Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie poweckendowo!!!

ja już zakupiłam i wosk i olej lniany -to zamiast tempertyny, ale nie wiem czy dobrze robie,

ja malować będe napewno teraz- bo musimy wstawić kabine- i potem nie będzie dostępu do bali- hm....nie pomyślałabym że może olej hamować "oddychanie bali"- przecież może wychodzić wilgoć z drugiej strony czyli na zewnątrz???

pomalujemy tylko kawałek ściany w łazience, ale po malowaniu olejem lnianym na desce już widzę że ciemnieje i troche śmierdzi olejem...,

rury- my narazie nie mam tego dylematu bo nie ciągniemy żadnych rur na poddasze, rury z wodą zostały połączone na "giętkie węże"- tak coś koło 30cm i to możę się odginać w róźne strony, i kończą się tuż pod sufitem parteru...

SZOP- miło Ciebie znowu powitać, ale w dzienniku zastój????

Kochani ja z pytankiem...

Jakie przekroje kabli elektrycznych przyłączeniowych i porozrzucanych w domu macie w projekcie/jakie zrobiliście przekroje??

U mnie przyłącze wg projektu kablem 5x16, a wewnętrzna instalacja kable 4 mm...

Czy to nie jakaś projektowa paranoja?? Podobno sporo przesadzone :-?

Zamierzaliśmy do wewnątrz kupić do środka kabel 3x2,5 mm...

Napiszcie, proszę, jak u Was to rozwiązaliście.

Pozdrawiam

Zastanawia mnie jedna sprawa chyba jeszcze nie poruszana na tym forum.

Co myślicie o zalepianiu pęknięć w balach? Pomysł podsunął mi pan pracujący wiele lat przy budowie i wykańczaniu domów z bali w Stanach. Powiedział, że można by wymieszać pył ze szlifowania bali z czymś tam co nie zmienia koloru drewna (zapomniałam niestety co to tym bardziej że wymienił jakiś amerykański specyfik) i ta mieszanka wypełnić pęknięcia w balach. Mówił żeby zrobić to z zewnętrznymi ścianami bo pęknięcia to newralgiczne miejsca od których zaczyna się niszczenie ścian bo trudno te miejsca zaimpregnować czy pomalować. Ale może można by wypełnić taką mieszanką pęknięcia także w środku domu? Co o tym myślicie? Wiem ze pęknięcia to naturalny proces i specyfika domów z bali ale trochę przeraża mnie wizja gromadzącego się tam kurzu i pająków:) a w przypadku zalepienia problem by znikał. Z czym by można wymieszać taki pyl?

Z czym by można wymieszać taki pyl?

Ja wiem, ja wiem :lol:

Jako, że małżus kiedyś ambitnie dokonał zakupu cykliniarki i samodzielnie cyklinował parkiet w starym mieszkaniu, wiem, że w każdym niemal markecie budowlanym i sklepach z lakierami i farbami dostępne są preparaty, które miesza się z pyłem pozostałym po cyklinowaniu. Nazwy niestety nie pamietam, ale podpytam małżonka, gdy wróci.

Taką ciapę wciera się szpachelką po całym parkiecie czy mozaice, aby załatać nierówności starego parkietu czy jakieś niedoróbki.

Drogie to to jest, ale nie przesadzajmy - zbyt wiele nie zużyjemy.

Może nie wyglądać takie wypełnienie pięknie i cudownie, ale w niektórych newralgicznych miejscach na pewno warto.

Także polecam pierwszą lepszą Casto, Prakti itp.(dział z lakierami), bo to ogólnodostępne preparaty.

Dodam jeszcze, że pył po szlifowaniu można zmieszać również ze zwykłym lakierem do drewna, ale to mało elastyczne i mniej trwałe połączenie.

Na podłodze z czasem sie wykrusza, ale na ścianie z bali może nie byłoby tak źle??

Krysiagdy

Dzięki wielkie za wspaniałego pomysła!!!! Z pewnością dziury pozalepiam za Twoją radą :p

Masz oczywiście rację, ale są takie peknięcia w takich miejscach, że lepiej aby ich tam nie było... Nie da się przecież przewidzieć zachowania drewna.

Dobrze mieć pod ręką jakiś sposób zaradczy.

Ja np. planuję bardzo nisko bale nad powierzchnia utwardzonego gruntu, a jak zmontują mi podwaliny i na jakimś balu lub półbalu znajdującym się bardzo nisko zobaczę krater jak stodoła, postaram się go załatać żeby mieć spokoją głowę..

Inne spękania przepikne i już się nie mogę na nie doczekać.

Ale już w czwartek wszystkie swoje wyczekiwane spękania spotkam bladym świtem, zapakowane na tira wjeżdżającego na działkę... jupi :p

ja też spękań nie bede narazie niczym zalepiac,

ale mam dla WAS coś co jest niby silikonem, -nie mam pojęcia jak się fachowo nazywa i co to jest- ale służy właśnie zalepianiu takich ubytkow,

ja mam to w kolorze sosny- zrobiłam zdjęcia wczoraj ale nie mam przy sobie aparatu- wrzuce na forum w najblizszych dniach,...

opakowanie jest w jezyku angielskim...

My tym bedziemy zalepiać legary na balkonie na łączeniu ze ścianą szczytowa, i ew. co tam jeszcze sie trafi...

Chciałbym wygłuszyć podłogę na poddaszu (która jest jednocześnie stropem parteru), podłoga jest z desek o grubości 35mm na pióro-wpust. Leży ona na legarach 15x12cm, legary oddalone są od siebie co ok. 1m. Wygłuszenie o grubości ok. 5cm chciałbym włożyć pomiędzy legary, pod wygłuszenie od strony parteru położę deskę boazeryjną o grubości 2cm.

Z czego lepiej zrobić wygłuszenie, ze styropianu czy z wełny? Gdzie i jaką folię położyć? Jeśli z wełny to czy nie będzie ona pylić?

Wełna jest zdecydowanie lepszą izolacją akustyczną niż styro. Będzie pylić tylko przy układaniu, później będzie zabudowana, więc nie ma obawy.

Zdecydowanie folia potrzebna na roboczej podłodze z desek - zabezpieczy wrażliwą folię przed nasiąkaniem ewentualna wilgocią z pomieszczeń. Od góry wełnę wypadałoby również zabezpieczyć folią.

Folia powinna być na tyle mocna, by nie uległa uszkodzeniu podczas układania (jest taka żółta folia), a ewentualne uszkodzenia najlepiej zalepić taśmą klejącą, tak jak łączenia dwóch kawałków folii.

Z tego , co piszesz rozumiem, że to co nazywasz legarami to faktycznie belki stropowe... Napisz dokładniej jaką masz kolejność warstw, bo albo ja coś mylę i nie rozumiem, albo inaczej nazywamy rzeczy po imieniu...

Napiszę Ci teraz jak to będzie u mnie:

Na balach stropowych opiera sie tzw. podłoga robocza z takich samych desek, jak u Ciebie. Folia. Na to idą legary w odstepach ok 60 cm. Pomiędzy legary wełna mineralna gr. 10 cm. Folia. Deski podłogowe przybite bezpośrednio do legarów (ew. płyta OSB, a na to panele).

U mnie poddasze będzie w przyszłości użytkowe.

Jeśli nie planuje sie zagospodarowania poddasza, spokojnie można wyłożyć na roboczą podłogę z desek wełną opatuloną folią.

Pozdrawiam

Witam.

Jak ktoś wyżej pisał chciał cudu tj pogody słonecznej, ciepłej i bezdeszczowej i właśnie taka była. Od niedzieli do wtorku malowałem swój dom. Jak wcześniej pisałem nastawiam się na olejowanie olejem OSMO ale ponieważ ciągle go nie mam (zamówiono w Niemczech gdzie jest o połowę tańszy) wykorzystałem olej Altaxin (18 zł za litr w opakowaniu 10 litrów). Na dom w wymiarach 15,5 x 8 i wysokości ściany 3,5 m plus krokwie, węgły, słupy i inne wykorzystałem 27 litrów. Powierzchnia po olejowaniu jest sucha i przyjemna w dotyku. Jestem bardzo zadowolony bo teraz dom (ścinany) śniegu się nie boją. Wcześniej samodzielnie zaimpregnowałem 2 razy boramonem bo sam olej nie zabezpiecza przed niczym poza wodą. Na razie dałem bezbarwny a na wiosnę będę kolorował (dąb lub modrzew czyli jasno) i mam nadzieję że już olejem OSMO.

W sprawie szczelin / pęknięć to również nie będę ich szpachlował bo :

1 wyglądają OK,

2 jak po jakimś czasie szczelina się powiększy to trzeba będzie znowu szpachlować bo drewno to materiał który pracuje.

Pozdrawiam Andrzej

obiecana fotka tego co wyżej pisalam,

-produkt jakiś anglojęzyczny-lub chyba bardziej amerykańskiej produkcji,

znalazłam jakieś strony tego produktu, ale nie bardzo rozeznaje temat, jakby ktoś znający język rozczytał gdzie to można kupić to proszę o podanie namiarów- zakupiłabym pare sztuk,....

http://foto3.m.onet.pl/_m/6d3f3da5392015191c0cc56e2b2ef387,10,19,0.jpg

Napisz dokładniej jaką masz kolejność warstw...

Podłoga jest na legarach 15x12cm rozłożonych co ok. 1m. Chciałbym aby to wyglądało tak (patrząc od dołu, od parteru): deska boazeryjna 19mm, folia paroizolacyjna (żółta), wełna w płytach 5cm, strop-podłoga 35mm. Na poddaszu są pomieszczenia użytkowe (pokoje). Wełna 5cm ponieważ chciałbym aby było widać "kawałek" legarów od dołu. Czy kłaść jeszcze jakąś folię między wełnę a podłogę?

Witam ponownie.

Nie było zdjęć bo nie ma żadnych zmian. Plan na ten rok wykonany tj postawienie ścian i dachu pokrytego papą.

Dom został zabezpieczony jak pisałem boramonem i olejem. Otwory okienne na dole zabiłem deskami a na górze folią budowlaną. I tak będzie czuję do marca-kwietnia chociaż w styczniu zamówię okna

A zdjęcie :

http://lh5.ggpht.com/_WMBKOQ9jdHw/STbzUvlMLYI/AAAAAAAAAc4/wrLAA0_P_pQ/s640/IMG_4761.JPG

Pozdrawiam z Kielc

Andrzej

obiecana fotka tego co wyżej pisalam,

-produkt jakiś anglojęzyczny-lub chyba bardziej amerykańskiej produkcji,

znalazłam jakieś strony tego produktu, ale nie bardzo rozeznaje temat, jakby ktoś znający język rozczytał gdzie to można kupić to proszę o podanie namiarów- zakupiłabym pare sztuk,....

To jest produkt amerykanskiej firmy Perma-Chink http://www.permachink.com/energyseal.htm . Kiedys do nich pisalem i prosilem o podanie przedstawiciela w Polsce. Niestety na to pytanie mi nie odpowiedzieli, ale za to dostalem troche folderow reklamowych. Powiem szczerze, ze oceniam wysoko ich produkty - choc tylko na podstawie folderow. Na jednej z ulotek pokazywali srodek do czyszczenia bali: wynik wygladal rewelacyjnie (tyle, ze to jednak reklama), po prostu ze starego, czarnego drewna uzyskano prawie biala powierzchnie.

ANNNJA, a skad zdobylas EnergySeal, jesli mozna zapytac?

Gasol- dziękuje za przybliżenie i opisanie oraz za linka,

otrzymałam TYLKO 1sztukę- od mojej ekipy od bali,

ale kupiłabym jeszcze 2-3sztuki, napewno się przydadzą- choćby do tego balkonu- bo u nas jak pada to bardzo bardzo nacina od zachodu na balkon, i chcę uszczelniać między legarami a ścianą szczytową, i ew. pare innych miejsc,

może razem byśmy to zamówili??? bo wygląda na to że w PL nie mają przedstawiciela i trzeba z zagranicy sprowadzać....i tam zamawiać!

Karcio- fajnie wygląda Twoja chata, garaż obok z drewna???- ciekawe jak Ci się to spisuje?? a czym w środku będziesz wykłądał???

Może tutaj polukajcie

http://nabytekdosrubu.cz/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=75

Czechy to unia i nasz sąsiad :) Może kontakt przez tłumacza w google coś Wam pomoże? Ciekawostka: na tej czeskiej stronie zauważyłem, że są izolacje z konopi :wink: taka alternatywa wełny mineralnej. Nie wnikałem jeszcze cenowo ale może cena jest konkurencyjna do wełny.

Jakiś czas temu dostałem jeszcze na tym forum plik w wordzie z podobnym produktem, był tam adres do firmy i strona www w Polsce. Na stronie www nie ma nic o podobnym produkcie ale są telefony i @. Zapytać zawsze można i może sprzedają taki "uszczelniacz". http://www.skrzat.waw.pl/

rzeczy które przedstawiłem nie są dokładnie tym samym o czym pisaliście ale podobne mają zastosowanie

Dajcie znać jak wyszło

Pozdrawiam

może razem byśmy to zamówili??? bo wygląda na to że w PL nie mają przedstawiciela i trzeba z zagranicy sprowadzać....i tam zamawiać!

Spojrz najpierw na ceny: http://www.permachinkstore.com/pc-18-4-energy-seal.aspx

Jesli chcesz to moge do nich jeszcze raz napisac i zapytac, czy wysla towar do Polski.