Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mysza, to jeszcze nie wszystko, ale resztę muszę pozbierać do kupy. Uważałabym na zadawanie pytań wykonawcom. Najpierw wolę wiedzieć, czy coś ma wyglądać na pewno TAK, a nie inaczej, a dopiero pytać, jak oni to robią. Można się nieźle przejachać. Opieram się na doświadczeniach ludzi, którzy budowali w tzw. technologii tradycyjnej. Nie mieli pojęcia o tym, jak ma wyglądać ściana trójwarstwowa i rozbierali potem pół domu. Boję się, że mnie mogłoby spotkać to samo.

bed,

Dostałem (nawet dwa razy :smile: ) i jest tego sporo !

Miałem chyba podobne wątpliwości jak Ty (w pytaniu do Pana Nitka) i na seminarium Muratora prowadzonym przez tegoż Pana uzyskałem odpowiedź (zresztą spisałem moje relacje z tego seminarium kilka stron wcześniej chyba...).

W skrócie budowanie z bala bez dkodatkowego docieplenia czy zabudowywania ma sens przy balach grubości powyżej bodajże 25cm. A to jest drogie ! Cieńsze bale wymagają docieplenia, więc skoro ocieplać i jeszcze nabijać na to płyty k-g to po co bale ? Konstrukcja szkieletowa spełni tę samą rolę konstrukcyjną i cieplnie będzie tak samo. Jedyna jakaś wątpliwość jaka u mnie pozostaje to efekt zdrowotny, który przez obecną naukę nie jest jakkolwiek zbadany (czy pełne drewno ma jakiś lepszy wpływ na zdrowie człowieka niż szkielet...) :smile:

Dla mnie zdrowe i naturalne nie ma zbyt dużego znaczenia przy moim trybie życia i tak długo nie pożyję. He, he... Liczy się cena, funkcjonalność, wygląd tego czegoś, co ma być moim domem. Do moich 3 ha najbardziej pasowałby dom ze ścianami ze szkła, bo jest tam pięknie i aż szkoda zasłaniać sobie widoki czymś litym.

Kochani,

fakt, od kilku dni nie odpisuję ... bo mnie nie było na miejscu. Niestety, działamy na terenie całego kraju. Na przyszłość - CIERPLIWOŚCI. A teraz do roboty:

MYSZA,

listę firm przekażę na Priva. Nie chcę publicznie reklamować.

BOLA,

jak wyżej,

BED,

proponuję dom o konstrukcji szkieletowej obłożony okładziną imitującą bale. Pytaj dalej.

PUCHATEK,

nie przypominam sobie takiego zapytania, a tym samym swojego zobowiązania, ale być może w nawali innych zajęć zapomniałem. Przepraszam jeżeli tak.

Adres podam na priva.

MACO,

masz 100% racji.

Do wszystkich zainteresowanych poszukiwanie wiarygodnych i rzetelnych firm wykonawczych,

proszę - piszcie na mój adres [email protected] podając numer faksu, a który będziemy mogli wysłać krótką ankietę, w której określicie swoje wymagania. Pozwoli to nam skuteczniej znaleźć odpowiednią firmę spełniającą Wasze, indywidualne wymagania.

Maco, bed -naipierw Wam wysłałam, a dopiero później zaczęłam przeglądać CO dostałam i niestety nie jest to lista firm, ale adres jednej firmy budującej w szkielecie i jeden firmy od bali :sad: Trochę krótka ta LISTA. Czyżby nikt fachowy więcej nie budował w okolicach W-Wy? :cry:

bola dostałaś coś więcej?

Kochani,

przesyłam adresy firm sprawdzonych i polecanych przez CBS, adresy firm, za które jako Centrum Budownictwa Szkieletowego możemy gwarantować i nie tylko pod względem technicznym ale i obsługi klienta.

Jeżeli ktokolwiek uważa że woli adresy więcej firm - nie widzę przeszkód. Prześlę więcej. Nie należy jednak oczekiwać ode mnie całej gamy firm, czy całej bazy danych.

Polecając firmę - bierzemy na siebie odpowiedzialność.

Powtarzam swoją prośbę sprzed kilku dni:

"Do wszystkich zainteresowanych poszukiwanie wiarygodnych i rzetelnych firm wykonawczych,

proszę - piszcie na mój adres [email protected] podając numer faksu, a który będziemy mogli wysłać krótką ankietę, w której określicie swoje wymagania. Pozwoli to nam skuteczniej znaleźć odpowiednią firmę spełniającą Wasze, indywidualne wymagania.

Panie Wojciechu,

Szukam artykulu, w koncu go znajde. Sprulem juz pare rocznikow, ale moze przegapilem. Poniewaz i tak w zwiazku z budowa pewnie juz z rok zasypiam wieczorami na stercie Muratorow wiec nie poswiecam sie tak strasznie.

Drewno juz wysuszone, lezy sobie w scianach i czeka na ocieplenie...

Pozdrawiam

Witaj BED, w czerwcu tego roku wybierałaś się do firmy DANMAR. Czy Twoja wizyta doszła do skutku? nie znalazłam info na FORUM a jestem bardzo zainteresowana Twoimi wrażeniami. Kupuje działkę w Gołubiu Kaszubskim a DANMAR jest najbliższą firmą budującą domy drewniane w okolicy.Mam chęć na ich wyrób ze względów czysto ekonomicznych. Czy możesz coś na ich temat powiedzieć? A może ktoś inny miał z nimi do czynienia? Chociaż wątpię bo jak zauważyłam to większość FORUMowiczów kieruje się w stronę gór a nie wspaniałych jezior i lasów kaszubskich. A żałujcie, tu są wspaniałe tereny!!!!!!!!

Pozdrawiam wszystkich miłośników domów z drewna ( nie tylko z bali) !!!