Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam "balowiczów" :)

Pilnie szukam kogoś kto omszy chatę, może ktoś się zlituje i poda jakieś namiary?

Niestety mieliśmy pecha i nieuczciwy wykonawca zgarnął kasę i zostawił nas na lodzie :/ Mieli zrobić wszystko od A do Z a zostaliśmy ze stanem surowym - dach zapapowany, okien brak, mszenia brak, nie mówiąc o reszcie.. echh

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam "balowiczów" :)

Pilnie szukam kogoś kto omszy chatę, może ktoś się zlituje i poda jakieś namiary?

Niestety mieliśmy pecha i nieuczciwy wykonawca zgarnął kasę i zostawił nas na lodzie :/ Mieli zrobić wszystko od A do Z a zostaliśmy ze stanem surowym - dach zapapowany, okien brak, mszenia brak, nie mówiąc o reszcie.. echh

Podaj co to za firma , żeby inni ludzie uniknęli takich " niespodzianek"

Witam,

Jestesmy z mężem na etapie wboru materiału z którego bedzie stawiany dom, bardzo nam sie podobaja domy z tych kwadratowych bali. Jesli mogłabym zapytac czym ogrzewacie swoje domy? Kominkiem? Widze że jest tu kilka osób na "świerzo" w temacie kosztów;) jak wygląda cenowo postawienie takiego domu w stanie surowym zamkniętym? Chyba że jest inny wątek gdzie mogłabym sie o to spytac:)

Dawno nie zagladalem na ten watek.Juz prawie 5 last jak mieszkam w swoim domku z bali.Swojego domku nie zamienilbym na zaden inny murowany.Ostatnio skonczylem ogrodzenie - w stylu pasujacym do mojego domu.Ktos sie pytal wczesniej o ogrodzenia - kilka zdjec wrzucilem do albumu - link ponizej:

http://picasaweb.google.com/tjakiel/LogHouse?feat=directlink

Dawno nie zagladalem na ten watek.Juz prawie 5 last jak mieszkam w swoim domku z bali.Swojego domku nie zamienilbym na zaden inny murowany.Ostatnio skonczylem ogrodzenie - w stylu pasujacym do mojego domu.Ktos sie pytal wczesniej o ogrodzenia - kilka zdjec wrzucilem do albumu - link ponizej:

http://picasaweb.google.com/tjakiel/LogHouse?feat=directlink

Witam!

Wszystko pięknie urządzone. Jednak zajmuje to dużo czasu. Chyba niedługo będziesz musiał dom malować. Możesz napisać cos więcej po tych kilku latach?

Pozdrawiam

Czytam i czytam o domach z bala, ale sprawa jest 'na już'. Nie zdążę przeczytać całości do soboty (pracować też trzeba), a pojutrze mam jechać i podjąć ostateczną decyzję czy kupić czy nie.

Dom drewniany (40/20 bale), powierzchnia podstawy 80m+strych do adaptacji (jest zrobiony 1 pokój na strychu, można zrobić jeszcze jeden i łazienkę), ładne schody. Dom wybudowany w 1950 roku. Nikt nigdy w nim nie mieszkał (nawet przez chwilę), ale dbano o niego- wysoka podmurówka, drewno jak nowe, żadnej wilgoci, spróchnień itp. Podłogi drewniane z grubych dech, suche, czyste. Ładne drzwi, okna do zdarcia farby, ale ok. Stary piec kaflowy nieużywany. Do wymiany więźba dachowa (nie jest zniszczona, ale małż twierdzi, że lepiej dać grubsze belki), a i trochę zmienić kąty nachylenia. Cena 30 000 zł. Może da się coś utargować.

Przerabiać za dużo nie chcę. Ew. dobudować wiatrołap i taras zadaszony, bo ma być to dom na działkę.

Brać czy nie?

Pytanie dodatkowe- ile kubików drewna 'poszło' na Wasze domy (jaka powierzchnia)?

Bardzo proszę o pomoc.:))

z grubsza policzone ale to jest cena za nowy materiał przy cenie drewna 600 zł m3.

Co do domów do przeniesienia cena była mniej więcej równowartością nowego materiału jeśli jest w idealnym stanie to góra 20 000 tyś można dać jest to dobry argument w targowaniu ze sprzedającym jeszcze jest ważne gdzie dom stoi bo jak TiR nie dojedzie zbyt blisko to załadunek trwa dłużej drzewa krzaki i ogródek jeśli takowy jest przy domu też mocno przeszkadzają w rozbiorce to wszystko przekłada się na koszty więc warto się potargować .

Możesz zaproponować że zburzysz komin i posprzątasz plac bo na dobrą sprawę zabierasz dom a cały bajzel po nim cię nie interesuje też jest to dobra karta przetargowa.

Edytowane przez maciej74

Czytam i czytam o domach z bala, ale sprawa jest 'na już'. Nie zdążę przeczytać całości do soboty (pracować też trzeba), a pojutrze mam jechać i podjąć ostateczną decyzję czy kupić czy nie.

Dom drewniany (40/20 bale), powierzchnia podstawy 80m+strych do adaptacji (jest zrobiony 1 pokój na strychu, można zrobić jeszcze jeden i łazienkę), ładne schody. Dom wybudowany w 1950 roku. Nikt nigdy w nim nie mieszkał (nawet przez chwilę), ale dbano o niego- wysoka podmurówka, drewno jak nowe, żadnej wilgoci, spróchnień itp. Podłogi drewniane z grubych dech, suche, czyste. Ładne drzwi, okna do zdarcia farby, ale ok. Stary piec kaflowy nieużywany. Do wymiany więźba dachowa (nie jest zniszczona, ale małż twierdzi, że lepiej dać grubsze belki), a i trochę zmienić kąty nachylenia. Cena 30 000 zł. Może da się coś utargować.

Przerabiać za dużo nie chcę. Ew. dobudować wiatrołap i taras zadaszony, bo ma być to dom na działkę.

Brać czy nie?

Pytanie dodatkowe- ile kubików drewna 'poszło' na Wasze domy (jaka powierzchnia)?

U nas poszło 150 m3

nieprzetartego.......

Wydaje mi się że drogo chcą za ta chałupę. To, ze domu niezamieszkiwał nikt, wydaje mi się tez dziwne... tyle lat? Mówisz, ze do m w dobrym stanie.... Pewnie masz racje, ale jak patrze na chałupy baaardzo stare w dobrym stanie, a po kilku latach jak postoja bez mieszkańców natychmiast się marnuja, to nie do końca rozumiem dlaczego ten jest taki zdrowy. W czym problem z tym niszczeniem chałup?

W dom będziesz musiał dużo włożyć, bo to że on ma fajna podłogę, piec, kominy itd, ok, ale przenosząc to najpierw trzeba dobrze rozłozyc te puzle a potem złożyc, i napewno bez uszczerbku się to nie odbędzie. No i koszt niemały takiego przeniesienia. Więc, żeby to była gra warta świeczki, to cena musiałaby być nizsza, przynajmniej ze stówkę. Takie jest moje zdanie ale zaznaczam, ze zadnym ekspertem nie jestem tylko tak na chłopski / babski rozum. Pamietaj tez ze wykonczeniówki nie obskoczysz, i naprawde wtedy zaczynaja się wyydatki, bo niewiele sie zmienia w chałupie a kasa płynie szerokim strumieniem. Ja Cię nie chcę odwodzic od pomysłu, tylko nie wiem czy do końca to jest atrakcyjna oferta. Częst zapalamy się do jakiegos pomysłu i poganiani upływem czasu podejmujemy pochopne decyzje w afekcie... Skoro tyle lat stał, to moze nie nalezy podejmowac decyzji w dwa dni... Chyba benowo nie jest to aż tak łakomy kąsek, cgoć pewnie działa na emocje, jak stoi taki piękny i gotowy :-)

Żeby nie było na mnie jak go nie kupisz, ale pytałeś o zdanie, dlatego pozwoliłam sobie zabrac głos.

Życzę rozwagi w podejmowaniu takich ważnych decyzji, a emocje trzeba okiełznać i chłodno raz jesczze wszytsko przekalkulowac, a do otrzymanej kwoty dodac przynajmniej 30 %

Edytowane przez akselek

Brać czy nie?

Wg moich obliczeń dom o pow. 80m2 potrzebuje np przy rzucie kwadrata belki przynajmniej 9,5m długości. Belka wg opisu powyżej to 0,40/0,20 I tak 0,40x0,20x9,5=0,76 kubika <-jedna belka. Załóżmy, że belek przy grubości 40cm wystarczy 8 na ścianę, a ścian jest 4, czyli 0,76x8x4=24,32kubików drewna na same ściany zewnętrzne. Te 24,32 kubika x 600 zł jak podał Maciej to =14592 zł. Możliwe, że jest jeszcze jedna ściana działowa z bali. Są podłogi, okna, drzwi. Jak się uda wytargować do 20000 zł wg mnie powinien być sukces. Wszystko. zależy jaki jest stan. Co tutaj jeszcze można dodać... chyba to tyle.

dodane:0,40/0,20 zrozumiałem, że belka ma 40cm na 20 cm -taki płaz

Edytowane przez JerzyBw

U nas poszło 150 m3

nieprzetartego.......

Wydaje mi się że drogo chcą za ta chałupę. To, ze domu niezamieszkiwał nikt, wydaje mi się tez dziwne... tyle lat? Mówisz, ze do m w dobrym stanie.... Pewnie masz racje, ale jak patrze na chałupy baaardzo stare w dobrym stanie, a po kilku latach jak postoja bez mieszkańców natychmiast się marnuja, to nie do końca rozumiem dlaczego ten jest taki zdrowy. W czym problem z tym niszczeniem chałup?

W dom będziesz musiał dużo włożyć, bo to że on ma fajna podłogę, piec, kominy itd, ok, ale przenosząc to najpierw trzeba dobrze rozłozyc te puzle a potem złożyc, i napewno bez uszczerbku się to nie odbędzie. No i koszt niemały takiego przeniesienia. Więc, żeby to była gra warta świeczki, to cena musiałaby być nizsza, przynajmniej ze stówkę. Takie jest moje zdanie ale zaznaczam, ze zadnym ekspertem nie jestem tylko tak na chłopski / babski rozum. Pamietaj tez ze wykonczeniówki nie obskoczysz, i naprawde wtedy zaczynaja się wyydatki, bo niewiele sie zmienia w chałupie a kasa płynie szerokim strumieniem. Ja Cię nie chcę odwodzic od pomysłu, tylko nie wiem czy do końca to jest atrakcyjna oferta. Częst zapalamy się do jakiegos pomysłu i poganiani upływem czasu podejmujemy pochopne decyzje w afekcie... Skoro tyle lat stał, to moze nie nalezy podejmowac decyzji w dwa dni... Chyba benowo nie jest to aż tak łakomy kąsek, cgoć pewnie działa na emocje, jak stoi taki piękny i gotowy :-)

Żeby nie było na mnie jak go nie kupisz, ale pytałeś o zdanie, dlatego pozwoliłam sobie zabrac głos.

Życzę rozwagi w podejmowaniu takich ważnych decyzji, a emocje trzeba okiełznać i chłodno raz jesczze wszytsko przekalkulowac, a do otrzymanej kwoty dodac przynajmniej 30 %

Dzięki serdeczne za obszerną odpowiedź i rady. Nie, nie będzie na Ciebie, jak nie kupię. :) Każdą dobrą radę przyjmuję i intensywnie myślę, bo nie mam 30 tys. do wyrzucenia, albo choćby mocnego przepłacenia.

Zastanawiam się nad ilością m3 potrzebnych na budowę domu o pow. ok. 120-130 m2. Ty piszesz, że poszło 150m3 (licząc po cenie jaką podano post wyżej czyli 600zł, to wychodzi 90 000.), a znowu (ojej! zapomniałam nick) chyba Maciej (wyżej) podaje, że koszt materiału to ok. 12 000 czyli (też po 600zł) to tylko 20m3- ogromna różnica! Zastanawiam się po prostu czy nie warto jednak nowego domu zbudować. Najtańszą ofertę z porządnych bali znalazłam za 95€ za m2 ściany. Jest to oferta z Litwy. Za dom 105 m2 (stan surowy z dachem) chcą 20 000€ +transport ok.300€+ montaż 900€. Licząc po 4 zł. wychodzi 86 000zł. Plus okna, drzwi., dachówka.. no, wszystko to, co napisałeś- czyli jakieś drugie tyle co najmniej.

Natomiast tu mam porządne drewno (wiem, to co napisałeś, łakomy kąsek!- stoi gotowy :) - ale serio- bale, dechy wyglądają jak nowe- złociste, suche, nie pociemniałe:) ) za 30 000 i (bardzo ważne dla mnie!) kupuję, a dom może jeszcze tam stać 3 lata za darmo. Muszę go zabrać w ciągu tych 3 lat, a przez ten czas zrobić projekt, zrobić fundament... no, wszystko co potrzeba.

Głupieję już. :(

Może jak wezmę kolegę górala (dzwoniłam, pojedzie ze mną), to jest to jakieś rozwiązanie? Na pewno zna się lepiej na takich domach, niż ja, bo sam w takim domu mieszka.

Dzięki raz jeszcze za rady od obu Panów. :)

Może ktoś jeszcze coś napisze? Np. o tej ilości drewna potrzebnej?

Wg moich obliczeń dom o pow. 80m2 potrzebuje np przy rzucie kwadrata belki przynajmniej 9,5m długości. Belka wg opisu powyżej to 0,40/0,20 I tak 0,40x0,20x9,5=0,76 kubika <-jedna belka. Załóżmy, że belek przy grubości 40cm wystarczy 8 na ścianę, a ścian jest 4, czyli 0,76x8x4=24,32kubików drewna na same ściany zewnętrzne. Te 24,32 kubika x 600 zł jak podał Maciej to =14592 zł. Możliwe, że jest jeszcze jedna ściana działowa z bali. Są podłogi, okna, drzwi. Jak się uda wytargować do 20000 zł wg mnie powinien być sukces. Wszystko. zależy jaki jest stan. Co tutaj jeszcze można dodać... chyba to tyle.

dodane:0,40/0,20 zrozumiałem, że belka ma 40cm na 20 cm -taki płaz

Tak. To jest dom z płaza. Typowy- tzw. biała izba, czarna izba z piecem (obie po 5x5m) i duża (3,5x7) sień z werandą wychodzącą nad dach. Właśnie nad werandą jest zrobiony na górze jeden pokój ok. 15m2, a boki strychu są do zrobienia. Trzeba by też było dołożyć ganek/wiatrołap od strony wejścia- wymysliłam taki 2,5x5m. i zrobienie w nim 4m2 kotłowni.

Aha, w środku domu są dwie ściany z płaza- wchodzimy do sieni i mamy po lewej stronie schody (ładne) na górę, a po lewej i prawej symetrycznie biała i czarna izba. Weranda na wprost czyli przedłużenie sieni. Prosty, ładny dom. Wstepnie go sobie rozrysowałam i wyszła mi na dole otwarta kuchnia, łazienka ok. 4,5 m2, sypialnia ok. 14-15 m2, jadalnia w części werandowej i otwarty na część sieni i werandę salon 25m2 z wyjściem na taras. Strasznie mi się mój rysunek podoba.:)

Dziękuję za fachowe wyliczenie. Bardzo się przyda. :)

Edytowane przez batata
nowy wymiar

Nie wiem, czy pomogę, ale....

U mnie, z tego co pamiętam, samego drzewa poszło jakieś 40 m3. Nie licząc więźby. Dom o obrysie 9,5 x 8 metrów.

Jasne, że pomogłeś! Dziękuję.:) Po obecnych cenach 600/700zł. za m3 wychodzi 24-28 000 za materiał na ściany. Dom o podstawie zabudowy 76m2.

Plus więźba. :)

Witam wszystkich Balowiczow, jednak i ja zaraziłem sie domem z bali, a tu prosilbym kogos z doswiadczeniem o porade,a mianowicie jaki jest koszt transportu domu z bali tz, kompletna rozbiorka oraz postawienie odległosc ok 400 km,pozdr

Wg moich obliczeń dom o pow. 80m2 potrzebuje np przy rzucie kwadrata belki przynajmniej 9,5m długości. Belka wg opisu powyżej to 0,40/0,20 I tak 0,40x0,20x9,5=0,76 kubika <-jedna belka

ja liczyłem grubość ścian 20 cm a wysokość 40 cm wychodząc z założenie że są to płazy stąd te 12 000 tyś wymiary 10m/8m/2,30m czyli

(0,20x10x2.30)x2=9.2 i (0.20x8x2.30)x2=7.36 suma to 16.56m3x600 to dokładnie wychodzi 9 936zł to tego dodać ścianki działowe, tragarze to około 12000

Zastanawiam się nad ilością m3 potrzebnych na budowę domu o pow. ok. 120-130 m2. Ty piszesz, że poszło 150m3 (licząc po cenie jaką podano post wyżej czyli 600zł, to wychodzi 90 000.), a znowu (ojej! zapomniałam nick) chyba Maciej (wyżej) podaje, że koszt materiału to ok. 12 000 czyli (też po 600zł) to tylko 20m3- ogromna różnica

to jest cena za same ściany domu

policzmy bo to fajna zabawa

dom o powierzchni 120m2 bez ganku (prościej obliczyć go osobno) ma wymiary 16m/8m przy wysokości 2,5m grubość bala 20cm

ściany zewnętrzne [(0,20x16x2,5)x2]+[(0,20x8x2,5)x2]=24m3

ściany działowe 2szt (0,20x8x2,5)x2=8m3

tragarze , na ścianę 16m szacunkowo wejdzie 18szt wymiary słuszne i ładne 20/20 długość 8m

(0,20x0,20x8)x18=5.76m3

krokwie 0,16mx0,08m/8m sztuk20 to wyjdzie 2m3

jętki 0,16x0,08x4 sztuk 20 wyjdzie 1m3

podciągi ,słupki ,zastrzały to okoł 1,5m3

deskowanie dachu to (0,025x16x8)x2=6,4m3 durzo jest odpadów więc trzeba liczyć 7,5m3

szczyty domu to około 1,3m3

wychodzi za wszystko 51m3 doliczmy jeszcze strop deska 0,32m/16m/8=4m3 i mamy stan surowy a jak pomnożymy to za materiał wychodzi 33,000zL ot i cała filozofia :)

oczywiście dochodzą do tego jeszcze koszty nieprzewidziane bo jak znam życie desek nigdy mało ')

Edytowane przez maciej74

ja liczyłem grubość ścian 20 cm a wysokość 40 cm wychodząc z założenie że są to płazy stąd te 12 000 tyś wymiary 10m/8m/2,30m czyli

(0,20x10x2.30)x2=9.2 i (0.20x8x2.30)x2=7.36 suma to 16.56m3x600 to dokładnie wychodzi 9 936zł to tego dodać ścianki działowe, tragarze to około 12000

to jest cena za same ściany domu

policzmy bo to fajna zabawa

dom o powierzchni 120m2 bez ganku (prościej obliczyć go osobno) ma wymiary 16m/8m przy wysokości 2,5m grubość bala 20cm

ściany zewnętrzne [(0,20x16x2,5)x2]+[(0,20x8x2,5)x2]=24m3

ściany działowe 2szt (0,20x8x2,5)x2=8m3

tragarze , na ścianę 16m szacunkowo wejdzie 18szt wymiary słuszne i ładne 20/20 długość 8m

(0,20x0,20x8)x18=5.76m3

krokwie 0,16mx0,08m/8m sztuk20 to wyjdzie 2m3

jętki 0,16x0,08x4 sztuk 20 wyjdzie 1m3

podciągi ,słupki ,zastrzały to okoł 1,5m3

deskowanie dachu to (0,025x16x8)x2=6,4m3 durzo jest odpadów więc trzeba liczyć 7,5m3

szczyty domu to około 1,3m3

wychodzi za wszystko 51m3 doliczmy jeszcze strop deska 0,32m/16m/8=4m3 i mamy stan surowy a jak pomnożymy to za materiał wychodzi 33,000zL ot i cała filozofia :)

oczywiście dochodzą do tego jeszcze koszty nieprzewidziane bo jak znam życie desek nigdy mało ')

Wow! :) Dziękuję Ci, Macieju.

Ja też policzyłam, ale nie tak dokładnie jak Ty. Za to dodałam na wszelki wypadek kilka m3 i wyszło mi ok. 60, więc jak na laika, to niewiele się pomyliłam- tylko kilka m3 :D

Zdecydowałam, że pojadę dopiero pojutrze, bo w wielu miejscach ze względu na powódź mogą być problemy z przejazdem. Pojutrze może będzie lepiej.

Chętnie pokazałabym fotki domu z prośbą o opinie, ale muszę przepatrzyć jak się je wstawia.:)

Na razie pozdrawiam i bardzo dziękuję.:)