Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No i się zaczęło - brakuje jeszcze kilkadziesiąt sztuk ale większość już jest :)

Koniec kwietnia fundamenty - a w czerwcu ruszamy z budową

Melduję się po długiej przerwie (trochę byłam zajęta i w ogóle mnie nie powiadamiało) i melduję również że much nie ma, poszczelnione okna czym się dało. Kruszon ja też myślę nad ogrodzeniem i mnie też nic nie dało odwiedzenie wątku z ogrodzeniami . Pooglądać bym chciała takie przy domkach z bali, ale mam jedno ciekawe zdjęcie ogrodzenia (właściwie to jednego przęsła) przyślij mi swojego meila to podeślę i opiszę jaki mam pomysł. Czemu na meila, a no bo nie pamiętam skąd to mam więc wolałabym nie wklejać ogółem. Ponawiam swoją prośbę o dekoracje okien w domach z bali . Pozdrawiam

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kruszon ja też myślę nad ogrodzeniem i mnie też nic nie dało odwiedzenie wątku z ogrodzeniami . Pooglądać bym chciała takie przy domkach z bali, ale mam jedno ciekawe zdjęcie ogrodzenia (właściwie to jednego przęsła) przyślij mi swojego meila to podeślę i opiszę jaki mam pomysł. Czemu na meila, a no bo nie pamiętam skąd to mam więc wolałabym nie wklejać ogółem. Ponawiam swoją prośbę o dekoracje okien w domach z bali . Pozdrawiam

poszło.... czekam..... :)

Ja też już łapię. Będzie dobrze ... A co tam Edzia u ciebie słychać nowego?

Po trudach i rozważaniach, wreszcie płyty OSB którymi wykończone było poddasze zostały zatapetowane, pomalowane i tak bardziej domowo się zrobiło.

Powoli też otoczenie wokół domku cały czas cywilizuję;)

Najgorzej, że wracamy do punktu wyjścia naszych marzeń.

Zastanawiam się nad jedną rzeczą. Mam projekt z garażem przy domu - w ciągu ostatnich paru dni przyszedł mi pomysł aby wymurować ten garaż zamiast robić go z bali (dodam że w pierwszej wersji chciałem tylko bala) czy to jest dobry pomysł - Pomóżcie.

Sam musisz ocenic. Ja zdecydowalem sie na garaz murowany i nie zaluje, choc pierwotnie mial to byc garaz z bali.

ciche chrobotanie okazalo sie zwyczajna praca drewna. Jak szybko sie pojawilo, tak szybko rowniez zniknelo.

Widze jednak, ze jakos moj udzial w tym watku nie zostal specjalnie przyjety, a wlasciwie zupelnie zignorowany - nad czym ubolewam. W zwiazku z tym, nie bede sie szanownemu panstwu dluzej narzucac ;)

Zycze powodzenia w realizacji nie tylko budowlanych marzen. Pozdrowionka z mazurskiej wiochy!

Kanees A co Ty się tak obrażasz, nie każdy codziennie ma czas na chwilkę w necie, nikt Cię nie ignoruje. Forum się zmieniło, ja się połapać nie mogę, a dopierom co sie połapała w starej wersji.... wszycy przycichli

jak miałam czas w swieta, to forum nie działało . wrrrrrr

popatrz jak zazwyczaj wyglada odpowiadanie, po jakimś czasie, a jak nie ma odpowiedzi, dobijac się raz jeszcze. To tak jak w sali pełnej ludzi, każdy mowi o czym innym wiec czasem watek się gubi.... Nie badź taka obrażalska, uszy do góru, a o skrobaniu nic nie wiem, mam nadzieje ze u mnie nic nie skrobie ;-/

Edytowane przez akselek

Witam!

Myślę ze chodzi Ci o połączenie ściany z bali z konstrukcja do której przykręcisz płyty KG.

Nie wiem gdzie i nigdy takiego czegoś w sklepie nie widziałem. Ja zrobiłbym je sam z dziurkowanych ocynkowanych kątowników lub wykonał je z dziurkowanej ocynkowanej taśmy blaszanej (szerokiej) stosowanej w ciesielstwie. Pionowe nacięcie żeby możliwe było przesuwanie naciąłbym kątówką.

Mnie tez forum nie informowało o nowych postach. W ustawieniach przestawiłem kropeczkę żeby informowało, zobaczę jak działa.

Zapomniałem hasła i wraz z hasłem dostałem nowa ksywkę. Chce wrócić do starej (bez iported_) Jak to zrobić bo nie znalazłem.

Pozdrawiam

Kiciuś

Witam

Ja montaż płyt GK do ściany z bali zrobiłem w ten sposób że dałem normalne profile (chyba nazywają się CD). Ustawiłem je pionowo a do bali było mocowane przez "grzybki" (też standardowe łączniki stosowane przy montażu płyt na poddaszach). Zauważyłem że taki "grzybek" luźno chodzi w profilu i powinien poradzić sobie z osiadaniem ściany (czyli z przesuwaniem się we wnętrzu profila). Mam taką nadzieję. I nie biorę odpowiedzialności za taką technologię.

Jedyne o czym trzeba pamiętać to żeby później nie przykręcać płyty na wysokości montażu "grzybka" to to może uniemożliwić przesunięcie grzybka w miarę osiadania ściany.

Pozdrawiam

Wracam do tematu sznurowania liną jutową.

Jakieś 1/4 domu obskoczyłem - jak pisałem wcześniej lina do brzegu mocowana na przemian (do góry/do dołu) gwoździkami 30mm z mosiądzu. Mocowania co jakieś 30 cm czyli niby dość gęsto. Ale - no właśnie - po jakichś dwóch dniach lina zaczęła sobie zwisać miejscami. Jakby się rozciągnęła. Po zamocowaniu bardzo twarda i prosta, po jakimś czasie dosłownie flaczeje. Wbijam gęściej gwoździki, tam gdzie zwisa, ale ciekaw jestem na ile to pomoże?

Pozdrówka.

PS drogie te gwoździki i trudno dostępne.

Witam!

Lina zmienia długość pewnie wraz ze zmianami wilgoci.

Widziałem na westernie jak Indianin przywiązał białą za ręce mokrą liną. Lina schła i się kurczyła a biała wędrowała do góry.

Proponuje zwiększyć wilgotność liny. Może nie przez namaczanie ale np. parowanie. Naprzód eksperymentalnie i notować czas nawilżania, temperaturę itd. W ten sposób dobrać parametry. Lina o zwiększonej wilgotności po przybiciu z czasem się napnie. Może nie wyrwie się z gwoździ.

Pozdrawiam

Kiciuś

Nie tak do końca - wilgoć to mogła załapać w nocy, bo mamy jeszcze baaardzo zimno, ale w dzień jest ciepło więc wysycha, a ja pracuję z tym pod wieczór jak wrócę z pracy. Więc powinna być już naprężona.

Co do tego sposobu tortur indiańskich to robili to z rzemieniami, a nie linami.

Witam

Tym pierwszym postem zapisuje sie do Szanownego grona balowiczow.

Oczywiscie podgladam Was od jakiegos czasu, tzn. od kiedy zapadla decyzja o budowie domu

wlasnie z bala. Dom bedzie zbudowany w w bliskiej okolicy Bialegostoku, wiec tradycje

budowy takich domow w rejonie sa duze.

Z bala - to moze za duzo powiedziane, bo 12 x 26 to w sumie nie taki prawdziwy bal, choc rozne juz slyszalem

nazwy. Ocieplany od srodka. Czesciowo podpiwniczony.

Obecny etap - powoli koncze fundamenty, i zadam od razu pytanie,

Otoz zapytam Was jak rozwiazalicie sprawe ocieplenie fundamentow ?

Nie chcialbym aby po ociepleniu styropianem postument byl szerszy od podwaliny,

zeby nie trzeba bylo stosowac jakiejs blachy itp.

Pozdrawiam

zbyszek

przepraszam że wtrącę się do dyskusji , ale problem polega na tym że przy obecnych normach "ciepłochronnych" budynków całorocznych w Polsce bal zaczyna spełniać te wymagania dopiero przy grubości co najmniej 50 cm ( a to duża kasa) i tak na prawdę słusznym zaczyna być pytanie poprzednika. Znacznie taniej jest pobudować dom szkieletowy i obłożyć go we wnętrzu przyzwoitej grubości deską ,a na zewnątrz przyzwoitą elewacją drewnianą w zależności od upodobań. Efekt można uzyskać ten sam co przy balu , ale koszt jest dużo mniejszy.pozdrawiam :o

Witam wszystkich balowiczów !

od jakiegoś czasu "śledzę" forum balowe i informacje o domach z bala

proszę o informację osóby, które się orientują w temacie grubości bala na dom całoroczny czy na ten moment 24 cm wystarcza czy jednak mało ? 50 cm jak w cytacie powyżej .. to byłby szok

cały czas rozważamy budowę z bala .. ale chciałbym bez ocieplenia :)

Piotr

Edytowane przez petervdo

W projekcie, na podstawie którego dostałem pozwolenie na budowę w grudniu 2008 mam wpis: bale sosnowe o wsp. przenikania ciepła 0.46 [W/m2K] spełniają wymogi ochrony cieplnej budynku (współczynnik dla ściany jednowarstwowej powinien być nie większy niż 0.5). W moim przypadku 0.46 określony jest dla bala okrągłego o średniej średnicy :) nie mniejszej niż 32cm.

Z tego co pamiętam maksymalny współczynnik dla ścian wielowarstwowych (czyli bal z ociepleniem) wynosi 0.3. Dla jednowarstwowych tak jak napisałem wyżej 0.5.

Zaznaczam, że to są normy, które obowiązywały w roku 2008 ale nie sądzę, żeby to się zmieniło.

Maciek

W projekcie, na podstawie którego dostałem pozwolenie na budowę w grudniu 2008 mam wpis: bale sosnowe o wsp. przenikania ciepła 0.46 [W/m2K] spełniają wymogi ochrony cieplnej budynku (współczynnik dla ściany jednowarstwowej powinien być nie większy niż 0.5). W moim przypadku 0.46 określony jest dla bala okrągłego o średniej średnicy :) nie mniejszej niż 32cm.

Z tego co pamiętam maksymalny współczynnik dla ścian wielowarstwowych (czyli bal z ociepleniem) wynosi 0.3. Dla jednowarstwowych tak jak napisałem wyżej 0.5.

Zaznaczam, że to są normy, które obowiązywały w roku 2008 ale nie sądzę, żeby to się zmieniło.

Maciek

właśnie czy coś się nie zmieniło ?

zadzwoniłem dzisiaj do St..x i pytałem jak to jest z tą grubością .. i jest coś poczarowane, ale usłyszałem ciekawą informację, że nie ma obowiązku robienia świadectwa energetcznego dla domu budowanego dla siebie ? ? !! urząd nie może wymagać czegoś takiego przy odbiorze ?

czy ktoś może ostanio zgłaszał koniec budowy z bala ?