Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chałupa jak malowana, a w okolicy też nie brzydkiej stanie,

nie zazdroszczę Ci jedynie papierów,

ja po roku w końcu mam PNB i niedługo też dołącze do drewniaków,

i jakiś dziennik też trzeba będzie założyć

bo by mnie Kruszon po głowie pewnie....

Pozdrowionka i zapału do papirologi:)

:wave::wave:

Na kiedy termin planowany ?

Gasol a ten zloty dab to kolor okleiny jak rozumiem czy wziales drewniana brame? Masz ocieplana? jak sie sprawuje? aha i jeszcze ktory naped?

Zloty dab to okleina. Wersja drewniana, o ile dobrze pamietam, jest bardzo droga. Brama jest chyba w standardzie ocieplana. Uzywam bram (mam 2 bramy) bardzo rzadko, bo w srodku mam nadal sklad pozostalosci po budowie. Z tego powodu samochody stoja na zewnatrz. Napedy mam teraz nadal zdemontowane, a zrobilem to prawie po montazu bram, bo jeszcze nie mieszkalem, a nie chcialem, zeby jakis zlodziej sie nimi zainteresowal. Napedy byly standardowe, ale nie pamietam ktore. Mam je w pudle, moge dzisiaj sprawdzic, jesli chcesz.

Witam Balowiczów

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że moja inwestycja ruszy w tym roku więc dopaliłem dziennik, gdzie postaram się na bieżąco zdawać relację z postępów w pracach. Zapraszam do lektury i wpisów :)

Przy okazji mam pytanko. Czy ktoś u siebie robił sufity z płyt gk? Ja się zastanawiam czy na parterze domu zostawić wszystko w drzewie, czy też trochę rozjaśnić i zrobić białe sufity np. w salonie. Może ktoś ma jakieś zdjęcia wnętrz gdzie właśnie ściany byłyby z bala a sufit biały. Zastanawiam się też jak to będzie potem z malowaniem, bo wydaje mi się, że to będzie dużo bardziej upierdliwe niż w przypadku kiedy mamy wszystko z drzewa. Dodam, że na suficie są belki i one oczywiście pozostają w naturalnej formie.

Pozdrawiam, tomek

Witam Balowiczów

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że moja inwestycja ruszy w tym roku więc dopaliłem dziennik, gdzie postaram się na bieżąco zdawać relację z postępów w pracach. Zapraszam do lektury i wpisów :)

Przy okazji mam pytanko. Czy ktoś u siebie robił sufity z płyt gk? Ja się zastanawiam czy na parterze domu zostawić wszystko w drzewie, czy też trochę rozjaśnić i zrobić białe sufity np. w salonie. Może ktoś ma jakieś zdjęcia wnętrz gdzie właśnie ściany byłyby z bala a sufit biały. Zastanawiam się też jak to będzie potem z malowaniem, bo wydaje mi się, że to będzie dużo bardziej upierdliwe niż w przypadku kiedy mamy wszystko z drzewa. Dodam, że na suficie są belki i one oczywiście pozostają w naturalnej formie.

Pozdrawiam, tomek

Sciany z drewna, sufit bialy g-k u kolegi Bonde: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102986-Dom-z-quot-Baji-quot/page2

Kala, Słoneczko.:) Dzięki za pomysły.:D Na razie nie będę nic kombinować, bo znowu coś popsuję. :/ Niech już na razie zostanie jak jest.

Wstawiłam do dziennika plany chaty narysowane własnoręcznie. Zapraszam do obejrzenia i ocenienia. Każdy głos mile widziany!:)

P.S. Mógłby być jeszcze tytuł- Batata przenosi CHATĘ (na plecach). :D :D

A madd nie miałą białych syfitów? Teraz nie ma czasu zeby odszukac jej zdjecia, ale chyba ona miała białe. Tez sie nad tym zastanawiałam, ale jednam mam drewniany. Fakt, w naszym domu jest duzo ciemniej niz w domu murowanym z białymi ścianami. jeden pokój najciemniejszy bedzie bieloną bejcą pojechany zeby troche roznajsnic wnetrze

Spojrzałem na zapodane linki i wniosek jest jeden: ludzie nie lubią focić sufitów ;) Jedynie w dzienniku Bonde jest kilka fotek gdzie to widać, na pozostałych tylko ściany. Ostatnio znalazłem też parę zdjęć w katalogu Domy Drewniane ale poskąpiłem 10zł. Drugi wniosek jest taki, że wiele zdjęć z dzienników już nie działa, czas robi swoje. Pozostaje chyba własny gust i wyczucie, z żonką obgadam i coś wykombinujemy, ale raczej pozostaniemy przy białych, bynajmnij w salonie.

u mnie sa biale a w zasadzie bardziej ecru, ale ja dalam tynk na plyte osb, na razie peka mniej niz plyty gk na poddaszu. rozjasnia chate i nie powoduje przytloczenia iloscia drewna. fotki jak obiecalam to wklaje ino nie wiem kiedy...eh...

a jutro mam kontrole z nadzoru budowlanego....matko mam stracha bo mnie olsnilo ze mam jeden plot bez zgloszenia. jest od drogi ktorej jestem wlascicielem ale wg przepisow powinnam. szlag, na razie to za plotem drogi nie przypomina ale na mapie to ona jest jak byk. zeby sie nie zorientowali bo bedzie glupio...

no i garaz stawiam sobie za pozwolenie ino ciut szerszy ale chyba mierzyc nie beda.....chcialam wystapic wlasnie o zmiane pozwolenia na budowe w tym zakresie a ci mi sie z kontrola wyrwali...chyba z wrazenia spac nie bede...

jak nie urok to przemarsz wojsk

Wpadłem właśnie przelotem na Wasz wątek i jak zobaczyłem dom do przeniesienia Bataty to zaniemówiłem. Normalnie cacko !!!

Temat domów do przeniesienia interesuje mnie od drugiej strony , bo ja mam dom z bala z 1926roku w Beskidzie Sądeckim, który najpierw chciałem remontować, ale ostatecznie zdecydowałem się rozebrać i postawić nowy. Dom jest zdecydowanie w gorszym stanie niż ten Bataty. Stoi na kamieniach klejonych gliną. Komin padł, piec kaflowy się do niczego nie nadawał. Wymiary to 17m x 5,7m. Kryty ceramiczną dachówką . Bale jodłowe ciosane o grubości 24cm . Trzy pomieszczenia na dole. W środku kuchnia. Dom wyczyszczony - miał być remontowany - więc wszystko widać. Podłogi nie ma. Około 20% bali jest uszkodzonych. Może kogoś zainteresuje.

Zdjęcia tutaj: http://picasaweb.google.pl/kalendarza/DomZBalaDoPrzeniesienia1926Rok?authkey=Gv1sRgCO6JgqudhtXAYA&feat=directlink

Krokwie zdrowe, konstrukcja dachu stabilna, ponad połowa bali super zdrowa i twarda jak stal. 30% bali OK, 20% raczej do wymiany. Okna byle jakie. Drzwi byle jakie. Piękny sufit.

Edytowane przez K160

Wpadłem właśnie przelotem na Wasz wątek i jak zobaczyłem dom do przeniesienia Bataty to zaniemówiłem. Normalnie cacko !!!

Temat domów do przeniesienia interesuje mnie od drugiej strony , bo ja mam dom z bala z 1926roku w Beskidzie Sądeckim, który najpierw chciałem remontować, ale ostatecznie zdecydowałem się rozebrać i postawić nowy. Dom jest zdecydowanie w gorszym stanie niż ten Bataty. Stoi na kamieniach klejonych gliną. Komin padł, piec kaflowy się do niczego nie nadawał. Wymiary to 17m x 5,7m. Kryty ceramiczną dachówką . Bale jodłowe ciosane o grubości 24cm . Trzy pomieszczenia na dole. W środku kuchnia. Dom wyczyszczony - miał być remontowany - więc wszystko widać. Podłogi nie ma. Około 20% bali jest uszkodzonych. Może kogoś zainteresuje.

Zdjęcia tutaj: http://picasaweb.google.pl/kalendarza/DomZBalaDoPrzeniesienia1926Rok?authkey=Gv1sRgCO6JgqudhtXAYA&feat=directlink

Krokwie zdrowe, konstrukcja dachu stabilna, ponad połowa bali super zdrowa i twarda jak stal. 30% bali OK, 20% raczej do wymiany. Okna byle jakie. Drzwi byle jakie. Piękny sufit.

Obejrzałam fotki. Co to za kłębuszki futrzane tam śpią? Z początku myślałam, że to jeżyki, ale nie... to jakieś futrzaki! :D Piękne!

Dom oczywiście możesz sprzedać, ale... jeżeli zdecydowanie rezygnujesz z naprawy, to ja na Twoim miejscu rozebrałabym go i dobre drewno wykorzystała na zbudowanie pieknego zadaszonego grila ogrodowego. Masz kamień, masz drewno i to na własnej działce- buduj grila! Na wieczorne posiaduchy w lecie jak znalazł, a i w zimie można wykorzystać- ognisko, gril rozpalony, grzane piwo.;)

Zależy oczywiście jakiej wielkości masz dzialkę, ale jeżeli dość słusznych rozmiarów to, przemyśl taką opcję, bo może za jakiś czas będziesz miał pomysł na zadaszonego grila, to jak Ci zaspiewają za drewno i wykonanie to słabo Ci się zrobi. :)

P.S. Miło, że moja chatka się podoba. :)