Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisz dokładniej jaką masz kolejność warstw...

Podłoga jest na legarach 15x12cm rozłożonych co ok. 1m. Chciałbym aby to wyglądało tak (patrząc od dołu, od parteru): deska boazeryjna 19mm, folia paroizolacyjna (żółta), wełna w płytach 5cm, strop-podłoga 35mm. Na poddaszu są pomieszczenia użytkowe (pokoje). Wełna 5cm ponieważ chciałbym aby było widać "kawałek" legarów od dołu. Czy kłaść jeszcze jakąś folię między wełnę a podłogę?

Jak rozumiem legary leżą na balach stropowych (tak ja pisała agagaj).

U mnie ta żółta folia jest pod i na wełnie, żeby nie pyliło. Być może to nadmiar ostrożności, ale przez szpary w "stropie-podłodze" te maleńkie wiórki mogą się przedostać. 5 cm to niewiele jak na wygłuszenie, ale i moje 10 nie jest wystarczające. Wszystko zależy jak chcesz mieć cicho :wink:

Trzeba jednak pamiętać, że lekki strop drewniany jest najgłośniejszym z możliwych :cry:

Im grubsza izolacja, tym ciszej - są zresztą specjalne rodzaje wełny o podwyższonych parametrach izolacyjnności dźwiękowej

Myślałem dodatkowo o włożeniu płyt z korka pomiędzy 2 warsztwy płyty OSB (u mnie jest podwójna warstwu jako górna część podłogi, na to dopiero panele etc), ale może włożę go pod panele.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

może razem byśmy to zamówili??? bo wygląda na to że w PL nie mają przedstawiciela i trzeba z zagranicy sprowadzać....i tam zamawiać!

Spojrz najpierw na ceny: http://www.permachinkstore.com/pc-18-4-energy-seal.aspx

Jesli chcesz to moge do nich jeszcze raz napisac i zapytac, czy wysla towar do Polski.

Na tej Waszej stronie są kontakty przedstawicielstw w Europie np. Norwegia, Rosja, Ukraina. Bezpośrednio z Ameryki może być długo i drogo za przesyłkę. Ja kiedyś coś chciałem kupić w http://www.USA to wiem. Do kosztów przesyłki dochodzi jeszcze, jakby to nazwać "przewalutowanie" zł na $ a to też kosztuje. Najpierw radzę w Europie poszukać.

Ale szpary jakieś zostawiłeś?

ie będziesz grzał jakiś czas, więc jak drewno nie będzie miało ruchu powietrza to może boramon nie dać rady siniźnie...

Wewnątrz domu wiatr hula na całego.

Karcio- fajnie wygląda Twoja chata, garaż obok z drewna???- ciekawe jak Ci się to spisuje?? a czym w środku będziesz wykłądał???

Nie rozumiem na czym polega problem z garażem z drewna. Na razie stoi a jak zamieszkam (gdzieś za rok) to podzielę się spostrzeżeniami. Garaż w bryle budynku to wygoda.

I na razie oczywiście nie mam pojęcia czym będę malował/woskował/olejował ściany wewnętrzne.

Pozdrawiam

Karcio- też mam garaż w bryle... ;)

plany były na drzwi z garażu bezpośrednio przejście do domu, ale przy budowie zrezygnowaliśmy z drzwi,...

garaż narazie nie "parkowany"- stąd moje pytanie do Ciebie jak tam sie sprawuje, a raczej jakie masz odczucia.....- ?

Gasol- wiem, widziałam prawie 10$ za sztukę, ale jakby było więcej osób to podpiełabym się pod to,....chodzi właśnie o koszty przesyłki jak pisze Jerzy i napewno są wysokie...!!wyjściem z sytuacji do uszczelniania jest jeszcze Silikon szklarski- łączy się tym i drewno, ma temp. od -60 do +60C, wiec bedzie OK, ale tym nie wypełni się ubytków tylko można coś tam przysilikonować jak u nas np. legary balkonowe..

Jerzy- wczoraj nie mogłam otworzyć tej strony czeskiej, dziś już działa- super tam są te mebelki, ale tego silikonu nie widze???

Jerzy- otworzyły mi się te domy- z obrazka zrozumiałam że przed i po tym silikonowaniu, włąśnie czegoś takiego szukałam kiedyś już z myślą do uszczelnienia bala przy podłodze- za nisko poszła wylewka,....i to byłoby DOBRE,

a ty rozumiesz czeski?? mozesz sie zapytać ich o ten uszczelniacz - ile przesyłka, ile sam uszczelniacz i jakie warunki przesyłki i płatności???

dziękuje

Gasol- wiem, widziałam prawie 10$ za sztukę, ale jakby było więcej osób to podpiełabym się pod to,....chodzi właśnie o koszty przesyłki jak pisze Jerzy i napewno są wysokie...!!wyjściem z sytuacji do uszczelniania jest jeszcze Silikon szklarski- łączy się tym i drewno, ma temp. od -60 do +60C, wiec bedzie OK, ale tym nie wypełni się ubytków tylko można coś tam przysilikonować jak u nas np. legary balkonowe..

Silikon szklarski sprawdza sie slabo, chyba ze dla malych szpar. Probowalem.

Jerzy- otworzyły mi się te domy- z obrazka zrozumiałam że przed i po tym silikonowaniu, włąśnie czegoś takiego szukałam kiedyś już z myślą do uszczelnienia bala przy podłodze- za nisko poszła wylewka,....i to byłoby DOBRE,

a ty rozumiesz czeski?? mozesz sie zapytać ich o ten uszczelniacz - ile przesyłka, ile sam uszczelniacz i jakie warunki przesyłki i płatności???

dziękuje

Ja mieszkam blisko Czech i Tam często jeżdżę. Zawsze rozmawiam z nimi po polsku a oni po czesku. Czasami wychodzi to lepiej, czasami gorzej, ale zawsze jakoś dogadałem się z nimi - podobny język :). Spróbowałaś zadzwonić lub napisać do Skrzata w Polsce - dałem link powyżej. Od nich jest ta ulotka w wordzie o tym uszczelniaczu. Lepiej wiedzieć, czy oni to mają, lub nie. A jak tak, to za ile?

Z polskiego na czeski możesz spróbować przetłumaczyć tutaj

http://translate.google.pl/translate_t# tylko nie używaj zbyt rozbudowanych zdań i wyszukanego słownictawa :wink:

Na dole jest jeszcze możliwość przetłumaczenia całej strony ww na dowolny język.

dziękuje

Nie pytałem ale z ich strony wynika , że kosztuje toto ok 45 zł za sztukę 600 ml. Nie mają na składzie a na zamówienie czeka się ok 3-4 tygodnie. :o

Babis,

zastanów się czy nie lepiej najpierw postawić szkieletową konstrukcję budynku, a potem obłozyć go "balami". Sadzę, iż w ten sposób możesz zaoszczędzić dużo grosza, ale co najważniejsze zbudujesz dom pełnowartościowy.

Budowanie domu z "bali" 60 lub 80 mm, a następnie docieplanie ich od wewnątrz mija się z celem.

Po pierwsze - i tak konstrukcję ścianek grub. min. 100 mm będziesz musiał dostawiać od środka do całej powierzchni zewnętrznych ścian. Konstrukcję tę od strony ściany będziesz musiał (przed postawieniem) pokryć folią wiatroizolacyjną, a następnie wypełnić izolacją cieplną.

Po drugie - docieplając istniejący budynek od środka nigdy nie docieplisz go prawidłowo - w miejscach ścianek działowych i stropu powstaną miejsca bez izolacji cieplnej, opóźniacza pary i wiatroizolacji, a więc miejsca którędy do budynku będzie wpływała wilgoć, a z budynku uciekało ciepło. To tak skrótowo.

Czyż nie lepiej zatem postawić dom szkieletowy i obłozyć go deskami? Napewno taniej wyjdzie.

Racja takie domy wychodzą o wiele taniej.Właśnie buduje taki dom dla klienta robimy wszystko co klient sobie życzy ściany grub 20 cm wata 20cm podłoga 20 cm styropianu na to folie paropszepuszczalne i osb a nazewnątrz odeskowane delatacja i boazeria świerk..Domek ma około 75 m wychodzi mu za to około 170000 zł.Pod klucz.

do karcio102

oglądałem dzis zdięcie twojego domu na forum,to samo zdięcie znalazłem w necie z dopiskiem że altana na sprzedaż troche duża :o ale mam pytanie czy jesteś tą osobą która oferuje sprzedarz drewna ze słowacji lub ile masz wspólnego z tą firmą.interesowałem sie tą ofertą bo drzewo ładne i ceny nie są głupie.jeżeli to ty będę miał jeszcze parę pytań.pozdawiam :wink:

hej chcialam wam pwoiedziec ze firma skrzat jest przedstawicielem ktory handluje na terenie polski tym produktem Topchink. wyslalam zapytanie o cene.

czy ktos na balkon dawal moze taka folie do uszczelniania lazienek? taki mam pomysl na zabezpieczenie plyt osb coby nam na glowe nie lalo.