Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ciut dokładniej to Lutowiska

A wracając do tematu uszczelnień węgłów jest na to sposób na etapie budowy domu wiem że to musztarda po obiedzie w tym przypadku ale może się przyda innym co się będą budować, dawniej cieśle by uniknąć prześwitów stosowali dodatkowy zamek coś w rodzaju pióro wpust teraz cieśle tego nie stosują bo jest to czasochłonne a wiadomo czas to pieniądz :lol:

No to dokładnie z Bieszczad jesteś ... :lol:

Wiem, że może ciężko tam żyć ...ale ci zazdroszczę ...

My buszoaliśmy w okolicy Cisnej i Buku ..."troszkę po drugiej stronie" ale w Lutowiskach byliśmy też. Ja penetrowałam okolicznych rzeźbiarzy ludowych...taki konik (frasobliwego zbieram ...troszkę ...)

Witam po dłuższej nieobecności. Moje plany nieco wzięły w łeb, bo tzw. "planowanie"zaplanowało sobie na naszej działce, oraz działce sasiada ...dziesieciometowej szerokości ślepą droge do lasu, a na końcu tego czegoś, lotniska? zawrotke o szer. 10 metrów także. Nie wiem po jaka cholerę cos takiego, chyba ktos kocha grzybiarzy czy co. Jestem wk..ona bardzo bo to w istotny sposób zaburza nasze plany a poza tym przeliczone na drogie warszawskie ary jest oddaną kochanemu państwu fortuną. Wkraczam więc na wojne z "planowaniem" i nie wiem ile potrwa. Okazało sie takze że cos nie tak jest z mapami w księgach wieczystych. No dobra, te mapy to nasza wina, może cos przeoczyliśmy, ale czy gmina ma prawo bez powiadomienia nas o planach zabierać nam tyle ziemi? I to nie wiadomo po co? Chciałam zaznaczyc że na końcu tej drogi zaczyna sie Mazowiecki Park Krajobrazowy, który jest absolutnie nie do ruszenia jeśli chodzi o budowanie tam domów, na szczęście zresztą. No nic, znów poczekamy. Zamiana działek z nadleśnictwem w celu poszerzenia tego, co mieliśmy trwa już 9 lat. Jeszcze ze dwa w ta czy w tamta...

buuuu...

Ps. A MAćka 74 znam z takiego jednego bloga, ale nie napisze jakiego, niech to sam zrobi jak będzie chciał.

Pozdrawiam serdecznie,

zasmucona

Kaśka

Jerzy - jak by nie było - człowiek ma rację. Wełna pije wilgoć jak gąbka ...

A ja wczoraj widziałam u znajomych takie uszczelnienia korkiem.

Nie dopytałam z wrażenia czy był w płynie - ale myślę, że tak. Widziałam taki w Castoramie i ponoć jest elastyczny. Też warte dyskusji ...

W Ameryce stosują jeszcze takie uszczelnienia, że przed ostatecznym montażem bali wzdłuż wzdłużnych frezów, przy krawędzi, mocują taką czarną uszczelkę. Przypomina to trochę uszczelkę do okien, jednak jest ona specjalnie zrobiona pod bale. Mam na myśli bale takie jak u Ciebie Aga i innych ludzi. Te uszczelki są niemal niewidoczne, bo siedzą w środku. Jednak całą powierzchnie w środku freza, dalej wypełniają wełną. Te uszczelki widziałem chyba na stronach www, ale nie pamiętam gdzie. Mam zdjęcie tej uszczelki w mądrej książce amerykańskiej, jak chłop je montuje. Jak ktoś będzie zainteresowany to wkleję na forum. Zastanawiałem się jaki może być zamiennik tych uszczelek w polskich warunkach. Te od rur ocieplenia mogą być dobre.

Aaaale jakie nacięcia !!!

Zupełnie inaczej jak u nas robią i na pierwszy rzut oka widać, że precyzyjnym jakimś ustroistwem to wyrzeźbił ...piłą zapomnij ...

Aja dzióbałam dzisiaj paznokciami korek w płynie w Castoramie :oops:

Mieli taką ekspozycję i pokazane zastosowania. I przyznam, że zachowuje się jak ...silikon albo guma :o

Tylko pakowany jest nieszczęśliwie - w takie ...kiełbaski. Bez dozownika czy wyciskacza jakiego ( byle jak ...)

oczywiście że balowaty jestem szczęśliwym posiadaczem starej chaty przeniesionej i drugiej którą remontuję.

A to moje cudeńka

http://images41.fotosik.pl/262/91e949a75b883d24med.jpg[/url]

i bojkowska

http://images37.fotosik.pl/262/e580634f4b0311ebmed.jpg[/url]

no to pojechałeś po bandzie.

Piękne te Twoje chałupy..... ech szkoda gadac, a okolica (tu sie rozmarzyłam)

gratuluję, bo domki masz takie, ze aż człwoiekowi cieplej na sercu sie robi :roll:

o Aga te nacięcia to były właśnie piłą robione przy lewej stronie rowka to widać nawet rzez po pile we wprawnych rękach i dobrym łańcuchem to idzie śmigusem mnie zastanawiają te rowki bo raczej nie są to zamki za krzywo pojechano ja bym obstawiał że zapuszczają tam piankę co jest dobrym patentem jakbyś mógł daj odnośnik do stronki gdzie było to zdjęcie bo jestem bardzo ciekawy jak izolują te bale.

A co to jest ten korek w płynie ?

dobrym uszczelniaczem jest sikaflex Pro2 hp jest dosyć miękki więc nie pęka jak kit a o wiele lepiej się go rozprowadza niż silikony łatwiejszy też w czyszczeni gdy się niechcący zabrudzi niestety jest też dosyć drogi.

A co do bloga to nie jest mój tylko mojej Jagody i jak ktoś będzie chciał to sobie wygogluje ja tam za tym blogiem nie przepadam :lol:

U nas w szkole, po której zostałam technikiem snycerzem, pęknięcia uzupełniało sie m.in. wikolem wymieszanym z miałem drzewnym. Po wyschnięciu łatwo sie to czyści, pomimo, że jest elastyczne mozna dotrzeć papierem na pożądany kształt , dobrze sie nakłada i jest bardzo tanie. Nie wiem jednak czy "zadziała" w domu z bali i czy zwiąże w zimie , jeśli bedzie na zewnątrz domu.

Jeśli drewno już nie pracowało wycinało sie z drewna klin o kształcie dziury i przesmarowywało wikolem dziurę i klin po czym wbijało delikatnie klin,( dbajac o zachowanie takiego samego kierunku słojów jak w naprawianym drewnie) w dziure za pomoca drewnianego pobijaka. Nadmiar odcinało sie dłutem. Ja w ten sposób naprawiłam parę swoich rzeźb, które popękały i sosnowa podłogę ale to jubilerska robota do drobnych pęknięć tam, gdzie bardzo widać. To moja skromna wiedza na temat dziur:)

Macieju 74, to kwestia gustu, blog, a jak widac po ilości komentarzy i obserwatorów może się podobać:) Ja zajrzeć lubię, piękne zdjęcia.

Poznałam ostatnio faceta, który chce sprzedac 2 h w Lutowiskach, PRZECUDNE.

Za 200 tys.(':-?')

mnie zastanawiają te rowki bo raczej nie są to zamki za krzywo pojechano ja bym obstawiał że zapuszczają tam piankę co jest dobrym patentem jakbyś mógł daj odnośnik do stronki gdzie było to zdjęcie bo jestem bardzo ciekawy jak izolują te bale.

To jest rowek, gdzie będzie umieszczona listwa ślizgowa, a do listwy framuga. od okna lub drzwi.

Izolują te bale tak, że wkładają tam wełnę i zwykłym zszywaczem zszywają. Prosta robota.

no tak co do rowków tośmy sobie pogadali :lol: mi też chodzi o wzdłużne nacięcie belki

A ten korek w płynie to nie jest taki tani ale sprawdzić warto co to za ustrojstwo.

No nie będe cię wysyłać do Castoramy ...bo chyba dalekawo masz :wink:

Ale jak tak paznokciem próbowałam podłubać to gumate jak silikon.

A to znacz, że elastyczne ...i to już dobrze przy "pracującym" drewnie nie?

witam......

podpatrzcie szczegółowo swoje kominy a szczególnie osiadanie domu i jak się zachowuje blacha na tym kominie....

u nas blacha ta która jest przykręcona do dachu zaczeła się buftować bo blacha nasadzana z góry ją jakoś przyblokowała !!!

na szczęście ekipa dekarzy przyjechala b. szybko i poprawili to co się zaczepiło....

bardzo cenie takich ludzi którzy reagują szybko i są w stanie przyznać się do tego co zostało zrobione a efektów do końca nie można przewidzieć, wiadomo- drewno i jego osiadanie, wysychanie ma swoje prawa!!

to tyle z aktualności i rad dla Balujących.........,

iiiii u nas juz wiosnę widać, słonko pięknie i długo grzeje, po 17 jeszcze jasno , nie to co zimą po 15 już ciemnica...!!!

dom osiadł nam zdecydowanie 5- nawet do 7cm, jak na 2lata to sporo jednak!! b. dużo osiadło tej zimy pod wpływem dużego obciążenia śniegiem

i to jest jeden z czynników które też wpływają na zwiększenie szczelności a co za tym idzie i ciepłoty domu

dom osiadł nam zdecydowanie 5- nawet do 7cm, jak na 2lata to sporo jednak!! b. dużo osiadło tej zimy pod wpływem dużego obciążenia śniegiem

i to jest jeden z czynników które też wpływają na zwiększenie szczelności a co za tym idzie i ciepłoty domu

Aniu - nasza chatka z drewna suszonego komorowo, a przez niecały rok osiadła nam więcej niz Tobie przez dwa lata :o

Zaznaczyliśmy sobie czarnym markerem poziom na śrubach regulacyjnych. Nie dopilnowaliśmy, żeby go przenieść wyżej i teraz już śladu po nim nie ma :wink:

A grupie życzę wiosennych temperatur :p