Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie!

Rozmawiałem wczoraj w firmie budujacej domy z bala.Budują między innymi z bali wykańczanych i dopasowywanych do siebie ręcznie okragłych lub prostokatnych.W przeciwieństwie do bali obrabianych mechanicznie te obrabiane recznie nie są suszone,bo byłyby niemożliwe do ręcznej obróbki.Dodam ,że chodzi o bale o grubości(lub średnicy) pow.20 cm. Nie wiem co o tym mysleć.Może ktoś podpowie mi ,czy decydować się na budowę z niesuszonego drewna.A moze w ogóle nie ma sensu suszyc bali o takich duzych przekrojach.

On 2003-03-21 13:56, piotr.nowy wrote:

Pytanie!

Rozmawiałem wczoraj w firmie budujacej domy z bala.Budują między innymi z bali wykańczanych i dopasowywanych do siebie ręcznie okragłych lub prostokatnych.W przeciwieństwie do bali obrabianych mechanicznie te obrabiane recznie nie są suszone,bo byłyby niemożliwe do ręcznej obróbki.Dodam ,że chodzi o bale o grubości(lub średnicy) pow.20 cm. Nie wiem co o tym mysleć.Może ktoś podpowie mi ,czy decydować się na budowę z niesuszonego drewna.A moze w ogóle nie ma sensu suszyc bali o takich duzych przekrojach.

Piotrze drewna o grubości 20 cm nie da się wysuszyć komorowo /potwierdził to nawet P.Wojtek Nitka/ w którymś z wątków. To znaczy da sie wysuszyć ale nic z niego już nie da się zrobić - mocno spękane i powykrzywiane. Takie drewno musi być sezonowane.

Pozdrawiam Ewa

Z rozprowadzeniem elektryki jest jeszcze jedna możliwość, ta sama z resztą jak z wod-kanami - można ją rozplanować maksymalnie w ścianach działowych, które często są zrobione w systemie szkieletowym. U mnie część ścian wewnętrznych jest w tak wykonana. Robisz taką ściankę pomiędzy np. kuchnią i łazienką i wtedy wszystkie doprowadzenia wody i prądu "puszczasz" w tej ścianie. Sugeruję obłożenie tej ściany jak najszerszą boazerią, tak żeby sprawiała wrażenie bali. Puchatek, dzięki za komplement, ale jestem pewien, że Twój dom również ma lub będzie miał duszę, co w tym wszystkim jest tak na prawdę najważniejsze. Pzdr

Nie chciałabym nikogo straszyć ale wczoraj przeżyłam szok :sad:

Niefrasobliwi sąsiedzi zaczęli wypalanie trawy. Zgadnijcie jak się poczułam jak zobaczyłam pogorzelisko 200 m od swojego domu.

Po co mi czujki dymu, które mam zamiar zainstalować w domu.

Jest to zagrożenie nie tylko dla domów drenwianych. To jest straszne.

Edzia, nie dziwię Ci się, że przeżyłaś szok. Ja też bym spanikował. Na szczęście u mnie chyba nie ma takiego zwyczaju. Może dlatego, że kierunek wiatru jest mało przewidywalny. Właściwie to nie wiem, czy można temu zaradzić w przyszłości. Może za rok zrób w połowie marca grila dla strażaków, żeby wiedzieli gdzie przyjeżdżać? A jak budowa i instalacja elektryczna?

• 2 weeks później...

Jacku

jakoś dawno tu nie zaglądałam i umknął mi ten wątek :smile:

Na szczęcie widmo wypalania traw na chwilę zażegnane dzięki zimowej aurze.

Na Targach w Rybniku była Firma z Wodzisławia, która ma chyba taki sam asortyment jak ta ,na którą dałeś mi namiar. Instalacje jeszcze czekają, bo elektryk coś nam zachorował a mój mąż przymierza się do "domu inteligentnego" jest to sprytne ale obawiam się, że jak to sobie powylicza to mu przejdzie :wink:.

Choć trochę mi jeszcze zostało do tego etapu, chciałabym porównać koszt szlifowania i woskowania Twojej Firmy z moimi góralami.Gdybyś mógł podać mi na nich namiar .

Pozdrawiam Ewa

Edzia, ja miałem z moimi cieślami cenę zbiorczą, obejmującą zrobienie schodów, wyszlifowanie ścian, cyklinowanie i polakierowanie podłóg i wywoskowanie ścian, sufitów i drzwi. Dlatego nie znam ceny tylko za woskowanie. Ale Twoja prośba jest ... Zadzwoniłem do nich przed chwilą i mówią, że szlifowanie i woskowanie z ich całym materiałem kosztuje ok. 20zł/m.kw. Ale mówią, że cena zależy od wielkości i jakości (jak dużo szlifowania) powierzchni. Pzdr

Edzia,

nigdy nie pisałem, że bali nie da się wysuszyć. Wprost przeciwnie - uważam, że bale winne być suszone komorowo. Tak właściwie buduje cały świat.

Wystarczy wejść na strony firm np. fińskich czy kanadyjskich - wszystkie oferują domy z bali suszonych komorowo. Dlaczego? Chociażby dlatego, że suszenie komorowe (w tem. ok. 60 stopni C) zabija w drewnie wszelkie zarodniki grzybów czy larwy owadów.

W naszym kraju też są firmy które budują z takiego drewna.

On 2003-04-07 22:07, Wojciech Nitka wrote:

Edzia,

nigdy nie pisałem, że bali nie da się wysuszyć. Wprost przeciwnie - uważam, że bale winne być suszone komorowo. Tak właściwie buduje cały świat.

Wystarczy wejść na strony firm np. fińskich czy kanadyjskich - wszystkie oferują domy z bali suszonych komorowo. Dlaczego? Chociażby dlatego, że suszenie komorowe (w tem. ok. 60 stopni C) zabija w drewnie wszelkie zarodniki grzybów czy larwy owadów.

W naszym kraju też są firmy które budują z takiego drewna.

Tylko o jakiej grubości bali mówimy czy o 22 cm,??, 30 cm

niestety, inaczej suszy się cieńkie elementy a inaczej grube. Te ostatnie, przy szybkim suszeniu mogą się skręcać i pękać.

Panie Wojtku

Zwracam honor napisał Pan "inaczej" ale tych suszących inaczej /czyli grube bale/ jest niestety u nas bardzo mało. Proszę mi wierzyć brałam pod uwagę wszystkie wskazówki których należy przestrzegać przy budowie domu z drewna jednak niektóre są nierealne. Pytając w wielu miejscach o suszenie komorowe wymnienionych wyżej przekrojów, patrzono na mnie z dużą rezerwą delikatnie mówiąc.

pozdrawiam Edzia