "fachowcy", a z drugiej strony yo pocieszające, że każdy jakoś pokonuje te problemy. Z wykonawcami z którymi rozmawiam jest kilka szkół: jedni są zdania, że budowa z bala zielonego, inni kategorycznie twierdzą,że suszenie jest niezbędne. Jeszcze inni twierdzą, że tylko bal okragły. Jeszcze inni, że konieczne jest ocieplenie od wewnątrz. Mało mam informacji od osób, które mieszkają już w tego typu domach-Jak to jest "w życiu". Od Edzi dostałem jedynie konkretną informację na ten temat. A zaczynałem od projektu Misoni. Uzgodniłem szczegóły, ale jakoś podejście tych ludzi do tematu nie za bardzo mnie przekonywało. Zacząłem szukać. Dotarłem do człowieka z Suwalszczyzny, który w sposób bardzo rzeczowy objasniłl mi klika spraw. Pokazał budowane przez siebie domy. Wyglądały OK. Cenowo również było nie najgorzej. Jednak szukałem dalej,ale prawie wszyscy budowniczowie z bala z którymi rozmaiwiałem namawiali na budowę z bala z zewnątrz, ocieplenie i bal lub gips wewnątrz. Fakt, ze spotkałem też kilka firm które budowały z bala litego, albo były za drogie, albo podawały bardzo odległy termin realizacji. Inna sprawa, ze uzyskać konkretną ofertę od nich jest bardzo trudno. Argumenty ekonomiczne zaczęły barć górę. Dotarłem do firmy z Podlasia, która postawiła bardzo ładne domy modelowe. Byłem, widziałem. Super. Zewnątrz bal 6 cm wysoki na ok.30 cm. ocieplenie i 4 cm drewna wewnątrz. wygląda świetnie i jest ciepłe. I już byłem skłonny pójść w tym kierunku, gdy nagle na poprzednią drogę nawróciła mnie Edzia pisząc, że wcale nie jest zimno w domu bez ocieplenia. Czyli jestem na początku poszukiwań. Nie wiem czy wszyscy tak mieli na początku? Ale daję sobie jeszcze tydzień i podejmuje decyzję ostateczną. Ciekawe na co sie zdecyduję.

P.S. Nie widzę na tym forum żadnych przekleństw. Da się tak budować spokojnie? Bez nerw? :D

Wierz mi - wczytaj się dobrze a znajdziesz tu i gorzkie doświadczenia. Ja na podstawie tych postów zrobiłam sobie listę wykonawców na TAK i NIE.

Oficjalnie nie rzuca się tu nazwami firm jak nalepką na dropsach ale można między wierszami wiele "wyczytac". Co do wariantu 6 cm ... na tym forum to już nie bal. To elewacja drewniana. Ja też przerabiałam Misoni ( w wiosce budowlanej koło Warszawy), był Danmar (typowy szkieleciak) i też ze względów ekonomicznych. Ale poległam jak zaczęłam liczyc na serio : te ocieplenia, płyty, podnoszenie ścianek kolankowych za 20kpl w małym domku szkiletowym (6 X 11). Zaświtało mi wtedy, że bogaty może się w to bawic. Biedny musi miec porządny dom - bo drugiego szybko nie postawi...

Teraz mam wykonawce który stan surowy zamkn. za projekt Zawoja dw (znajdziesz na stronie Dom-Projekt) z bali okrągłych baaaardzo grubych "poczęstował" mnie kwotą 110 kpl i pewnie łyknę tą propozycję jak kluseczkę, bo męczę się już ze dwa miesiące z problemem wykonawcy...

Na razie jeszcze zbyt wiele nie wybudowali, ale ekipa jest zgrana i dbaja o detale. Trzymają się projektu, wiec jak chcesz coś zmienic podczas budowy to trzeba odpowiednio wczesniej z nimi ustalić. Grube modyfikacje tylko z szefem. Do tej pory wszystko OK. (zdaje się, że ekip jest kilka więc nie ma gwarancji, że na tych samych trafisz).