Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Piotr Wlezień
Dziewczyny moje kochane zapraszam (no i Panów też :wink: ) zrobię jedzenie że mniam i spać jest gdzie. Ale jak ja Wam do licha w piecu latem napalę :o.

(Właśnie wąż lata z termometrem po domu by tą różnicę temperatur ustalić :D).

Wełnę używaliśmy rockwola (mam nadzieję że dobrze napisałam a jak nie to przepraszam) w taflach . Mąż bardzo dokładnie i szczelnie ją montował .

 

Dane po pomiarze węża.

Dziś mam ustawiony piec na 38 stopni. Na dole mam 22 stopnie a na górze

24. Generalnie jest różnica 2 bądź 1 stopnia. Taka temp jest już fajniejsza.

Pozdrawiam

 

Cześć wam

Przeczytałem parę postów na temat temp w domu. Ja mam dom z bali 18cm +10 cm wełny+płyt G-K. Temp ustawiona w domu na 21 stopni (minimalna temp na dole) i od pażdziernika poszło 330 m3 gazu i drewno do kominka 5m3. Wydaje mi się to rozsądne. Jeśli ogrzewanie chodzi tylko na gaz to temp na dole i górze jest identyczna, a jeśli chodzi kominek to na dole 2-4 stopni chłodniej niż na górze (kominek zwykły bez rozprowadzenia)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Piotr Wlezień
Przy przecieraniu usunięto rdzeń ze środka - deska 50 i teraz na 50 bali może ze 4 jest pokrzywione. Moc wiertarki nie jest najważniejsza, moment obrotowy to podstawa. Jedna wiertarka ma 200 Nm to Protool drp 32. Co prawda wkrętarka tej firmy też daje radę wiercić świdrem ale ta wiertarka naprawdę ręce urywa i jestem pewny że jej nie spale. Dyble to dębowe kije od szczotek tylko ponacinam w jodełkę.

 

Mój dom powstał bez gwoździ. Jeśli chodzi o dyble to było to chyba ok 35 mm, ale nie byłto dąb (drewno było twardsze od dębu), Natomiast u mnie Bale były łączone oprócz dybli także jakimś krawędziakiem ok 90 x 90 mmm.

Otwory były wiercone frezem, frezarką lub wiertarką wolnoobrotową,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ojej. ale ten przykop to duzy jest. nie martwicie sie o koszta utrzymania (ogrzewanie)? ja myslalem raczej o czyms takim jak WIARTEL tylko z lekkimi modyfikacjami... chcialbym miec mozliwosc zobaczenia takiego domu wewnatrz. no i moim zdaniem tanio wyjdzie ogrzac taki domek. moze ktos z balowiczow wie gdzie stoi taki domek? znalazlem drewno w cenie 700zl m3 bale 25/25 cm. to drogo? dopiero zaczynam sie zajmowac tym projektem. chetnie podziele sie informacjami jakie uda/ udalo mi sie zevrac do tej pory. pozdrawiam cieplo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bale o dlugosci 10m. no to biore. jakos nikt nie buduje z zastosowaniem metody na obce pioro. a przeciez jest to oszczedniejszy pod wzgledem uzycia materialu sposob. no bo przeciez jak w tym balu 25cm mam wyciac wypusty to trace okolo 2,5cm na jego wysokosci co przy 10 balach daje 11ty gratis. sa jakies konkretne powody zeby nie stosowac obcego piora? dodatkowo wydaje mi sie ze konstrukcja sciany bedzie lepiej usztywniona-mniej podatna na wypaczenia. gdyby zastosowac np jakas deske mega twarda i nie przepuszczajaca wilgoci grubosci np 3cm i wpuscic ja dostatecznie gleboko w bal to chyba bedzie lepiej usztywniac niz np kolki drewniane ktore sie stosuje przy laczeniu bali... druga sprawa o jakiej mysle na tym etapie to fundament. widzialem na forum, ze przestrzen wewnetrzna fundamentow jeszcze przed chudziakiem zasypuje sie piaskiem. a gdyby uzyc zwiru? czy nie byla by to lepsza izolacja podloza?

wyslalem pytanie o wycene budowy do firmy bartek z radzynia. wycenili mi dom 6m/9m na 132tys netto +7% vat, ale z bala 30/30cm.stan surowy zamkniety deskowanie, papa . masakra jakas. bede budowal systemem gospodarczym z cieslami. pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja Tobie radzę, żebyś wszystko do końca pomyślał. Nie bądź taki szybki. Budowa z bali wymaga cierpliwości, wiedzy, praktyki, może talentu. Najpierw pozbieraj jak najwięcej informacji, gdzie tylko możesz i jak możesz. Nie śpiesz się. Im więcej będziesz wiedział, tym lepiej. Może najpierw zbuduj coś mniejszego z takich bali np domek, który posłuży potem jako domek gospodarczy. Będziesz wiedział wtedy, co Ciebie spotka przy budowie już normalnego domu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pamietam ze widziałam tu na forum chyba ze dwa domy (dzienniki budowy) na obce pióro ( dwa pióra) - poszukaj bardziej w poczatkach tego tematu, bo ludzie sie tu udzielali, a teraz juz pewnie siedza w swoich domkach i budowa i fora budowlane to przeszłość.

Każda metoda ma swoje wady i zalety, z punktu widzenia szczelności, podciekania wody i wytrzymałości połączeń z tego co wiem pod trzech cieśli z którymi rozmawiałam, pióro własne jest o wiele lepszym rozwiazaniem. Nie znaczy ze dobrze wykonane pióro obce bedzie do kitu. Jak zwykle na dwoje babka wróżyła. ja mam podwójne własne. Przy budowie czeka cie wlele dylematów, których nikt za ciebie nie zozwiaze, ale napewno tzw giełda informacji pomoże ci wyrobić sobie własne zdanie na wiele tamatów i dylematów. Gdzie bedziesz budował domek, w lublinie? Jaka grubość bala bierzesz pod uwage?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

domek chce zbudowac pod lublinem 30km od centrum na poludnie .w okolicy pola i lasy mam na dzialce juz jeden dom drewniany ktory skonczylem wstepnie remontowac teren budowlany prad jest duzo lasu na dzialce... spoko. no i chce zamieszkac z rodzina w tej pieknej okolicy. stary dom nie nadaje sie zbytnio do calorocznego zamieszkania (mam mala coreczke) a doprowadzenie go do przyzwoitych standardow jest nieoplacalne, traktuje go jako pracownie. nowy dom chce zbudowac z bali 25/25cm poniewaz takie znalazlem i podobno nie wymagaja docieplania (z wiekszymi o tej porze roku jest ciezko). sam w zyciu nie porwalbym sie na takie przedsiewziecie zwlaszcza po tym jak remontowalem ten stary dom. trzeba miec naprawde pojecie o materiale z ktorego sie buduje. na szczescie znam dobrych ludzi ktorzy polecili mi dobrego ciesle. mam zamiar zmontowac ekipe i robic wszystko w/g wskazowek ciesli. on sam bedzie sie zajmowal trudniejszymi tematami jak np wegly. ja sam mam prace zwiazana mocno z tematem budowlanym, mozna powidziec ze 80% czasu w pracy jestem na jakiejs budowie. takze patrze raczej optymistycznie. i to nie tak ze od tygodnia mysle o domu z bala. to juz jakies 15lat bedzie teraz dopiero jednak mam okazje na realizacje planow i konkrety. poza tym jednym z wykonawcow bedzie czlowiek ktory sam zbudowal dwa domy drewniane dla siebie a teraz buduje dwa nastepne dla swoich synow. z tym ze te dla synow to przenoszone stare chaty+nowy dach. fajnie to nawet dziala.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bale o dlugosci 10m. no to biore.

Cena 700 zł za bale jest śmiesznie niska.Przy cenie calówki 500zł szukałbym podstępu. Napisz co za gatunek - może świerk słowacki po wywrotach 4 lata temu? A metoda na obce pióro - wg mnie b. dobra, ciężka w wykonaniu bo frezarka do tego musi być potwór, a ja do tego będę dyblował.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

drzewo jeszcze rosnie w lesie.sosna. do konca tygodnia mam dac znac czy biore. cena jest za m3 bala przekroj 25/25cm dluzyce 10m. a rowki bedzie mi wycinal ciesla dlutem i siekiereczka z akompaniamentem pilarki spalinowej. drewno tu na wschodzie polski a zwlaszcza na zamojszczyznie nie jest takie drogie. tam warto szukac. na lubelszczyznie generalnie drzewo dobrego gatunku bo jest kiepska gleba 4i 5 klasy pod lasami (maly przyrost roczny=geste sloje)

cena 700zl plus vat 7%. cena nie obejmuje lezakowania ani zadnej obrobki chemicznej, tylko ciecie na wymiar i trzeba zabierac. wlasciciel tartaku mowil ze potrzebuje okolo miesiaca do poltora zeby skompletowac calosc. zreszta on sam stwierdzil ze to atrakcyjna cena. czekam jeszcze na odpowiedz z drugiego tartaku bo jak bylem w piatek to szefa juz nie bylo. najlepiej to bym zostawilo to drzewo na jakis czas do wyschniecia pod fachowym okiem kogos z tartaku. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Potrzebuję pinej pomocy - w ciągu kilku dni muszę kupić "coś" do przełożenia między belkami stropowymi a legarami, w celu wyłuszenia. Wiem, że w tym celu używa się filcu lub gumy. Sprawdzałam ceny filcu na allegro i wychodzi dosyć drogo. Czego używaliście u siebie i gdzie kupowaliście? Będę wdzięczna za pilną podpowiedź.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam pytanie z innej beczki.. Teraz przede mną zakup AGD - zmywarka do zabudowy, pralka gł. do 50 cm najlepiej otwierana z lewej strony na prawą, piekarnik i płyta retro w miedzianym lub białym kolorze. Znalazłam w cenie 3360 zł piekarnik + płytę gazową + okap firmy NARDI, ale nie wiem nic o tej firmie. Proszę o opinie użytkowników, może ktoś zna albo może polecić jakiś sprzęt - cztałam opinie na temat innych piekarników retro - są różne, chodzi przecież o to, żeby nie tylko ładnie wyglądał, ale też dobrze piekł... Może ktoś ma sprawdzony? Dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi... :p
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nowy dom chce zbudowac z bali 25/25cm poniewaz takie znalazlem i podobno nie wymagaja docieplania (z wiekszymi o tej porze roku jest ciezko).

Może i nie wymagają ale poczytaj wyżej wypowiedzi Seba7207 czy bupalus. Ja ze swojego doświadczenia moge powiedzieć że, przy baliku 12cm grubości, sezonowanym, suszonym, przy podwójnym własnym pióro-wpuście, ściskaniem bali prętami gwintowanymi i tak jak mocno wiało to wiatroizloacje wydymało. Przedmuchy sie skończyły dopiero po położeniu wełny drzewnej 10cm, papieru woskowanego i szalówki 4cm na piórowpuście.

Może pojedyncza (jednowarstwowa) ściana ma wymagalny współczynnik K ale co do jej szczelności, zadowalającej szczelności, nawet przy superxetrasolinym mszeniu mam wątpliwości.....

Pozdrav

PP

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam pytanie z innej beczki.. Teraz przede mną zakup AGD - zmywarka do zabudowy, pralka gł. do 50 cm najlepiej otwierana z lewej strony na prawą, piekarnik i płyta retro w miedzianym lub białym kolorze. Znalazłam w cenie 3360 zł piekarnik + płytę gazową + okap firmy NARDI, ale nie wiem nic o tej firmie. Proszę o opinie użytkowników, może ktoś zna albo może polecić jakiś sprzęt - cztałam opinie na temat innych piekarników retro - są różne, chodzi przecież o to, żeby nie tylko ładnie wyglądał, ale też dobrze piekł... Może ktoś ma sprawdzony? Dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi... :p

 

O nardi słyszałam same dobre rzeczy, ale cena mnie odstraszyła, a sama ich nie sprawdzałam w praktyce. Wzornictwo super. Można wyhaczyć np Whirpoola Aristona czy coś innego sporo taniej z tymi samymi funkcjami. Poza tym proponuje w google wpisac poszczegolne firmy ze słowem retro i wkliknac grafikę, i pokaże sie mnostwo sprzetu . Wlasciwie jak ja szukalam to bylam zaskoczona ze niemal kazdy ma w swojej ofercie retro, i w wiekszosci fajnie wyglada a w sklepach tego nie widziałam..... porownujac funkcje malo sie teraz te sprzety różnia, i tez placi sie np u SMEGA czy NARDI, FRANKE, TEKA za firmę.....

http://images.google.com/images?hl=pl&um=1&sa=1&q=teka+retro&aq=f&oq=&start=0

http://images.google.com/images?hl=pl&q=nardi%20retro&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

http://images.google.com/images?hl=pl&um=1&sa=1&q=amica+retro&btnG=Szukaj&aq=f&oq=&start=0

http://images.google.com/images?hl=pl&um=1&sa=1&q=mastercook+retro&btnG=Szukaj&aq=f&oq=&start=0

http://images.google.com/images?hl=pl&um=1&sa=1&q=ariston+retro&aq=f&oq=&start=0

http://images.google.com/images?hl=pl&um=1&sa=1&q=candy+retro&aq=f&oq=&start=0

http://images.google.com/images?hl=pl&um=1&sa=1&q=bosch+retro&aq=f&oq=&start=0

http://images.google.com/images?hl=pl&um=1&sa=1&q=whirpool+retro&aq=f&oq=&start=0

 

 

 

itd....

ja swojego sprzetu jeszcze nie przetestowałam, mam smega i whirpoola

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam pytanie z innej beczki.. Teraz przede mną zakup AGD - zmywarka do zabudowy, pralka gł. do 50 cm najlepiej otwierana z lewej strony na prawą, piekarnik i płyta retro w miedzianym lub białym kolorze. Znalazłam w cenie 3360 zł piekarnik + płytę gazową + okap firmy NARDI, ale nie wiem nic o tej firmie. Proszę o opinie użytkowników, może ktoś zna albo może polecić jakiś sprzęt - cztałam opinie na temat innych piekarników retro - są różne, chodzi przecież o to, żeby nie tylko ładnie wyglądał, ale też dobrze piekł... Może ktoś ma sprawdzony? Dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi... :p

 

O nardi słyszałam same dobre rzeczy, ale cena mnie odstraszyła, a sama ich nie sprawdzałam w praktyce. Wzornictwo super. Można wyhaczyć np Whirpoola Aristona czy coś innego sporo taniej z tymi samymi funkcjami. Poza tym proponuje w google wpisac poszczegolne firmy ze słowem retro i wkliknac grafikę, i pokaże sie mnostwo sprzetu . Wlasciwie jak ja szukalam to bylam zaskoczona ze niemal kazdy ma w swojej ofercie retro, i w wiekszosci fajnie wyglada a w sklepach tego nie widziałam..... porownujac funkcje malo sie teraz te sprzety różnia, i tez placi sie np u SMEGA czy NARDI, FRANKE, TEKA za firmę.....

http://images.google.com/images?hl=pl&um=1&sa=1&q=teka+retro&aq=f&oq=&start=0

http://images.google.com/images?hl=pl&q=nardi%20retro&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

http://images.google.com/images?hl=pl&um=1&sa=1&q=amica+retro&btnG=Szukaj&aq=f&oq=&start=0

http://images.google.com/images?hl=pl&um=1&sa=1&q=mastercook+retro&btnG=Szukaj&aq=f&oq=&start=0

http://images.google.com/images?hl=pl&um=1&sa=1&q=ariston+retro&aq=f&oq=&start=0

http://images.google.com/images?hl=pl&um=1&sa=1&q=candy+retro&aq=f&oq=&start=0

http://images.google.com/images?hl=pl&um=1&sa=1&q=bosch+retro&aq=f&oq=&start=0

http://images.google.com/images?hl=pl&um=1&sa=1&q=whirpool+retro&aq=f&oq=&start=0

 

 

 

itd....

ja swojego sprzetu jeszcze nie przetestowałam, mam smega i whirpoola

 

 

Byłam na tych wszstkich stronach, najbardziej podoba mi się nardi, smeg i franke, ale wydawało mi się, że to SMEG jest droższy..? No i przede wszystkim chodzi mi o opinie pań (gotującch panów? :wink: ) , czy dobrze piecze, bo czytałam na różnych forach, że jakiś x np. przypala ciasto z dołu lub z góry, w środku jest surowe..itd.

Ceny z allegro:

piekarnik Franke miedź 1748zł

Nardi ok. 1500zł

Smeg ponad 2000zł..., nawet jeden 2584zł

także Smeg wychodzi najdrożej...dane z dnia dzisiejszego :-?

w każdym razie bardzo CI dziękuję za odp. :) i czekam na głosy osób, które mają już za sobą pierwsze gotowania i pichcenia.. :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...