Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dwa lata temu pomalowałem dwukrotnie domek letniskowy drewnochronem kol. sosnowego. Z początku deszcz spływał po drewnie ale już po roku kolor przybrudził się i drewno nasiąkało. Tego lata pomalowałem jeszcze raz, deszcz znowu spływał z drewna ale kolor już został przybrudzony. Po drewnochronie raczej należałoby zastosować lakier zewnętrzny tak jak to jest napisane na opakowaniu.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałem Was zapytać w jaki sposób rozwiązać podział wnętrza w przenoszonym domu drewnianym? Może powiem bliżej o co mi chodzi. Mam na oku chatę drewnianą. Chatka średniej wielkości(9 na 10 m) z bala sosonowego w bardzo dobrym stanie (wiek ok. 35-37 lat), fakt ,że facet chce sporo (ok 9 tys. z 1 tys może da się utargować) ale chata jest naprawdę zdrowa - przynajmniej z zewnątrz. Problem o którym myślę jest nastepujący. Nie odpowiada mi absolutnie obecny podział wnętrza. Ścianki działowe są z trzciny, gliny i czegoś tam jeszcze. Przy przenoszeniu i tak trzeba je rozwalić. Po przeniesieniu chcę podzielić chatkę po swojemu, nie wiem tylko z czego stawiać ścianki działowe. Chatka z zewnątrz wygląda bardzo dobrze i raczej nie zamierzam robić innej elewencji. Bal jest dość gruby (ok 25 cm.) i zastanawiam się nad całkowitą rezygnacją z ocieplenia. Nie wiem jak bal wygląda od wewnątrz bo na razie jest tynk. W tej chwili chata jest niezamieszkana (od 1 miesiąca) i niedługo się tam przejadę z młotkiem to sprawdzę jak to od środka wygląda. Jeżeli bal byłby ładny od środka chciałbym go zostawić i w związku z tym ścianki działowe też chciałbym robić drewniane. Nie wiem czy będzie to duży problem, ale zależy mi na estetyce wnętrza. Jeżeli ktoś miałby jakieś doświadczenia w takich pracach to będę wdzięczny za wszelkie rady. Druga sprawa, o którą chce zapytać to komin. Czy trzeba go postawić przed preniesieniem domu, czy można z tym poczekać. Podejrzewam, że końcowy projekt domu (podział pomieszczeń) zlecę jakiejś pracowni architektonicznej (a propos ile to może kosztować), ale zanim to zrobię chętnie posłucham kogoś kto już przez to przeszedł.

Pozdrawiam

Ł.M.

• 2 weeks później...

Witam,

Jestem nowy na forum i pod ogromnym wrażeniem. Toż to kopalnia wiedzy. A już się bałem, że jestem jakimś osamotnionym szaleńcem opętanym myślą budowy domu z bali.

Właśnie sinalizowałem zakup działki w bliskich okolicach Szczecina. W sumie 7,5 tys. metrów z czego 6 tys zalesione. Jestem przekonany, że dom z bali idealnie by się tutaj wkomponował. Do tego strzecha :smile:)) Marzenie ....

Jedną z przeszkód do pokonania w podjęciu decyzji jest moja żona. Obawia się nieznanej szerzej technologii, jakości materiałów, profesjonalizmu wykonawcy. Przyznam szczerze, że jako początkujący też jestem lekko spanikowany. Dlatego z zainteresowaniem przestudiowaliśmy Wasze uwagi.

Dopiero zaczynam się rozglądac po ofertach. W sieci znalazłem kilka firm:

- MISONI (Łomianki)

- MAZURSKIE DOMY

- WASCO

- HONKA (kosmiczne ceny, 3tys/metr stan surowy zamknięty !!!!)

Szukamy więc kogoś kto miał z nimi do czynienia. A może ktoś w naszych okolicach (zachodniopomorskie) buduje albo już mieszka w domu z bali ?

Pozdrowienia

Krzysztof

Witaj

Od zawsze marzyłmi się dom z bali ale dziś mija pierwsza rocznica od podjęcia decyzji o jego budowie. Na to forum trafiłam w momencie jak miałam już koncepcję swojego domku i tak zostało. Właśnie dziś wykonawcy mojego domu zakończyli mi więźbę na garażu nie powiem nie była najtańsza ale mój wymagający kierownik budowy dzwonił przed momentem, że jest pod wrażeniem solidności jej wykonania.Dom również jest w przygotowaniu.Jak będzie gotowy to będę mogła go zobaczyć na placu firmy a następnie zostanie przewieziony na moją działkę. Mam nadzieję, że będzie równie solidnie wykonany jak obecnie więźba.

Dzięki Młody :smile:

Jak tylko zacznie dziać się coś ciekawszego na budowie to napewno zamieszczę zdjęcia.

Póki co są fundamenty pod dom i garaż z więźbą a to wydaje mi się niezbyt ciekawe na szerszą prezentację :wink:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: EDZIA dnia 2003-01-27 09:36 ]

Witam wszystkich balowiczów.

Czy ktoś z was przenosił stary dom z bali?

Szukam odpowiedzialnej ekipy, która się tego podejmie.

Szukam też domu. Powierzchnia min. 120 m.kw. chętnie pietrowy.

Macie jakieś doświadczenia, przestrogi dla mnie?

Ciekawe czy sa takie domki, takie z bala, tak do konca, gdzie wszysto, i w srodku tez jest orginalnie drewniane ?

Mi najbardziej podobaja sie takie domy gdzie wszstko w najdrobniejszych szczegolach jest stare, albo tak wygladajace.

Ja bede chcial wyposazajac moj maly domek takze w srodku choc troszke zadbac zeby wszystko bylo z drewna, choc napewno nie bedzie to w staromodnym stylu. Musze pomyslec o dodatkach, ozdobach, np myslalem o starym kole od wozu, ktore powiesilbym na scianie. Narazie mam tylko powieszona stara lampe naftowa ...

Chyba był jeden forumowicz co przenosił dom z bali. Było chyba kilku innych co szukali takich domów albo się ogłaszali, że mają. Nie pamiętam innych sytuacji. Było pare opisów w Muratorze (chyba z 1999 roku). Przeczytajk dokładnie cały wątek albo zapodaj hasło "bale" w wyszukiwarce...

On 2003-01-27 15:30, babis wrote:

Edzia! Gratulacje!!

Widze, że mnie przegoniłaś i chyba tak już zostanie.

Ja utknąłem na etapie projektowania i czekam też na wiosnę aby wylać fundamenty.

Pozdrawiam balowiczów... wszak to karnawał!!

Na to wyglada, tak się składa, że mój dom jest prawie skompletowany. Dziś miałam okazję pooglądać przygotowane bale, sprawdzić ich jakość. Muszę obalić mit o tym jakoby drewno górskie było rzadkie. Nic podobnego może o 3 balach możnaby było tak powiedzieć a reszta to bale o bardzo ścisłym układzie słojów.

Maco

Drewno na domy szkieletowe suszone jest komorowo. Gorzej z grubszymi przekrojami. Nie chę Cię namawiać ale to tak gwoli ścisłości.

Ewa

Wiem. Tak samo mi odpowiedzieli panowie z Tej firmy. Ale grubsze przekroje to między innymi takie na więźbę a wszeędzie teraz mówią, że więźba też powinna być suszona komorowo. No i Pan Nitka to powtarza. I jeszcze mówi, że w Finlandii KAŻDE drewno (czyli duże przekroje też) jest suszone komorowo...

Wydaje mi się, że grubsze przekroje trzeba suszyć dłużej i może dochodzić do dopiwiedniej temperatury suszenia wolniej, tak żeby dać czas tej wilgoci z wnętrza na powolne wyparowanie bez powodowania pęknięć (gwałtowne parowanie). A to pewnie więcej kosztuje i pewnie dlatego mało kto u nas to robi albo się na to decyduje ?

Nie pamiętałam, kiedy wysłałeś do nich zapytanie. Fakt, że suszarnie pojawiły się u nich niedawno , może to brak doświadczenia. Tez czytałam wypowiedź p.Wojtka, że większe przekroje też się da suszyć komorowo.