Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Brawo Sloneczko, to wlasnie ta kaflarnia :lol: . Poznalam po ich stronie internetowej ktora wlasciciel firmy kominkowej mi pokazywal i caly czas mowil o wlascicielce kaflarni "lidka" wiec to strzal w 10. Jak kto ma ochote na kominek kaflowy to ta kaflarnia ma kafle naprawde dobrej jakosci. No i kolorki tez niezle jak widac u mnie :D balam sie ze czerwony kominek bedzie meczyl oczy albo za jakis czas sie znudzi. jednak poki co mnie zachwyca a intensywny kolor nie meczy tylko energetyzuje.

ok spadam czyscic bale

aha malowac bede bejca bo ktos tu pytal

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a mnie ciekawi bardzo ta piwniczka..... skąd jesteś? daj może na priva- chcielibyśmy takie coś sobie kiedyś wykopać, ale najpierw chcialabym obejrzeć w realu..

Cieszę się ze podoba Ci sie nasz domek, nam równiez.

Nad kolorem elewacji zastanawialismy sie dosyć długo (najgorsze sa te wybory i decyzje), zdecywaliśmy na Tikkurile - sosne, zawsze bedziemy mogli przemalowac na ciemniejszy kolor za kilka lat. Czeka nas jeszcze drugie malowanie elewacji, ale to juz moze po wykonaniu opasek wokól okna

Odnośnie piwniczki, to niestety jedną straciliśmy ;( i to akurat tą którą chcieliśmy zachować i przekształcić na spiżarnie. Wiosną zabrałem się do ambitnego planu renowacji tej piwniczki, okpołaem ją wkoło, chciałem zaizolować ściany i sufit, przykryć folią i takie tam. Niestety jak ją odkopałem tą jedna ze ścian się zapadła do środka i już było po piwnicy. Została nam tylko ta w gorszym stanie. Obawiam się ze też się zapadnie któregoś dnia gdyż cała jest popekana. Cudo to to nie jest i funkcji spiżarni to raczej nie spełni, ale jeśli masz ochotę zobaczyć to zapraszam.

kasia_sloneczko - podziwiam Wasz domek i muszę powiedzieć że bardzo podobają mi się schody , drzwi wewnętrzne ten konik jest bardzo fajny , pewnie do pokoju maleństwa. No i oczywiście tapety są bardzo fajne, bardzo mi się podobają. Wrażenie robi rówież "krwawa Merry" czyli obudowa kominka. Mam pytanko. Na klatce schodowej masz takie małe drzwiczki, do czego to niby mają one być ? Bardzo mnie to ciekawi.....

A i jeszcze jedno , pooglądałem Wasze regipsy i zauważyłem że nad samymi drzwiami masz tak samo zrobione jak ja. Nie chcę cię martwić ale prawdopodobnie w miejscach łączenia będą one pękały, powinno to być trochę inaczej zrobione, ale człowiek nie jest w stanie wszystkiego przewidzieć bo się na tym nie zna, powinni to wiedzieć ludzie którzy to robią .........

Piękny domek .....

Na koniec jeszcze małe słoneczko z mojego ogródka....

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ba/wc/cbzv/PtRna1B7bZhAS26iDB.jpg

Pozdrawiam

Zygmunt

Brawo Sloneczko, to wlasnie ta kaflarnia :lol:

Zdaje się, że nasz forumowy Forest-Natura z nimi współpracuje:

http://www.forestnatura.pl/kontakt/

właśnie Pani Lidka poleciła mi najbliższego naw wg lokalizaji , współpracującego z nimi wykonawce :)

byliśmy, oglądalismy, przepiękne są te kafle, ale dlaczego najbardziej podobają mi się te najdroższe :roll: :evil:

jokka doskonale rozumiem twoj bol, mam to samo, co nie chwyce w rece to cena mnie "obala" :wink: ....i jakos nie moge znalezc tanszych zamiennikow....

kadargo sliczny slonecznik i dzieki za komplementy. jestem teraz poza domem ale jak wroce to zaraz obejrze sobie te laczenia o ktorych piszesz. poki co pekaja mi laczenia nad balami na poddaszu. pomimo uzycia elastycznych tynkow i innych cudow. no nic tak sobie wybralismy to teraz musze z tym zyc do najbliuzszego remontu za kilka lat...

hehe to smieszne jeszcze nie mam chaty skonczonej a juz mysle o remoncie...

Kadargo nie wiem co jest nie tak z moimi regipsami nad drzwiami? chodzi ci o te nad szerokim wejsciem (zdjecie pierwsze) czy zwykle drzwi na poddaszu? i jak to powinno byc zrobione?

a male drzwiczki sa po to by dostac sie do naczynia zbiorczego nad kominkiem z plaszczem wodnym, skoro juz musialy byc to zrobilismy z nich dekoracje. wszyscy sa ciekawi dokad prowadza hehe :wink:

a co do zdejc to jednak nie wkleje wam za wiele na razie. czekam na blat do kuchni i na poprawki w pokojach na gorze. jak bedzie wiecej rzeczy zrobionych na tip top to uzupelnie album. do tej pory skonczone wc na dole (oczywiscie nie ma tak ze skonczone na 100% bo brakuje gniazdka..) zamieszczam na picassie.

Powiedzcie dobrzy ludzie, czy Tikkurila-olejowa baza oraz kolor nadaje się do pomalowania ścian drewnianych wewnątrz? Trochę się zmartwiłam charakterystyką produktu, który jest dość szodliwy i nic nie pisze na oficjalnej stronie ,że można stosować te preparaty do wnętrz:(

Jakie macie doświadczenia?

pit79 Pewnie było juz w watku ale ale czym impregnujesz/cie bale/szalówke wewnątrz budynku. Zamówiłem szalówkę na sufit i zastanawiam sie czym ja zaimpregnować? Na zewnatrz dawałem 2xfobos pozniej olej z tikurilli i valti expert,

p.s. widze ze sie troszke zdublowalismy zagata353 ale moze tym bardziej ktos sie wypowie

ja wewnątrz moje ściany pryskałam Fobos M-4,:

Charakterystyka Fobosu

|

Strona główna Luvena | Impregnaty ť Fobos M-4 - do drewna ť Charakterystyka Fobosu

CHARAKTERYSTYKA

FOBOS M-4 ma postać granulatu proszkowego barwy białożółtej, będącego mieszaniną soli nieorganicznych z niewielkim dodatkiem soli organicznych - potęgującym działanie biochronne. Jest produktem przeznaczonym do konsewacji drewna w celu zabezpieczenia przed działaniem ognia, grzybów domowych, grzybów pleśniowych oraz owadów – technicznych szkodników drewna. Nadaje drewnu cechę niezapalności. Jednocześnie nie obniża wytrzymałości drewna, nie powoduje korozji stali. Do impregnacji stosuje się roztwory wodne preparatu.

Zawartość substancji biologicznie czynnych w przeliczeniu na 1 kg preparatu: tetraboran disodowy – 26 g, czwartorzędowe związki amoniowe, benzylo-C12-C16-alkilodimetylo, chlorki - 17 g, butylokarbaminian 3-jodo-2- -propynylu - 1,3 g. g.

ZASTOSOWANIE

FOBOS M-4 jest przeznaczony do impregnacji drewnianych elementów budowlanych znajdujących się wewnątrz budynków. W szczególności służy do zabezpieczania więźby dachowej, drewnianych elementów podpodłogowych, drewnianych ścian konstrukcyjnych i działowych oraz konstrukcji nośnych z drewna. Na zewnątrz może być stosowany bez kontaktu z gruntem, w warunkach ochrony zaimpregnowanych powierzchni przed oddziaływaniem wody i opadów atmosferycznych powodujących jego wymywanie. FOBOS M-4 może być użyty w budynkach, a także pomieszczeniach przeznaczonych do magazynowania żywności i obiektach przemysłu spożywczego, jednak zabezpieczone elementy nie mogą się stykać bezpośrednio ze środkami spożywczymi.

Powiedzcie dobrzy ludzie, czy Tikkurila-olejowa baza oraz kolor nadaje się do pomalowania ścian drewnianych wewnątrz? Trochę się zmartwiłam charakterystyką produktu, który jest dość szodliwy i nic nie pisze na oficjalnej stronie ,że można stosować te preparaty do wnętrz:(

Jakie macie doświadczenia?

Valti Base, Color i Expert to produkty typowo na zewnątrz budynku (info z etykiety na puszce).

Wiem, że Tikkurila robi też produkty do wnętrz, ale jeszcze nie rozejrzałam się w temacie, więc mądrzyć się nie będę :wink:

Może tu:

http://www.tikkurila.pl/farby_dekoracyjne/produkty/produkty_wewnetrzne/powierzchnie_drewniane

Albo Osmo (niby drogie, ale wydajne):

http://www.osmo.com.pl/pl/wosk_twardy_olejny.php