Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W środku ciemne będą belki stropowe, opaski drzwi, okien i podłoga. Ściany i deska na stropie będą białe transparentne, kolor 3111, o takie (ze strony osmo):

http://www.osmo.com.pl/images/kolory/wosk-lazurowy_3111d.jpg

Też dość alternatywnie (ciekawe jak wyjdzie). Cena niestety powalająca, ale jakość rewelacyjna.

Pozdrawiam

Ulv

mam pytanie jak robiliście stropy nad parterem? - ja mam zamiar połozyć płytę osb 12 mm ale nie wiem jak zrobić to fachowo proszę o pomoc (jakie legary, co ile, ile wełny, i nad tarasami na zewnątrz ile musi być wełny żyby było cieplutko?) pozdrawiamy ciepło i thx

Bonde jest świeżo po legarach , OSB , itd .

Zajrzyj do Jego dziennika :roll:

Dziennik Bonde

Bonde nie masz nic przeciwko mam nadzieję ... :o

Witam wszystkich balujących i sympatyków.

No chyba (jak tak dalej pójdzie)zostawimy Polskę drewnianą :wink: , bo coraz więcej ludzi wraca do natury. Nareszcie.

piotr.nowy - oczywiście , że nie mam nic na przeciw, jeśli tylko ktoś może skorzystać z moich doświadczeń

Narcyz (witam ponownie) w dzienniku trochę na interesujący Cię temat znajdziesz, jakby co, to pisz, dzwoń, przyjeżdżaj :wink: ogólnie wygląda to tak: legary 8x6cm zaimpregnowane leżą co ok 60cm - w łazience zagęszczone, żeby utrzymać wannę; pod nimi OSB 1,2 cm; na nich folia paroizolacyjna (ma też zapobiegać pyleniu z wełny mineralnej) na to 10cm wełny, znowu folia i 2 warstwy OSB 1,2cm (zamiast jednej grubej OSB 2 cieńsze, bo tak ponoć lepiej z trwałością - zresztą pogadaj o tym z panem Staszkiem) Przy wysokości legara 8cm, był trochę problemu z uzyskaniem spadku przy montowaniu rury odpływowej od umywalek w łazience - mamy je po preciwnej stronie od pionu i niektóre legary trzeba było dość znacząco nacinać, dlatego na koniec zostały skręcone dodatkowymi blaszkami płaskimi - dla wzmocnienia - najlepiej tak zaprojektować ukłąd łazienki, żeby nie trzeba było w ogóle ich ruszać. Co innego miedż - była prowadzona płasko, więc z nawierceniem otworów nie było problemu (tak jak z peszlami do prądu), tylko te odległości między legarami utrudniały instalatorowi wprowadzanie długich rur - cóż...

Edzia - jak wybieraliśmy kolor naszego domu we wzorniku Tikkurili, bardzo wzrok uciekał mi w stronę kolorów, jakie widzę u Ciebie - jednak pozostaliśmy przy (chyba ) bardziej tradycyjnej kolorystyce, ale to co widzę to rewela(!), aż się gęba sama do uśmiechu układa - no taki radosny ten twój "drewniak";

a jak sprawuje Ci się Tikkurila po czasie ?- też mam tak malowane, bez BASE o której to warstwie czytałem we wcześniejszych postach, a jak to jest u Ciebie?:cry:

kasia_sloneczko - czy twoje kominy są jakoś podpierane? - moje też są z elementów gotowych, a przedstawiciel z IBFu kazał mi wręcz zrobić podparcie przynajmniej w 2 miejscach...

Kurczę Ludziska. Aż miło popatrzeć na te dzieła sztuki, które stawiacie - jasne, że nie wszystko jest w moim guście, ale sam fakt, że być może za parę lat jadąc przez nasz piękny kraj będzie można podziwiać ogromną różnorodność architektury drewnianej powoduje, że ...zostaję :wink:

BaK

U mnie podobnie jak u kruszona11 i ulva. Gdzieś w pierwszej części mojego dziennika są fotki pokazujące jak osadzane bądą okna na ślizgach wpuszczonych w wycięcia w ościeżach. Do ślizgów okno zamocowane jast na dyble. Okna nie licują ze ścianą domu ani wewnątrz, ani na zewnątrz. Boki wypełnione pianką, na to przyjdzie wełna i folia, a dalej opaski. Nad oknem wełna min., lub (jak u mnie) taka wełna, która stanowi izolację między balami (też na fotkach w dzienniku). Od góry okna będzie taka listewka wcinana wpoprzek w bal, która ma zabezpieczać górną opaskę przad zaciekaniem wody z góry

Edzia - jak wybieraliśmy kolor naszego domu we wzorniku Tikkurili, bardzo wzrok uciekał mi w stronę kolorów, jakie widzę u Ciebie - jednak pozostaliśmy przy (chyba ) bardziej tradycyjnej kolorystyce, ale to co widzę to rewela(!), aż się gęba sama do uśmiechu układa - no taki radosny ten twój "drewniak";

a jak sprawuje Ci się Tikkurila po czasie ?- też mam tak malowane, bez BASE o której to warstwie czytałem we wcześniejszych postach, a jak to jest u Ciebie?:cry:

Edziu

Też podłączam się do pytania jak ma się Tikkurila na Twojej chatce :wink:

A zwrócił ktoś uwagę na to, że np. lazura Osmo jest jeszcze raz bardziej wydajna niż np. Valti Color Tikkurili?? Nie wspomnę o tym, że Osmo ma też u siebie lazurę jednowarstwową, która jest minimalnie droższa. Ja zwróciłam uwagę i nawet cena zrobiła się bardziej do przełknięcia :lol:

Nie mogę tylko przełknąć tego, że zwie się to laurami, a to kojarzy mi się z łuszczącą się powłoką.

Wyprowadźcie mnie z błędu proszę...

Ja się cały czas waham co do koloru bali na elewacji.

Planujemy zaszaleć (ale po wcześniejszym zrobieniu próbki na balu) w stylu Ulva, czyli na biało lu jasno szaro transparentnie (z widocznym rysunkiem drewna i usłojeniem) na zewnątrz. Skandynawskie domki w tej kolorystyce powalają mnie na kolana, ale szara polska rzeczywistość może nie znieść takiego odstępstwa od tradycji :roll:

Sama już nie wiem....

Ulv jaką konsystencję ma Osmo - jak gęsta woda?? I jak się tym maluje?? P.S. A może by tak dziennik budowy?? :lol:

Założę dziennik, założę :-) Osmo jest jak gęsta woda, nakładając trzeba nieźle rozsmarować (zresztą na puszkach jest napis "nakładać cienko"). Przy pierwszej chwila schodzi z impregnacją bala, ale druga ta w tempie ekspresowym się nakłada. Wydajność nam wyszła 11,5 metra kwadratowego z litra dla warstwy pierwszej i około 20 dla drugiej.

Nad HS też myślałem, ale w papierach osmo doszukałem się, że zaleca kłaść się pod nią impregnat zabezpieczający przed sinizna i przy użyciu na zewnątrz jeszcze bezbarwne zabezpieczenie. Więc faktycznie tą jednowarstwowość ma w nazwie.

Pozdrawiam

Ulv

Założę dziennik, założę :-) Osmo jest jak gęsta woda, nakładając trzeba nieźle rozsmarować (zresztą na puszkach jest napis "nakładać cienko"). Przy pierwszej chwila schodzi z impregnacją bala, ale druga ta w tempie ekspresowym się nakłada. Wydajność nam wyszła 11,5 metra kwadratowego z litra dla warstwy pierwszej i około 20 dla drugiej.

Nad HS też myślałem, ale w papierach osmo doszukałem się, że zaleca kłaść się pod nią impregnat zabezpieczający przed sinizna i przy użyciu na zewnątrz jeszcze bezbarwne zabezpieczenie. Więc faktycznie tą jednowarstwowość ma w nazwie.

Pozdrawiam

Ulv

A no widzisz... A ja się nie doczytałam tego, ale pewnie bym się doczytała i by mi mina zrzedła :lol:

Co do wydajności Osmo też przemyślałam sprawę i doszłam do wniosku, że przy nieszlifowanym idealnie balu wydajność znacząco spadnie, a Ty mi podałeś przed nos rzeczywiste zużycie jeszcze :wink:

Dzięki.

I zakładaj, zakładaj dziennik, bo ślinka wszystkim cieknie, a pokazałeś tylko malutki węgiełek! Ale za to jaki węgiełek! :D

My również, tak jak Bonde, budujemy z bali okrągłych toczonych (ba! nawet wykonawca ten sam :lol: ), więc pewnie sporo nas łączy - gusta i guściki mogą być podobne??

Pozdrawiam cieplutko

witam wszystkich.trochę wczesniej przeczytałem cały wątek od juranda i innych

ale nie pamiętam żeby ktoś pisał skąd miał(obce piuro) czy normalny stolarz to zrobi ??.pytałem na forum o to str86 ale nie było odzewu.myślę o kupnie drzewa na dom i

oddać do tartaku.pomocy!!!!!!!! :oops:

kasia_sloneczko - czy twoje kominy są jakoś podpierane? - moje też są z elementów gotowych, a przedstawiciel z IBFu kazał mi wręcz zrobić podparcie przynajmniej w 2 miejscach...

Kurczę Ludziska. Aż miło popatrzeć na te dzieła sztuki, które stawiacie - jasne, że nie wszystko jest w moim guście, ale sam fakt, że być może za parę lat jadąc przez nasz piękny kraj będzie można podziwiać ogromną różnorodność architektury drewnianej powoduje, że ...zostaję :wink:

nikt mi nie kazal podpierac kominow. a co ze niby moga sie przewrocic?

Tak się zastanawiam... czym można je podeprzeć, bo nie bardzo mam pomysł (teoretycznie przez strop i dach powinny przechodzić z izolacją, a izolacja jakoś średnio do podpierania czegokolwiek się nadaje). :-S Sam za chwilę będę komin systemowy stawiał (Wienerbergera) więc jestem tematem zaintrygowany.

Pozdrawiam

Ulv

ogólnie wygląda to tak: legary 8x6cm zaimpregnowane leżą co ok 60cm - w łazience zagęszczone, żeby utrzymać wannę; pod nimi OSB 1,2 cm; na nich folia paroizolacyjna (ma też zapobiegać pyleniu z wełny mineralnej) na to 10cm wełny, znowu folia i 2 warstwy OSB 1,2cm (zamiast jednej grubej OSB 2 cieńsze,

Bonde dzięki za opis. Jestem przed etapem podłogi poddasza i temat mnie bardzo interesuje. Piszesz o legarach ze miały 8cm a wełna 10cm. Upychałeś wełnę żeby się zmieściła czy, tak jak u mnie, miałeś jeszcze parę cm z wycięcia belek stropowych? http://images33.fotosik.pl/406/cb3f09006abdb012.jpg

Co planujesz dać na górną płytę OSB? My planujemy na poddaszu deski i nasz kiero mówi, że w takim wypadku bez sensu dawać płyty OSB i żeby na legary dawać od razu te deski. Bałam się ze u nas za nisko zostały zamontowane drzwi balkonowe trzeba będzie kombinować z wysokością podłogi żeby spokojnie otwierały ale pomiary nas uspokoiły. Wiec może jednak dać te płyty tez pod deski czy sobie darować?

Płyty OSB planujemy na pewno dać w łazience i na to płytki podłogowe.