Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie

mieszkamy w domu z bala już dwa lata i trochę się rozeschł, w związku z tym potrzebujemy fachowców do mszenia, jeśli możecie kogoś polecić, numery telefonów, zdjęcia chętnie przyjmę

I pewnie wieje zimnem...

Mszenie podobno trźeba powtarzac co iles tam lat, wiec nie wiem czybto taki dobry interes.

Co do wiania na weglach to ja chyba bede wtykac welne mineralna i jakies dechy pchac. Innego wyjscia nie widze

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Stąd moje pytanie do wszystkich balowiczów, ktorzy ogrzewają gazem. Ile metrow idzie wam na miesiac?

Ma ktoś gaz i podzieli się doświadczeniem?

Ja mam bal 18 + 15cm welny na scianie, 25cm na poddaszu, 20cm styropianu w podlodze. Powierzchnia podobna do Twojej. Temperatura wewnatrz 20C, praktycznie bez uzywania cieplej wody. Nie zdazylem zamieszkac przed Bozym Narodzeniem, ale dom grzeje, tak by bylo mi cieplo, jak jade "odkurzac". Zuzycie 29.10.2009-11.01.2010 357m3. Koszt ze wszystkimi oplatami: 642,57zl. Wychodzi chyba 8,7m3 dziennie. Mysle, ze po zamieszkaniu bedzie podobnie lub nawet mniej.

Dlaczego? Porownujac z tym co pisza uzytownicy domow budowanych tzw. tradycyjnymi metodami, to chyba jest OK.

Ja mam na razie zeznania moich rodzicow - dom z takich bloczkow stryropianowych z jednej i drugiej strony, do srodka wlewany beton (zapomnialam jak to sie nazywa), wiec cieply bardzo, a i tak grzeja na maxa.

Nie ma ludzkiej sily - jak na zewnatrz minusowe temperatury, musimy grzac, chocbysmy mieszkali w termosach

Witaj Gasol!

Masz dobrze ocieplony dom, ale wydaje mi się ze zużycie gazu jest duże.

Pozdrawiam

Mysle, ze mozna zuzycie gazu jeszcze zmniejszyc. Mam kilka miejsc, gdzie troche wieje - to poprawie jak bedzie cieplo. Do tego bedzie jeszcze wentylacja z odzyskiem ciepla, ktora w tej chwili nie jest wlaczona. Do zalozenia sa 2 kaloryfery na poddaszu - rozklad ciepla bedzie bardziej optymalny. Poza tym musze jeszcze kogos poradzic sie, na jakich parametrach powinien pracowac piec, bo te ktore ustawilem moga tez byc nie do konca najlepsze. Nie podlaczony mam regulator temperatury - to tez z zalozenia powinno zoptymalizowac grzanie. Trzeba tez wziac pod uwage brak mieszkancow, a kazdy z nich to "chodzacy" kaloryfer (tzn. dwa kaloryferki sa male, ale calkiem niezle grzeja hehe). Nie sa wlaczane zadne "grzejace" urzadzenia typu telewizor, lodowka czy kuchnia.

A dlaczego myslisz, ze zuzycie gazu jest u mnie duze? Powiem szczerze, ze nie porownywalem z braku czasu.

Witajcie

mieszkamy w domu z bala już dwa lata i trochę się rozeschł, w związku z tym potrzebujemy fachowców do mszenia, jeśli możecie kogoś polecić, numery telefonów, zdjęcia chętnie przyjmę

I pewnie wieje zimnem...

Mszenie podobno trźeba powtarzac co iles tam lat, wiec nie wiem czybto taki dobry interes.

Co do wiania na weglach to ja chyba bede wtykac welne mineralna i jakies dechy pchac. Innego wyjscia nie widze

Właśnie te mszenie. Wołać kogoś, kto się na tym zna i ponownie płacić. Wełnionkę do kupna już widziałem w sieci. Widziałem na paru niewyraźnych zdjęciach jak to górale robili. Nazywali to "skrętki" i upychali w szpary za pomocą jakiegoś narzędzia. Jakiś czas temu, było to też na naszym forum. Jak napisałem; wełnionka jest gdzieś do kupna, ale ze zrobieniem jest problem. Mało jest wiadomości na temat tego rzemiosła. Ja w takim wypadku, zastanawiałbym się, czy nie warto się tego nauczyć, jeżeli miałbym taką sytuację. Wydaje mi się, że to nie jest trudne. Potrzeba samozaparcia, umiejętności manualnej, może talentu i proste narzędzie.

U mnie też ciągnie zimnem.

Z utęsknieniem czekam na + na zewnatrz, żeby wtłoczyć elastyczną piankę i poszaleć z liną jutową (też leży i czeka - na razie zrobiłem testowy odcinek i wygląda nieźle, tylko muszę zacząć korzystac z taśmy klejącej na początkach zwoju).

Witam!

Macie racje. Z tym zużyciem gaz nie jest zle tzn. w normie. Sprawdziłem rachunki z poprzednich lat. Mieszkamy w kamienicy 76 m2;, rok budowy 1955. Ściany nie ocieplane. Zależnie od zimy zużycie było od 350, 550 i 730 m3; na rok. W tym samym czasie co Gasol od początku listopada do teraz zużyliśmy ok. 230 m3; gazu. A zima tego roku prawdziwa.

Pozdrawiam

Kiciuś

Tyle było juz w tym temacie o osiadaniu, o suszeniu komorowo itd., obiecałam kiedyś fotke a teraz ja znalazłam.

http://lh4.ggpht.com/__LoIqaONOCo/S2AGH3aEnII/AAAAAAAAHHE/tB094TiuCjU/s512/IMG_1377.jpg

Dom drewniany bedzie siadać - nie ma cudów. Wiadomo, ze z bala tzw zielonego bedzie siadał bardziej, i bardziej pracował ale tu na fotce jest scianka działowa w domu pokazowym Honki, widac ile siadło, a domek jest stosunkowo nowy. Suszone bale komorowo, wysrubowane normu , nadzorowane wykonastwo, ale to nadal jest drewno.... tak ze proponuje nie dac sie zawriowac z tym suszeniem komorowo

U mnie też ciągnie zimnem.

Z utęsknieniem czekam na + na zewnatrz, żeby wtłoczyć elastyczną piankę i poszaleć z liną jutową (też leży i czeka - na razie zrobiłem testowy odcinek i wygląda nieźle, tylko muszę zacząć korzystac z taśmy klejącej na początkach zwoju).

czy możesz pokazać na forum jak to wygląda? wrzuc fotkę

Stąd moje pytanie do wszystkich balowiczów, ktorzy ogrzewają gazem. Ile metrow idzie wam na miesiac?

Ja mam bal 18 + 15cm welny na scianie, 25cm na poddaszu, 20cm styropianu w podlodze. Powierzchnia podobna do Twojej. Temperatura wewnatrz 20C, praktycznie bez uzywania cieplej wody. Nie zdazylem zamieszkac przed Bozym Narodzeniem, ale dom grzeje, tak by bylo mi cieplo, jak jade "odkurzac". Zuzycie 29.10.2009-11.01.2010 357m3. Koszt ze wszystkimi oplatami: 642,57zl. Wychodzi chyba 8,7m3 dziennie. Mysle, ze po zamieszkaniu bedzie podobnie lub nawet mniej.

No to mnie załamaliście :(

Ja przez 20 dni spaliłem 225m3 to rozruch podłogówki, ale czy bedzie lepiej to nie wiem , narazie próbuje się dowiedzieć :(

Ja przez 20 dni spaliłem 225m3 to rozruch podłogówki, ale czy bedzie lepiej to nie wiem , narazie próbuje się dowiedzieć :(

Piotr.Nowy - dzięki

Ja zacząłem wygrzewać podłogówke od jakiś 8-9 stopni na powierchni , gdzie kilka dni wcześniej było ok 0 st. Bo grzałem. W domu był okres że iałem już 20-22st a teraz znów mam 18-19 (miałem wyłączony piec przez ileś am godzin z czwartku na piątek i temp mi spadła do 14st , na zewnątz -26st) teraz na zasilaniu i powrocie mam różnice 15st. A było tak że miałem już 10st. Zastanawiam się czy takie mam straty , czy popełniłem gdzieś błąd w rozkładaniu rurek. echhh

Witam!

Bale tej grubości jak na zdjeciu musiałyby sie suszyć chyba rok. Pytałem w tartaku o suszenie desek 6 cm grubości i o ile pamietam powiedzieli ze do wilgotności 15% trzeba suszyć je 6 tygodni.

Widać ze na wysokości ok. 2 m bale siadły ok. 4 cm. Jestem ciekaw co dzieje sie wyzej. To duzo jak na suszone bale. Bal z sekiem wyglada na niedociśniety bo jest pod nim szczelina.

Pozdrawiam

Mały, ja przyłączam sie do prośby,

daj prosze zdjęcie tego odcinka z linami jutowymi....- musze obrobić swoje słupy na poddaszu- i tak myślałam o tej linie,

i ew. położyć na łączeniu podmurówka a pierwszy bal,-zamiast listew przypodłogowych-nie wiem czy to dobry pomysł, ale taki się pojawił.....