Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

i ew. położyć na łączeniu podmurówka a pierwszy bal,-zamiast listew przypodłogowych-nie wiem czy to dobry pomysł, ale taki się pojawił.....

Ewentualne szczeliny miedzy balem podwalinowym (pierwszy od dolu) a fundamentem warto porzadnie uszczelnic, bo mrowki uwielbiaja tam wchodzic. Ja szczeliny zapiankowalem, ale u mnie pianka jest i tak pod blacha, ktora jest obrobione polaczenie fundamentu ze sciana, wiec jej nie widac.

Na razie po tragedii bo odwilz przyszla :p

Przy minus 20 w dzień, kominek na full, rano dogrzewalam kaloryferami, w domu 20-21, wiec nie jest zle. Gorzej jak przestawalo sie palic - spadek temperatury ok 1 stopien na godzine (bardzo duzo).

I sprawdzila sie stara prawda, ze dom z bala bardzo szybko sie nagrzewa, ale i szybko wychladza.

Cos za cos.

Byle do wiosny.

Powiedzcie mi proszę( bo ja już nic nie wiem) dlaczego u mnie w domu jest 27 stopni nawet przy -26 na dworze. Wieje wszędzie bo dom nie do końca uszczelniony, parapetów zewnętrznych nie mam i też wieje pod wewnętrznymi. Mamy piec na ekogroszek z podajnikiem tłokowym i tym się posiłkujemy tej zimy ( bo małż pracuje nie napiszę ile.... bo stanowczo za dużo). Więc sypnie w ten podajnik i jedzie w siną dal. Ale ten piec z tego co wiem ma nastawioną najniższą z możliwych temperatur czyli coś koło 40 by chodziła pąpa. W tym roku do tej pory spaliliśmy coś około 600 kg ekogroszku i drewna za około 700 zł. :roll:

Pędzę odpowiadać bom zaintrygowana tym wszystkim.

Po pierwsze termometru nie mam przy źródle :wink: , bale mam od średnicy 32 cm w górę, na dole podłogówka (tylko bez kaloryferów- ale na 80 m2 dołu mamy rozłożone 700 m rurki podłogowej alu pex czy jakoś tam :o ) ,ściany działowe na dole mamy z 15 porotonu. Góra normalne drewniane konstrukcje, wata 25 cm najpierw 20 potem 5 , potem nabita płyta osb 1 cm i potem dopiero regips. Na górze wszędzie tylko kaloryfery.

No i masz odpowiedź:

Grube bale i podłogówka zapewniają akumulacyjność cieplną , dach i szczytowe ściany bardzo porządnie ocieplone , rura od podłogówki musi być gęsto położona (u mnie wyszło ok. 600mb na podobnej powierzchni.

No i na zdjęciu z awatarka widać , że masz dużo roślinek dookoła domu , blisko ścian , co też nie jest bez znaczenia :roll:

No ale 27 st. to jak dla mnie przegięcie !!! :wink:

Sorry, sorry, ale nie wierze w 27 stopni w domu z bali ( w jakimkolwiek domu) przy - 26 na zewnatrz! I jeszcze przy piecu wlaczonym na minimalna temperature. 23, gora 24 - moge sie zgodzic przy takim ociepleniu.

Ale...

autorka pisze, ze jej jeszcze do tego wieje spod okien itp... Nie ma mozliwosci. \

Sorry, ale za dlugo wnikam w grubosci scian, techniki wykonania domow zebym uwierzyla w te 27 stopni.

Moj ojciec ma dom zbudowany, jak juz pisalam, z jakiejs techniki co to styropian jest od zewnarz i od wewnarz i jakos przy - 20 kilu stopni grzal kominkiem i jeszcze gaz sie wlaczal zeby bylo w domu 21, wiec...

Sorry, sorry, ale nie wierze w 27 stopni w domu z bali ( w jakimkolwiek domu) przy - 26 na zewnatrz! .

Mysle, ze u mnie mialbym taka temperature bez problemu. Piec mam ustawiony prawie na minimum, podlogowke na dole tak, zeby nie czuc ciepla pod stopami. Jak rozpoczynalem sezon grzewczy, to mialem zle ustawiona temperature (tzn. za wysoka) na podlogowce. Efekt byl taki, ze w srodku mialem po 2 dniach saune. Jestem pewien, ze jak podkrecilbym temperature na podlogowce, rozkrecil grzejniki (na termoregulatorach mam teraz 1 w skali 0-5, grzejniki praktycznie nie grzeja), to byloby po prostu goraco. Instalacja byla robiona pod gusta zony, wiec pilnowalem, zeby bylo jak najcieplej. Ja akurat wole wiedziec, ze moge "podkrecic", ale niekoniecznie chce sie przegrzewac.

madd bez obrazy, zapraszam Cię do siebie. Nie mam w tym żadnego interesu by Was okłamywać czy pisać bzdury. Nie pożałujesz :wink: bo tereny piękne, ciepło Ci będzie, a i kucharka ze mnie nie najgorsza. Pewnie z tym ciepłem jest właśnie tak jak pisał piotr nowy. Nie chciałam już wczoraj dodawać faktu, że nie paliło się u mnie ( z powodu zbyt wysokiej temp. w domu) od czwartej rano 29 stycznia do dziś 30 stycznia 18 :00 i temperatura wynosiła 23 stopnie. Pozdrawiam

Powiedzcie mi proszę( bo ja już nic nie wiem) dlaczego u mnie w domu jest 27 stopni nawet przy -26 na dworze. Wieje wszędzie bo dom nie do końca uszczelniony, parapetów zewnętrznych nie mam i też wieje pod wewnętrznymi. Mamy piec na ekogroszek z podajnikiem tłokowym i tym się posiłkujemy tej zimy ( bo małż pracuje nie napiszę ile.... bo stanowczo za dużo). Więc sypnie w ten podajnik i jedzie w siną dal. Ale ten piec z tego co wiem ma nastawioną najniższą z możliwych temperatur czyli coś koło 40 by chodziła pąpa. W tym roku do tej pory spaliliśmy coś około 600 kg ekogroszku i drewna za około 700 zł. :roll:

Podaj jaką masz temperaturę na dole, a jaką na górze (na poddaszu). U mnie aż 4 st różnicy. Np. wczoraj wieczorem na dole 20.8stC a na poddaszu 24.8stC, kaloryfery na maxa odkręcone. Palę w piecu węglowym od początku października i spaliłem już 2,5 tony (czyli jakieś 1400zł :()

Gasol., dzięki,..masz racje!!!

Zauważcie że Magdalena ma poza 25cm wełny jeszcze płyte OSB-i dopiero GK, i myślę że taki podwójny stelaż doskonale zabezpiecza przed utratą ciepła górą i to pewnie jest cały sukces!!!

a Magda, jaką wełne dawałas??- dokładną nazwę albo parametry cieplne podaj,. dzieki