Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie:Jak wygląda sprawa z suszeniem i impregnacją bali o dużych przekrojach?Spotkałem się z oferta firmy która buduje domy z okrągłych bali bez ich suszenia i twierdzą ,że przy takich przekrojach nie ma to sensu.Impregnacja z kolei jest najskuteczniejsza wykonana metodą kąpieli lub ciśnienioą a wtedy impregnuje sie cały(dookoła).Niepokoi mnie fakt,że w związku z brakiem izolacji impregnat taki musi być dopuszczony do stosowania wewnątrz pomieszczeń.Czy są takie i czy w ogóle impregnować te bale przeciw wszystkiemu: ogień,wilgoć , grzyby ,owady? Czekam na opinie fachowców,praktyków i laików.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najlepsza jest impregnacja profesjonalna np cisnieniowa, choc dla wiekszych przekroi b.rzadka. Czesciej juz i waznijsza sprawa jest impregnacja belek podwaliny na ktorej osadzone sa sciany.

Nie ma problemu z impregnacja scian zewnetrznych, np. Drewnochronem natomiast gorzej wewnatrz. Na szczescie wewnatrz uzycie impregnatu nie jest konieczne, choc zabezpieczyc drewniane sciany zrobic trzeba bo surowe szybko zszarzeja. Czy mozna do tego uzyc lakieru wodnorozcienczalnego ?

Ma ktos w tym jakies praktyczne doswiadczenia, bo nie wiem na co sie zdecydowac w swoim domku,

najlepszym rozwiązaniem są właśnie lakiery wodne bo nie wydzielają przykrego zapachu. a co do ciemnienia bali to jest właśnie jedna z zalet drewna, że zmienia się z roku na rok. jeśli do budowy domu urzyto dobrej jakości drewna to powinno ono nabierać koloru brązu a nie szarości

On 2003-03-05 23:44, ciesla wrote:

najlepszym rozwiązaniem są właśnie lakiery wodne bo nie wydzielają przykrego zapachu. a co do ciemnienia bali to jest właśnie jedna z zalet drewna, że zmienia się z roku na rok. jeśli do budowy domu urzyto dobrej jakości drewna to powinno ono nabierać koloru brązu a nie szarości

Czyli mozna zostawic bale wogole niepomalowane, czy lepiej jednak dac choc jedna warstwe lakieru wodnego ? Zabezpieczylby on troszke i przed zabrudzeniem eksploatacyjnym i wilgocia. Jaki lakier jest polecany ? Mam bale plaskie, takie grube, szerokie deski ze swierku skandynawskiego ukladane na 2 piora. Przez pol roku nie zauwazylem jeszcze zmiany koloru,

A nie lepiej wenątrz zastosować woski albo lezury?One nie zamykają porów w drewnie(podobno)i drewno nie traci właściwości higro..cośtam.Chodzi o to ,że substancje które tworzą zewnętrzna powłokę na drewnie, takie jak lekiery,nie pozwalają wnikac wilgoci do drewna ale jeśli już się tam dostanie(w wyniku uszkodzenia powłoki)to ma problem z wyjściem i drewienko nasze ulubione zaczyna gnić od środka.Fakt czy bzdura?

A jezeli od zewnetrznej strony bedzie tylko impregnat (Drewnochron) ? Ewentualna wilgoc wyjdzie ta strona.

Czy inne sposoby zabezpieczenia wewnatrznej strony bali niz lakierem sa tak samo latwe do wykonania, a jak z cena takiego zabezpieczenia, bo lakier to koszt ok 20 zl/litr. Czy trwalosc i praktycznosc takich "naturalnych" zabezpieczen dorowna tym lakierowanym ? Wiem, za jak juz polakieruje to nie bedzie juz odwrotu.

Jeżeli dom będą Ci stawiali cieśle to niech zabezpieczą go od środka woskiem naturalnym. U mnie tak zrobili - mieszali naturalny wosk z terpentyną i na ciepło pokrywali nim ściany. Wygląda super, pachnie super i podobno jest najlepszym zabezpieczeniem ze wszystkich istniejących - spokój na 10 lat.

Drobne elementy, które sam robię zabezpieczam lazurem, bo wygląda podobnie do wosku i nie ma ostrego zapachu, wysycha w 30 min.

On 2003-03-07 08:24, jastak wrote:

... od środka woskiem naturalnym...zabezpieczam lazurem...

A skd mozna dostac taki wosk, jakie sa tego koszty, i jak on sie praktycznie sprawdza w uzywaniu domu, np czy zabezpiecza sciany przed brudzeniem,

A ten lazur, czy ma podobne wlasciwosci, czy jednak lakier lepszy,

Kupilem lakier : wodorozpuszczalny, ekologiczny, matowy, w puszcze jest jak biale mleko. Do tego szwedzki (a wiadomo ze tam dbaja o zdrowie). Ciekawe czy sie sprawdzi na drewnie. W instrukcji pisze ze jest do boazerii,

Ale szalejecie z tymi pytaniami :smile: Woski, które można kupić w hipermarketach budowlanych są bajońsko drogie. Najlepszym rozwiązaniem jest cieśla, który robi wosk sam poprzez mieszanie na ciepło wosku naturalnego z terpentyną i wciera go (na ciepło) w ścianę. Nie wiem ile kosztuje metr bo rozliczałem się za wszystkie prace razem, a do "polakierowania" woskiem miałem ponad 200 m kw (ściany, dzrwi i sufity, podłogi zrobiłem "normalnym" lakierem). Podejrzewam, że z robocizną wyszło mnie to taniej niż jakbym miał kupować lakier w cenie 200zł/5l w sklepie na całą tą powierzchnię. Wydaje mi się, że lakier jest twardszy od lazura (lazuru) ale z wygląda dużo bardziej naturalnie, a na ścianach, czy też drobnych elementach twardość nie ma aż takiego znaczenia. Nie ma też intensywnego zapachu.

Napiszcie, proszę, jak została wykonana w Waszych domach z bali instalacja elektryczna? Czy poprowadzona jest na drewnie i jest widoczna, czy wiercono otwory przez bale i inst.elektr. została ukryta, przez co jest niewidoczna. Jaki osprzęt zainstalowano. Czy przykręcony jest do bala, czy wycięte są otwory i umieszczone w nich puszki z osprzętem elektr.

Jestem po pierwszym spotkaniu z elektrykiem. U mnie będzie instalacja wewn. bali niestety gniadzka "natynkowe". Elektryk ponadto stwierdził, że nie może być żadnych puszek i trudno mi sobie wyobrazić jak gruby będzie pęk kabli prowadzących do skrzynki. A gdzie umieszczacie skrzynkę?

Prowadzenie elektryki w domu z bali, jeżeli nie ma warstwy ocieplenia, w której można ją "ukryć", to jest problem. Problem wynikający stąd, że trzeba rozplanować dokładnie przeznaczenie, rozprowadzenie i miejsce wyjścia kabli przed stawianiem domu. Ja miałem przewody podzielone umownie na dwie grupy - te które musiałem rozprowadzić w balach i te, które rozprowadzałem w podłodze a ich wyjście było tuż nad podłogą (ok. 4cm) lub przy framudze drzwi. Wszystkie przewody położone zostały w rurkach plastykowych. Przewody, które musiałem rozprowadzić w balach, musiały być kładzione razem z balami w otworach które cieśle wiercili pionowo w kolejno kładzionych balach. Jest to uciążliwe i nie najlepsze rozwiązanie. Dlatego trzeba tak rozplanować rozprowadzenia, żeby jak najwięcej gniazd umieścić tuż nad podłogą a włączników przy opaskach drzwiowych. Wtedy prowadzimy przewody w podłodze i wychodzimy tuż nad nią a wyjście zakrywamy listwą przypodłogową. Gniazdo umieszczone jest wtedy tuż nad listwą. W przypadku włączników, przewody idą w podłodze, potem w bruździe pod ościeżnicą, a ostatni etap przewiercamy na skos przez bal, tak że włącznik wychodzi koło opaski drzwiowej. Niestety wszystkie gdniazda i włączniki powinny być natynkowe bez puszek w balu. Jest to problem kosztowy ale też wizualny, bo to co jest w hipermarketach z osprzętu natynkowego nadaje się tylko do piwnicy. Edzia mogę Ci dać namiar na sprzęt z którego sam skorzystałem - oddział w Katowicach, 40% upustu, super jakość i wybór, 2 tygodnie czekania, ale przysyłają do domu, płatne przelewem 2 tygodnie. Na priva. Skrzynkę zamontowałem w przyziemiu, które jest murowane (sorry).

Jastak dopiero dziś tu zajrzałam.Akurat zwiedziłam katowickie supermarkety i jestem delikatnie mówiąc załamana żadnego wyboru.

Jestem zainteresowana tym namiarem .