Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dajcie (wrzućcie- przenieście...Edzia proszę)

i głosuje za umieszczeniem go w dziennikach budowy a nie w doświadczeniach- logiczniejsze wg. mnie...

Wątek przeniesiony zgodnie z życzeniem do Dzienników Budowy.

Trochę się tam gubi, bo dzienniki dość mocno "obklejone" :wink:

Rozważałam też galerię zdjęć, bo tam trochę luźniej :D

póki co jest tu

http://forum.muratordom.pl/spis-domow-z-bali,t154902.htm

pozdrawiam

Edzia

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

UWAZAJCIE !!!!!!!!

MIELISMY WLAMANIE DO DOMU!!!!!!

Uwaga cytuje dom w budowie jest tylko ubezpieczony od zywiolow, wlamania, upadek samolotu itp itd

UUUUUWWWWWAAAAGGGGGAAAA

UBEZPIECZENIE NIE OBEJMUJE KRADZIEZY RZECZY RUCHOMYCH W SRODKU DOMU!!!!

CZYLI JAK KTOS MIESZKA W DOMU BEZ ODBIORU MOZE ZOSTAC BEZ NICZEGO.......ZADNEGO SPRZETU ELEKTRONICZNEGO, GRZEJNIKOW ,PIECOW ITP ITD .

OCHRONA MONITORING NIE BIERZE ODPOWIEDZIALNOSCI ZA KRADZIEZ PONIEWAZ WIEKSZOSC UMOW ZAWIERANA JEST NASTEPUJACO

PRZYJAZD PATROLU W DZIEN DO 15 MINUT........NO COMMENT

PRZYJAZD PATROLU W NOCY DO 5 MINUT.....OK

A NAS OBROBILI 13.49 W CIAGU DNIA CALOSC TRWALA 5 MINUT A OCHRONA PRZYJECHALA PO 6-7 MINUTACH........

JEZELI DOM NIE JEST ODDANY DO UZYTKU NAWET DROZSZY ABONAMENT OCHRONY NIE OBEJMUJE!!!!!!!

JESTEM W SZOKU!!!!

ZADEN UBEZPIECZYCIEL OPROCZ JEDNEGO.......PZU...MOZE PODPISAC UMOWE PO SKONCZENIU BUDOWY PRZEZ KIEROWNIKA BUDOWY ORAZ PISEMNEJ ZGODZIE ODDZIALU ZE MOZNA UBEZPIECZYC RZECZY RUCHOME

RESZTA NIE PODEJMUJE SIE UBEZPIECZENIA RZECZY RUCHOMYCH W TRAKCIE BUDOWY!!!!!!!!

SMUTNO MI POZDR

WItaj Zbysiek...

współczuję! wiem jaki to stres i wrażenie psychiczne tuż po...

pieruńsko szybci byli, wniosek że musieli obserwować wcześniej ile minut trwa dojazd ochrony...i uwineli sie w czasie! łapy bym poobrywała wszystkim włamywaczom!

a ja od siebie dodam że również domu w budowie nie można podwyższyć wartości np. w momencie wykończeniówki wewnątrz to wiadomo że dużo rzeczy się "wnosi", instaluje, -nie ma takiej opcji,

dopiero po zakończeniu budowy można zmieniać opcje , czy podwyższać ubezpieczenie!!

UWAZAJCIE !!!!!!!!

MIELISMY WLAMANIE DO DOMU!!!!!!

Uwaga cytuje dom w budowie jest tylko ubezpieczony od zywiolow, wlamania, upadek samolotu itp itd

UUUUUWWWWWAAAAGGGGGAAAA

UBEZPIECZENIE NIE OBEJMUJE KRADZIEZY RZECZY RUCHOMYCH W SRODKU DOMU!!!!

CZYLI JAK KTOS MIESZKA W DOMU BEZ ODBIORU MOZE ZOSTAC BEZ NICZEGO.......ZADNEGO SPRZETU ELEKTRONICZNEGO, GRZEJNIKOW ,PIECOW ITP ITD .

OCHRONA MONITORING NIE BIERZE ODPOWIEDZIALNOSCI ZA KRADZIEZ PONIEWAZ WIEKSZOSC UMOW ZAWIERANA JEST NASTEPUJACO

PRZYJAZD PATROLU W DZIEN DO 15 MINUT........NO COMMENT

PRZYJAZD PATROLU W NOCY DO 5 MINUT.....OK

A NAS OBROBILI 13.49 W CIAGU DNIA CALOSC TRWALA 5 MINUT A OCHRONA PRZYJECHALA PO 6-7 MINUTACH........

JEZELI DOM NIE JEST ODDANY DO UZYTKU NAWET DROZSZY ABONAMENT OCHRONY NIE OBEJMUJE!!!!!!!

JESTEM W SZOKU!!!!

ZADEN UBEZPIECZYCIEL OPROCZ JEDNEGO.......PZU...MOZE PODPISAC UMOWE PO SKONCZENIU BUDOWY PRZEZ KIEROWNIKA BUDOWY ORAZ PISEMNEJ ZGODZIE ODDZIALU ZE MOZNA UBEZPIECZYC RZECZY RUCHOME

RESZTA NIE PODEJMUJE SIE UBEZPIECZENIA RZECZY RUCHOMYCH W TRAKCIE BUDOWY!!!!!!!!

SMUTNO MI POZDR

Aby ubezpieczyć zamieszkały dom nie trzeba mieć odbioru. Zrywa się polise domu w budowie i zawiera polisę na dom zamieszkały!!!!!!

Jest to jednak wciąz ubezpieczenie budynku, czyli murów i elementów na stałe związanych z nimi, czyli kuchnia w zabudowie, grzejniki, płytki. Elektronika podlega pod t.zw mienie i jest to zupełnie inne ubezpieczenie. Być moze są firmy, które mają jedną polise na wszystko, ale zwyczajową jest to oddzielnie.

Kilka stron wcześniej pisał ktoś o ubezpieczeniu domu w budowie od kradziezy, jakaś firma to robi, jest od tego ekstra składka, ale ubezpieczenie obejmuje wtedy tez tylko te element na stałe związane ( tak myślę, tego nie wiem na pewno).

My mamy ubezpieczenie w Allianz. W chwili przeprowadzki zerwalismy polise budowlana i zawarlismy polise na dom zamieszkały. I mieszkaliśmy jeszcze rok bez odbioru.

Głowna zasada jak we wszystkim CZYTAĆ CO SIĘ PODPISUJE!!!!!!

Zbysiek - bardzo mi przykro :cry:

Faktycznie, trzeba będzie uważnie przeczytać (i przeanalizować) zakres polisy przed jej podpisaniem. Ja też myślałam, że ubezpieczenie domu w budowie obejmuje w opcji "przed włamaniem" wszystko, co się wewnątrz domu znajduje...

A tu taki zonk :o

Szkoda tylko, że musimy się uczyć na Twoich błędach :(

Trzymaj się cieplutko

ale niby jak można zerwac umowę skoro tą umowę- to ubezpieczenie naszej budowli ma BANK???

to wtedy chyba trzeba w porozumieniu z bankiem???

najlepiej dopytaj się agenta u którego ubezpieczałas dom, znaczy budowę :wink:

My jak ubezpieczaliśmy nasze budowy za każdym razem mówiła nam kobieta, zeby ubezpieczyć na sumę mniej wiecej docelową, czyli taką wartośc jaką będzie miał budynek za 10-11 miesięcy.

Ale i tak zerwaliśmy polise po pół roku, bo się wprowadzalismy i chcieliśmy ubezpieczyć się od kradziezy własnie.

W Allianz można zerwać także polise, która zabezpiecza bank, ale szczegółów nie znam.

ojej zbysiek wspolczuje, to faktycznie mozna sie podlamac. tyle czlowiek kolo tego chodzi, tyra jak wol a potem sobie przyjda tacy owacy (zbey nie pzreklinac) i sobie wezma jak swoje :evil:

no a o tym ubezpieczeniu przedmiotow ruchomych to ja pisalam. mozna zawrzec osobna umowe ubezpieczenia na rzeczy ruchome. zwykle jest to obwarowane jakims warunkiem np.koniecznoscia posiadania alarmu, zamkow patentowych itp. wiem ze taka opcja jest w AIG oraz Hestii. w PZU nie ma takiej opcji przy domu w budowie. no i jeszcze dochodzi pytanie co jest rzecza ruchoma? bo jak pytalam o piec gazowy to pani w ubepzieczalni mowila ze on jest rzecza na stale zwiazana z domem poprzez instalacje. aha no i wlasnie-instalacje to rzecz ruchoma czy zwiazana z domem. tego mi nie umiala powiedziec. ogolnie rzecz biorac moze warto dac na msze zeby jednak uniknac kradziezy bo z ubezpieczycielami to do konca nie wiadomo...

. no i jeszcze dochodzi pytanie co jest rzecza ruchoma? bo jak pytalam o piec gazowy to pani w ubepzieczalni mowila ze on jest rzecza na stale zwiazana z domem poprzez instalacje. aha no i wlasnie-instalacje to rzecz ruchoma czy zwiazana z domem. tego mi nie umiala powiedziec. ogolnie rzecz biorac moze warto dac na msze zeby jednak uniknac kradziezy bo z ubezpieczycielami to do konca nie wiadomo...

piec, jesli jest zainstalowany jest związany na stałe. Ale jesli stoi w domu i czeka na montaz jest rzeczą ruchomą. A instalacje na logike biorąc tez są związane na stałe.

Tak jak piszesz, lepiej dac na msze ( ale dodatkowo nie zamiast) , bo jak dojdzie do szkody to i tak nie wiadomo jak będzie.

Dla polepszenia nastrojów wrzucę parę zdjęć

http://lh4.ggpht.com/_qzJcTIB63YU/SbATuMhr1kI/AAAAAAAASUA/I_CjlflvMp8/s400/20080926_jantzer_hm_391.jpg

Jak Wam się podoba taka umywalka?

http://lh6.ggpht.com/_HfE5COm964Q/SYCBEG1JguI/AAAAAAAAIgk/R2fN6pPyxVQ/s720/HEARTHSTONE0705AGOSTINI-255.jpg

Trochę inny typ "domu z bala"

http://lh5.ggpht.com/_-rhBM4k2eao/SJKPxUsdQ8I/AAAAAAAABcg/nNTJEA2BugU/s512/Richardson%20Grove%20State%20Park%20July%2026-30th%202008%20109.jpg

I jeszcze kilka wnętrz

http://lh6.ggpht.com/_lEZ63ZVnQww/SYnVlWU3CjI/AAAAAAAAAOI/9UwxNnNQIm4/s512/IMG_1778.jpg

http://lh5.ggpht.com/_lEZ63ZVnQww/SYnYnDJjayI/AAAAAAAAAPA/IIB1CshiAMU/s720/GreatRoom8.jpg

http://lh4.ggpht.com/_lEZ63ZVnQww/SYng65IHccI/AAAAAAAAAbs/cCTOTDsEqTU/s512/ARCD-6509.jpg

http://lh5.ggpht.com/_lEZ63ZVnQww/SYxFdLoc5gI/AAAAAAAACBk/JnNIqhRELYM/s512/11.jpg :wink:

Piotrek fajne fotki. ludzie to jednak maja fantazje, taka umywalka super choc dla siebie nie odwazylabym sie. kurde jednak praktycznosc gora.. :roll:

zapraszam na swoja stronke na picassie. nowe fotki wrzucilam. mamy juz oplytowane scianki dzialowe na gorze

http://picasaweb.google.pl/kasia.sloneczko1/Domek?authkey=Gv1sRgCM_s24LFp-6GIw&feat=directlink

schody sie robia i zrobic sie nie moga-znow wina wadliwego projektu-kombinuje biedny stolarz jak to zrobic zeby spocznik nie wyszedl w srodku okienka w korytarzu...mam nadzieje ze wykombinuje szybko bo kolejna rata kredytu jest uzalezniona od istnienia schodow...

a technicznie-kto ma kamien na kominie reka w gore...

bardzo prosze o info czym macie zagruntowany czy tez zaimpregnowany tenze kamien, u mnie wilgotnieje w kolo komina i mowia mi ze to wina kamienia ze slabo zaimpregnowany. obrobke blacharska juz 3 razy poprawiali dekarze i chyba faktycznie winny jest kamien

kasia: ale komin jest juz w uzytku ? masz tam wklad jakis czy tylko murowany ceglany ?

ja mam imitacje kamienia na kominie no i oczywiscie zaimpregnowane ale impregnat byl glownie po to aby kamien nie wyblekl. moze minimalnie zmniejsza rowniez jego nasiakliwosc ale to jest nie wiele. jaka nasiakliwosc moze miec naturalny kamien ?

ja mam imitacje i sie o to nie martwilem i jest okey.

wg mnie jesli ci tam zamaka przyczyny szukalbym gdzie indziej a nie w impregnowaniu kamienia.

http://marcinplos.blogspot.com/2006/11/komin.html

a technicznie-kto ma kamien na kominie reka w gore...

bardzo prosze o info czym macie zagruntowany czy tez zaimpregnowany tenze kamien, u mnie wilgotnieje w kolo komina i mowia mi ze to wina kamienia ze slabo zaimpregnowany. obrobke blacharska juz 3 razy poprawiali dekarze i chyba faktycznie winny jest kamien

Podnoszę rękę do góry :lol:

U mnie kominy są impregnowane, środkiem do kamienia, ale z zawartością silikonu. Natomiast dolna część komina jest obrobiona blachą żeby woda nie zaciekała pod dach.

http://lh4.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SPt29WtbkGI/AAAAAAAADNc/OHnsLBQ3sjk/s640/Obraz%20002.jpg

Kasia, drzwi wejściowe masz wyrąbiste :D