Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

O Danmarze pisałam już. Byłam u nich. Świetny tartak. Czysto, las dookoła, wymuskane budynki. Wrażenie świetne. Ich dom modelowy, który tam stoi też niczego sobie. Jeśli decyzja jest już podjęta, to najlepiej zadzwonić, umówić się i pojechać. Strasznie mili ludzie, ale niestety nie wdawałam się w szczegóły.

A Kaszuby - no cóż, piękne... Ale trochę za daleko od Warszawy...

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

On 2002-10-31 17:46, Wojciech Nitka wrote:

Ewusia,

chcesz budować z bali czy w szkielecie?

Na dzień dzisiejszy w szkielecie, ale Szanowny Małżonek lubi wszystko solidne i trwałe (najchetniej wszystko w betonie, nawet trawnik :smile:)) )więc nie wiem czy czegoś nie wymyśli. Przegladałam kilka fajnych projektów, wybieram się do Danmaru i chyba na tym się skończy, że kupimy "gotowca" z małymi zmianami. Podoba mi się ich domek DANMAR II, ja bym go tylko rozbudowała o zadaszony taras z boku. Nie jesteśmy z Mężem już najmłodsi więc nie mogę sobie pozwolić na budowę w systemie gospodarczym - chyba tylko wykończeniówka i to drobna. Zobaczymy. Dzięki za zainteresowanie.

Pozdrawiam

On 2002-11-05 22:49, Witia wrote:

Ewusia

zobacz DANMAR IX mini - z żoną zachorowaliśmy na niego ale z innym dachem (ten to ok. 200 zł/m2).

Masz Rację, choć taki mini" to on nie jest. A dach jest przytłaczający. Generalnie jak na moje mozliwości jest za duży, ja się skłaniam na metraż do 60m2. Jak na domek letni wystarczający a finansowo na więcej nie mogę sobie pozwolić. Przynajmniej na dzień dzisiejszy. Myślę że masz rację, jak dasz inny dach to będzie optycznie lżejszy i przez to dla oka sympatyczniejszy. Jeszcze w tym miesiącu jadę do Danmarku, chcę zobaczyć co mają do pokazania i pogadać. Życzę powodzenia!

• 2 weeks później...
Witam, jakis czas temu przeczytałam w wypowiedzi pana Wojciecha o okładzinie imitującej bale. Proszę o więcej informacji - jak to wygląda i gdzie to mozna kupić. Szukam pomysłu na ocieplenie starej chałupy z "niby" bali - zdecydowana jestem na ocieplenie zewnętrzne, tylko nie wiem, co na wierzch. Chciałabym, żeby to nie straciło wyglądu bali!! Co możecie polecić? Będę wdzięczna za każdą pomoc.

• 4 weeks później...

Nie wiem, czy tu jeszcze ktos zajrzy, ale pomyslalem, ze bedzie w porzadku jak sie zamelduje, ze u mnie prawie gotowe. Na poczatku zanosilo sie na sliczny dom z bali.

http://www.ilustracje.pl/obrazki/d1.jpg

http://www.ilustracje.pl/obrazki/d2.jpg

ale poniewaz ocieplenie klimatu nastepuje za wolno musialem go ocieplic i takie cos wyszlo

http://www.ilustracje.pl/obrazki/d3.jpg

Puchatku, a kto toto stawiał i z czego? Faktycznie wysoko, ale skoro ja mogę biegać po mieszkaniu znajdującym się na dwóch piętrach, to w domu też można to przeżyć. Mnie się podoba sam fakt, że ktoś coś już zrobił. Jeżeli u mnie nic się nie zmieni, to rozpocznę tę budowę nie wiosną przyszłego roku, ale za pięć lat. GRATULACJE!

Bed.

Jak to juz sie pojawialo w watku - bale 12 cm+welna13cm+szalowka 2cm. Bale byly komorowo suszone. szalowka jet cisnieniowo zaimpregnowana.

Jak to wyglada w srodku widac na pierwszym zdjatku. Nie do konca moge polecic tartak, na pewno nie moge polecic wykonawcy stanu surowego otwartego, moze tylko goral od wykonczen zasluzyl na lepsze potraktowanie, ale i tak czeka na niego pare drobiazgow do poprawienia... Pewnie wiec zadnych bezposrednio uzytecznych informacji dla Ciebie... Chyba, ze cos konkretnego z moich przygod z taka technologia.

Szkoda ze w swoich wedrowkach po www nie trafilem na to forum, jeszcze przed wybudowaniem domu z bali. Ale mysle ze mimo wszystko wyszlo dobrze i zebrane kilkumiesieczne doswiadczenie

pozwolilo dobrze zrealizowac moje marzenie : zbudowanie drewnianego domku. Domek juz stoi choc jeszcze zostala do zrobienia instalacja wodno-elektryczna. Zycze duzo wytrwalosci i satysfakcji z realizacji marzen. Na moim przykladzie widac ze jest to do zrealizowania ...

Szkoda ze w swoich wedrowkach po www nie trafilem na to forum, jeszcze przed wybudowaniem domu z bali. Ale mysle ze mimo wszystko wyszlo dobrze i zebrane kilkumiesieczne doswiadczenie

pozwolilo dobrze zrealizowac moje marzenie : zbudowanie drewnianego domku. Domek juz stoi choc jeszcze zostala do zrobienia instalacja wodno-elektryczna. Zycze duzo wytrwalosci i satysfakcji z realizacji marzen. Na moim przykladzie widac ze jest to do zrealizowania ...

Czym pomalowac dom z bala ? Sciany sa bez ocieplenia, domek jest letniskowy. Czy na zewnatrz wystarczy impregnacja kolorowym impregnatem typu Drewnochron ? Jakiej firmy najlepszy ? Kolorowy lepiej podobno zabezpiecza przed promieniami i mniej jest brudzacy. Jak czesto trzeba powtarzac impregnacje ? A moze lepiej dac jakis lakier, ale jaki zeby nie odpadal ? A wewnatrz na scianach i suficie, belkach mozna zostawic gole gladkostrugane drewno ? Czy lepiej moze pomalowac je jakims ekologicznym lakierem wodorozpuszczalnym ?