Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

OSB na spod, legary krzyzowo i osb na pioro wpust na gore, pomiedzy welna. w lazience na osb idzie guma albo foila w plynie(nie wiem ktore jest ktore :roll: ) na to cienka wylewka samopoziomujaca i plytki. aha na legary szlo wyciszenie jakies ale kurcze co to bylo...juz nie pamietam

a tak wogole to ja juz rozumiem czemu ci co sie wybudowali juz sie nie odzywaja. doprowadzic dom do porzadku po budowie to jest koszmar. chyba ze tylko u mnie tak wyglada. do tego bale zaczely sie pocic zywica i musze je wszystkie przeleciec papierem sciernym i welna stalowa bo w tej konfiguracji zywica schodzi. potem tylko trzeba je jeszcze raz umyc...no generalnie dla jednej kobiety z dzieckiem kupa roboty..

jest tez konieczne jakies zabezpieczenie wykuszu bo mi w nim wieje. nie jakos mocno ale jednak...chyba pozostaje kupic top chink

aha na picasse wrzucilam pare nowych fotek. kuchnie mam jako tako zrobiona. brakuje oczywisice takich dupereli jak poleczki na przyprawy czy oswietlenia podszafkowego bo bezksutecznie szukam listwy z lampka i dwoma gniazdkami

jerzy BW-

REWELACJA!!!!!!!!!!, NO TEŻ CHCIAŁABYM MIEĆ TAKI DOMEK GRILOWY...to tak do kompleciku! no chłopie, nieźle musiałeś sie tam umysłowo nagimnastykować jak na pierwszy raz!

kasia słoneczko......, spoko, spoko, nie tylko u Ciebie ciągle jest dużo roboty,

nie wiem gdzie ci zawiewa na tym wykuszu, jeśli między łączeniami to poprostu ponapychaj wełnę od środką- (tą owczą, ta sama co normalnie między balami)

listwy z 2gniazdkami, nie wiem jak ci sie spodobają ale widziałam halogenowe i tam było 1napewno gniazdko, nie pamietam czy 2??

turoazja,.... każdy impregnat będzie dobry, wg. mnie... (byle impregnat a nie lakiero/bejca)

my mieliśmy tikurille- i tą pod względem nie zatykania porów zdecydowanie polecam,

Jokka- nie mam pojęcia, też mi sie wydaje że lanie betonu na te legary to ..... dziwna sprawa, i taka nie do pojęcia jak to zrobić....- ale jestem ciekawa, u nas narazie zieją same legary, wiec podłoga za pare miesięcy bedzie.....

ALE i ja mam do was WIELKĄ PROŚBę:

zabierzcie proszę głos i udzielcie swojej rady, spojrzcie na to jako potencjalny klient, które opcje byłyby dla Was do przyjęcia, a które zdecydowanie odrzucacie i dlaczego??- prosze z komentarzem za które bbbbbbb. dziękuje!

http://forum.muratordom.pl/post3700356.htm#3700356

W łazience u mnie lOSB 25mm i tak na razie zostało....

Potem folia w płynie i na to można płytki.

Legary są w rozstępach mniej więcej co 80 cm i dołożone dystanse co 50cm.

kasia_sloneczko.... tak to już jakoś jest, że jak już się wprowadzisz to nagle masz o wiele mniej czasu niż przedtem.... a wydawało by się, że wtedy to dopiero robota pójdzie...... nic bardziej mylnego. Ale fakt, uporządkować zagrodę :) po wprowadzinach to sztuka.... Do tej pory w garażu nie parkuję.... bo nie ma miejsca.... :lol: :lol: syf na grandę.... same przydasie....

Natomiast Twoje zdjęcia na picasie są w albumie prywatnym..... niedostępnym.....

ANNNJA dzieki za linka. poszukam na tej stronie bo te biale mi nie pasuja ale moze beda i inne.

upychanie welny nic nie da bo to sa szczeliny pionowe miedzy slupem a balem i welny tam dosyc ale ona jednak wiatru nie zatrzymiuje.

mialam linka wrzucic i "mnie sie zapomło"

http://picasaweb.google.pl/kasia.sloneczko1/DomekCd?authkey=Gv1sRgCP7djpv1k9WlFQ&feat=directlink

Jerzy-podziwiam...

Witajcie

mam pytanie

jak technicznie macie rozwiązane podłogi na piętrze

tzn tam gdzie mają być deski to jasna sprawa na legarach, ale jak to wykonać w łazience? jakaś płyta pod to? jaka? planujemy w górnej łaziece maty grzejne, na co by to można połozyć? wylewka odpada, za cięzka by była

wszelkie rady mile widziane, a może jakiś link jak już taki temat gdzieś był

Od dołu:

-ślepa podłoga z desek świerkowych

-folia żółta

-legary (10cm) co 50cm, pomiędzy nimi wełna

-płyta osb 22mm

-folia 3mm

-płyta osb 22mm (na zakładkę z tą niżej)

-właściwa podłoga, u mnie parkiet przemysłowy merbau

.... do tego bale zaczely sie pocic zywica i musze je wszystkie przeleciec papierem sciernym i welna stalowa bo w tej konfiguracji zywica schodzi. potem tylko trzeba je jeszcze raz umyc...no generalnie dla jednej kobiety z dzieckiem kupa roboty..

U mnie też pojawiła sie żywica, ale co się dziwić przecież mamy domki z drzew.

Mam mniej inwazyjny sposób na te wycieki, a mianowicie kupiłem coś takiego

jak Rozcieńczalnik RC 01. Do tego szorstka ściereczka do naczyń i żywica schodzi. Trochę podśmierduje przy myciu ale wydaję mi się że efekt jest o wiele leszy niż po papierze ściernym i wełnie stalowej..

Życzę powodzenia..

Zygmunt

A dziekowac, dziekowac... :wink:

Kadargo, mialam jakis rozcienczalnik ale nasz spowodowal tyle ze bale zrobily sie bardzo ciemne w tym miejscu i smierdzialy. zywicy jednak nie rozpuscil i nie pomoglo tarcie i szorowanie szczotka ryzowa. za to po welnie stalowej wlasnie u nas fajnie wyglada bo bale sie powygladzaly hehe ale jak nie dam rady to sobie potraktuje tym rozcienczalnikiem co piszesz bo ja mialam jakis inny, widac badziewny

Witam!

Takie wymiary i rozstaw będą dobre.

Jak już przywołany temat warstw podłogi na stropie drewnianym...

W jakich rozstawach i jakie przekroje macie legarów?? Mi się coś plącze po głowie 60 w osiach, łazienka gęściej :wink: A legary u mnie w projekcie 8x10 cm.

Jak już przywołany temat warstw podłogi na stropie drewnianym...

W jakich rozstawach i jakie przekroje macie legarów?? Mi się coś plącze po głowie 60 w osiach, łazienka gęściej :wink: A legary u mnie w projekcie 8x10 cm.

Rozstaw w zależności od grubości użytej płyty osb, u mnie co 50cm, a przekrój 5x10cm.

Nam zostało sporo materiału, który szedł między bale jako przekładka uszczelniająco-docieplająca, a który ekipa wełnianką zwała. To coś jak gruby puchaty koc i mamy w planach tym wszystkie legary pookładać przed nabiciem podłogi.

Chyba da radę jako zamiennik filcu.

Czy u kogoś z Was kochani zdarzyło się, że na łączeniu krokwi (u mnie tuż przy krokwi koszowej) zaczęły się rozłazić te połączenia krokiew-krokiew?? U nas w jednym miejscu wchodzi duża męska dłoń, przy czym krokwie się nie obsunęły ani nie przemieściły w bok :roll:

Kierbud nie widzi w tym jakiegoś dużego problemu, ale zalecił koniecznie pozabijać klinami. Bardziej zwrócił uwagę na "nieprecyzyjne" połączenia mieczy ze słupami - kazał bezwzględnie poprawić, żeby się słupy nie przemęczały w przenoszeniu obciążeń z dachu.

Co z tym dachem jest, bo wydaje mi się niemożliwe, aby ściany aż tak pracowały :roll:

U Was pewnie poddasza migiem zabudowane i nikt nie zwrócił uwagi na stan więźby... :wink: