Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

krysiagdy, ostatnio czytałem w muratorze o zabezpieczaniu podłóg w łazience. Piszą tam, że można użyć gumy w płynie a póżniej elastycznych kleji/klejów dodatkowo uszczelniających. Na ścianach koniecznie trzeba użyć takich specjalnych taśm uszczelniających, nakleja je się na podłogę i wywija na ścianę tak do 10-15cm. Jeśli podłoga jest drewniana (ta techniczna) to koniecznie wszystkie fugi i kleje elastyczne, żeby to mogło pracować.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

stanek6666 gdzie się ukrywałeś do tej pory ???!!! :evil:

Dawaj więcej zdjęć i napisz co to za projekt :roll:

Byłem zajęty budową :D Obserwuję forum od jakiegoś czasu ale do tej pory nie miałem za bardzo czym się pochwalić.

Dom stawiała mi firma z okolic W-wy (domyślam się że jest zakaz reklamy więc nie wymieniam nazwy), poszło im bardzo szybko i sprawnie natomiast później zaczęły się schody...

http://lh3.ggpht.com/stanek6666/SQTkRtKEcRI/AAAAAAAAAOo/0y8-FSa38Kk/s640/Obraz%20040.jpg

http://lh3.ggpht.com/stanek6666/SQTlXVtBv6I/AAAAAAAAAS8/8_IRCzbQLCk/s640/Obraz%20268.jpg

http://lh6.ggpht.com/stanek6666/SQTmir4PzbI/AAAAAAAAAXg/GKb1amq-JM8/s640/Obraz%20464.jpg

http://lh3.ggpht.com/stanek6666/SQTmss_MqvI/AAAAAAAAAYY/t70SeryZrLE/s640/Obraz%20473.jpg

krysiagdy, ostatnio czytałem w muratorze o zabezpieczaniu podłóg w łazience. Piszą tam, że można użyć gumy w płynie a póżniej elastycznych kleji/klejów dodatkowo uszczelniających. Na ścianach koniecznie trzeba użyć takich specjalnych taśm uszczelniających, nakleja je się na podłogę i wywija na ścianę tak do 10-15cm. Jeśli podłoga jest drewniana (ta techniczna) to koniecznie wszystkie fugi i kleje elastyczne, żeby to mogło pracować.

Który to Murator , o tych łazienkach ?

Może ktoś podpowie jeszcze gdzie znaleźć dokładny opis montowania ocieplenia na balach od wewnątrz , a na to płyty kart.-gips., boazeria lub glazura ?

Chętnie zobaczyłbym na zdjęciach szczegóły takich rozwiązań . Sądzę , że nie tylko ja .

Mój dom już stoi, właśnie dekarze kończą pokrycie dachowe. Teraz czekają mnie pewnie instalacje i wykończenie wewnątrz.

Który to Murator , o tych łazienkach ?

Może ktoś podpowie jeszcze gdzie znaleźć dokładny opis montowania ocieplenia na balach od wewnątrz , a na to płyty kart.-gips., boazeria lub glazura ?

Chętnie zobaczyłbym na zdjęciach szczegóły takich rozwiązań . Sądzę , że nie tylko ja .

Mój dom już stoi, właśnie dekarze kończą pokrycie dachowe. Teraz czekają mnie pewnie instalacje i wykończenie wewnątrz.

Chyba w ostatnim (w ostatnim jakim kupowałem:)). Sprawdzę w domu i napiszę.

W nim też jest o ocieplaniu dachu więc może się przydać do ocieplania ścian...

Witam wszystkich serdecznie

Przestudiowałam częściowo wasz temat.

Mam dwa konkretne pytania:

1, odnośnie pseudo-mszenia liną jutową- dom mój nie został przystosowany do prawdziwego mszenia. Czym tą line jutową przymocować, może silikonem?

2, marzy mi się strzecha, gościa którego ma mi to wykonać już mam, niestety nie wykonuje on okien dachowych przystosowanych do tego typu dachów. Może odezwie się do mnie ktoś posiadający taki dach, który montował okna facjatkowe. Pozdrawiam Ola

O ocieplaniu sufitu też chętnie poczytam, ale jednak ocieplanie ścian to nie to samo. Z uwagi na osiadanie domu , konieczne są chyba specjalnie zamocowane listwy/ruszt. Widzę, że większość na tym forum to jednak balowicze "grubasy", a ja ze swoimi 12 cm to "chudzina". Ale może znajdzie się ktoś doświadczony w tym zakresie ?

O ocieplaniu sufitu też chętnie poczytam, ale jednak ocieplanie ścian to nie to samo. Z uwagi na osiadanie domu , konieczne są chyba specjalnie zamocowane listwy/ruszt. Widzę, że większość na tym forum to jednak balowicze "grubasy", a ja ze swoimi 12 cm to "chudzina". Ale może znajdzie się ktoś doświadczony w tym zakresie ?

i nie masz się czego wstydzić

technologia poważna jak każda inna

ja mam u siebie bal 7cm na to przychodzi listwa 2x5cm, folia pp, stężenie 12x5cm, folia pi ana to to różnie albo regips albo boazeria

Obserwuję forum od jakiegoś czasu ale do tej pory nie miałem za bardzo czym się pochwalić.

Dom stawiała mi firma z okolic W-wy (domyślam się że jest zakaz reklamy więc nie wymieniam nazwy), poszło im bardzo szybko i sprawnie natomiast później zaczęły się schody...

Wprost przeciwnie . Jeśli są tego warci to ich pochwal z imienia i nazwiska ( lub nazwy i regonu). :wink:

Stanek czym malowałeś słupy i balustrady. Te zielone .

Nie mogę wyczaić ze zdjęć jakiego koloru są twoje rynny. Czyżby też zielone ?

Cos znalazlam o lazienkach u Seba w dzienniku, mam nadzieje ze sie nie obrazi ze go tu zacytuje.. ale moze komus sie przyda bo podaje konkretne preparaty jakie stosował.

.. No więc na czym to skończyłem..., łazienka na górze czeka na położenie płytek. Konstrukcje wymyśliliśmy z żoną, trzy dni zajeło mi wykonanie jej z płyt OSB i pokrycie ich płytami G-K. Muszę przyznać, że przyjemna praca, Następnie połoączenia zaszpachlowałem Knaufem - Uni flot do pomieszczeń wilgotnych. Ponadto przy wanie, prysznicu i zlewie łączenia płyt zabezpieczyłem taśmą Sopro (droga, 7zł za mb) i pociągnąłem wszystko 2x folią w płynie.

http://i47.photobucket.com/albums/f175/seba7207/azienka01.jpg

murator listopadowy nr 11

cieniasek czy grubasek balem jest 8)

Cały dom malowałem Valti Base a na to dwa razy Valti Color firmy Tikkurila.

Tak, rynny również są zielone. jeśli ktoś jest zainteresowany obejżeniem więcej zdjęć z mojej budowy to zapraszam

http://picasaweb.google.com/stanek6666/BudowaDrewniaka#

stanek6666

Ależ miałam przyjemny poranek, oglądając fotki Twojego domu!!! Dzięki :wink:

Miałeś chyba fajnych murarzy, bo ściany z cegły wyszły elegancko. I sama cegła bardzo mi się podoba - zdradzisz mi jaka to??

I z całą pewnością zgapię od Ciebie umiejscowienie rozdzielacza na poddasze do centralnego...

Zauważyłam też u Ciebie kanały wentylacyjne. Myślałam , że tylko ja taka głupia jestem, żeby robić went. mechaniczną w domu z bala :roll: :lol:

Piękny dom, piękny dzieciaczek, ba... nawet psiak uroczy :wink:

Pozdrawiam

Bo wyobraź sobie na takiej chałpie zielony..... albo czerwony.....Jak mawia majster Tadek insy nie pasuje.....

U mnie dach jest zielony....

http://lh3.ggpht.com/stanek6666/SQTlkokk0kI/AAAAAAAAAUM/F0VmFOUlmeY/s640/Obraz%20284.jpg

Hehehehehe...

Niedługo zrobicie krucjatę na mnie przez kolory dachów.... :lol: :lol: :lol:

No, ale przynajmniej kilka osób zmobilizowało się i do pokazania zdjęć i do ujawnienia się na forum....

Witaj stanek, fajny dom Ci wyrósł na działce.

Interesuje mnie jak robiłeś taras drewniany. Sam taki będę robił wiosną.

Cały dom malowałem Valti Base a na to dwa razy Valti Color firmy Tikkurila.

Tak, rynny również są zielone. jeśli ktoś jest zainteresowany obejżeniem więcej zdjęć z mojej budowy to zapraszam

http://picasaweb.google.com/stanek6666/BudowaDrewniaka#

Stanek, piekny dom, naprawde milo poogladac. Fajny pomysl z tym garazem przytulonym do domu i z duzym dachem nad tarasem. Prosimy o dalsze zdjecia z prac wewnątrz domu.

Dziękuję wszystkim, fajnie że się wam podoba. :D :D

piotr.nowy

Wklej , jak możesz , rzuty kondygnacji.

parter: http://picasaweb.google.pl/stanek6666/BudowaDrewniaka#5263078956840710882

poddasze: http://img512.imageshack.us/my.php?image=rzutpoddaszavs2.png

Możesz podać namiar na te zielone rynny?

Firma Lindab, kolor zielony (innych odcieni zielonego nie posiadają)

http://www.lindab.pl

agagaj

Miałeś chyba fajnych murarzy, bo ściany z cegły wyszły elegancko.

Do ideału im daleko, ale da się przeżyć

I sama cegła bardzo mi się podoba - zdradzisz mi jaka to??

:o :o Tu mnie zastrzeliłaś :o Cegły kupiłem w hurtowni po 1,05 zł - najtańsze jakie były. Murarzowi nie bardzo wychodziło liczenie ile mu potrzeba cegieł, więc dowozili mi trzy razy - każda dostawa o innym odcieniu :evil: Będę musiał zrobić zdjęcie ściany z bliska...

Myślałam , że tylko ja taka głupia jestem, żeby robić went. mechaniczną w domu z bala

Zawsze się znajdzie jakiś drugi wariat...hehehe...

krysiagdy

Prosimy o dalsze zdjecia z prac wewnątrz domu.

No to będę musiał się zmobilizować.

kruszon11

Interesuje mnie jak robiłeś taras drewniany. Sam taki będę robił wiosną.

Zrobię kilka fotek, może ci się przyda.

agagaj

I sama cegła bardzo mi się podoba - zdradzisz mi jaka to??

:o :o Tu mnie zastrzeliłaś :o Cegły kupiłem w hurtowni po 1,05 zł - najtańsze jakie były.

Bardzo dobra odpowiedź :lol: Lepszej usłyszeć nie mogłam.

U nas w rodzince niedawno ktoś stawiał wiatę z cegły drugiego gatunku. Jest lekko spękana, poprzebarwiana i ma jeszcze jedną wadę - jest jej zbyt mało, żeby mogła wystarczyć do naszego domu :roll:

A planujesz tą cegłę czymś zaimpregnować??

Pozdrawiam