Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Swietnie sie Twoj domek komponuje z otoczeniem. Fajnie to wyglada na fotce na 5/15 - ten sam odcien dachu co suchych traw na łace :)

Gratulacje!

No...

http://lh3.ggpht.com/_AmTcqWMgkxg/SQoZemXyC2I/AAAAAAAAAE0/VL2TO-TAY3o/s320/P1120960.JPG

Domek, SUPER.

Narcyz klikasz na wybranym zdjęciu prawym przyciskiem myszy, potem własciowości kopiujesz adres. Wstawiasz img...skopiowany adres...img i już !!! :D

Te nieudane próby usunę co?

Domy z bala nie tylko w górach....jesli ktos z podlasia zdecyduje się na dom z bala to niech zajrzy na tą stronę.Firma sprowadza domy w,g projektu klienta z SYBERII http://domydrewniane.podlasie.pl/

Może na podlasiu będzie tez moda na bal? Nie moge się tego doczekać!!

POZDRAWIAM wszystkich miłosników domów z bala!!

Pogoda na kilka dni zawitała do nas, to widzę, że wszyscy na budowach :lol: :lol: :lol:

Żeby przerwać to milczenie - znalazłem w końcu zdjęcie, które pokazuje od czego moi fahofcy zaczęli:

http://lh4.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SQlWykr8fHI/AAAAAAAADTw/CNzP_4UuCF4/s400/Zdj%C4%99cie001.jpg

Taki mają zwyczaj i tak robią na szczęście......

STANEK,

piekny dom i oczywiście superowy kolor dachu- właśnie o takiej zieleni mówiłam że b. ładnie pasuje do bali...

z ciekawości , jaka to firma i jaki kolor????? podaj ile masz tam metrów i ile kosztowała Ciebie ta blacha razem z rynnami, i co tam jeszcze brałes typu: ława, kominek wentyl..etc..., tylko bez okien dachowych-

może być i na priv....

dzięki

Narcyz zapiera dech...

Echhhh... Gdyby nie braki funduszowe byłaby bez wątpienia strzecha i u nas :wink:

Podłącze się pod pytanie Kruszona, jeśli pozwoli :roll:

Sama mam chętkę na zawoskowanie ścian, ale pojęcia nie mam, czy wypadałoby czymś jeszcze ściany potraktować...

Moje bale dojadą zaimpregnowane zanurzeniowo Boramonem.

Architekt w projekcie nasmarował, że wypadałoby bale pomalować zestawem Fireclear + Topcoat S, aby drewno zabezpieczyć przed ogniem.

Ktoś tak ma??

Nie widzi mi się malowanie drewna od wewnątrz jakąś lazurą czy lakierem (nawet wodnym).

Pozdrawiam

Podłącze się pod pytanie Kruszona, jeśli pozwoli :roll:

Sama mam chętkę na zawoskowanie ścian, ale pojęcia nie mam, czy wypadałoby czymś jeszcze ściany potraktować...

Moje bale dojadą zaimpregnowane zanurzeniowo Boramonem.

Architekt w projekcie nasmarował, że wypadałoby bale pomalować zestawem Fireclear + Topcoat S, aby drewno zabezpieczyć przed ogniem.

Ktoś tak ma??

Nie widzi mi się malowanie drewna od wewnątrz jakąś lazurą czy lakierem (nawet wodnym).

Pozdrawiam

Mój majster mówi, że wystarczy pociągnąć zwykłym drewnochronem, bo i tak wszystkie te środki do impregnacji to jedno i to samo, właściwie ten sam skład, tylko inne nazwy i inne ceny. A pasuje jak najszybciej zaimpregnować ściany wewnętrzne. Będą chłopaki szlifować jeszcze w tym tygodniu, przed odjazdem ostatecznym ode mnie :oops:, I trzeba zamalować czymś, żeby nie zżółkły....

Natomiast nie wiem dlaczego, jak słyszę "drewnochron" to mam dreszcze :lol: :lol: :lol:

A może się mylę ??

u nas jest tak:

od środka po wymyciu wodą z szarym mydłem, popryskałam Fobosem (przy pomocy takiego ogrodniczego opryskiwacza- szło 1000razy szybciej niż to co na zewnątrz przy pomocy pędzla) ale to zrozumiałe, bo i lanca długa i samo się praktycznie pryska...

uważam że Drewnochron jest najbardziej rozpowrzechniony, i producent wybrał taką nazwę która najlepiej sugeruje do czego się ten preparat nadaje...

no bo co np. może laikowi powiedzieć Tikurilla ??? nic..bo to nazwa produktu- ale jakiego....

a co do jakości tego D. to już się kiedyś wypowiadałam,

chociaż sama na płot kupiłam jeszcze tańszy i odrazu widać jakość- czyli.....sama woda, ale dodałam troche innych impregnatów i płot jest OK...

Mój majster mówi, że wystarczy pociągnąć zwykłym drewnochronem, bo i tak wszystkie te środki do impregnacji to jedno i to samo, właściwie ten sam skład, tylko inne nazwy i inne ceny.

Natomiast nie wiem dlaczego, jak słyszę "drewnochron" to mam dreszcze :lol: :lol: :lol:

A może się mylę ??

Ale drewnochron na pewno nie nadaje się do wewnątrz...

Do wnętrz coś bardziej ekologicznego by się przydało. I nie mam tu na myśli wosku czy oleju, ale choćby jakiś preparat dedykowany do wewnątrz z uwagi na bardziej przyjazny dla człowieka skład chemiczny.

Pracowałam kiedyś w Polifarbie (tfu tfu w SigmaKalonie) w laboratorim na produkcji, gdzie kwalifikowało sie wyprodukowane kadzie do rozlewu w puszki bądź poprawki. Tego smrodu już nigdy nie chcę wąchać :lol:

Koleżanka, która tam pracuje do tej pory, a buduje drewniany dom, pomalowała drewno na zewnątrz drewnochronem bezbarwnym. Inna sprawa, że sobie go wyniosła w torebce pomiędzy szpargałami :lol: A jeszcze inna sprawa, że ona musi zgodnie z wymogiem konserwatora zabytków dla swojej działki, dom z zewnątrz otynkować. Więc cały drewnochron zostanie przykryty i nie zależało jej na jak najlepszej ochronie ścian...

Drewnochron widziałam na 8 letnim domku z bali, ale widziałam też 7 letni domek pomalowany Tikkurilą. Wniosek: Drewnochron vs Tikkurila poprostu nie daje rady.

Jeśli chodzi o zabezpieczenie biologiczne drewna to i owszem, ale wygląd bali przecież też jest dla nas ważny??

Kruszon

Też mi ciary łażą jak słyszę o Drewnochronie - połowa polskich orodzeń drewnianych jest obrzydzona właśnie przez ten środek.

Ze ścianami zewnętrznymi nie mam problemu, bo zaimpregnuję traolją, fajny efekt daje, a zależało mi na środku bezbarwnym. Przetestowany na kibelku, nomen omen drewnianym :lol: , na którym położyłem 3V3. Ten drugi nie dał rady. Drewno brzydko zżółkło. Traolja moim zdaniem jest ok, drewno lekko przyciemniało, nabrało barwy, początkowo przyciemniło deski, by po kilku tygodniach "wyblaknąć", wracając do prawie pierwotnego odcienia.

Tylko te ściany wewnętrzne..... Białe będą po szlifowaniu i takie chciałbym zachować....

Szperam właśnie w necie. Macie doświadczenie/wiedzę na temat impregnatów Altaxa ? Tylko oczywiście nie tych do więźby.

Witam wszystkich

Dziś odkryłem na swoich balach z zewnątrz ostry atak sinicy i to na jednej ścianie tylko.

Dom jest pomalowany tikkurila base a później valtti extra

Czy ktoś miał już do czynienia z takim efektem?? Co robić - drzewo miejscami jest prawie czarne?? :(

Pozdrawiam

Przeszlifować musisz na pewno. Zależy jak głęboko w drewno weszło zsinienie. Oczyścić, np. szarym mydłem. Zdaje się, że są też jakieś środki chemiczne, specjalnie do usuwania sinizny. Coś chyba kiedyś widziałem w Casto.

Witam wszystkich

Dziś odkryłem na swoich balach z zewnątrz ostry atak sinicy i to na jednej ścianie tylko.

Dom jest pomalowany tikkurila base a później valtti extra

Czy ktoś miał już do czynienia z takim efektem?? Co robić - drzewo miejscami jest prawie czarne?? :(

Pozdrawiam

Czy to sciana zachodnia? Widzialem pare razy, ze cos 'ciemnego' wchodzi na drewno, a potem samoistnie znika. Dzieje sie tak, gdy dom jest zbudowany z mokrego drewna. 'Ciemnienie' dotyczy zwlaszcza koncow bali. Proponuje poczekac na bardziej suchy dzien i poobserwowac. Bez paniki. Swoja droga, to nie mam pewnosci, ale mam wrazenie, ze czesto pomalowanie domu przed jego solidnym wyschnieciem moze dac kiepski rezultat, bo jak drewno ma schnac, kiedy jest 'opakowane' w chemie? U mnie tez pojawialy sie rok temu jakies ciemne plamy, a po ostatnim lecie wszystko sie unormowalo. Drewno bylo suche jak pieprz, gdy przyszlo do ostatecznego malowania. W paru miejscach mialem male 'zszarzenia', ale darowalem sobie scieranie, bo nie bylo az tak tragicznie.