Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, pokostowanie może nie być złym pomysłem.Ale pokost przyżółca drewno, uwypukla słoje i na początku trochę śmierdzi.

Wcześniej na forum ktoś pisał o wosku z terpentyną.

Ja mam pytanie z innej beczki.

Czym najlepiej ogacić lub jak kto woli obetkać, a po ludzku: co kłaść między bale? Wiem,że to nie jest konieczne, ale chcę w ten sposób uszczelnić stawianą chałupę.Czy pianką montażową, czy paskami wełny mineralnej? Kiedyś obtykano je mchem, słomą ...

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przepraszam, ale dla mnie dom z bala to dom z bala o średnicy min. 16-18cm. To o co pytacie, to bardziej dom w szkielecie niż dom z bala. Nie znam technologii budowy domu z firmy Mazurskie Domy, ale wydaje mi się, że bale o tej grubosci muszą być często wzmacniane pionowo, gdyż bardzo mocno będą "pracować" na swojej długości. Cieńkie bale "lubią się" wypaczać wzdłuż długiego boku, skręcać się. Dlatego bardziej podchodzi mi to pod szkielet niż pod bal.

Gdzie jestescie budowniczowie,sympatycy i mieszkańcy domów z bali!!!???

Nie mogę pozwolić aby mój ulubiony wątek pętał się gdzieś na trzeciej stronie!

Ponawiam pytanie do p.Wojciecha o technologię budowy z ręcznie ciosanego (niesezonowanego) drewna stosowaną m.innymi przez braci Trochanowskich.A jeszcze lepiej gdyby znalazł się użytkownik takiego domu.

Pozdrowienia Piotrek.

Ja tez czekam na jakies rewelacje budowniczych z bala,moze juz ktos skonczyl i mieszka.Ja jestem na etapie fundamentow a w czerwcu bede mogla pochwalic sie domkiem pod krokwiami .Moze uda mi sie przeslac zdjecie.Przypominam ze przenosze stary dom no i oczywiscie dostosowuje go do swoich potrzeb i poczucia piekna.Bo bedzie to piekny maly domeczek, drewniany z ganeczkiem.

Chciałem oświadczyć, że skończyłem budowę i mieszkam w domu z bali ręcznie ciosanych, prostokątnych. Co prawda, nie robili go "bracia" tylko cieśle z okolicy i kilka razy używali piły mechanicznej, ale dom jest z sosny ciosanej ręcznie o grubości 21cm a wysokości nieregularnej - pomiędzy 24 a 31cm. Służę namiarami na cieśli. Pzdr

Mam pytanie do Woj. Też przenoszę starą chałupkę z bali, jestem na etapie załatwiania formalności w urzędach.Chałupa już czeka. Czy projekt domu robił Ci architekt na podstawie Twoich pomiarów?Rozumiem, że musi to być projekt indywidualny,tylko czy nie będzie kosztował więcej niż sama chata?

Tak,projeky robił architekt na podstawie moich pomiarów i moich sugestii.Ze starej chaty mamy tylko ściany,nowa jest konstrukcja dachu, dodatkowo dwa balkoniki dwie, lukarny.Za projekt budowlany zapałciłam ok 2tys.Stan surowy otwarty (bez fundamentów) z transportem i robocizną ok.18 tys.

Czy w tej cenie /18 tys./ jest cena jaką zapłaciłaś za starą chałupę? Jak daleko ja przenosiłas?

Ja jestem na etapie kompletowania dokumentów, czy ta cena projektu to cena warszawska?

Chałupa, którą przenosimy, ma być letniskowa. Bal ma 12,5 cm grubosci, nie będę go ocieplała. Jak rozwiązałaś sprawę łazienki?

Czy robiłaś wylewkę pod całym domem? Ile wyniosło Cię wylanie fundamentów? Pozdrawiam

Kasia

Ja najpierw sama szukałam chałupy, te które oglądałam były nie w najlepszym stanie. Dlatego zdecydowałam się na usługi człowieka z Biłgoraja, który skupuje po wsiach na Roztoczu chałupy i przenosi je. Chata mniejsza ok. 6x9 + rozbiórka, transport w okolice Warszawy (ok.280km.),nowa podwalina, ew. 2-3 krokwie, jeżeli konieczne, to nowe bale pod oknami + złożenie, obsadzenie okien, drzwi, na dachu deski, to za ok. 17 tys.

On 2003-05-16 14:21, jastak wrote:

Chciałem oświadczyć, że skończyłem budowę i mieszkam w domu z bali ręcznie ciosanych, prostokątnych. Co prawda, nie robili go "bracia" tylko cieśle z okolicy i kilka razy używali piły mechanicznej, ale dom jest z sosny ciosanej ręcznie o grubości 21cm a wysokości nieregularnej - pomiędzy 24 a 31cm. Służę namiarami na cieśli. Pzdr

Czy mogę prosić o te namiary na priva ?

:smile:

Zainteresował mnie temat przenoszenia starych chat z bali. Czy szukanie takiego domu można zlecić jakimś ekipom, czy trzeba szukać na własną rękę. Rozumiem że są to chaty które mają swój wiek. Dlatego nurtują mnie pytania: Jakie nakłady finansowe trzeba włożyć aby przywrócić świetność takiej chacie. Czy naprawy i przeniesienie nie będą droższe niż wybudowanie nowego domu. Jakie formalności trzeba dopełnić i gdzie szukać pomocy w razie jakiś wątpliwości.

Pozdrawiam Wojtek

Pierwsze słyszę o takim pozwoleniu na rozbiórkę, często chałupy te nie są zamieszkałe od jakiegoś czasu, nieraz dość długo (lepiej, żeby ten okres był jak najkrótszy) i zawadzają ich dawnym właścicielom.Prawdę mówiąc, to nie wiem czy ich właściciele coś takiego muszą załatwiać.

Co do poszukiwań, to jest to bardzo przyjemne,szczególnie dla mieszczuchów i pod warunkiem, ze ma się dużo czasu i jako taką znajomość tematu. Jest trochę ogłoszeń w lokalnych gazetach / Podlasie, Kurpie, lubelszczyzna itp. /.Jadąc oglądać jedną, oglada się inne. Gdy coś sobie upatrzymy, powinien ktoś (może być architekt obeznany w temacie) zinwentaryzować to i dostosowac projekt do naszych oczekiwań.

Jak wiesz, ja wybrałam inną ścieżkę. Zdecydowałam się skorzystać z usług człowieka, który skupuje w swojej okolicy chałupy i później je przenosi na twoją działkę.

Co do tego pierwszego sposobu,to mam namiary na architekta, który siedzi w tym temacie.