Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:lol: :lol: :lol:

Malowałem w ubiegłą sobotę, od tego czasu u siebie na wsi jeszcze nie byłem. Powiem Ci dopiero po tym weekendzie jak wygląda po przeschnięciu.

A zdobienia są ręcznie "zyźbione" przez moich wykonawców. Zanim nie pomalowałem, były słabo widoczne, wyszły "na wierzch" dopiero po lazurze.

Jak dobrze ze takie forum istnieje, sie czlwoiek zawsze dowie czegos pozytecznego. w zyciu nie wpadlabym na pomysl ze osb moze szkodzic... u nas planujemy na legary dac od razu deche, a osb mamy nad belkami stropowymi tylko.

kurcze musze sobie obejrzec szczegolow jak nasz komin stoi. moze go jednak przymocowali a ja nic o tym nie wiem. akurat komina stawiali jak maz byl w kraju i on jezdzil na budowe.

u nas teraz rozpanoszyl sie elektryk, jeszcze nie skonczyl roboty ale juz widze ze wreszcie odetchne po tych wszystkich poprzednich wykonawcach, zwlaszcza goralach na dachu. ktorzy notabene powinni wrocic bo kiero znalazl jeszcze jakeis niedorobki :evil:

czekam jeszcze na hydraulika i posadzkarza. oby sie udalo pzred zima zrobic wylewki to potem juz z gorki.

aha-opaski ciemniejsze ladniejsze, zwlaszcza na tle jasnych scian. u nas okna debowe ciemne i opaski tez takie planujemy. domek jeszcze nie zaimpregnowany. nie ma kto tego zrobic. meza nie ma a ja nie moge sama...oj bedziemy na wiosne szlifowac...

Kasia- oj bedziecie.... sama wiem jak szybko to idzie, u nas został balkon pomalowany 2razy bezbarwnym impregnatem zaraz po budowie- czyli maj- czerwiec,

a już kilka dni temu dopatrzyłam się lekkiech szarawych plamek- jak tak dalej popada to murowane,... wypatruje temperatury +8 C, wtedy lece odrazu przeszlifować szczotą i odrazu malowanie na kolor,

powiem Wam że dużo tego malowania mamy, wydawało mi się że ja już wszystko pomalowałam a balkon chciałam zostawić do wiosny skoro miał już bezbarwny , ....

nie wierzę aż w taką szkodliwość tego OSB- zreszta, ktoś potem dopisał że przecież buduje się całe domy na OSB,

Chciałam robić ściany woskiem Starwax ale na próbę wykończyłam sosnową ramę lustra na umywalką i nie jestem zadowolona... Od wody robią się białe kropki, nie wiem, być może żle ją wypolerowałam?. Nie wyobrażam sobie jednak nakładania takiego wosku w paście na duże powierzchnie... jak dla mnie żmudna praca. Ściany wewnątrz mamy pomqalowane olejem do parkietów, część na biało i część bezbarwnym. Efekt ok, słoje ładnie podkreślone. Olej zostawia cienka warstewkę i dzisiaj bez trudu zmyłam z bali dawno rozlany przez synka sok porzeczkowy.

Djan , ta wełna między legarami wygląda słodko - jak krem z eklerek :lol: :lol: :lol: .

Anemostaty w podłodze ? Wentylacja czy ogrzewanie kominkiem? :o

Kruszon11 - twój tragarz to jedna z bomb tego wątku ! Bez dwóch zdań.

Bonde - moim skromnym zdaniem zielone opaski i okiennice wyjdą super! Chociaż faktycznie uważaj żeby nie przesadzić z mnogością kolorów. Ale z zielonego bym nie rezygnował :wink: !

Djan , ta wełna między legarami wygląda słodko - jak krem z eklerek :lol: :lol: :lol: .

Anemostaty w podłodze ? Wentylacja czy ogrzewanie kominkiem? :o

Kruszon11 - twój tragarz to jedna z bomb tego wątku ! Bez dwóch zdań.

Bonde - moim skromnym zdaniem zielone opaski i okiennice wyjdą super! Chociaż faktycznie uważaj żeby nie przesadzić z mnogością kolorów. Ale z zielonego bym nie rezygnował :wink: !

anemstaty podłodze z kominka bo nie mieszcza sie w scianie a nie chciałem ciagnoc daleko przewodów do sci\an zewnetrznych schowane beda za drzwiami kazdego pokoju na poddaszu

rzeczywiscie wiecej niż dwa kolory na zewnatrz to raczej przesada

przekonałem sie usiebie

Ja ostatnio zrobiłem test i pomalowałem kawałki bala i podbitki 3v3 kolor jasny dąb... Wyszło strasznie ciemne, nawet nie myślałem, że tak może ten kolor przyciemnić. W rezultacie będzie malowane bezbarwnym 3v3. Od przyszłego tygodnia zabieram się do dzieła. Musi być gotowe na święta :p

Ja ostatnio zrobiłem test i pomalowałem kawałki bala i podbitki 3v3 kolor jasny dąb... Wyszło strasznie ciemne, nawet nie myślałem, że tak może ten kolor przyciemnić. W rezultacie będzie malowane bezbarwnym 3v3. Od przyszłego tygodnia zabieram się do dzieła. Musi być gotowe na święta :p

Mam za sobą doświadczenia z 3V3, więc poczułem się wywołany do tablicy :lol: i jak zwykle chęć do pomocy.

Wszystkie 3V3 przyciemniają drewno. Ja najpierw testowałem lazurą do raczej zewnętrznych użyć, niby bezbarwny, ale bal nabrał wręcz żółtego odcienia.

Po lazurze do wewnatrz-zewnątrz (pomarańczowa puszka) drewno lekko zbrązowiało, jak wyblakło zachowało taki lekki brązowy odcień. Z tego akurat jestem bardzo zadowolony. No i słoje bardzo fajnie wyszły na wierzch.

Polecam Ci nieco rozcieńczyć lazurę, przynajmniej pierwszą warstwę, bo cięzko się nakłada.

Kilka postów wyżej są moje zdjęcia.

Rafał