Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

właśnie czy coś się nie zmieniło ?

zadzwoniłem dzisiaj do St..x i pytałem jak to jest z tą grubością .. i jest coś poczarowane, ale usłyszałem ciekawą informację, że nie ma obowiązku robienia świadectwa energetcznego dla domu budowanego dla siebie ? ? !! urząd nie może wymagać czegoś takiego przy odbiorze ?

czy ktoś może ostanio zgłaszał koniec budowy z bala ?

Norma się zmieniła. Na dzisiaj jest 0,3 bez względu na to czy ściana jednowarstwowa czy wielowarstwowa.

Świadectwo musi być.

Norma się zmieniła. Na dzisiaj jest 0,3 bez względu na to czy ściana jednowarstwowa czy wielowarstwowa.

Świadectwo musi być.

czyli "legalnie" ;) nie ma szans na budowę bez ocieplenia ?!

czy się mylę ?

bo ściana 50 cm bala to raczej kosmiczne koszty :(

Edytowane przez petervdo

Nie jest tak źle ! Nie pamiętam szczegółów ale jest jakaś "furtka" i zamiast przenikania ciepła bierze się pod uwagę akumulacyjność ściany albo domu.... nie pamiętam.

W każdym razie jest jakiś patent.

Jak zwykle prawo u nas nie jest całkiem jednoznaczne.

jak ktoś wie jaki "patent" to prosiłbym o namiar :)

dwie strony wcześniej również prosiłem o namiar, a konkretnie o aktualne przepisy w tym przypadku. Ja nic nie znalazłem - przyznam się, że szukałem pobieżnie. Może ktoś uczynny znajdzie i da linka :). To co domyśliłem się w tym względzie chodzi o kubaturę budynku. Nie wiem jakie są dokładne ustalenia. Budynek z bali większy potrzebuje ocieplenie lub bale 50cm średnicy, ale mniejszy, już można ominąć ocieplenie - chyba o to chodzi.

Bale od 50 cm średnicy na niewielki dom - jakie przeważnie się buduje jest absurdem. Po pierwsze, że koszty wzrastają niebotycznie, po drugie - znajdź takie wielkie bale - chyba, że z Parku Narodowego ;) po trzecie budując niewielki dom z wielkich bali zostaje wg mnie zachwiana równowaga proporcji, wyobraźcie sobie domki 100 - 130 m2, bo takie są najczęściej budowane, zrobione z tak grubych bali. To tak, jakby się zrobiło małą szafkę z dech przeznaczonych np na krokwie - to jest wbrew wiekowej tradycji budowy z bali - tak uważam :)

Edytowane przez JerzyBw

dwie strony wcześniej również prosiłem o namiar, a konkretnie o aktualne przepisy w tym przypadku. Ja nic nie znalazłem - przyznam się, że szukałem pobieżnie. Może ktoś uczynny znajdzie i da linka :). To co domyśliłem się w tym względzie chodzi o kubaturę budynku. Nie wiem jakie są dokładne ustalenia. Budynek z bali większy potrzebuje ocieplenie lub bale 50cm średnicy, ale mniejszy, już można ominąć ocieplenie - chyba o to chodzi.

Bale od 50 cm średnicy na niewielki dom - jakie przeważnie się buduje jest absurdem. Po pierwsze, że koszty wzrastają niebotycznie, po drugie - znajdź takie wielkie bale - chyba, że z Parku Narodowego ;) po trzecie budując niewielki dom z wielkich bali zostaje wg mnie zachwiana równowaga proporcji, wyobraźcie sobie domki 100 - 130 m2, bo takie są najczęściej budowane, zrobione z tak grubych bali. To tak, jakby się zrobiło małą szafkę z dech przeznaczonych np na krokwie - to jest wbrew wiekowej tradycji budowy z bali - tak uważam :)

tak jest

to już zbiorowa prośba w odnalezieniu odpowiedniego, rozsądnego "wyjścia" w przepisach :)

tak jest

to już zbiorowa prośba w odnalezieniu odpowiedniego, rozsądnego "wyjścia" w przepisach :)

Moze to warto przeczytac:

Uwaga. Obliczanie współczynnika przenikania ciepła ścian zewnętrznych domów z bali pełnych może wprowadzić nieporozumienie. Jest ono co prawda zgodne z obowiązującymi prawem przepisami, ale dla domów mieszkalnych wznoszonych z bali pełnych, winno obliczać się bilans cieplny budynku. Wówczas może okazać się, że bilans cieplny budynku spełniony jest przy ścianach zewnętrznych wykonanych z bali o grubości od 20 cm wzwyż.

Wziete z http://www.szkielet.pl/domy_z_bali.php?Wszystko-o-domach-z-bali&id=24

Moze to warto przeczytac:

Uwaga. Obliczanie współczynnika przenikania ciepła ścian zewnętrznych domów z bali pełnych może wprowadzić nieporozumienie. Jest ono co prawda zgodne z obowiązującymi prawem przepisami, ale dla domów mieszkalnych wznoszonych z bali pełnych, winno obliczać się bilans cieplny budynku. Wówczas może okazać się, że bilans cieplny budynku spełniony jest przy ścianach zewnętrznych wykonanych z bali o grubości od 20 cm wzwyż.

Wziete z http://www.szkielet.pl/domy_z_bali.php?Wszystko-o-domach-z-bali&id=24

właśnie czytałem :(

"Uwaga:

Przedstawione w artykule wymagania dotyczące współczynnika U dotyczą wymagań, kiedy dla ścian zewnętrznych obowiązywał współczynnik U poniżej 0,5 W/m2K. W tym zakresie artykuł jest nieaktualny, gdyż po zmianach w Prawie Budowlanym, obecnie obowiązujący współczynnik U nie może być większy niż 0,3 W/m2K. Powoduje to, iż, według obowiązujących wymagań, minimalna, średnia grubosć ściany z bali drewnianych, nie powinna być mniejsza niż 51 cm, co powoduje że bale winne mieć średnicę nie mniejszą niż 65 cm.

To chory absurd w polskich przepisach budowlanych.

W najbliższym czasie - aktualizacja tego artykułu. Wojciech Nitka "

i jeszcze odpowiedź z biura projektowego

"w tej chwili obejmujące przepisy narzucją docieplenie ściany z bala - wspólczynnik przenikania ściany dla ściany wynosi U- poniżej 0,3

przykładowo ściana : bal 18 cm + 10 cm wełny mineralnej + deska - spełnia ten współczynnik ale ściana jednowarstwowa osiąga współczynnik ok. U - 0,45-0,5

w rzeczywistości dom jest "ciepły" - w domu drewnianym jest znacznie mniejsze zapotrzebowanie na ciepło niż w przypadku domu murowanego

świadectwo energetyczne wykonuje się do odbioru budynku - chrakterystyka energetyczna nie jest wymagana do wniosku o pozwolenie na budowę"

czyli koniec z domem z bala bez ocieplenia ?! :(

i jeszcze odpowiedź z biura projektowego

czyli koniec z domem z bala bez ocieplenia ?! :(

Jesli nadal jest mozliwy odbior na podstawie bilansu cieplnego, to mysle, ze to nie koniec z domem z bali bez ocieplenia. Bilans cieplny to oszacowanie zapotrzebowania na cieplo. Jest to wielkosc wyliczona na podstawie roznych parametrow, np. rodzaju przegrody. Jesli bylaby mozliwosc uwzglednienia tego szczegolnego rodzaju przegrody jakim jest bal nie zawezajac pojecia do oporu cieplnego drewna, to mysle, ze bilans cieplny wykazalby zgodnosc z wymaganiami prawnymi. To sa oczywiscie moje domysly, ale moze jakis fachowiec bylby w stanie to potwierdzic?

Jesli bylaby mozliwosc uwzglednienia tego szczegolnego rodzaju przegrody jakim jest bal nie zawezajac pojecia do oporu cieplnego drewna, to mysle, ze bilans cieplny wykazalby zgodnosc z wymaganiami prawnymi. To sa oczywiscie moje domysly, ale moze jakis fachowiec bylby w stanie to potwierdzic?

czekamy :)

Zib S

trzeba zrobić troche mniejsze fundamenty, tak aby bal troszkę zwisał poza obrys fundamentów. U nas mimo tych intencji pan od fundamentów machnał się wobliczeniach ( bal mamy grubszy niz w projekcie) i niestety niezbędny bedzie taki kapinos czy jak to sie tam zwie, bo bal jest teraz równy z fundalentami, a jak dojdzie kamien to bedzie fundament szerszy... No i trzeba bedzie zrobić taki parapet. Ale trudno, mleko sie wylało, wiec trzeba sobie jakoś radzić Jednak na pewno lepiej jak lico jest zgodne ( juz w fazie ostatecznej), nic wtedy nie podcieka, i jest ładniej.

Z ta grubościa bala (50 cm), to jakiś nonsens, jestem w prakcie wykańczania domu, gdubosc bala 24, modrzew, i jakos zupełnie nie nie martwie o odbiór. O ciepło raczej też jestem spokojna, ale nie będę wychodzic przed szereg, bo jeszcze nie mieszkam wiec sie nie wypowiem. Wszystko da sie jakos obejsc więc i ten odbiór musi sie udać. I napewno jakis idiota zza biurka który widział dom z bali tylko na Krupówkach nie bezie decydował o tym czy bedziemy budowac z bali czy nie, bo widac nie po raz pierwszy ze decydenci maja zielone pojęcie w wielu sprawach. nie dajmy sie zwariowac.

A teraz pytenia, czym malowaliscie drewniane podłogi? moze ktos cos sensownego polecić??????????????????????????????????????????

berdzo proszę o pilna podpowiedź

Akselek - malowałem zwykłym , twardym lakierem do podłóg - nie polecam. Po dwóch latach odpruskuje i są brzydkie ślady. Raczej jakieś woski czy oleje.

Inny temat - bale są mocno nieszczelne. I to nie na stykach, ale w środku, po wyschnięciu. Okazuje się , że bale pękają wzdłuż i w miejscach gdzie w domu są ich elementy po prostu wieje. Czyli trzeba dodatkowo poizolować szparki po pęknięciach niestety.

Zib S

Z ta grubościa bala (50 cm), to jakiś nonsens, jestem w prakcie wykańczania domu, gdubosc bala 24, modrzew, i jakos zupełnie nie nie martwie o odbiór. O ciepło raczej też jestem spokojna, ale nie będę wychodzic przed szereg, bo jeszcze nie mieszkam wiec sie nie wypowiem. Wszystko da sie jakos obejsc więc i ten odbiór musi sie udać. I napewno jakis idiota zza biurka który widział dom z bali tylko na Krupówkach nie bezie decydował o tym czy bedziemy budowac z bali czy nie, bo widac nie po raz pierwszy ze decydenci maja zielone pojęcie w wielu sprawach. nie dajmy sie zwariowac.

a pozwolenie na budowę wydane w 2009r. ?

ciepło powinno być .. tylko chodzi o papierki :(

A teraz pytenia, czym malowaliscie drewniane podłogi? moze ktos cos sensownego polecić??????????????????????????????????????????

berdzo proszę o pilna podpowiedź

Akselku - ja chciałam olejować na gorąco moje sosnowe deski ( było to jakieś 6 lat temu) fachowiec szczerze odradzał , bo sosna to za miekkie drewno na olejowanie.

Zaproponował lakier wodny i nie narzekam, choć podłoga inaczej wygląda nież po lakierze standardowym... jest bardziej białł niż miodowa.

Na poddaszu jest ok. nie widać śladów użytkowania.

W kuchni i salonie, gdzie czasem coś cięższego ostrego wyląduje na podłodze zostają ślady i rysy..niestety .

Najlepiej popytaj o to ducha czyli ghosta34 - to spec od podłóg.

W czasie jego wizyty w moim domku zdaje się coś mówił, ze potraktowałby te moje podłogi inną techniką.

Nie będę Was wkiurzać, bo udało mi się oddać dom 2 lata temu i bez problemu...a grubość bala u mnie po wyschnięciu 20 cm.

Ogrzewam tylko kominkiem z rozprowadzeniem i ciepła wystarczy.

Na forum W. Nitki zdaje się czytałam o ogólnym bilansie ciepła, był to bardzo liberalny zapis...nie wiem niestety czy ten przepis nadal obowiązuje.