Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki Kasiu Słoneczko :)

Chociaż jedna problem zdjęłaś mi z głowy.

A swoją drogą ... jesteśmy pod wrażeniem domku, tym bardziej, że do złudzenia przypomina nam nasz. Podobny nastrój i wszechobecne bale. To jest to !!!!!!

Najgorsze jeszcze przed nami .... sprzątanie wewnątrz domu. Masakra. :(

Domyślamy się, że pył po szlifowaniu bala będzie nam dokuczał jeszcze przez jakiś czas. Ale cóż. W końcu to nasz wymarzony dom, tak więc damy radę :)

Jeszcze raz dziękujemy i pozdrawiamy.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pełny zestaw wskazówek macie tutaj:

http://forum.muratordom.pl/kto-mnie-nauczy-wklejania-zdjec,t30921.htm

A tak w skrócie :trzeba umieścić zdjęcie gdzieś w internecie np. na http://picasaweb.google.com

, następnie kopiujesz adres zdjęcia ,wklejasz go na forum , zaznaczasz i klikasz w "IMG" . :roll:

hej..pytanie:

od użytkowników z piecem gazowym

jak sobie poradziliście z nastawieniem pieca....tzn. dom drewniany zupełnie inaczej reaguję na temp. nagrzewa sie szybko i wychładza....

my nie możemy sobie jakoś dać radę...

mamy pogodówkę i kominek..

nastawiłam piec tak by od 16 była temp 18stopni i teraz jak rozpalę w kominku to się dusimy...więc go zmieniłam i włącza sie od 1 w nocy do 7... jakoś nie możemy tego zgrać .... może ktoś pomoże jakie macie rozwiązania...jak nastawione piece?????????????????

i jaką macie temp.CWU????

dzięki.............

a wszystkie teorie tych serwisantów biorą w łeb bo nasze domy są inne..... :lol: :lol:

kordzina nie wiem czy pomoge na razie kominka prawie nie uzywam, nie mam wysezonowanego drewna do niego ale mam tak ustawione ze jak kominek dziala to piec sie automatycznie wylacza (mam plaszcz wodny). do tego mam u siebie podlogowke i raczej jestem wiekszosc czasu w domu wiec ogrzewanie mam ustawione na 21 stopni i jak temp spada to mi sie zalacza. ale na poczatku jak tylko noce byly zimniejsze to grzalam od 1 wnocy do 9 rano, ciepelko trzymalo bardzo dlugo i w dzien nie bylo potrzeby grzania. chyba pozostaje wam metoda prob i bledow..

Nie qmam Piotrze co co chodzi z tym obrazkiem pod moim nickiem, ale chociaż udało mi się założyć album.

Proszę bardzo :)

http://www.pioklara.jpg.pl

Mam nadzieję, że te parę zdjęć przybliży Wam Smoczą Jamę.

Życzę Wam i sobie kolorowych snów.

Jutro znów wrócę na forum, aby oddać się lekturze, która - lepiej późno niż wcale - otwiera mi szeroko oczy, dzięki czemu zauważam ochoczo, że nie tylko my jesteśmy "ekstremalnie" ORYGINALNI :):)

Nie qmam Piotrze co co chodzi z tym obrazkiem pod moim nickiem, ale chociaż udało mi się założyć album.

Następny domek z bajki na uroczej działce :)

Pioklara, jeśli chciałaś mieć awatarek z miniaturki Smoczej Jamy, to wpisz ten adres w swoim profilu w pasek na dole strony:

http://img687.imageshack.us/img687/1724/8888k.jpg i obrazek będzie taki:

http://img687.imageshack.us/img687/1724/8888k.jpg

Z tym nie mogłaś sobie poradzić?

Jest i moje "cacuszko" :)

Noooo, to teraz jestem z Wami pełną .... facjatą :)

Czas na zasłużony sen, chociaż im bardziej jestem zmęczona użeraniem się z wykonawcą, tym trudniej się spokojnie zasypia.

Dobranocka i jeszcze raz Wam wszystkim dziękuję za wszystkie pomocne w realizacji naszych marzeń rady i te inne też :)

Pioklara sliczna chatka. jeszcze dluugaaa droga przed wami, trzymam kciuki...

Piotrek-jak na poczatku mialam schizy z tym trzeszczeniem bali tak teraz super, nie chce mi sie tylka ruszyc. bylam ostatnio na tydzien u rodzicow w murowancu i bylo mi tam tak koszmarnie zimno ze marzylam o poworocie. i jestem i mam ciepelko i dobrze mi...teraz juz mnie trzaski nie ruszaja, juz nie zagladam do kazdego pokoju w poszukiwaniu czajacego sie zloczyncy hehe jeszcze troche i bede mogla znowu ogladac thillery :wink.

jak bedziesz w okolicy to zapraszam. a twoje domeczki widze rosna...

aha chcialam dodac ze ilosc odwiedzin krewnych i znajomych krolika jest wprost proporcjonalna do ich braku z czasow mieszkania w bloku. to tak tylko na poczatku czy juz na zawsze te tlumy wala do drzwi? do mnie nawet obcy z ulicy chca wejsc i ogladac jak muzeum prawie nic tylko siasc i bilety sprzedawac.. :wink:

dobranoc

aha chcialam dodac ze ilosc odwiedzin krewnych i znajomych krolika jest wprost proporcjonalna do ich braku z czasow mieszkania w bloku. to tak tylko na poczatku czy juz na zawsze te tlumy wala do drzwi? do mnie nawet obcy z ulicy chca wejsc i ogladac jak muzeum prawie nic tylko siasc i bilety sprzedawac.. :wink:

dobranoc

Jest tak samo.... Człowiek nawet nie wie ilu ma znajomych.... :lol: :lol: :lol: Nawet mieliśmy tak samo z obcymi.... Jeden to się nawet w jakąś deszczową niedzielę przypałętał w porze obiadowej.... I nic, tylko ryje się do środka.... Podczas pierwszego miesiąca to pół wsi nagle upodobało sobie naszą okolicę na spacery... Były żniwa, to nagle wszyscy mieli po drodze w pole akurat naszą drogą... A główną drogą to na pewno nie jest...

Ostatnio jakoś się uspokoiło....

Ale jakby ktoś chciał nas odwiedzić, to wystarczy zapytać kogoś we wsi, gdzie jest dom góralski.... Tak o nas mówią....

Kiedyś nawet jak byłem w gminie po numer domu, to kobieta, drugi raz ją widziałem, pyta.... A to pan ma ten dom drewniany ?

Jest i moje "cacuszko" :)

Noooo, to teraz jestem z Wami pełną .... facjatą :)

Czas na zasłużony sen, chociaż im bardziej jestem zmęczona użeraniem się z wykonawcą, tym trudniej się spokojnie zasypia.

Dobranocka i jeszcze raz Wam wszystkim dziękuję za wszystkie pomocne w realizacji naszych marzeń rady i te inne też :)

Piękna chałupa..... oj piękna..... 8) 8)

Moi drodzy.

Dziękujemy Wam bardzo za słowa uznania, tym bardziej, że to Wy najlepiej wiecie, ile stresów, pomysłów i niekonwencjonalnych rozwiązań trzeba użyć, aby powstał taki dom.

Każdy inny, gdy podziwia naszą robotę uważa, że łatwo nam idzie :). Bo przecież wykopy zaczęliśmy 16 kwietnia tego roku a prezenty pod choinkę ( i to tę w domu ) będziemy kłaść już w otoczeniu ścian balowych :). Dużo jeszcze przed mani, ale z dnia na dzień prace posuwają się coraz sprawniej, ogrzewanie funkcjonuje, kominek i schody z półbala mają być za koniec listopada ( mam nadzieje, że te ostatnie w tym terminie faktycznie się pojawią, bo mamy już doświadczenie z naszym nieterminowym, acz dobrym cieślą ).

Pozostały nam jeszcze podłogi w pokojach i glazura w łazienkach. Zabudowa kuchenna już wymierzona - ponoć robi się :)

Teraz czyszczą i impregnują ostatecznie bal wewnątrz - a pyli się !!!

Dziękujemy za trzymanie kciuków - będzie to nam potrzebne.

Miłego dzionka Wszystkim.

Zazdroszczę Wam, że już mieszkacie w swoich "cacuszkach". Niedługo dołączymy do Waszego grona szczęśliwych mieszkańców " domków z bajki " - jak to ujęła Słoneczko :):)

Drodzy Balowicze,

Czy możecie pokazać etapy wykonywania ocieplenia poddasza oraz montaż sufitów oraz podług?

Jaka jest u Was grubość boazerii na poddaszu?

Będę wdzięczny za wszystkie rady oraz zdjęcia.

No właśnie Drodzy Balowicze - też będę dźwięczna.

Siedzę i skrzętnie konotuję wszystkie mądrości coby na wiosnę za dużo pytań nie zadawać bo wszyscy się do roboty zabierzecie, ja też zresztą ...

Czas wrócić do źródeł i w związku z tym mam parę pytań na wstępie :)

1. Czy ktoś z Was łączył/rozważał postawienie drewniaczka na ogrzewanym fundamencie typu legalett? Myślę, że warto rozważyć połączenie tych dwóch bezwładności.

2. Ocieplanie wełną plus dodatki czy samym ekofibrem?

3.Tradycyjnie już :) czym impregnować jeśli chciałbym zachować jaśniutki koloro sosenki?

Pozdrawiam i życzę bezstresowej budowy.